Zapiekanka, którą dzisiaj proponuję, to doskonała alternatywa dla lazanii.Zamiast płatów lazanii mamy cukinię. Można powiedzieć ,że danie bardzo smaczne na diecie. Polecam wypróbujcie, bo warto
W kuchennym oknie EwyAby każdy z biesiadników był zadowolony pokusiłam się o zrobienie trzech rodzajów nadzienia do naleśników. Każdy znalazł coś dla siebie. Wbrew pozorom nie było tak wiele
Smaki Ewyprzygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej szczypta soli Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijać. Miksując., dodawać żółtka(...)cytryny 1,5 szklanki wody 200 g cukru 200 g masła Sok z cytryny, szklankę wody i cukier zagotować. Pozostałą wodę wymieszać dokładnie z proszkiem budyniowym, dodać do gotującej się wody, szybko mieszać, by nie powstały grudki. Chwilę gotować, aż budyń zgęstnieje. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać wystudzony budyń. Masę budyniową wyłożyć na biszkopt, schłodzić
Domowa cukiernia Ewysera żółtego 100 g szynki 1 pęczek natki pietruszki do smaku: sól, pieprz naczynie żaroodporne Link do filmu z przygotowania: Zapiekanka z makaronem i jajkami Przygotowania: Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowany odcedzam i odstawiam do wystudzenia. Szynkę kroję w kostkę, ser wędzony kroję w drobną kostkę, umytą i osuszoną natkę pietruszki siekam. Ser żółty ścieram na tarce(...)wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i zapiekam około 30 minut – zapiekanka jest gotowa. Zapiekanka z makaronem jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwaga Babcia GotujeSezon na gromadzenie zimowych zapasów w pełnym rozkwicie:)Dziś propozycja zimowej sałatki z ogórków, marchewki, czerwonej papryki i cebuli, którą przygotowałam według przepisu Ewy Wachowicz. Ponieważ to nie kwestionowany, kulinarny autorytet liczę, że jej smak nie zawiedzie:) Składniki: 2 kg ogórków 50 dag marchwi 50 dag cebuli 50 dag papryki czerwonej pół główki czosnku Zalewa: 2 łyżki oleju 1 szklanka(...)posiekałam w plastry. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w cienkie paski. Czosnek obieramy, myjemy, kroimy w drobną kostkę. Wszystkie warzywa przekładamy do miski, zalewamy je zalewą (nie gotujemy jej wcześniej), mieszamy i wkładamy do lodówki na 3 - 4 godziny. Tak przygotowaną sałatkę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 20 minut
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaWitam serdecznie Propozycja na pyszny i zdrowy koktajl bananowy, idealnie nadaje się na lekkie drugie śniadanie lub podwieczorek. Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 600
Uwaga Babcia GotujeSangria, która w orginale oznacza "krwawienie", to pochodzący z Hiszpanii intensywnie czerwony napój alkoholowy na bazie wina, z dodatkiem m.in. owoców. Napój bardzo przyjemny
Taste Of My Daywyrzeczeń :) Składniki: - 6 kubków (200 ml) ugotowanej kaszy jaglanej, - 100 g rodzynek, - sok z 1 cytryny, - 1 puszka mleka kokosowego, - 10 łyżek wiórków kokosowych, - 1 łyżka esencji waniliowej, - ew. łyżka startej skórki z wyparzonej pomarańczy, - słód do posłodzenia masy, - pół tabliczki gorzkiej czekolady, - 1 łyżka oleju kokosowego. Wykonanie: Kaszę jaglaną zmielić razem z rodzynkami, esencją waniliową, wiórkami kokosowymi, gęstą częścią(...)manną. Piec w nagrzanym do 180 stopniach piekarniku przez ok 30-40 minut. Jeśli ciasto będzie się za bardzo spiekało, trzeba zmniejszyć temperaturę. Czekoladę roztopić - na garnek z gotującą się wodą stawiamy miskę do której wkładamy czekoladę oraz olej kokosowy, mieszamy i szybko polewamy lekko ostudzone ciasto. Zostawiamy ciasto do całkowitego ostygnięcia, dopiero wtedy możemy je kroić, najlepiej jest
Co na wege obiad?Witam serdecznie Propozycja na pyszny i bardzo zdrowy koktajl brzoskwiniowy – smoothie, jest smaczny i dodatkowo chłodzący bo z kawałeczkami lodu. Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie
Uwaga Babcia GotujeŚwięta zbliżają się dużymi krokami Zabiegani, zapracowani, staramy się, by nasze świata były udane, niepowtarzalne, pełne magii i uroku. Co zrobić, by takie
W kuchennym oknie EwySerniki lubię w każdym wydaniu , ale ten z musem malinowym smakuje wyśmienicie. Porcja na małą blachę SKŁADNIKI 1 kg twarogu gotowy- wiaderko lub dwukrotnie
W kuchennym oknie EwyBardzo lubię pstrąga, to bardzo wdzięczna ryba. Ości wyjmuję pęsetą i wówczas mam zupełnie czysty kawałek pysznej ryby. Zresztą już o tym pisałam. Połączenie pysznej ryby
Smaki EwyNadrabiam weekendową nieobecność. Dzisiaj ciekawa propozycja sałatki z karmelizowaną piersią z kurczaka. Sałatka należy do tych dietetycznych. Sos robimy na bazie jogurtu. Nie ma tu
W kuchennym oknie Ewynamiastkę kolorów i posmaku cieplejszych dni w środku zimy. Dziś danie szybkie (jak to z mrożonki), o lekko azjatyckich korzeniach. Składniki na 2 porcje: 250 ml bulionu warzywnego, ew. drobiowego 1/2 opakowania mrożonej mieszanki chińskiej opakowanie makaronu ryżowego (ok. 150 g) 6 krewetek np. królewskich w pancerzach (u mnie mrożone) 2-3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego(...)warzywa osiągną odpowiadająca nam miękkość. Pod koniec wrzucić umyte i lekko rozmrożone krewetki w pancerzach. Dusić całość ok. 5 minut. Makaron przygotować wg instrukcji na opakowaniu (u mnie bez gotowania, zalany wrzątkiem, lekko posolony), odcedzić. Wyłożyć makaron na talerz, na wierzch dodać mieszankę chińską z krewetkami. Posypać prażonym sezamem i posiekaną natką pietruszki. Smacznego
gutfuttaki sposób, by znaleźć konstruktywne wyjście z każdej niekorzystnej czy trudnej sytuacji. Mówić TAK znaczy być elastycznym, rozważać różne opcje, uwrażliwić się na kryjące się w sytuacji szanse." [Ewa Foley, Powiedz życiu TAK] A zatem życzę Wam, aby Wasze "życiowe mięśnie" nabierały siły, kiedy Wy płyniecie z prądem. A w Kuchni Smaków pojawia się coś iście pysznego! Otóż jedna(...)nią nasyci ;) Już czytając sam przepis czuje się w powietrzu zapachy przesmażanej cebulki z boczkiem....mmmmniam! Przepis: Składniki: ziemniaki boczek czerwona cebulka mozarella śmietana sól, pieprz Procedura przetwórcza: Gotujemy ziemniaki na pół twardo, potem kroimy na talarki i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Boczek i cebulkę kroimy w kostkę. Podsmażamy. Dodajemy do boczku i cebulki: śmietanę, sól, pieprz, Mieszamy
Kuchnia smakówzalewy. Cebulę kroję w drobną kostkę. Czosnek kroję drobniutko i dodaję do cebuli. Umyte i osączone listki bazylii drobno kroję. Przygotowanie sosu: W tym czasie gdy robię sos, makaron gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowany odcedzam i do gorącego dodaję przygotowany sos. Na rozgrzanym oleju na patelni podsmażam przez kilka minut cebulę razem z czosnkiem tak żeby cebula się zeszkliła(...)dokładnie mieszam – makaron jest gotowy. Po nałożeniu makaronu na talerz posypuję go obficie żółtym serem. Spaghetti z tuńczykiem w sosie pomidorowym jest gotowe, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwaga Babcia Gotujeprostu dla siebie stworzone. Spróbujcie, a przekonacie się, że będzie to jeden z Waszych ulubionych hamburgerów. Z podanej ilości składników przygotujecie 4 dorodne hamburgery. Składniki: 400g mięsa wołowego (ew. wieprzowego) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 ogórek konserwowy 4 bułki 4 plastry boczku wędzonego ser pleśniowy kiełki (rzodkiewki, lucerny lub fasoli) 100g truskawek 1 łyżeczka cukru szczypta pieprzu szczypta(...)niż średnica bułki. Uformowane kotlety kładziemy na mocno rozgrzanej, suchej patelni i smażymy po około 2 minuty z każdej ze stron. Do małego rondla wrzucamy truskawki, dodajemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu, aż owoce całkowicie rozmiękną. Zbyt duże kawałki truskawek rozgniatamy widelcem. Po zdjęciu z ognia doprawiamy szczyptą pieprzu. Usmażone kotlety odkładamy na chwilę na bok. Na tą samą
Jacob Tastes