ewa gotuje - 1619 przepisów (strona:69/108)

Na azjatycką nutę 158

namiastkę kolorów i posmaku cieplejszych dni w środku zimy. Dziś danie szybkie (jak to z mrożonki), o lekko azjatyckich korzeniach. Składniki na 2 porcje: 250 ml bulionu warzywnego, ew. drobiowego 1/2 opakowania mrożonej mieszanki chińskiej opakowanie makaronu ryżowego (ok. 150 g) 6 krewetek np. królewskich w pancerzach (u mnie mrożone) 2-3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego(...)warzywa osiągną odpowiadająca nam miękkość. Pod koniec wrzucić umyte i lekko rozmrożone krewetki w pancerzach. Dusić całość ok. 5 minut. Makaron przygotować wg instrukcji na opakowaniu (u mnie bez gotowania, zalany wrzątkiem, lekko posolony), odcedzić. Wyłożyć makaron na talerz, na wierzch dodać mieszankę chińską z krewetkami. Posypać prażonym sezamem i posiekaną natką pietruszki. Smacznego

gutfut
Wiejska zapiekanka ziemniaczana 155

taki sposób, by znaleźć konstruktywne wyjście z każdej niekorzystnej czy trudnej sytuacji. Mówić TAK znaczy być elastycznym, rozważać różne opcje, uwrażliwić się na kryjące się w sytuacji szanse." [Ewa Foley, Powiedz życiu TAK] A zatem życzę Wam, aby Wasze "życiowe mięśnie" nabierały siły, kiedy Wy płyniecie z prądem. A w Kuchni Smaków pojawia się coś iście pysznego! Otóż jedna(...)nią nasyci ;) Już czytając sam przepis czuje się w powietrzu zapachy przesmażanej cebulki z boczkiem....mmmmniam!   Przepis: Składniki: ziemniaki boczek czerwona cebulka mozarella śmietana sól, pieprz Procedura przetwórcza: Gotujemy ziemniaki na pół twardo, potem kroimy na talarki i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Boczek i cebulkę kroimy w kostkę. Podsmażamy. Dodajemy do boczku i cebulki: śmietanę, sól, pieprz, Mieszamy

Kuchnia smaków
Spaghetti z Tuńczykiem w Sosie Pomidorowym 178

zalewy. Cebulę kroję w drobną kostkę. Czosnek kroję drobniutko i dodaję do cebuli. Umyte i osączone listki bazylii drobno kroję. Przygotowanie sosu: W tym czasie gdy robię sos, makaron gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowany odcedzam i do gorącego dodaję przygotowany sos. Na rozgrzanym oleju na patelni podsmażam przez kilka minut cebulę razem z czosnkiem tak żeby cebula się zeszkliła(...)dokładnie mieszam – makaron jest gotowy. Po nałożeniu makaronu na talerz posypuję go obficie żółtym serem. Spaghetti z tuńczykiem w sosie pomidorowym jest gotowe, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Hamburger z serem pleśniowym, sosem truskawkowym i kiełkami 179

prostu dla siebie stworzone. Spróbujcie, a przekonacie się, że będzie to jeden z Waszych ulubionych hamburgerów. Z podanej ilości składników przygotujecie 4 dorodne hamburgery. Składniki: 400g mięsa wołowego (ew. wieprzowego) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 ogórek konserwowy 4 bułki 4 plastry boczku wędzonego ser pleśniowy kiełki (rzodkiewki, lucerny lub fasoli) 100g truskawek 1 łyżeczka cukru szczypta pieprzu szczypta(...)niż średnica bułki. Uformowane kotlety kładziemy na mocno rozgrzanej, suchej patelni i smażymy po około 2 minuty z każdej ze stron. Do małego rondla wrzucamy truskawki, dodajemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu, aż owoce całkowicie rozmiękną. Zbyt duże kawałki truskawek rozgniatamy widelcem. Po zdjęciu z ognia doprawiamy szczyptą pieprzu. Usmażone kotlety odkładamy na chwilę na bok. Na tą samą

Jacob Tastes
Sałatka z Białej Rzodkwi z Marchwią – Smaczna i Zdrowa 190

Witam serdecznie Propozycja na smaczną i zdrową sałatkę z białej rzodkwi z marchwią. Można ją podawać samą lub z wędliną. Idealnie nadaje się na śniadanie lub

Uwaga Babcia Gotuje
Makaron ze śmietanowym sosem cytrynowym 206

Czy Wy też tak macie, że któregoś dnia okazuje się, że na Waszej półce są książki o których nie macie pojęcia skąd się wzięły? Mam nadzieję

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Truskawkowe twisty 140

Mięciutkie, puszyste drożdżówki. Z budyniem przygotowanym na truskawkach, smakują wyśmienicie, a pachną wprost obłędnie! I wyglądają rewelacyjnie, z ciastem dobrze się współpracuje. Jak widzicie, same plusy

