ewa gotuje - 1619 przepisów (strona:75/108)

Chutney pomidorowy 157

Tym razem kolejny sos indyjski na bazie pomidorów i jabłek oraz korzennych przypraw. Chutney pomidorowy bardziej ostrzejszy niż śliwkowy, przynajmniej w moim przepisie. W posmaku wyraźnie

W kuchennym oknie Ewy
Przepis na Deser Truskawkowy – Prosty i Smaczny 134

Witam serdecznie Chciałabym zaproponować prosty przepis na deser z truskawkami, deser jest smaczny i idealnie nadaje się na gorące dni. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania deseru

Uwaga Babcia Gotuje
Korzenna gorąca czekolada 180

W takie dnie jak ostatnio nic mi się nie chce... Szaro i buro na dworze, humor może poprawić tylko czekolada ;) Tym razem, w wersji płynnej, na

Domowa cukiernia Ewy
Tosty francuskie z owocami 131

1 bułka paryska 2 jajka 100 ml mleka 2 łyżki cukru masło owoce sezonowe: banan , pomarańcze, winogrona cukier puder Bułkę pokroić na plastry. W głębokim talerzu

Gotowanie jest łatwe
Sałatka z wędzonego kurczaka z avocado, jajkiem i roszponką 224

dużej czerwonej cebuli 4 duże (L) jajka duża garść roszponki 1 łyżeczka ziarnistej musztardy francuskiej 3 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny pieprz czarny świeżo mielony Instrukcje Jajka gotujemy na (pół)twardo przez 6-8 minut w osolonej wodzie. Następnie zalewamy zimną wodą i po częściowym ostygnięciu obieramy. W międzyczasie z mięsa z kurczaka usuwamy skórę i ewentualny nadmiar(...)kładziemy u góry. Musztardę, oliwę i 1 łyżkę cytryny dokładnie mieszamy. Powstałym w ten sposób sosem polewamy jajka i pozostałe składniki sałatki. Na koniec posypujemy całość pieprzem i ew. niewielką ilością soli. Podajemy z chrupiącym pszennym pieczywem. Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div> #gallery-60 {margin: auto;} #gallery-60 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery

Kulinarna Pokusa
Jajko w koszulce na szpinaku i grzance 163

minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} składniki: na jedną porcję   kromka chleba pełnoziarnistego   ok. 200 g świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki masła   ew. plaster sera z niebieską pleśnią (np. gorgonzoli) 1 jajko 1 łyżka octu W rondelku podgrzewamy wodę z dodatkiem octu i czekamy aż się zagotuje. W tym czasie świeży szpinak płuczemy(...)ostrożnie, trzymając miseczkę tuż nad powierzchnią, przelewamy jajko do wody. W razie potrzeby białko delikatnie zbieramy do środka łyżką, tak aby ładnie się ułożyło wokół żółtka. Powtarzamy czynność, jeśli gotujemy więcej jajek. Każde jajko gotujemy 3 minuty. Przy 3-minutowym gotowaniu żółtko jest mocno płynne, jeśli będziemy gotować 1minutę dłużej,   sam środek żółtka będzie pół miękki, a białko dobrze

bistro mama
Chrzan bieszczadzki z kurkumą 123

Miałam okazję skosztować tego specjału podczas wycieczki w Bieszczady,  w zimowy poranek do śniadania Ewa poczęstowała nas chrzanem z dodatkiem kurkumy. Różne chrzany jadłam i w skali od 1-10 ten przepis jest strzałem w 10 - tkę :). Dodaje ten przepis, bo Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami i jeśli uda się Wam kupić korzeń chrzanu to polecam domowy wyrób(...)octem winnym, solą i kurkumą. Odstawić na 15 minut. 2. Podgrzewać 20 minut na małym ogniu przez 20 minut, mieszać. Zdjąć z ognia i wsypać środek żelujący. Mieszamy i gotujemy przez 1 minutę. Gorący chrzan przekładamy do słoików, nie pasteryzujemy. Chrzan podczas tarcia może doprowadzić do łez, więc polecam otworzyć szeroko okno i zrobić przeciąg, jak również dobrym sposobem będzie

Apetyczna babeczka
Wywar na kościach z pieczonej gęsi 155

dobry bulion, stanowiący świetną bazę dla zup. Można też zjeść  bulion po prostu z lanymi  kluskami lub makaronem. składniki:korpus i wszelkie pozostałości z upieczonej gęsi + ew szyja2 marchewki3 - 4 pietruszki1 mały seler lub 1/2 dużego 2 duże cebule1 duży lub 2 mniejsze pory1/2 główki czosnku5-6 ziarenek ziela angielskiego10 ziarenek pieprzu 5  goździków3(...)sądzę aby miało to wpływ na smak bulionu. Po zagotowaniu dorzucić  warzywa, czosnek (1/2 główki, bez obierania), opieczoną cebulę  i pozostałe przyprawy. Jeszcze raz doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu, lekko przykryte, przez ok 2 - 3 godziny. Bulion ma tylko lekko "pyrkać ". Pod koniec gotowania osolić do smaku lub doprawić sosem sojowym. Odcedzić, wystudzić. Przechowywać w lodówce

Stare Gary
Sos barbecue – rodem z Ameryki 159

W prezencie otrzymałam rewelacyjną książkę „KUCHNIE ŚWIATA”. Znalazłam w niej całą masę świetnych przepisów w różnych zakątków świata. Dzisiaj prezentuję sos barbecue (BBQ sauce). Czas grillowy

Smaki Ewy
Rewelacyjna Sałatka na Grilla i do Obiadu 48915

Witam serdecznie Propozycja na pyszną sałatkę na grilla lub do obiadu, idealnie pasuje do różnego rodzaju mięsiwa pieczonego lub smażonych. Będziemy potrzebować: 1 główka sałaty zielonej

Uwaga Babcia Gotuje
szczodraki-tradycyjny wypiek na Święto Trzech Króli 261

mąki pszennej 2 jajka 1/2 szkl ciepłego mleka 50 g stopionego masła 1/2 łyżeczki soli zaczyn drożdżowy farsz: 250 g kapusty kiszonej cebula 150 g wędzonego boczku ew. nieco oliwy przyprawy: po kilka kuleczek ziela angielskiego i jałowca liść laurowy sól, pieprz, kminek do smaku ponadto: roztrzepane białko czarnuszka Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać mąkę i mleko, wymieszać(...)najwięcej tłuszczu. Dodać cebulę, zeszklić (jeśli boczek był chudy dodać nieco oliwy). Do boczku dodać kapustę, wlć tyle wody, aby sięgała ok 1 cm powyżej kapusty. Dodać przyprawy, gotować bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając aż większa część wody odparuje a kapusta zmięknie. Zdjąć z ognia, wystudzić Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, krótko wyrobić, rozwałkować na grubość

6niebo
Śledzie Marynowane w Winie z Cytryną i Migdałami 184

paseczki o szerokości około 3 cm . Przygotowanie zalewy : Do garnka wlewam wodę , wino dodaję przyprawy : goździki , pieprz , cukier , ziele angielskie . Garnek stawiam na gazie i od momentu zagotowania gotuję 3 minuty na wolnym ogniu pod przykryciem- . Gotową zalewę odstawiam do wystudzenia – śledzie będę zalewała zimną zalewą . Przygotowanie pozostałych składników : Cebulę przekrawam na pół i kroję w cienkie pół plasterki . Pokrojoną(...)odstawiam do lodówki na około 48 godzin . Po tym czasie śledzie są gotowe . Śledzie marynowane w winie z cytryną są gotowe , są delikatne w smaku . Życzę smacznego . Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Pierogi ruskie z serkiem topionym . 139

ruskie , pyszne mięciutkie z dodatkiem serka topionego , często dodaję go właśnie do pierogów , podkręca fajnie smak farszu :) Jeśli macie ochotę na michę pierogów to zapraszam :) Składniki na ciasto według Ewy Wachowicz  : ½ kg mąki 1 jajko ok. 1 szklanki gorącej wody 1 łyżka masła  szczypta soli   Mój farsz : 300 g sera białego chudego zmielonego 4 trójkąciki serka(...)Vegetą i pieprzem , dobrze wymieszać. Ciasto rozwałkować na 2, 3 mm , wycinać koła , nakładać farsz i w koło dobrze zlepiać. W garnku zagotować osoloną  wodę , wrzucać partiami pierogi , gotować około 4  minut od wypłynięcia . Następnie przekładamy na sitko i przelewamy zimna wodą . Pierożki można polać masłem z usmażoną  cebulką , lub podawać ze śmietaną. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Kruche ciasto z truskawkami i budyniem 2460

użyłam Gellwe i był dobry) 1 budyń waniliowy w proszku na 0,5 l. mleka 3 łyżki wiórków kokosowych (nie są wyczuwalne, mają za zadanie zagęścić masę, można zastąpić ew. mąką) kilka kropli zapachu migdałowego Dodatkowo ok. 300 g truskawek, średniej wielkości, pokrojone na pół (ilość wg uznania) płatki migdałowe, opcjonalnie  Przygotowanie Ciasto kruche . Wszystkie składniki na ciasto zagnieść(...)nierówne części i włożyć do dwóch torebek foliowych, wstawić do zamrażarki na czas przygotowania budyniu. Masa budyniowa. Zagotować 3 szkl. mleka, a w 0.5 szkl. rozmieszać dwa budynie. Na gotujące się mleko wlać mieszankę, dodać wiórki (jeśli masa jest za rzadka) oraz aromat. Zagotować, aż budyń zacznie bulgotać i pojawią się bąbelki. Odstawić do lekkiego ostudzenia. Pieczenie. Większą część ciasta

coolinarnastrefa.blogspot.com
Pasta paprykowa z dodatkiem chilli - wiem, co jem. 170

Przepisów na pasty z papryki mamy dużo. Od dłuższego czasu przymierzałam się do zrobienia takiego smarowidła. Ponieważ czas przetworów aktywny , więc każdy nawet w pracy czym

W kuchennym oknie Ewy