Dziś zapraszam na bardzo proste i szybkie danie z piekarnika. Nie wymaga dużo pracy, a jest bardzo smaczne. Przepis znalazłam na tu . Polecam. Składniki: 70
Ewusiowe Smakibudyniu czekoladowego 2 szklanki mleka 2 łyżki cukru 200 ml śmietany 30% 100 g serka śmietankowego - użyłam Delikate (można zastąpić mascarpone ) łyżka cukru pudru. Wykonanie : Na początek gotujemy budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu i odstawiamy do wystygnięcia. Suche składniki mieszamy w jednej misce , w drugiej jajka , kefir, olej i sok z pomarańczy łączymy w jednolitą masę(...)skórką pomarańczową. Pieczemy ok 20 min w 180'C. Studzimy. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno , dodajemy serek , łączymy całość krótko miksując. Wierzch babeczek ozdabiamy masą śmietanowa i ew. posypujemy skórka pomarańczową. Smacznego :) Polecam
Malinowa KawiarenkaŚwięta, święta i po świętach. Mam nadzieję, że wypoczęliście. Smakołyków w lodówce na ogół jeszcze pełno ale na obiad wypadałoby coś zrobić. Na dzisiaj polecam pierś
Smaki EwyWitam serdecznie Propozycja na pyszne domowe lody malinowe. Są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Będziemy potrzebować: 250 g malin 300 g jogurtu naturalnego 2 łyżki
Uwaga Babcia GotujeWszyscy chyba znają gołąbki, jedni je lubią bardziej inni mniej. Muszę powiedzieć, że największym miłośnikiem gołąbków w moim domu jest mój mąż. Myślę, że nigdy
Smaki EwyKilka dni temu prezentowałam zielone szparagi, wówczas pisałam aby zachować odłamane końcówki ( które na ogół są łykowate ) i wykorzystać je do zrobienia aromatycznego sosu. Właśnie nadszedł
Smaki EwyPrawdopodobnie ostatni w tym sezonie przepis ze szparagami w moim wykonaniu. Na dzisiaj proponuję zupę porowo – szparagową w której wykorzystamy części szparagów bez główek ( te
Smaki EwySzynkowar staram się wykorzystać w miarę możliwości dość często. To doskonały wynalazek, by przygotować dobre i zdrowe wędliny. Dzisiaj szynka z udźca indyka i piersi drobiowych
W kuchennym oknie EwyDlaczego Polewka gdańska ? Tak mam zapisaną w swoich przepisach, a przepis dostałam dawno temu od znajomej. I jak to bywa z przepisami ona dostała
W kuchennym oknie Ewyzalewam zimną wodą i odstawiam na około 2-3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę. Czas moczenia zależy jak słone mamy śledzie. Ziemniaki i marchew dokładnie myję i gotuję w mundurkach do miękkości warzyw. Następnie odcedzam i dostawiam do wystudzenia. Wystudzone ziemniaki i marchew obieram ze skórki i kroję w drobną kostkę. Jajka kroję w kostkę, ogórki kroję(...)smak i jeżeli trzeba to doprawiam, tak przygotowaną sałatkę odstawiam na około 2 godziny aby przeszła smakiem. Sałatka jarzynowa ze śledziami jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwaga Babcia GotujeNiebawem Andrzejki, ale nie mniej popularne są inne imiona:Janusz, Zdzisiu, Basia, Mikołaj, Celinka i oczywiście Ewa i Adam a także Sylwesteri Mieczysław. Innym również życzymy samych słodkości.Do rzeczy: Dla tych, którzy nie przepadają za pieczeniem biszkoptu, propozycja tortu z ciasta miodowego, które zawsze się udaje. Krem też będzie inny, niż popularne kremy. Składniki(...)mleka-1,5 szklanki cukru pudru-kostka margaryny lub masła-10 czubatych łyżek kaszy manny-1 cytryna-aromat rumowy-dodatkowo słoiczek dżemu z czarnej porzeczki Najpierw gotujemy kaszę, czyli do mleka dodajemy cukier puder i kaszę.Ustawiamy na ogniu i stale mieszając doprowadzamy do wrzenia.Gotujemy ok. 3 minuty i odstawiamy do wystygnięcia. Do mąki dodajemy cukier
Maminek kulinarnykurkuma, imbir łyżeczka kakao ew. łyżeczka miodu/słodu Musy: banan 2 łyżki zmielonych orzechów ziemnych sok z cytryny maliny fruktoza do smaku Najpierw ugotowałam kaszę, czyli (dla przypomnienia): 1. na wrzątek odrobina kurkumy (g) 2. kasza jaglana i pokrojone bakalie (sł) 3. szczypta imbiru (o) 4. szczypta soli (sn) 5. sok z cytryny (k) Gotowałam
Zdrowa Kuchnia Sowytrzymałam na ogniu do czasu odparowania wody. Danie dosmaczyłam lubczykiem. W drugiej wersji do prawie miękkiej i jeszcze gotującej się fasoli dorzuciłam kilka różyczek brokuła i chwilę jeszcze razem gotowałam, aż do pożądanej przeze mnie miękkości tegoż. Odlałam wodę, dodałam sos zrobiony z łyżki oliwy i wyciśniętego ząbka czosnku, posypałam lubczykiem i kilkoma wiórkami żółtego sera. Zjadłam z wielkim(...)podobnym, by się rozumieć, nieco różnym, by się kochać" Paul Geraldy Komentarze szana-banana 2012/02/13 10:56:08 też mam taką fazę ;) Gość: Ewa, r2.limes.com.pl 2012/02/13 11:20:57 Pyszności! Mnie zawsze ciągnie jesienią i tak do końca zimy trzyma fasolowo-strączkowa faza w każdej postaci;) sylwiam7 2012/02/13 11:27:24 A ja ostatnio
Zdrowa Kuchnia SowyŚwięta zbliżają się dużymi krokami, dlatego warto przygotować sobie przepisy, które wypróbujemy przy świątecznym stole. Przepisów na pasztet mamy mnóstwo. Na pewno większość wypróbowanych
W kuchennym oknie EwyW tym roku dynia nam obrodziła. Może nie ilością ale wielkością. Ważyła 47 kilogramów. Razem z córką „rozbierałyśmy ją razem w ogrodzie”, kroiłyśmy na kawałki, dalej
Smaki EwyWszyscy wiedzą, że ryby są zdrowe i, że można podawać je na rożne sposoby. Tym razem polecam formę smażona ryby ale w bardzo interesującym połączeniu z
Smaki EwyNie tak dawno temu prezentowałam pierogi z mięsem, dzisiaj pierogi ze szpinakiem. Mogłabym je zachwalać i zachwalać. Są przepyszne i więcej nic nie powiem, sami spróbujcie
Smaki EwyTym daniem można zaskoczyć domowników. Szczególnie osoby które nie lubią ryb, bo wygląda jak ryba w zalewie octowej a nią nie jest. W mojej rodzinie było
Smaki EwyJeszcze w sklepach są szparagi, ale pewnie to już końcówka. Na dzisiaj proponuję roladki schabowe ze szparagami, dodatkowo owinięte wędzonym surowym boczkiem. Pyszne połączenie. Składniki: Dowolna
Smaki EwyZupa z botwinki to wiosna w moim domu, Kiedy pojawia się taki barszczyk, to w jego smaku czuję zapach wiosny i lata. Teraz mamy wszystko wcześnie
W kuchennym oknie Ewy