ewa gotuje - 1619 przepisów (strona:75/108)

Sos barbecue – rodem z Ameryki 169

W prezencie otrzymałam rewelacyjną książkę „KUCHNIE ŚWIATA”. Znalazłam w niej całą masę świetnych przepisów w różnych zakątków świata. Dzisiaj prezentuję sos barbecue (BBQ sauce). Czas grillowy

Smaki Ewy
Rewelacyjna Sałatka na Grilla i do Obiadu 48935

Witam serdecznie Propozycja na pyszną sałatkę na grilla lub do obiadu, idealnie pasuje do różnego rodzaju mięsiwa pieczonego lub smażonych. Będziemy potrzebować: 1 główka sałaty zielonej

Uwaga Babcia Gotuje
szczodraki-tradycyjny wypiek na Święto Trzech Króli 285

mąki pszennej 2 jajka 1/2 szkl ciepłego mleka 50 g stopionego masła 1/2 łyżeczki soli zaczyn drożdżowy farsz: 250 g kapusty kiszonej cebula 150 g wędzonego boczku ew. nieco oliwy przyprawy: po kilka kuleczek ziela angielskiego i jałowca liść laurowy sól, pieprz, kminek do smaku ponadto: roztrzepane białko czarnuszka Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać mąkę i mleko, wymieszać(...)najwięcej tłuszczu. Dodać cebulę, zeszklić (jeśli boczek był chudy dodać nieco oliwy). Do boczku dodać kapustę, wlć tyle wody, aby sięgała ok 1 cm powyżej kapusty. Dodać przyprawy, gotować bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając aż większa część wody odparuje a kapusta zmięknie. Zdjąć z ognia, wystudzić Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, krótko wyrobić, rozwałkować na grubość

6niebo
Śledzie Marynowane w Winie z Cytryną i Migdałami 197

paseczki o szerokości około 3 cm . Przygotowanie zalewy : Do garnka wlewam wodę , wino dodaję przyprawy : goździki , pieprz , cukier , ziele angielskie . Garnek stawiam na gazie i od momentu zagotowania gotuję 3 minuty na wolnym ogniu pod przykryciem- . Gotową zalewę odstawiam do wystudzenia – śledzie będę zalewała zimną zalewą . Przygotowanie pozostałych składników : Cebulę przekrawam na pół i kroję w cienkie pół plasterki . Pokrojoną(...)odstawiam do lodówki na około 48 godzin . Po tym czasie śledzie są gotowe . Śledzie marynowane w winie z cytryną są gotowe , są delikatne w smaku . Życzę smacznego . Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Pierogi ruskie z serkiem topionym . 147

ruskie , pyszne mięciutkie z dodatkiem serka topionego , często dodaję go właśnie do pierogów , podkręca fajnie smak farszu :) Jeśli macie ochotę na michę pierogów to zapraszam :) Składniki na ciasto według Ewy Wachowicz  : ½ kg mąki 1 jajko ok. 1 szklanki gorącej wody 1 łyżka masła  szczypta soli   Mój farsz : 300 g sera białego chudego zmielonego 4 trójkąciki serka(...)Vegetą i pieprzem , dobrze wymieszać. Ciasto rozwałkować na 2, 3 mm , wycinać koła , nakładać farsz i w koło dobrze zlepiać. W garnku zagotować osoloną  wodę , wrzucać partiami pierogi , gotować około 4  minut od wypłynięcia . Następnie przekładamy na sitko i przelewamy zimna wodą . Pierożki można polać masłem z usmażoną  cebulką , lub podawać ze śmietaną. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Kruche ciasto z truskawkami i budyniem 2467

użyłam Gellwe i był dobry) 1 budyń waniliowy w proszku na 0,5 l. mleka 3 łyżki wiórków kokosowych (nie są wyczuwalne, mają za zadanie zagęścić masę, można zastąpić ew. mąką) kilka kropli zapachu migdałowego Dodatkowo ok. 300 g truskawek, średniej wielkości, pokrojone na pół (ilość wg uznania) płatki migdałowe, opcjonalnie  Przygotowanie Ciasto kruche . Wszystkie składniki na ciasto zagnieść(...)nierówne części i włożyć do dwóch torebek foliowych, wstawić do zamrażarki na czas przygotowania budyniu. Masa budyniowa. Zagotować 3 szkl. mleka, a w 0.5 szkl. rozmieszać dwa budynie. Na gotujące się mleko wlać mieszankę, dodać wiórki (jeśli masa jest za rzadka) oraz aromat. Zagotować, aż budyń zacznie bulgotać i pojawią się bąbelki. Odstawić do lekkiego ostudzenia. Pieczenie. Większą część ciasta

coolinarnastrefa.blogspot.com
Pasta paprykowa z dodatkiem chilli - wiem, co jem. 183

