Klasyczne zrazy z szynki, które robię mają trochę inne dodatki. Chciałam coś dla odmiany w nich zmienić i tak powstały odmienione zrazy z szynki z papryką
Smaki EwyZa oknem żar leje się z nieba, a u mnie zapalenie oskrzeli i płuc. Na szczęście już na półmetku, więc mam nadzieję, że lada dzień uda
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Powiem szczerze, że kaszy jaglanej raczej nie lubię, trochę mi nie smakuje, ale gdy znalazłam ten przepis na blogu Szefowa w swojej kuchni postanowiłam
Ewusiowe SmakiNiedawno w jednym ze sklepów sieciowych natknęłam się na świeże małże, ucieszyłam się. Nie pojawiają się one zbyt często, więc tym większa była moja radość zważywszy
Smaki EwyCzas przetworów trwa cały czas, a zima z przyjemnością zajrzymy na półki w spiżarni, by wypróbować to, co zrobiliśmy w lecie. Dzisiaj prezentuje przepis, który dostałam
W kuchennym oknie EwyDzisiaj na blogu rarytas a mianowicie polędwica wołowa z sosem pieprzowym. Wiem, że cena polędwicy wołowej może odstraszać, ale trzeba przyznać, że jest tego warta. Dodatkowo
Smaki EwyMówią ,że dobra gospodyni nic nie wyrzuca. Nie wiem na ile jestem dobrą gospodynią, ale końcówek ze szparagów nie wyrzuciłam. Wykorzystałam do zrobienia zupy krem. Wyszła
W kuchennym oknie EwyHa! Kolejny przepis na szybko, na już, na "mam 15 minut i prawie pustą lodówkę"! Makaron z sosem serowym. Nie wierzę, że w Waszych lodówkach nie
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Dzisiaj powstało również ciasto. Bardzo intensywny dzień w kuchni. Piernik przekładany masą z kaszy manny. Stare przepisy zawsze mają w sobie to coś! SKŁADNIKINa ciasto 3
W kuchennym oknie EwyJakiś czas temu koleżanka z pracy - Ewa, w przerwie śniadaniowej, uraczyła nasz łakomy dział budyniem własnej produkcji - przyniesionym w słoiku, zawiniętym w kocyku. Bardziej domowo być nie może. I dla takich chwil warto pracować nawet i więcej niż osiem godzin. Bielutki, pachnący wanilią i aksamitny. Kiedy dowiedziałyśmy się z czego jest zrobiony, po prostu nas zatkało... Składniki (dla 4 łakomczuchów(...)szklanki wody ok. 0,5 l. mleka 2% laska wanilii 1 łyżka syropu klonowego (opcjonalnie) Przygotowanie: Kaszę płuczemy i przelewamy wrzątkiem. Zalewamy wodą w proporcji nawet 3:1. Gotujemy do miękkości, żeby nie powiedzieć, ze rozgotowujemy. Kiedy kasza pochłonie całą wodę, a pochłonie na pewno - dolewamy mleko. Najpierw szklankę, potem drugą i pewnie trzecią. Gotujemy na niemalże gładką masę
Kuchnia po mojemułopatki wieprzowej 2-3 kajzerki namoczone w mleku 2 jajka 2 ząbki czosnku pieprz ziołowy, majeranek odrobina mąki 600g passaty pomidorowej zioła: bazylia, kurkuma, papryka słodka i ostra ew. koncentrat 2 łyżki śmietany 18% pieprz, ziele angielskie i listek laurowy koperek ryż basmati Mięso zmielić razem z bułkami odsączonych dobrze z mąki. Dodać jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz ziołowy(...)garnka z passatą, doprawić według gustu, jeśli sos wydaje się zbyt delikatny, można dodać jeszcze koncentrat, wrzucić też kilka ziaren pieprzu, dwa ziarnka ziela angielskiego i dwa listki laurowe. Gotować około godziny, pod koniec wlać śmietanę do miski, dodać do niej łyżkę sosu pomidorowego i zamieszać, dodać dwie łyżki i znów zamieszać, następnie dodać jeszcze trzy łyżki, a potem cztery
Przepysznik - BLW i nie tylkoKolejna ryba w galarecie w moim wykonaniu. Pstrąg w takiej postaci pojawia się u nas bardzo często na Święta. Osobiście uważam, że jest bardzo
Smaki EwyMoc otrąb owsianych doświadczyłam na własnym organizmie już bardzo dawno, dlatego od czasu do czasu pojawiają się w mojej kuchni. Mówię oczywiście o otrębach owsianych, a
W kuchennym oknie Ewygarnek potrzebne będą: fasola 800g (ja miałam "piękny jaś") boczek wędzony ok. 500g 1 kiełbasa toruńska długa 2 cebule 2 duże ząbki czosnku dużo majeranku liście, bobki sól pieprz ew. kostka rosołowa skórki z boczku lub wędzone żeberko Fasolę płuczemy i zalewamy wodą na noc. Następnego dnia przerzucamy fasolę wraz z wodą w której się moczyła (o ile coś zostało(...)cebulę pokrojoną w pióra. Boczek i kiełbasę kroimy w większą kostkę i przesmażamy na patelni, następnie dodajemy do garnka. Możemy dać więcej mięsa, mi się już nie zmieściło. Gotujemy aż do miękkości fasoli. Jak fasola jest już dobra, wyjmujemy skórki i dodajemy 3 łyżki koncentratu pomidorowego. Zagotowujemy i gotowe! Zajadamy z pieczywkiem. Proporcje są przykładowe. Można zrobić równie dobrze mniej
Pelusiowa Kuchniakostkę 3 jajka, oddzielone żółtka od białek 40 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g zmielonych migdałów bez skórek (użyłam mąki migdałowej), ale można zmielić płatki migdałowe ew. 1 łyżeczka cukru migdałowego, ekstraktu lub kilka kropel olejku Bakalie: 200 ml wódki korzennej lub miodu pitnego100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy100 g posiekanych śliwek kalifornijskich100 g posiekanych suszonych moreli50(...)korzennej lub miodzie pitnym na minimum 2 godziny. Piekarnik nagrzać do 180 o C. Do miseczki włożyć białą czekoladę i masło. Miseczkę zawiesić na garnku z niewielką ilością gotującej się wody i mieszać składniki aż się roztopią i połączą w jedną masę. Ostudzić. Dodać żółtka, wymieszać. Do rozpuszczonej czekolady dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz zmielone
Czerwień i błękit