Przepyszna propozycja na dzisiejszy wieczór dla kibiców. Szybka i smaczna bruschetta z pomidorami po polsku, bo z dodatkiem polskich marynowanych w oleju grzybków na francuskiej bagietce
Sztuka gotowania w/g SamiryPrzez długi czas nie robiłam krupniku, po prostu o tej zupie zapomniałam - a jest ona zdrowa, sycąca i smaczna. Przepis na tę zupę można znaleźć
Smaki EwyW zeszłym roku publikowałam trzy rodzaje chłodników ( w dziale zupy ). Dzisiaj przyszedł czas na kolejny już czwarty chłodnik pomidorowo – paprykowo – selerowy. Zachęcam do wypróbowania przepisu i
Smaki Ewyświeżej bazylii lub 1 łyżeczka suszonej bazylii szczypta papryki ostrej duża szczypta kolendry mielonej sól do smaku Link do filmu z przygotowania: Makaron z sosem z awokado Przygotowanie: Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowany odcedzam i do gorącego makaronu dodam sos. Przygotowanie sosu z awokado: Awokado przekrawam wzdłuż na pół, usuwam pestkę i wybieram łyżeczką miąższ który daję(...)awokado jest gotowy. Teraz do gorącego makaronu dodaję sos i dokładnie mieszam – makaron jest gotowy. Makron z sosem z awokado jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwaga Babcia Gotujerobię białą zasmażkę . Do zasmażki wlewam mleko , cały czas roztrzepując wlewane mleko rózgą aby nie powstały grudki . Całość zagotowuję od czasu do czasu mieszając . Gdy sos beszamel się zagotuje (gotuję sos około 30 sekund ) zakręcam gaz dodaję szczyptę gałki muszkatołowej , szczyptę soli i całość dokładnie mieszam – sos beszamel jest gotowy . Do naczynia żaroodpornego przekładam ugotowany makaron dodaję usmażoną cebulę(...)nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i zapiekam około 15 minut .Makaron jest gotowy . Makaron z szynką i sosem beszamel jest gotowy . Życzę smacznego . Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwaga Babcia Gotujepierś z kurczaka jest miękka dodaję rozdrobnione pomidory razem z zalewą ( lub przecier pomidorowy ) i całość smażę na patelni jeszcze około 3 minut . Gdy smaży się pierś w międzyczasie gotuję kaszę gryczaną według przepisu na opakowaniu . Końcowe przygotowania dania : Do garnka z usmażoną papryką z pieczarkami dodaję gorącą kaszę gryczaną , usmażoną pierś z kurczaka razem z pomidorami . Przestudzony brokuł kroję(...)gotowe . Gdy po przygotowaniu danie jest zbyt chłodne to garnek stawiamy na gazie i całość podgrzewamy . Kasza gryczana z warzywami i piersią kurczaka jest gotowa . Życzę smacznego . Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwaga Babcia Gotujedużą kostkę. Fasolkę dokładnie płuczę na durszlaku, odcinam końcówki i jeżeli fasolka szparagowa ma włókna to obieram. Tak przygotowaną fasolkę gotuję do miękkości około 15 minut – wrzucam ją do gotującej się lekko osolonej (duża szczypta) i osłodzonej (duża szczypta) wody. Po ugotowaniu odcedzam i dostawiam do wystudzenia. Wystudzoną fasolkę kroję na mniejsze kawałki około 5 - 6 centymetrowe. Umyte pomidorki kroję(...)sałatki, dodaję olej lub oliwę, doprawiam solą i pieprzem i dokładnie mieszam. Sałatka jest gotowa. Sałatka z fasolki szparagowej i tuńczyka jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwaga Babcia GotujeNowy szablon, nowa odsłona, zrobiło się jasno i przejrzyście, czyż nie? :) I również nowy rodzaj wpisów. Inspiracje talerzowe, czyli wszystko to co wykorzystuje w kuchni. Blogi
NA MOIM TALERZUW tym roku szybko pojawiły się szparagi w sklepach. Sezon na ten przysmak na ogół rozpoczyna się z początkiem maja a w tym roku wyszło jakoś
Smaki Ewybardzo lubię i polecam :) Składniki (porcja dla jednej osoby):125 g piersi z kurczaka200 g mrożonych warzyw chińskich50 g ryżu trzy kolorowego 3 łyżeczki sosu sojowego łyżeczka oleju sól (ew. w międzyczasie można dodać szczyptę - mniej niż pół łyżeczki - cukru) Przygotowanie:1. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na niego zamrożone warzywa, trzymamy na małym ogniu pod przykryciem co jakiś czas(...)trzymamy pod przykryciem aż pierś będzie dobra do jedzenia. 3. W międzyczasie przygotowujemy ryż, według przepisu na opakowaniu albo jak ja w parowarze (zalewając ciut ponad poziom ryżu gotującą wodą, gotując ok. 25-30 min)4. Do warzyw i kurczaka dodajemy ugotowany ryż (chyba, że zrobiło nam się dużo wody na patelni to najpierw odkrywamy patelnię
Malowane smakiemKlasyczny jabłecznik na biszkopcie z lekką nutą poziomek i aksamitnym kremem budyniowym skąpany w czekoladowej polewie, czyż może być coś bardziej smacznego ? Problem jest tylko w
Smaki EwyTradycyjne mielone można urozmaicić na rożne sposoby. Bardzo lubię kalafior, więc jego dodatek jest wszędzie mile widziany. Dzisiaj proponuję połączenia kalafiora z mięsem mielonym, co zaowocuje
W kuchennym oknie EwyFasola rzadko wykorzystywana w mojej kuchni. Jeżeli już to fasolka po bretońsku lub zupa fasolowa. Dlatego postanowiłam wypróbować inne danie z fasoli. Przepis odgrzebany ze starej
W kuchennym oknie EwyObiecałam, więc zamieszczam: drugi krem z marchwi. Słodkawy, aromatyczny... Ciekawe czy bardziej zasmakuje Wam ten, czy ten z miodem, imbirem i pieczonym czosnkiem ? Składniki: 1 duża
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!mieszam i odstawiam do napęcznienia. Jagody przekładam do rondelka i rozdrabniam blenderem, do rozdrobnionych jagód dodaję sok z cytryny, cukier, mieszam i rondelek stawiam na gazie. Od momentu zagotowania gotuję około 3 minut i zdejmuję z gazu. Do gorących jagód dodaję żelatynę i dokładnie mieszam, następnie odstawiam do wystudzenia – gdy mus będzie zimy wyleję go na masę serową. Końcowe przygotowanie(...)minut tak żeby mus zastygł. Gdy wszystko ładnie zastygnie sernik wyjmuję z tortownicy - sernik jest gotowy. Sernik na zimno z jagodami jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwaga Babcia Gotuje