ewa gotuje - 1619 przepisów (strona:52/108)

Pstrąg z wody - idealna prostota 171

Ryba w najprostszej postaci, bo ugotowana. Po raz pierwszy takiego pstrąga jadłam dzięki mojemu mężowi. Było to już sporo lat temu. Wcześniej jakoś nie wyobrażałam sobie

Smaki Ewy
Kotlety schabowe duszone z cebulką i jabłkiem 187

Dzisiaj propozycja dania obiadowego. W roli głównej schab, a ściślej mówiąc kotleciki schabowe duszone z cebulką i jabłkiem. To właśnie jabłko sprawia ,że danie nabiera wykwintnego

W kuchennym oknie Ewy
Zupa krem ze szparagów 110

Sezon szparagowy w pełni, korzystajmy więc z niego, bo niestety trwa krótko. Na dzisiejszy dzień proponuję aromatyczny krem ze szparagów. Warto do zupy ugotować własny bulion

Smaki Ewy
Gołąbki z innej bajki 198

sól ok. 30 g masła Wykonanie:  W dużym garnku zagotować wodę, posolić i włożyć główkę kapusty (jeśli to naprawdę duży gar może zmieszczą się obie, ja gotowałam etapami). Gotować kapustę ok. 7-8 minut. Wyjąć i zahartować pod zimną wodą. Odsączyć z nadmiaru wody i ostudzić. Głąb wykroić, każdy liść delikatnie zdejmować i odkrawać zgrubienia u nasady(...)dodać sos sojowy, przyprawy (nie dodawałam soli, zastąpiłam ją czubrycą zieloną). Wszystko wymieszać i dusić ok. 10 minut. Warzywa (z utworzonym podczas duszenia sosem) i ugotowany ryż wymieszać razem, ew. doprawić do smaku. Dodać świeżo posiekany koperek. Zawijać małe ilości farszu (nie jest on tak zwarty jak farsz w tradycyjnych gołąbkach) w liście kapusty i układać dość ciasno w naczyniu

gutfut
Karkówka po diabelsku (w marynacie z jajek i majonezu) 133

Przepis "skradłam" od brata, u którego na imieninach takie mięsko okazało się niespodziewanym hitem. Co prawa wg oryginału powinien być schab, ale ja użyłam karkówki. Tylko

Di gotuje
Snikers 274

Dzisiaj Snikers moje ulubione ciasto. Masa orzechowa, kajmakowa i miodowe placki. Polecam przepis. SKŁADNIKI ok.600 g mąki  3-4 łyżki miodu  2 jajka 2

W kuchennym oknie Ewy
Ciasto bananowe z jagodami goji i kajmakiem 243

Moi znajomi raczej wiedzą, że na spotkanie przychodzę z ciastem. Zazwyczaj. Cóż, tak już mam, a oni nie protestują raczej ;) Ciasto bananowe zrobiłam właśnie z okazji

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Róże z cynamonem i jabłkiem, z ciasta francuskiego 195

Wczoraj prezentowałam róże z salami, dzisiaj na słodko. Różyczki z ciasta francuskiego z jabłkiem i cynamonem. Wykonanie również dość proste. Polecam wszystkim miłośnikom ciasta francuskiego i

W kuchennym oknie Ewy
Waniliowa panna cotta z galaretką i 4 lata blogowania 166

przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)  Składniki: 50 ml mleka 400 ml śmietany kremówki 40 g cukru 1 laska wanilii 2 łyżeczki żelatyny Żelatynę zalać wodą, odłożyć na 10 minut do napęcznienia. Podgrzać(...)śmietankę, dodać cukier. Z laski wanilii usunąć nasionka i umieścić je w garnuszku. Podgrzewać, na małym ogniu, mieszać od czasu do czasu do rozpuszczenia cukru. Gdy mieszanka zacznie się gotować, zdjąć z palnika. Dodać żelatynę. Wymieszać, do dokładnego połączenia. Przygotować 4 foremki o pojemności 250 ml, przelać do nich tężejącą panna cottę. Przykryć folią spożywczą. Schłodzić przez około 2 godziny

Domowa cukiernia Ewy
Sałatka Ziemniaczana z Szynką 188

ziemniaki ugotowane w mundurkach (około 500 g) 3 łyżki majonezu 1 ogórek sałatkowy do smaku: sól, pieprz Link do filmu z przygotowania: Sałatka ziemniaczana z szynką Przygotowanie: Umyte ziemniaki gotuję do miękkości w mundurkach, ugotowane odcedzam i odstawiam do wystudzenia. Wystudzone obieram ze skórki. Ogórka obieram i kroję w kostkę. Wystudzone i obrane ziemniaki kroję w kostkę i dodaję(...)odsączony na durszlaku groszek, doprawiam solą i pieprzem, dodaję majonez i całość dokładnie mieszam – sałatka jest gotowa. Sałatka ziemniaczana z szynką jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Koktajl Truskawkowy 156

Witam serdecznie Propozycja na pyszny i zdrowy koktajl truskawkowy z dodatkiem bananów. Będziemy potrzebować: 300 g truskawek 2 średnie banany 250 ml mleka 4 łyżki jogurtu

Uwaga Babcia Gotuje
Jajka faszerowane – grzybki na szczypiorkowej polanie 277

Inna wersja jajek faszerowanych. Mam nadzieje, że przypadnie Wam do gustu. Można zaskoczyć domowników. Grzyby wiosną i to jeszcze na polanie. Polecam na śniadanie i oczywiście

Smaki Ewy
Raffaello na krakersach 210

Kokosowe, delikatne ciasto z nutką migdałów i alkoholu. Słodycz masy przełamują słone krakersy. Efektowne ciasto, które nie wymaga za wiele wysiłku i czasu. Przepyszne, w dodatku

Domowa cukiernia Ewy
Tarta z jabłkami i kruszonką 199

Tarta z jabłkami, to moje ukochane ciasto <3 Od dziecka szaleje za szarlotkami i innymi rodzajami ciast, pod warunkiem, że ich głównym składnikiem są jabłka

Taste Of My Day
Śląskie makówki 208

Deser, którego nie może zabraknąć na naszym świątecznym stole. Mój mąż go uwielbia, a makówki najlepiej robi Jego mama :) Słodka potrawa wigilijna znana głównie na Śląsku

Domowa cukiernia Ewy
Gnocchi z marynowanymi karczochami, pomidorkami i zielonym groszkiem 211

łyżka suszonych pomidorów, 2 drobniej pokrojone marynowane karczochy , garść pomidorków koktajlowych, 250 ml bulionu warzywnego, kilka plasterków szynki typu parmeńska, parmezan, świeża bazylia, sól, pieprz dodatkowo : śmietanka kremówka, ew. szpinak, cukinia, mięta, czosnek czy bazyliowe pesto Ziemniaki oczyścić pod bieżącą wodą i włożyć w łupinkach do garnka - ugotować. Jeszcze mocno ciepłe ugotowane ziemniaki obrać ze skórki i przecisnąć przez praskę(...)blat i podsypując delikatnie mąką zrobić z niego wałeczki i pokroić przy pomocy noża na małe kawałeczki - przy pomocy specjalnej deseczki do gnocchi lub widelca zrobić wzorek. Gnocchi gotujemy we wrzątku, w lekko osolonej wodzie do momentu wypłynięcia, odcedzamy i wykładamy na talerz. Na patelni rozgrzać olej z marynowanych karczochów i zeszklić drobno pokrojoną cebulkę. Kiedy cebulka jest już zeszklona

Plate of Joy
Zupa rybna 144

Zdaję sobie sprawę, że nie wszyscy lubią zupę rybną, jednak gorąco zachęcam do jej wypróbowania. W swoim życiu jadłam wiele zup rybnych (nie tylko w Polsce

Smaki Ewy
Dżem truskawkowy domowy 141

Dzisiaj polecam dżemik truskawkowy zrobiony metodą tradycyjną ,czyli wysmażany bez dodatku  środków żelujących. Nic nie mam przeciwko takim wynalazkom i często je również używam, ale

W kuchennym oknie Ewy
Makaron z salami i słonecznikiem 203

Każdy, kto choć od czasu do czasu zajrzy na bloga wie, że makarony uwielbiam - w każdej ilości i postaci. Ot, taka moja słabostka - kuchnia bez makaronu

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Sos z grzybow lesnych 177

łyżka serka mascarpone 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz łyżka masła cytryna Grzyby zalewamy w garnuszku wrzątkiem tak by były całkiem zakryte. Moczymy 15 minut pod przykryciem a następnie gotujemy kolejne 10 minut. Wyjmujemy z wody i drobniutko kroimy, wodę zachowujemy. Drobno kroimy obraną cebule i czosnek. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę i czosnek oraz tymianek. Szklimy(...)pierzymy. Zalewamy wodą z moczenia (wlewamy tyle by grzyby były prawie całkiem przykryte). Dusimy ok 5 minut na niewielkim ogniu. Wyłączamy gaz, dodajemy serek, mieszamy i dodajemy śmietanę. Sos ew. jeszcze raz doprawiamy. Skrapiamy sokiem z cytryny. Podajemy do klusek wszelkich bądź mięs. Możemy posypać natką pietruszki

Dzieje kuchennej Wiewióry