ewa gotuje - 1619 przepisów (strona:70/108)

Surówka z Kalarepy i Jabłka | Pyszna i Zdrowa 182

Witam serdecznie Propozycja na surówkę z kalarepy i jabłka, surówka jest bardzo smaczna i zdrowa. Możemy ją podać do obiadu, wędliny lub zjeść samą. Nadaje się

Uwaga Babcia Gotuje
Chłodnik z Kefirem | Pyszna Zupa na Upały 163

Witam serdecznie Przepis na pyszny i prosty chłodnik z kefirem, który idealnie nadaje się do podania podczas upalnych dni. Do przygotowania chłodnika będziemy potrzebować : 1 pęczek

Uwaga Babcia Gotuje
Koktajl z Arbuza – Smoothie 158

Witam serdecznie Propozycja na pyszny koktajl z arbuza z lodem -smoothie. Jest prosty w przygotowaniu i idealnie nadaje się na upały. Będziemy potrzebować: z podanych proporcji

Uwaga Babcia Gotuje
Ryżowe spaghetti z warzywami i kurczakiem 336

Makaron ryżowy to miła alternatywa dla klasycznego makaronu, dlatego na zachętę przedstawiam mój przepis na ryżowe a'la spaghetti. Składniki: makaron ryżowy, pół paczki 1/3 papryki

Taste Of My Day
Barszcz wołyński 130

Jeszcze do niedawna nie wiedziałam o istnieniu tylu gatunków barszczy. A uwierzcie mi jest ich sporo. Od czasu do czasu będą pojawiały się na blogu. Dzisiaj

Smaki Ewy
Paprykowe pulpety 135

Przedstawiam kolejne danie z  mięsa mielonego, ale oczywiście inne w smaku, bo o  smaku papryki. Niech nikogo nie zmyli kolor - w tych pulpetach i

Smaki Ewy
W ramach podboju dziewiczych terenów - curry z soczewicy:) 144

energii. Ew. dopuszcza się sporadycznie mrożenie niezbyt głębokie i długie.  Słabo mi wychodzi stosowanie się do tego zalecenia;) Soczewicę zalałam wieczorem wodą i zostawiłam do namoczenia na całą noc. Rano doczytałam w mądrej książce, że soczewicy można nie moczyć lub wystarczy jej tylko kilka godzin moczenia;) Po odcedzeniu wrzuciłam na wrzątek z odrobiną kurkumy i gotowałam ok. 40 minut

Zdrowa Kuchnia Sowy
Zielony Koktajl ze Szpinakiem i Awokado 151

Witam serdecznie Propozycja na pyszny i zdrowy zielony koktajl ze szpinakiem i awokado. Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 1200 ml koktajlu 100 g szpinaku

Uwaga Babcia Gotuje
Konfitura z żurawiny 185

Kolejny smak bez którego, od jakiegoś czasu, nie wyobrażam sobie świąt. Lekko cierpki, a jednocześnie słodki. Konfitura, która doskonale pasuje zarówno do słodkich ciast i deserów

Domowa cukiernia Ewy
Owsiany zakwas na żurek 144

Jak dla mnie nic nie równa się ze smakiem domowego żurku. Przygotowanie zakwasu to dosłownie 2 minuty i czekanie kilka dni i mamy swój domowy pyszny

dom-agi.pl
Kotlety z kaszy gryczanej i mięsa -Hreczniaki 193

Hreczniaki- kresowe i staropolskie danie, które postanowiłam wypróbować. Skąd taka nazwa?  A no od kaszy gryczanej. Każdy zna lub słyszał Inwokację z Pana Tadeusza , gdzie

W kuchennym oknie Ewy
Boeuf Bourguignon a la maison z puree z ciecierzcy 163

małych cebulek szalotek-wino, najlepiej burgundzkie, czerwone ja używam półwytrawnego-borowiki; ja mam mrożone, mogą być suszone-świeży tymianek, sól, pieprz, liście laurowe-mąka pszenna-masło-limonka-ciecierzyca-kolendra, ew. natka pietruszkiMięso kroimy na duże kawałki ok 5 cm. Osuszamy ręcznikiem papierowym. Opruszamy z każdej strony mąka. Solimy.Klarujemy masło ok pół kostki - w końcu to kuchnia francuska - podsmażamy z każdej(...)pieprz, doprowadzamy do delikatnego wrzenia.Wkładamy na 2,5h pod przykryciem do piekarnika w temperaturze 180 przez pierwsze pół h, a potem 160 stopni.Namoczoną od min. 12h ciecierzycę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z łyżeczką masła.Odcedzamy, zagniatamy, dodajemy sklarowaną cebulę z masłem, pieprz i skórkę z limonki i posiekaną kolendrę. Przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub grubsze

BaRepas
Babka snickers 1956

cukru trzcinowego (może być zwykły) 125 ml mleka 250 g mąki pszennej 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżka rumu (opcjonalnie) 400 g skondensowanego mleka gotowanego w puszcze 4 godziny lub gotowego (kajmaku) solone orzeszki ziemne polewa czekoladowa (kilka kostek gorzkiej lub mlecznej czekolady) Przygotowanie Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. W drugiej misce zmiksować(...)babek przelać ciasto. Piec ok. 50-60 minut w 180 stopniach (sprawdzić patyczkiem). Upieczone i wystudzone ciasto wyjąć z formy. Resztę kajmaku podgrzać (w puszce) w garnku z wodą, ew. dodać odrobinę mleka jeśli masa jest zbyt gęsta. Półpłynną masą polać ciasto. Podobnie roztopić czekoladę (można wykorzystać w tym celu puszkę po kajmaku). Drobno posiekane orzeszki ziemne posypać bezpośrednio

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ciasto Fale Dunaju 326

To ciasto powróciło do łask w mojej kuchni. Przepis bardzo stary, ale bardzo dobry. Dlatego polecam wszystkim spróbujcie na pewno się rozsmakujecie. SKŁADNIKI Ciasto margaryna 

W kuchennym oknie Ewy
Leczo z Cukinią 154

pomidory ze skórki możemy je wcześniej sparzyć. Cebulę kroję w drobną kostkę. Obraną ze skórki kiełbasę kroję w pół plasterki. Składniki na leczo mam już pokrojone teraz czas na gotowanie lecza: W garnku lub rondlu na rozgrzanym oleju podsmażam cebulę przez około 5 minut. Następnie do cebuli dodaję kiełbasę i całość smażę jeszcze 5 minut. Teraz do kiełbasy z cebulą(...)doprawiam - jak to bywa przy takich daniach najlepiej smakuje odgrzewane:) ale od razu po przygotowaniu również jest pyszne. Leczo z cukinią jest gotowe, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje