ewa gotuje - 1619 przepisów (strona:58/108)

Makaron z Sosem z Awokado – Zdrowy i Smaczny Obiad 167

świeżej bazylii lub 1 łyżeczka suszonej bazylii szczypta papryki ostrej duża szczypta kolendry mielonej sól do smaku Link do filmu z przygotowania: Makaron z sosem z awokado Przygotowanie: Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowany odcedzam i do gorącego makaronu dodam sos. Przygotowanie sosu z awokado: Awokado przekrawam wzdłuż na pół, usuwam pestkę i wybieram łyżeczką miąższ który daję(...)awokado jest gotowy. Teraz do gorącego makaronu dodaję sos i dokładnie mieszam – makaron jest gotowy. Makron z sosem z awokado jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Makaron Zapiekany z Szynką i Sosem Beszamel 160

robię białą zasmażkę . Do zasmażki wlewam mleko , cały czas roztrzepując wlewane mleko rózgą aby nie powstały grudki . Całość zagotowuję od czasu do czasu mieszając . Gdy sos beszamel się zagotuje (gotuję sos około 30 sekund ) zakręcam gaz dodaję szczyptę gałki muszkatołowej , szczyptę soli i całość dokładnie mieszam – sos beszamel jest gotowy . Do naczynia żaroodpornego przekładam ugotowany makaron dodaję usmażoną cebulę(...)nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i zapiekam około 15 minut .Makaron jest gotowy . Makaron z szynką i sosem beszamel jest gotowy . Życzę smacznego . Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Danie Jedno Garnkowe - Kasza Gryczana z Warzywami i Piersią Kurczaka 199

pierś z kurczaka jest miękka dodaję rozdrobnione pomidory razem z zalewą ( lub przecier pomidorowy ) i całość smażę na patelni jeszcze około 3 minut . Gdy smaży się pierś w międzyczasie gotuję kaszę gryczaną według przepisu na opakowaniu . Końcowe przygotowania dania : Do garnka z usmażoną papryką z pieczarkami dodaję gorącą kaszę gryczaną , usmażoną pierś z kurczaka razem z pomidorami . Przestudzony brokuł kroję(...)gotowe . Gdy po przygotowaniu danie jest zbyt chłodne to garnek stawiamy na gazie i całość podgrzewamy . Kasza gryczana z warzywami i piersią kurczaka jest gotowa . Życzę smacznego . Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Sałatka z Fasolką Szparagową i Tuńczykiem 180

dużą kostkę. Fasolkę dokładnie płuczę na durszlaku, odcinam końcówki i jeżeli fasolka szparagowa ma włókna to obieram. Tak przygotowaną fasolkę gotuję do miękkości około 15 minut – wrzucam ją do gotującej się lekko osolonej (duża szczypta) i osłodzonej (duża szczypta) wody. Po ugotowaniu odcedzam i dostawiam do wystudzenia. Wystudzoną fasolkę kroję na mniejsze kawałki około 5 - 6 centymetrowe. Umyte pomidorki kroję(...)sałatki, dodaję olej lub oliwę, doprawiam solą i pieprzem i dokładnie mieszam. Sałatka jest gotowa. Sałatka z fasolki szparagowej i tuńczyka jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Inspiracje talerzowe #1 165

Nowy szablon, nowa odsłona, zrobiło się jasno i przejrzyście, czyż nie? :) I również nowy rodzaj wpisów. Inspiracje talerzowe, czyli wszystko to co wykorzystuje w kuchni. Blogi

NA MOIM TALERZU
Szparagi zielone z masłem i nutą czosnku 197

W tym roku szybko pojawiły się szparagi w sklepach. Sezon na ten przysmak na ogół rozpoczyna się z początkiem maja a w tym roku wyszło jakoś

Smaki Ewy
Pierś z kurczaka z warzywami chińskimi (duża porcja ok. 425 kcal) 254

bardzo lubię i polecam :) Składniki (porcja dla jednej osoby):125 g piersi z kurczaka200 g mrożonych warzyw chińskich50 g ryżu trzy kolorowego 3 łyżeczki sosu sojowego łyżeczka oleju sól (ew. w międzyczasie można dodać szczyptę - mniej niż pół łyżeczki - cukru) Przygotowanie:1. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na niego zamrożone warzywa, trzymamy na małym ogniu pod przykryciem co jakiś czas(...)trzymamy pod przykryciem aż pierś będzie dobra do jedzenia. 3. W międzyczasie przygotowujemy ryż, według przepisu na opakowaniu albo jak ja w parowarze (zalewając ciut ponad poziom ryżu gotującą wodą, gotując ok. 25-30 min)4. Do warzyw i kurczaka dodajemy ugotowany ryż (chyba, że zrobiło nam się dużo wody na patelni to najpierw odkrywamy patelnię

Malowane smakiem
Jabłecznik na biszkopcie z kremem budyniowym i czekoladową polewą 201

Klasyczny jabłecznik na biszkopcie z lekką nutą poziomek i aksamitnym kremem budyniowym skąpany w czekoladowej polewie, czyż może być coś bardziej smacznego ? Problem jest tylko w

Smaki Ewy
Kotlety mięsno - kalafiorowe 138

Tradycyjne mielone można urozmaicić na rożne sposoby. Bardzo lubię kalafior, więc jego dodatek jest wszędzie mile widziany. Dzisiaj proponuję połączenia kalafiora z mięsem mielonym, co zaowocuje

W kuchennym oknie Ewy
Pasztet z fasoli z pieczarkami 183

Fasola rzadko wykorzystywana w mojej kuchni. Jeżeli już to fasolka po bretońsku lub zupa fasolowa. Dlatego postanowiłam wypróbować inne danie z fasoli. Przepis odgrzebany ze starej

W kuchennym oknie Ewy
Krem marchewkowy z mlekiem kokosowym i kolendrą 139

Obiecałam, więc zamieszczam: drugi krem z marchwi. Słodkawy, aromatyczny... Ciekawe czy bardziej zasmakuje Wam ten, czy ten z miodem, imbirem i pieczonym czosnkiem ? Składniki: 1 duża

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Pyszny Sernik na Zimno z Jagodami 223

mieszam i odstawiam do napęcznienia. Jagody przekładam do rondelka i rozdrabniam blenderem, do rozdrobnionych jagód dodaję sok z cytryny, cukier, mieszam i rondelek stawiam na gazie. Od momentu zagotowania gotuję około 3 minut i zdejmuję z gazu. Do gorących jagód dodaję żelatynę i dokładnie mieszam, następnie odstawiam do wystudzenia – gdy mus będzie zimy wyleję go na masę serową. Końcowe przygotowanie(...)minut tak żeby mus zastygł. Gdy wszystko ładnie zastygnie sernik wyjmuję z tortownicy - sernik jest gotowy. Sernik na zimno z jagodami jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Pierogi ruskie 144

szklanka ciepłej wody (nie wrzątku!) Farsz: 1/2 kg ziemniaków 1/2 kg białego sera - najlepiej tłustego bądź półtłustego 1 duża cebula 2 łyżki masła przyprawy do smaku - sól, pieprz, ew. ostra papryka Ciasto: Mąkę łączymy z solą i wysypujemy na stolnicę. Dodajemy po trochu ciepłej wody z olejem i zagniatamy ciasto - ma być miękkie i plastyczne. W razie gdyby ciasto się(...)żeby nie wysychało. Ciasto, z którym pracujemy, wałkujemy cienko i wykrawamy z nich kółka (u mnie najlepiej do tego nadaje się... zakrętka z dużej puszki kakao Puchatek ;)) Farsz: Ziemniaki gotujemy do miękkości. Tłuczemy i studzimy - ziemniaki nie powinny mieć grubek, dlatego dodatkowo można go przepuścić przez praskę. Przez praskę przepuszczamy też biały ser i dokładnie oba składniki mieszamy. Cebulę kroimy

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Deser z kaszy manny wg. Ewy Wachowicz. 465

Deser z kaszy manny. Składniki: 1 l. mleka; 1 szkl. cukru; 3 łyżki kakao; 1 szkl. kaszy manny; 200 g masła; duże opakowanie herbatników; garść orzechów

Miksturownik
Bigos – czyli porządki po świętach 184

Często po świętach pozostają nam rożne kawałki mięs z którymi nie wiadomo co zrobić i wtedy jest najlepszy moment aby zrobić bigos. Więc do dzieła, robimy

Smaki Ewy
Sos z boczników. 181

Sos z boczników idealnie pasuje do wielu dań. U mnie pojawił się ostatnio przy okazji kotletów z kaszy gryczanej tzw. Hreczniaków. Przepis  TU Boczniaki to

W kuchennym oknie Ewy
bezglutenowe i wegańskie pierogi z jagodami 238

lepiej rozwałkować ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia jeśli zacznie się ono przyklejać do stolnicy/wałka -pierogi nie powinny zbyt długo leżeć, ponieważ szybko wysychają i pękają - trzeba gotować je na bierząco -nie ma co przesadzać z nadzieniem, bo ciasto może łatwo pęknąć jeśli będzie go za dużo. Jak widać nie takie pierogi bez glutenu straszne jak je malują(...)ryżowej ~100g mąki z tapioki BIO Fresano (lub skrobi ziemniaczanej) ~ok. szklanka wrzątku (u mnie to było ok. 200ml) ~1/2 łyzeczki soli ~łyżka oleju roślinnego ~250-300g jagód + ew. cukier jeśli są kwaśne Obie mąki przesiewamy na stolnice, dodajemy sól, robimy wgłębienie i powoli ciagle siekając nożem dolewamy wodę. Gdy wlejemy już całą wodę zagniatamy ciasto za pomocą rąk