Domowa cukiernia Ewy
Kasza Jęczmienna Pęczak z Brokułem Smacznie i Zdrowo 230

się kasza przygotuję brokuł. Umyty brokuł kroję na mniejsze kawałki. Następnie wrzucam do gotującej się wody, którą wcześniej lekko posoliłam (dwie szczypty soli) i posłodziłam (dwie szczypty cukru). Brokuł gotuję około 5 minut od momentu włożenia do wody, następnie odcedzam i odkładam do przestudzenia. Gdy brokuł jest już chłodny kroję go na mniejsze kawałki. Obrany czosnek rozgniatam nożem. Końcowe przygotowanie(...)Całość dokładnie mieszam i smażę około 4 minut – kasza jest gotowa. Kasza jęczmienna z brokułem jest gotowa, można podać jako samodzielne danie lub z mięsem. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Przepis na Chłodnik z Botwinką 201

buraczki i liście drobno kroję i daję do garnka. Do botwinki dodaję sok z cytryny, cukier i zalewam wodą tak żeby botwinka była przykryta, garnek stawiam na gazie i gotuję do miękkości około 20 minut. Ugotowanej botwinki nie odcedzam, tylko odstawiam do wystudzenia razem z wodą. Jeżeli chcemy aby botwinka szybciej wystygła to garnek możemy wstawić do zimnej wody. Końcowe(...)Doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam – chłodnik jest gotowy. Chłodnik z botwinką podaję schłodzony z dodatkiem jajka ugotowanego na twardo lub ziemniakami na osobnym talerzu. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Filet z indyka w delikatnym śmietanowym sosie z marchewką i groszkiem 253

Na dzisiejszy obiad proponuję coś delikatnego a dokładnie filet z indyka w śmietanowym sosie z dodatkiem marchewki i groszku. Danie łatwe w przygotowaniu i smaczne. Jeżeli

Smaki Ewy
Surówka z Kalarepy i Jabłka | Pyszna i Zdrowa 195

Witam serdecznie Propozycja na surówkę z kalarepy i jabłka, surówka jest bardzo smaczna i zdrowa. Możemy ją podać do obiadu, wędliny lub zjeść samą. Nadaje się

Uwaga Babcia Gotuje
Chłodnik z Kefirem | Pyszna Zupa na Upały 174

Witam serdecznie Przepis na pyszny i prosty chłodnik z kefirem, który idealnie nadaje się do podania podczas upalnych dni. Do przygotowania chłodnika będziemy potrzebować : 1 pęczek

Uwaga Babcia Gotuje
Koktajl z Arbuza – Smoothie 167

Witam serdecznie Propozycja na pyszny koktajl z arbuza z lodem -smoothie. Jest prosty w przygotowaniu i idealnie nadaje się na upały. Będziemy potrzebować: z podanych proporcji

Uwaga Babcia Gotuje
Ryżowe spaghetti z warzywami i kurczakiem 348

Makaron ryżowy to miła alternatywa dla klasycznego makaronu, dlatego na zachętę przedstawiam mój przepis na ryżowe a'la spaghetti. Składniki: makaron ryżowy, pół paczki 1/3 papryki

Taste Of My Day
Barszcz wołyński 137

Jeszcze do niedawna nie wiedziałam o istnieniu tylu gatunków barszczy. A uwierzcie mi jest ich sporo. Od czasu do czasu będą pojawiały się na blogu. Dzisiaj

Smaki Ewy
Paprykowe pulpety 147

Przedstawiam kolejne danie z  mięsa mielonego, ale oczywiście inne w smaku, bo o  smaku papryki. Niech nikogo nie zmyli kolor - w tych pulpetach i

Smaki Ewy
W ramach podboju dziewiczych terenów - curry z soczewicy:) 158

energii. Ew. dopuszcza się sporadycznie mrożenie niezbyt głębokie i długie.  Słabo mi wychodzi stosowanie się do tego zalecenia;) Soczewicę zalałam wieczorem wodą i zostawiłam do namoczenia na całą noc. Rano doczytałam w mądrej książce, że soczewicy można nie moczyć lub wystarczy jej tylko kilka godzin moczenia;) Po odcedzeniu wrzuciłam na wrzątek z odrobiną kurkumy i gotowałam ok. 40 minut

Zdrowa Kuchnia Sowy
Zielony Koktajl ze Szpinakiem i Awokado 165

Witam serdecznie Propozycja na pyszny i zdrowy zielony koktajl ze szpinakiem i awokado. Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 1200 ml koktajlu 100 g szpinaku

Uwaga Babcia Gotuje
Konfitura z żurawiny 216

Kolejny smak bez którego, od jakiegoś czasu, nie wyobrażam sobie świąt. Lekko cierpki, a jednocześnie słodki. Konfitura, która doskonale pasuje zarówno do słodkich ciast i deserów

Domowa cukiernia Ewy
Owsiany zakwas na żurek 155

Jak dla mnie nic nie równa się ze smakiem domowego żurku. Przygotowanie zakwasu to dosłownie 2 minuty i czekanie kilka dni i mamy swój domowy pyszny

dom-agi.pl
Kotlety z kaszy gryczanej i mięsa -Hreczniaki 206

Hreczniaki- kresowe i staropolskie danie, które postanowiłam wypróbować. Skąd taka nazwa?  A no od kaszy gryczanej. Każdy zna lub słyszał Inwokację z Pana Tadeusza , gdzie

W kuchennym oknie Ewy

Proponowane wyszukiwania