Witam serdecznie Propozycja na pyszny i zdrowy koktajl pełen witamin ze szpinakiem, awokado i jabłkiem. Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 1200 ml koktajlu 2
Uwaga Babcia GotujePamiętam te czasy ( przynajmniej tam gdzie mieszkałam ) kiedy dorsz był zawsze dostępny w sklepie rybnym i był stosunkowo tani. Dzisiaj bywa to rożnie. Nawet sklepy
Smaki EwyTarta ostatnimi czasami zrobiła się bardzo słynna na wszelakich blogach kulinarnych. Brzmi wykwitnie, ale jest to po prostu kruche ciasto z różnorodnym nadzieniem (w wersji na
Nerds KitchenWitam serdecznie Propozycja na pyszną pizze na bułce, jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna. Idealnie nadaje się do podania podczas domówki a
Uwaga Babcia GotujeSernik, który ma same zalety ;) Nie opada, ma zwartą i gęstą konsystencję, a przede wszystkim jest szybki do przygotowania. Masę przełożyłam herbatnikami, czyli ciasto także bez
Domowa cukiernia EwyKuchnia to takie miejsce, gdzie do głowy przychodzą rożne pomysły. Mój najświeższy pomysł powstał przy okazji niedzielnego obiadu. Była karkówka i należało ją jakoś przyrządzić. Powstało
W kuchennym oknie EwyObiecałam ,że wędliny z własnego wyrobu zagoszczą w moim domu , co też czynię. Wczoraj Mielonka domowa, bardzo smaczna. wcześniej podawałam przepis na Białą kiełbasę
W kuchennym oknie EwyJeśli macie ochotę na szybki obiad w postaci aromatycznego oraz wyrazistego w smaku i pysznego kurczaka - to dobrze trafiliście. Kurczak Jamaican Jerk jest jednym z najsłynniejszych
Di gotujeTym razem kolejny sos indyjski na bazie pomidorów i jabłek oraz korzennych przypraw. Chutney pomidorowy bardziej ostrzejszy niż śliwkowy, przynajmniej w moim przepisie. W posmaku wyraźnie
W kuchennym oknie EwyWitam serdecznie Chciałabym zaproponować prosty przepis na deser z truskawkami, deser jest smaczny i idealnie nadaje się na gorące dni. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania deseru
Uwaga Babcia GotujeW takie dnie jak ostatnio nic mi się nie chce... Szaro i buro na dworze, humor może poprawić tylko czekolada ;) Tym razem, w wersji płynnej, na
Domowa cukiernia Ewy1 bułka paryska 2 jajka 100 ml mleka 2 łyżki cukru masło owoce sezonowe: banan , pomarańcze, winogrona cukier puder Bułkę pokroić na plastry. W głębokim talerzu
Gotowanie jest łatwedużej czerwonej cebuli 4 duże (L) jajka duża garść roszponki 1 łyżeczka ziarnistej musztardy francuskiej 3 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny pieprz czarny świeżo mielony Instrukcje Jajka gotujemy na (pół)twardo przez 6-8 minut w osolonej wodzie. Następnie zalewamy zimną wodą i po częściowym ostygnięciu obieramy. W międzyczasie z mięsa z kurczaka usuwamy skórę i ewentualny nadmiar(...)kładziemy u góry. Musztardę, oliwę i 1 łyżkę cytryny dokładnie mieszamy. Powstałym w ten sposób sosem polewamy jajka i pozostałe składniki sałatki. Na koniec posypujemy całość pieprzem i ew. niewielką ilością soli. Podajemy z chrupiącym pszennym pieczywem. Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div> #gallery-60 {margin: auto;} #gallery-60 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery
Kulinarna Pokusaminor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} składniki: na jedną porcję kromka chleba pełnoziarnistego ok. 200 g świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki masła ew. plaster sera z niebieską pleśnią (np. gorgonzoli) 1 jajko 1 łyżka octu W rondelku podgrzewamy wodę z dodatkiem octu i czekamy aż się zagotuje. W tym czasie świeży szpinak płuczemy(...)ostrożnie, trzymając miseczkę tuż nad powierzchnią, przelewamy jajko do wody. W razie potrzeby białko delikatnie zbieramy do środka łyżką, tak aby ładnie się ułożyło wokół żółtka. Powtarzamy czynność, jeśli gotujemy więcej jajek. Każde jajko gotujemy 3 minuty. Przy 3-minutowym gotowaniu żółtko jest mocno płynne, jeśli będziemy gotować 1minutę dłużej, sam środek żółtka będzie pół miękki, a białko dobrze
bistro mamaMiałam okazję skosztować tego specjału podczas wycieczki w Bieszczady, w zimowy poranek do śniadania Ewa poczęstowała nas chrzanem z dodatkiem kurkumy. Różne chrzany jadłam i w skali od 1-10 ten przepis jest strzałem w 10 - tkę :). Dodaje ten przepis, bo Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami i jeśli uda się Wam kupić korzeń chrzanu to polecam domowy wyrób(...)octem winnym, solą i kurkumą. Odstawić na 15 minut. 2. Podgrzewać 20 minut na małym ogniu przez 20 minut, mieszać. Zdjąć z ognia i wsypać środek żelujący. Mieszamy i gotujemy przez 1 minutę. Gorący chrzan przekładamy do słoików, nie pasteryzujemy. Chrzan podczas tarcia może doprowadzić do łez, więc polecam otworzyć szeroko okno i zrobić przeciąg, jak również dobrym sposobem będzie
Apetyczna babeczkadobry bulion, stanowiący świetną bazę dla zup. Można też zjeść bulion po prostu z lanymi kluskami lub makaronem. składniki:korpus i wszelkie pozostałości z upieczonej gęsi + ew szyja2 marchewki3 - 4 pietruszki1 mały seler lub 1/2 dużego 2 duże cebule1 duży lub 2 mniejsze pory1/2 główki czosnku5-6 ziarenek ziela angielskiego10 ziarenek pieprzu 5 goździków3(...)sądzę aby miało to wpływ na smak bulionu. Po zagotowaniu dorzucić warzywa, czosnek (1/2 główki, bez obierania), opieczoną cebulę i pozostałe przyprawy. Jeszcze raz doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu, lekko przykryte, przez ok 2 - 3 godziny. Bulion ma tylko lekko "pyrkać ". Pod koniec gotowania osolić do smaku lub doprawić sosem sojowym. Odcedzić, wystudzić. Przechowywać w lodówce
Stare Gary