wrzątkiem), obrane pomidory kroję na mniejsze kawałki. Składniki mam już pokrojone teraz przygotuję danie: Do gotującej i lekko osolonej wody przekładam pokrojoną fasolkę szparagową i od momentu ponownego zagotowania gotuję 3 minuty. Następnie fasolkę odcedzam. W tym czasie na patelnię przekładam pierś z kurczaka i smażę do miękkości mięsa około 20 minut. Gdy smaży się pierś w garnku rozgrzewam olej(...)trzeba to doprawiam. Po zakręceniu gazu dodaję śmietanę i jeszcze raz dokładnie mieszam – danie jest gotowe. Fasolka szparagowa z piersią kurczaka jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwaga Babcia Gotujerózgą) robię białą zasmażkę. Do zasmażki dodaję mleko (wlewając mleko energicznie mieszam aby zasmażka rozpuściła się w mleku i nie było grudek) i zagotowuję. Od momentu zagotowania sos beszamel gotuję około 1 minuty, następnie zakręcam gaz i doprawiam solą i gałką muszkatołową i dokładnie mieszam – sos beszamel jest gotowy. Końcowe przygotowanie zapiekanki: Do dużej miski lub garnka przekładam makaron, podsmażoną(...)stopni na druga od dołu półkę i zapiekam około 20 minut, naczynia nie przykrywam. Zapiekanka z makaronem i dynią jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwaga Babcia Gotujepomysłu? Karkówka w majonezie i keczupie ... Wędlinki - obowiązkowo wiejskiej produkcji Mięso pieczone - na pierwszym planie szynka z dzika wg mojej Siostry Karkóweczka do chlebeczka Sałatki: jarzynowa oraz chińska wg Ewy Sałatka warstwowa - tym razem wg mojej Mamy Pasztet Mamy Hani of course Schabik w musztardzie pieczony Sałatka z grillowaną piersią kurczaka Pieczone żeberka z kluskami śląskimi Mazurek biszkoptowy z bakaliami(...)blogu z pewnością za jakiś czas się tu znajdzie. Chwilowo mam standardowy syndrom poświąteczny - brak weny twórczej spowodowany przekarmieniem, przejedzeniem itp.W końcu ileż można myśleć o jedzeniu, gotować i jeść
Kuchnia po mojemuWitam serdecznie Propozycja na smaczny i zdrowy napój wieloowocowy na upalne dni i nie tylko. Będziemy potrzebować: 1,5 L wody źródlanej (niegazowanej) 1 jabłko 1
Uwaga Babcia GotujeWitam serdecznie Propozycja na pyszny i orzeźwiający napój z arbuza, polecam wypróbować przepis bo jest naprawdę smaczny i orzeźwiający. Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około
Uwaga Babcia GotujeKtoś napisał mi na blogu, że bez przetworów domowych ani rusz. W zupełności się z tym zgadzam i chociaż w sklepach mamy wszystko, to nic
W kuchennym oknie EwySkładniki: Ciasto: 250 g mąki (najlepiej krupczatki) 50 g cukru pudru 150 g masła 1 żółtko 2 łyżki śmietany 18% Masa czekoladowa: 150 g masy
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Dziś zapraszam na bardzo proste i szybkie danie z piekarnika. Nie wymaga dużo pracy, a jest bardzo smaczne. Przepis znalazłam na tu . Polecam. Składniki: 70
Ewusiowe Smakibudyniu czekoladowego 2 szklanki mleka 2 łyżki cukru 200 ml śmietany 30% 100 g serka śmietankowego - użyłam Delikate (można zastąpić mascarpone ) łyżka cukru pudru. Wykonanie : Na początek gotujemy budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu i odstawiamy do wystygnięcia. Suche składniki mieszamy w jednej misce , w drugiej jajka , kefir, olej i sok z pomarańczy łączymy w jednolitą masę(...)skórką pomarańczową. Pieczemy ok 20 min w 180'C. Studzimy. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno , dodajemy serek , łączymy całość krótko miksując. Wierzch babeczek ozdabiamy masą śmietanowa i ew. posypujemy skórka pomarańczową. Smacznego :) Polecam
Malinowa KawiarenkaŚwięta, święta i po świętach. Mam nadzieję, że wypoczęliście. Smakołyków w lodówce na ogół jeszcze pełno ale na obiad wypadałoby coś zrobić. Na dzisiaj polecam pierś
Smaki EwyWitam serdecznie Propozycja na pyszne domowe lody malinowe. Są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Będziemy potrzebować: 250 g malin 300 g jogurtu naturalnego 2 łyżki
Uwaga Babcia GotujeWszyscy chyba znają gołąbki, jedni je lubią bardziej inni mniej. Muszę powiedzieć, że największym miłośnikiem gołąbków w moim domu jest mój mąż. Myślę, że nigdy
Smaki EwyKilka dni temu prezentowałam zielone szparagi, wówczas pisałam aby zachować odłamane końcówki ( które na ogół są łykowate ) i wykorzystać je do zrobienia aromatycznego sosu. Właśnie nadszedł
Smaki EwyPrawdopodobnie ostatni w tym sezonie przepis ze szparagami w moim wykonaniu. Na dzisiaj proponuję zupę porowo – szparagową w której wykorzystamy części szparagów bez główek ( te
Smaki EwySzynkowar staram się wykorzystać w miarę możliwości dość często. To doskonały wynalazek, by przygotować dobre i zdrowe wędliny. Dzisiaj szynka z udźca indyka i piersi drobiowych
W kuchennym oknie Ewy