Jak u Was sezon ogórkowy? Wczoraj zakończyłam ogórki kiszone ( zaplanowane i wykonane ). Rozpoczęłam robi enie korniszonów. Będą powstawały sukcesywnie, tak jak będą dojrzewa ły w ogródku
Smaki EwyZawsze warto wrócić do szpinaku. Mam wrażenie, że co z nim zrobię jest pyszne. Może nie zawsze oddają to zdjęcia ( no cóż nie jestem fotografem ) musicie
Smaki Ewyprzygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki: 450 g naturalnego serka homogenizowanego 150 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny 1-2 jabłka cukier brązowy Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać(...)papilotkami, do każdej nakładać 2-3 łyżki masy serowej. Schłodzić w lodówce. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze cząstki. Włożyć je do rondelka, dodać odrobinę wody, gotować, aż owoce zmiękną i delikatnie zaczną się rozpadać. Jabłkami udekorować gotowe serniczki, oprószyć brązowym cukrem. Smacznego
Domowa cukiernia Ewysuszonymi pomidorami i mozzarellą Przygotowanie: Warzywa na bulion dokładnie myjemy, obieramy i przekrawamy na połowę. Wrzucamy do garnka i wlewamy 1/5 litra wody. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy ok. 20-30 min. W tym czasie: cebulę kroimy w drobną kostkę szpinak myjemy i siekamy ale nie za drobno pomidory suszone kroimy w drobne kawałki mozzarellę kroimy w kostkę(...)minut. Gdy szpinak się poddusi do garnka wsypujemy szklankę ryżu Arborio. Mieszamy dokładnie tak aby ryż pokrył się oliwą i zagrzał. Następnie dodajemy wino i zwiększamy płomień pod garnkiem (ew. stopnie na płycie indukcyjnej) aby wygotować alkohol z potrawy. Po paru minutach zmniejszamy ogień i powoli dodajemy bulion po jednej chochelce. Risotto utrzymujemy na granicy wrzenia. Mieszamy dokładnie po każdej
Pyza i SurówkaGorąco <3 od kilku dni pogoda nas rozpieszcza, od piekarnika trzymam się z daleka ;) Dzisiaj zapraszam Was na pyszny, kremowy "sernik" z kaszy jaglanej. Delikatny
Domowa cukiernia EwyKolejne ciasto bez pieczenia - bardzo delikatne, wprost rozpływa się w ustach. Wbrew pozorom nie jest zbyt słodkie. Składa się z trzech warstw, co jedna to lepsza
Domowa cukiernia EwyJedną z tradycyjnych potraw wigilijnych w naszym domu jest zupa grzybowa ze specjalnie robionymi na tą okazję łazankami. Konkurowała ona zawsze z nie mniej tradycyjnym czerwonym
Smaki EwyNa dzień dzisiejszy dzień proponuję pieczonego pstrąga łososiowego w suszonych pomidorach z sosem. Chciałam trochę odmienić rybę i muszę przyznać, że wyszło mi to nieźle. Mogę
Smaki Ewyoleju rzepakowego Posypać majerankiem i oregano. Przyprawić solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. 1 łyżeczka posiekanych listków świeżego majeranku (ew. 1 łyżeczka suszonego) 1 łyżka posiekanych listków świeżego oregano (ew. 1 łyżeczka suszonego) 1 łyżeczka soli morskiej świeżo mielony czarny pieprz Wstawić do nagrzanego pieca i piec około 1.5 godziny . Ostudzone pomidorki razem ze skórkami pokroić w 5 mm kostkę(...)minut. 2 łyżki oliwy extra vergine lub oleju rzepakowego 1 średnia czerwona cebula 2 ząbki czosnku szczypta soli morskiej Do zeszklonej cebulki z czosnkiem dodać pokrojone pomidorki i gotować na średnim ogniu przez parę minut (2-3 min). Sos lekko zgęstnieje. Spróbować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem. W trakcie przygotowania sosu z pomidorów przygotwać pozostałe składniki zapiekanki. Cukinię pokroić