Przepisów na pasty z papryki mamy dużo. Od dłuższego czasu przymierzałam się do zrobienia takiego smarowidła. Ponieważ czas przetworów aktywny , więc każdy nawet w pracy czym

W kuchennym oknie Ewy
Roladki wołowe z papryką i pieczarkami 168

Zapewne w każdym możliwym miejscu króluje grill. Pogoda w sumie dopisała. Mam nadzieję, że korzystacie w przepisów prezentowanych na blogu. Dzisiaj dla odmiany od grillowanych dań

Smaki Ewy
Sałatka z Szynką , Selerem i Porem 284

Witam serdecznie Propozycja na pyszną sałatkę z szynką, porem i selerem. Jest prosta w przygotowaniu i smaczna. Będziemy potrzebować: 1 puszka kukurydzy 400 g 1 słoik

Uwaga Babcia Gotuje
Makaron ze Szparagami i Piersią Kurczaka 211

osuszoną pierś z kurczaka kroję w nie za dużą kostkę. Listki bazylii drobno siekam. Czosnek kroję w drobniutką kostkę. Żółty ser ścieram na tarce o grubych oczkach . Teraz gotuję makaron według przepisu na opakowaniu, tak żeby dodać gorący makaron do sosu. Na rozgrzanym oleju na patelni smażę do miękkości pierś z kurczaka (około 15 minut) pod koniec smażenia doprawiam solą(...)minuty. Do tak przygotowanego sosu dodaję gorący makaron, mieszam – danie jest gotowe. Na talerzu makaron posypuję żółty serem. Makaron ze szparagami jest gotowy można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Leczo z pieczoną papryką 144

Było już leczo z cukinii i bakłażana, dzisiaj  przedstawiam leczo z pieczonej papryki z dodatkiem mięsa z kurczaka i kiełbasą. Dzięki temu, że papryka zostaje

Smaki Ewy
Tarta z dynią 127

Dynia jest obecnie wszędzie i warto to wykorzystać. Tym razem proponuję tartę z dynią przepisu Jamesa Olivera - słodka i pyszna :)   Ciasto: 200 g mąki tortowej

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Zupa krem marchewkowy z miodem, imbirem i pieczonym czosnkiem 201

Lubię zupy kremy. Uwielbiam wręcz! Mają tę niewątpliwą zaletę, że robi się je naprawdę szybko i zawsze, naprawdę zawsze jest w domu coś, czego można użyć

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Wędliny domowe-mielonka 202

Zaczęłam doceniać, szynkowar , który od roku stał w szafce. Jednak inspiracja z waszych blogów sprawiła, że dzisiaj powstał domowy wyrób. Mielonka. Pyszna, zdrowa, dlatego już mam

W kuchennym oknie Ewy
Ciasto Królewiec 455

Ciasto w sam raz na weekendowy podwieczorek przy kawie. Placki miodowe, połączone z biszkoptem i masą budyniową. Doskonała rozkosz dla naszego podniebienia. Polecam. SKŁADNIKI Placki miodowe

W kuchennym oknie Ewy
Przepis na Chłodnik z Rzodkiewką i Ogórkiem 174

Witam serdecznie Propozycja na pyszny i prosty w przygotowaniu chłodnik z rzodkiewką i ogórkiem. Tak przygotowany chłodnik idealnie nadaje się do podania podczas upałów, jest orzeźwiający

Uwaga Babcia Gotuje
Sałatka z Białej Rzodkwi z Twarogiem – Smaczna i Zdrowa 228

Witam serdecznie Propozycja na pyszną sałatkę z białej rzodkwi z twarogiem, jest bardzo zdrowa i lekka. Można ją podawać samą lub do wędliny. Idealnie nadaje się

Uwaga Babcia Gotuje
Sałatka z boczkiem, słonecznikiem i jajkiem w koszulce 224

Święta, święta i parę cm więcej w biodrach... znacie to? Przy świątecznym zamieszaniu (którego nie lubię) narzuciłam trochę zdrowych, lekkich i wolne (taaaa) posiłków, z jajkami

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!

Proponowane wyszukiwania