oleju rzepakowego Posypać majerankiem i oregano. Przyprawić solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. 1 łyżeczka posiekanych listków świeżego majeranku (ew. 1 łyżeczka suszonego) 1 łyżka posiekanych listków świeżego oregano (ew. 1 łyżeczka suszonego) 1 łyżeczka soli morskiej świeżo mielony czarny pieprz Wstawić do nagrzanego pieca i piec około 1.5 godziny . Ostudzone pomidorki razem ze skórkami pokroić w 5 mm kostkę(...)minut. 2 łyżki oliwy extra vergine lub oleju rzepakowego 1 średnia czerwona cebula 2 ząbki czosnku szczypta soli morskiej Do zeszklonej cebulki z czosnkiem dodać pokrojone pomidorki i gotować na średnim ogniu przez parę minut (2-3 min). Sos lekko zgęstnieje. Spróbować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem. W trakcie przygotowania sosu z pomidorów przygotwać pozostałe składniki zapiekanki. Cukinię pokroić
Moja Delicjajajka ugotowane na twardo około 5 łyżek majonezu sól, pieprz szczypiorek do posypania sałatki Link do filmu z przygotowania: Sałatka z tuńczykiem i ryżem https://www.youtube.com/watch?v=jMl-qq4Q194 Przygotowanie: Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowany odcedzam i dostawiam do wystudzenia. Ser ścieram na tarce o średnich oczkach. Jajka kroję w drobną kostkę. Tuńczyka odsączam z zalewy. Kukurydzę również odsączam(...)dokładnie mieszam. Na górę sałatki daję pozostały majonez i równo rozprowadzam. Posiekanym szczypiorkiem posypuję sałatkę. Sałatka z tuńczykiem i ryżem jest gotowa można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwaga Babcia Gotujemalarskiego listy,I gryka wyrabiana sztucznie z czekolady,I kwitnące gruszkami i jabłkami sady"- Adam Mickiewicz 'Pan Tadeusz", ks. XII, Kochajmy sięPrzepis na kołduny mam z książki "Kuchnia Kresowa" Ewy Krasnopolskiej.Składniki:Ciasto: 2 szklanki mąki 1 jajko 1 łyżka oleju 1/2 szklanki gorącej wody szczypta soliFarsz:pół kilograma wołowiny1 cebulasól, pieprzPrzygotowanie: Farsz: Mięso(...)sól. Wszystko wymieszać i zagnieść na elastyczne ciasto. Ciasto partiami rozwałkować, na cienką warstwę, wykrawać krążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić jak uszka. Kołduny gotować kilka sekund w osolonym wrzątku, na małym ogniu a następnie gotować przez 5-8 minut w rosole (bez przykrycia). Podawać z rosołem, najlepiej wołowym.farsz z wołowinykołduny w rosole
Bon Appetit MałgorzatyIdealna zupa na zimowy okres - jest rozgrzewająca, sycąca i smaczna. W zależności od regionu różni się ona swoim składem. Śląska jest z natką pietruszki, góralska
Smaki EwyWysyp ogórków u mnie nadal trwa. Walczę z sobą żeby ponownie iść je zebrać. W końcu i tak chwytam wiaderka i idę. Dzięki temu powstała prezentowana
Smaki Ewypomidor 1/2 szklanki czerwonej soczewicy (surowej) 1/2 szklanki kuskusu pełnoziarnistego Dodałam także 2 łyżki pasty z pieczonej papryki, którą używam do Htipiti ale równie dobrze może być kupny Ajvar-ew. pomijamy ten składnik oliwa sól pieprz cumin ostra i słodka papryka jajka ocet PRZYGOTOWANIE: Na niewielkiej ilości oliwy szklimy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy czosnek, cukinię pokrojoną w drobną kostkę oraz(...)razie potrzeby uzupełniamy odrobiną wody. Kiedy soczewica jest już miękka-ale nie rozgotowana przyprawiamy solą, pieprzem, cuminem, papryką. W osobnym garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką octu, wlewamy jako i gotujemy 3 minuty. Właśnie kremowe żółtko nada kremowego smaku całej potrawie, która powinna być pikantna
Kopystką po garachżelazo a do tego pyszna,zarówno jako chłodnik, jak i na ciepło. SKŁADNIKI: (4 -5 porcji) 4-5 młodych ziemniaków 2 pęczki botwinki oliwa ev (ok 1 łyżka-ew. odrobina masła do smaku) 2-3 ząbki czosnku 1/4 szklanki białego, wytrawnego wina bulion warzywny (ok 1 litr) pęczek posiekanego koperku ocet cukier pieprz majeranek ser kozi (Bulgur) lub feta(...)się troszkę przyrumienią.Dodajemy posiekany czosnek, i cienko pokrojone plastry buraczków-solimy i podsmażamy 5 minut.Następnie dodajemy posiekane łodyżki Wlewamy wino i całkowicie go odparowujemy. Wlewamy bulion i gotujemy, aż buraczki i ziemniaki będą miękkie, ale nierozpadające się. Doprawiamy octem, cukrem, pieprzem, majerankiem (słodko-kwaśno), dodajemy posiekany koperek. Na suchej patelni przesmażamy szynkę ( np. szwarcwaldzką lub inna -długo dojrzewającą