chili & sugar
Leczniczy Syrop z mniszka lekarskiego. Zobacz szybki, prosty i najlepszy przepis. Jak wygląda mniszek lekarski a jak wygląda mle 163

sterylnych butelek. Słoiczki/butelki ustaw do góry dnem do ostygnięcia, na koniec opisz je etykietami. Gotowe! Postaram się wkrótce dodać kolejny przepis, w którym syrop z mniszka powstaje bez gotowania kwiatów. Jak szybko i tanio zyskać zdrowy uśmiech?  Poznaj Mój Sekret. Klik. Dieta Odchudzajaca: Pobierz Darmowy Jadłospis w PDF. Jeszcze zdążysz do lata! Klik. Ochota na coś słodkiego(...)widzenia martwa, gdyż brak aktywności mózgowej oznacza koniec życia... Chesz być na bieżąco?  Zasubskrybuj newsy, wystarczy,  że wpiszesz swojego emaila na stronie głównej: Za konsultacje dziekuję uprzejmie Ewie J.-S. Dzieki Ewuniu! Zdjęcia przedstawiające opis mlecza i mniszka pochodzą ze strony wikipedii

IzaGotuje
Ciasto lodowiec 165

Przepyszne ciasto, jeden ze słodkich smaków mojego dzieciństwa. Biszkopty, cudowne, dwie warstwy kremu i galaretka z mnóstwem owoców. Rewelacja! Łatwe do zrobienia, bez pieczenia! Na pyszne

Domowa cukiernia Ewy
Sos pomidorowy do spaghetti – do słoików 193

Sezon pomidorowy zbliża się wielkimi krokami do mety. W wielu miejscach można kupić przejrzałe owoce ( II gatunek ). Te są najlepsze do sosu. Przetworzone pomidory trafiają do

Smaki Ewy
Torcik "jabłkowy przysmak" 184

Torcik ten robiłam już dawno temu wg przepisu Ewy Wachowicz . Tym razem troszkę go zmieniłam, zamiast żelatyny użyłam galaretki cytrynowej i dodałam ciut mniej cynamonu. Dzięki temu deser delikatnie pachnie cynamonem i orzeźwiającą cytryną. Jest doskonały, rozpływa się w ustach, idealny z filiżanką kawy. Polecam :) 1,5 kg jabłek 1/2 szkl wody 1/2 szkl cukru 2 galaretki cytrynowe 1 łyżeczka(...)okrągłych biszkoptów Dekoracja: 200ml śmietany kremówki łyżka cukru pudru śmietan-fix kilka kostek czekolady Jabłka obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do garnka i zalać wodą. Dodać cukier, wymieszać. Gotować na małym ogniu do czasu aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać. Do masy dodać cynamon i jeszcze chwilę zamieszać. Zdjąć z ognia i do gorącej masy wsypać galaretkę, dobrze

Smakołyki Asi
Pulpety z szynki w sosie koperkowym 145

Danie prawie wrosło w tradycję, podobnie jak pulpety w sosie pomidorowym. U mnie bywają od czasu do czasu, szczególnie wtedy gdy muszę zrobić coś w miarę

Smaki Ewy
Pyszny hummus 147

łyżeczki sody. Tak przygotowaną ciecierzycę należy zostawić na noc. Rano należy ciecierzycę odcedzić i opłukać. Wrzucamy ją do garnka i zalewamy dużą ilością wody, dodać łyżeczkę sody i zagotować. Gotować około 40 minut, lub do momentu aż pojedyncze ziarno cieciorki będzie łatwo dawało się rozgnieść w palcach, a w środku będzie maślane.  Ugotowaną ciecierzycę należy odcedzić i opłukać. Przełożyć(...)powoli lodowatą wodę cały czas miksując. Ucieramy jeszcze kilka minut, żeby wszystko dobrze się połączyło.  Gotowy hummus przekładamy na talerz lub do miski, polewamy oliwą i posypujemy zatarem, ew. czerwoną papryką czy natką pietruszki. Resztę hummusu należy przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku. U mnie hummus był przechowywany tydzień czasu i nic złego mu się nie stało ;) Smacznego

Plate of Joy
Makaron ze szparagami, czosnkiem, suszonymi pomidorami z białym winem 236

Są, są, są! Szparagi, świeżutkie, zielone, po prostu idealne! Jeszcze w zbójeckich cenach, ale już niedługo... :) I do razu zachęcam: blanszować i mrozić! Nie raz i

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Ciasto Bounty- smak raju 427

Na święta powstało wiele ciast, każde doskonałe  w swoim rodzaju. Jedno z nich to Bounty. PolecamSKŁADNIKINa biszkopt:7 jaj 28 dag cukru 16

W kuchennym oknie Ewy

Proponowane wyszukiwania