Moja Delicjajajka ugotowane na twardo około 5 łyżek majonezu sól, pieprz szczypiorek do posypania sałatki Link do filmu z przygotowania: Sałatka z tuńczykiem i ryżem https://www.youtube.com/watch?v=jMl-qq4Q194 Przygotowanie: Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowany odcedzam i dostawiam do wystudzenia. Ser ścieram na tarce o średnich oczkach. Jajka kroję w drobną kostkę. Tuńczyka odsączam z zalewy. Kukurydzę również odsączam(...)dokładnie mieszam. Na górę sałatki daję pozostały majonez i równo rozprowadzam. Posiekanym szczypiorkiem posypuję sałatkę. Sałatka z tuńczykiem i ryżem jest gotowa można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwaga Babcia Gotujemalarskiego listy,I gryka wyrabiana sztucznie z czekolady,I kwitnące gruszkami i jabłkami sady"- Adam Mickiewicz 'Pan Tadeusz", ks. XII, Kochajmy sięPrzepis na kołduny mam z książki "Kuchnia Kresowa" Ewy Krasnopolskiej.Składniki:Ciasto: 2 szklanki mąki 1 jajko 1 łyżka oleju 1/2 szklanki gorącej wody szczypta soliFarsz:pół kilograma wołowiny1 cebulasól, pieprzPrzygotowanie: Farsz: Mięso(...)sól. Wszystko wymieszać i zagnieść na elastyczne ciasto. Ciasto partiami rozwałkować, na cienką warstwę, wykrawać krążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić jak uszka. Kołduny gotować kilka sekund w osolonym wrzątku, na małym ogniu a następnie gotować przez 5-8 minut w rosole (bez przykrycia). Podawać z rosołem, najlepiej wołowym.farsz z wołowinykołduny w rosole
Bon Appetit MałgorzatyIdealna zupa na zimowy okres - jest rozgrzewająca, sycąca i smaczna. W zależności od regionu różni się ona swoim składem. Śląska jest z natką pietruszki, góralska
Smaki EwyWysyp ogórków u mnie nadal trwa. Walczę z sobą żeby ponownie iść je zebrać. W końcu i tak chwytam wiaderka i idę. Dzięki temu powstała prezentowana
Smaki Ewypomidor 1/2 szklanki czerwonej soczewicy (surowej) 1/2 szklanki kuskusu pełnoziarnistego Dodałam także 2 łyżki pasty z pieczonej papryki, którą używam do Htipiti ale równie dobrze może być kupny Ajvar-ew. pomijamy ten składnik oliwa sól pieprz cumin ostra i słodka papryka jajka ocet PRZYGOTOWANIE: Na niewielkiej ilości oliwy szklimy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy czosnek, cukinię pokrojoną w drobną kostkę oraz(...)razie potrzeby uzupełniamy odrobiną wody. Kiedy soczewica jest już miękka-ale nie rozgotowana przyprawiamy solą, pieprzem, cuminem, papryką. W osobnym garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką octu, wlewamy jako i gotujemy 3 minuty. Właśnie kremowe żółtko nada kremowego smaku całej potrawie, która powinna być pikantna
Kopystką po garachżelazo a do tego pyszna,zarówno jako chłodnik, jak i na ciepło. SKŁADNIKI: (4 -5 porcji) 4-5 młodych ziemniaków 2 pęczki botwinki oliwa ev (ok 1 łyżka-ew. odrobina masła do smaku) 2-3 ząbki czosnku 1/4 szklanki białego, wytrawnego wina bulion warzywny (ok 1 litr) pęczek posiekanego koperku ocet cukier pieprz majeranek ser kozi (Bulgur) lub feta(...)się troszkę przyrumienią.Dodajemy posiekany czosnek, i cienko pokrojone plastry buraczków-solimy i podsmażamy 5 minut.Następnie dodajemy posiekane łodyżki Wlewamy wino i całkowicie go odparowujemy. Wlewamy bulion i gotujemy, aż buraczki i ziemniaki będą miękkie, ale nierozpadające się. Doprawiamy octem, cukrem, pieprzem, majerankiem (słodko-kwaśno), dodajemy posiekany koperek. Na suchej patelni przesmażamy szynkę ( np. szwarcwaldzką lub inna -długo dojrzewającą
Kopystką po garachDzisiaj trochę wykwintnej na blogu. Bardzo, ciekawe, efektownie wyglądające i smaczne ciasto. Przepis dostałam od kuzynki, wypróbowany i dlatego polecam. SKŁADNIKI Ciasto: 4 białka 2
W kuchennym oknie EwySezon przepysznych truskawek w pełni. Korzystajmy jak najczęściej z tego wspaniałego owocu. Dzisiaj proponuję tartę z truskawkami w masie budyniowej. Pycha. Składniki: Ciasto 150 gram margaryny
Smaki EwyLazania to doskonały sposób na danie obiadowe lub proszoną kolację. Na pewno nasi goście będą z przyjemnością spożywać przyrządzony przez nas smakołyk SKŁADNIKI: Mięso mielone: 1/2
W kuchennym oknie Ewy