Kopystką po garachDzisiaj trochę wykwintnej na blogu. Bardzo, ciekawe, efektownie wyglądające i smaczne ciasto. Przepis dostałam od kuzynki, wypróbowany i dlatego polecam. SKŁADNIKI Ciasto: 4 białka 2
W kuchennym oknie EwySezon przepysznych truskawek w pełni. Korzystajmy jak najczęściej z tego wspaniałego owocu. Dzisiaj proponuję tartę z truskawkami w masie budyniowej. Pycha. Składniki: Ciasto 150 gram margaryny
Smaki EwyLazania to doskonały sposób na danie obiadowe lub proszoną kolację. Na pewno nasi goście będą z przyjemnością spożywać przyrządzony przez nas smakołyk SKŁADNIKI: Mięso mielone: 1/2
W kuchennym oknie EwySam tytuł informuje gdzie powstała ta sałatka i dokładnie była to też improwizacja. Dokonałam przeglądu szafek i lodówki i to co nadawało się do sałatki właśnie
Smaki EwyBigos zawsze warto zrobić. Można zrobić go na zasadzie porządków w lodówce bądź też celowo lub tak zwyczajnie gdy mamy na niego ochotę. W lodówce czekała
Smaki Ewyoliwek czarnych garstka listków bazylii około 50 ml oliwy lub oleju do smaku sól, pieprz Link do filmu z przygotowania: Sałatka z kaszą jęczmienną Przygotowanie: Kaszę jęczmienną gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowaną odstawiam do wystudzenia. Umyte pomidorki przekrawam na pół wykrawam zgrubienie od łodyżki i kroję na mniejsze kawałki. Cebulę kroję w drobną kostkę. Odsączone z zalewy oliwki kroję(...)pozostałych składników. Dodaję oliwę lub olej doprawiam solą i pieprzem i całość dokładnie mieszam – sałatka jest gotowa. Sałatka z kaszą jęczmienną jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babica Ewa
Uwaga Babcia Gotujepogodę idealny! składniki: ciasto: 500 g mąki pszennej 250 ml wrzącej wody jajko szczypta soli 5 łyżek oliwy nadzienie: 300 g wędzonego twarogu 150 g wędzonego boczku duża cebula ew odrobina oliwy Mąkę przesiać do miski. Zalać wrzątkiem, mieszać łyżką aż powstanie gęsta, zwarta masa. Odstawić do przestudzenia. Dodać jajko, sól i oliwę, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Owinąć folią, odstawić(...)nadzienia odłożyć ok 2 łyżki, resztę wymieszać z pokruszonym twarogiem. Ciasto rozwałkować cienko na oprószonej mąką stolnicy. Wykrawać kółka, nakładać porcje nadzienia, sklejać pierogi. Wrzucać partiami na osolony wrzątek. Gotować ok 3 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Podawać z odłożonymi skwarkami
6nieboWiadomo od dawna, że kasze są zdrowe. I tak dzisiaj przedstawiam placki z kaszy jęczmiennej z gulaszem z piersi kurczaka w aromatycznym sosie. Danie wyszło zgodnie
Smaki Ewydrugiego) 4 duże, możliwie dojrzałe pomidory 5 cm kawałek imbiru 2 garście grzybów mun krojonych w cienkie paseczki (lub całe grzyby do pokrojenia) 2 cebulki dymki lub szalotki + ew. szczypior czerwona papryczka chilli 1 litr bulionu puszka (165 ml) mleka kokosowego sok z 1/2 limonki olej sezamowy jasny sos sojowy lub sos rybny makaron ryżowy kolorowy pieprz świeża kolendra opcjonalnie(...)solimy i podsmażamy na oleju sezamowym do lekkiego zarumienienia. Krewetki rozmrażamy (jeśli trzeba), obieramy, dokładnie płuczemy i przelewamy gorącą wodą. Jeśli są różowe, czyli gotowane, odkładamy na później. Jeśli są szare – surowe, obgotowujemy je w niewielkiej ilości osolonej wody. Grzyby mun zalewamy gorącą wodą do zmięknięcia, kroimy jeśli trzeba i obgotowujemy przez 10 minut. Pomidory parzymy, obieramy, pozbawiamy gniazd
PatchworkPomidory w szklarni dojrzewają na potęgę, nie mówiąc o ogórkach, cukinii. Dzisiaj przedstawiam spaghetti z sosem ze świeżych pomidorów. Oczywiście najważniejszym elementem w tym przepisie jest
Smaki EwyNiedawno prezentowałam tuszki śledziowe w zalewie, dzisiaj prezentuję rolmopsy bez skóry wykonane od początku. Z rolmopsami bywa podobnie jak z tuszkami śledziowymi w słoiku. Kupujemy
Smaki EwyOd czasu do czasu robię zupę z zielonego ogórka. Oczywiście zawsze wypada to na okres gdy ogórki są w szczycie sezonu. Wiele lat temu zakupiłam urządzenie
Smaki Ewy