ewa gotuje - 1619 przepisów (strona:46/108)

Jabłkowe róże 155

Różyczki zrobione z plasterków jabłek i zawinięte w ciasto francuskie. Hit tegorocznej jesieni, przynajmniej na blogach kulinarnych ;) Szybkie, łatwe i bardzo efektowne. Zasmakują i Wam. Polecam

Domowa cukiernia Ewy
Sernik z kaszy jaglanej z frużeliną jagodową 193

Ponownie zapraszam Was na pyszny, kremowy "sernik" z kaszy jaglanej. Delikatny, udekorowany wspaniałą frużeliną jagodową. Rewelacyjny pomysł na kaszę jaglaną ;) Bez pieczenia, ekspresowy, poczekać trzeba jedynie

Domowa cukiernia Ewy
Sałatka z wędzonym łososiem 272

Pogoda w ten weekend nas zdecydowanie rozpieszcza - i bardzo dobrze :) - zatem nie wypada zaproponować Wam nic innego na obiad / kolację, jak sałatkę! Tym razem przedstawiam pomysł

Taste Of My Day
Brownie z kaszą jaglaną 160

przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)  Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka wrzącej wody szczypta soli 3 jajka 50 ml oleju 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia + 1/2 szklanki orzechów włoskich Kaszę jaglaną kilka razy wypłukać pod ciepłą wodą, odcedzić. Do garnka z wrzącą wodą wsypać kaszę, dodać sól. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez około 15 minut, do miękkości lub do czasu, gdy cała woda odparuje. Wystudzić. Zmiksować blenderem do otrzymania gładkiego 'budyniu' jaglanego. Wszystkie pozostałe składniki na brownie przełożyć do miski, dodać

Domowa cukiernia Ewy
Co mnie inspiruje – ciekawe linki #7 131

dreszcze , najchętniej to zwinęłabym się w koc i przesiedziała ten czas. Choć nie powiem, cieszyłam się jak dziecko, kiedy zobaczyłam swój pierwszy śnieg w tym roku. Do tego zup gotuję teraz jak dla całego bloku, a ciepły kubek herbaty jest jak lekarstwo na wszelkie strapienia. Zapraszam Cię na jeden z piękniejszych zimowych spacerów, gdzie trafiłam u White Eyed Husky(...)wycieczkę w Góry Stołowe wybierz się z Karoliną i Tomaszem z bloga Uczta Dla Zmysłów . Przepiękne zimowe krajobrazy, po prostu bajka! Jeżeli ciągle Ci mało, to koniecznie zajrzyj do Ewy z Life Good Morning . Szczególnie daj jej się porwać do Austrii, a konkretnie na Dachstein by popodziwiać piękny krajobraz Północnych Alp. ROZWÓJ Zainteresowań można mieć tysiące , ale ruszyć tyłek

Pink Envelope
Zupa z pieczonego bakłażana i pomidorów 154

Kolejny przepis z cyklu - sezon na pomidory. Staram się wykorzystywać sezonowe owoce i warzywa bo są najsmaczniejsze. Na dzisiaj przygotowałam zupę z pieczonego bakłażana, pomidorów i

Smaki Ewy
Kurczak w białym słodko-kwaśnym sosie z rodzynkami 143

Takiego kurczaka pamiętam od zawsze, zawsze był pierwszy na ważnych uroczystościach, zaraz po rosole. Zapewne istnieją różnice w jego wykonaniu zależnie od regionu Polski. Osobiście dla

Smaki Ewy
Szynka pekolwana- pieczona 123

Zapraszam dzisiaj na szynkę peklowaną, pieczoną. Zawsze stosowałam marynaty, ale tym razem spróbowałam inaczej. Przyznam ,że smak jest doskonały polecam. Szynka pachnie goździkami, ziołami, czosnkiem. WYKONANIE

W kuchennym oknie Ewy
POTRAWKA Z KURCZAKA 217

masła2 łyżki mąki3/4 szklanki mlekapieprz, sól,ziele angielskieliść laurowykoperek lub natkaWykonanie:Pierś pokrojoną w dużą kostkę, włoszczyznę, ziele angielskie i liść laurowy wkładam do garnka, zalewam wodą, solę i gotuję na małym ogniu do miękkości warzyw i mięsa.Na małym ogniu rozpuszczam masło, dodaję mąkę i mieszam do uzyskania gładkiej konsystencji. Dolewam mleko i mieszając czekam aż trochę zgęstnieje. Następnie(...)dolewam 500 ml rosołu i często mieszając zagotowuję. Z bulionu odcedzam kurczaka, przekładam do sosu. Marchew kroję w kostkę również dorzucam do sosu. Posypuję sporą ilością natki lub koperku ew. doprawiam do smaku solą i pieprzem. Nigdy nie dodaję rodzynek (w oryginale być powinny), z prostej przyczyny: nie lubimy rodzynek w potrawce

Walijskie Pichcenie
Świąteczna galantyna drobiowa 235

litra bulionu ( robię przy użyciu  domowej warzywnej pasty bulionowej) 2 jajka ugotowane na twardo 1/2 puszki groszku konserwowego 12 łyżeczek żelatyny* sól pieprz czarny zmielony ew. koperek * Po ugotowaniu kurczaka i warzyw powinno zostać około 1,2 litra wywaru, ale zawsze warto zmierzyć dokładnie jaka ilość płynu nam zostaje. Podana ilość żelatyny jest orientacyjna, wszystko zależny(...)tego jak jest mocna, warto więc ją stosować zgodnie  z sugestiami na opakowaniu.  Wykonanie:Do sporego garnka wkładamy kurczaka, obrane warzywa, przyprawy i wszystko zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż warzywa będą miękkie, czyli około 30 minut.Po tym czasie wywar odcedzamy do miski z miarką i sprawdzamy ile zostało nam płynu. Do gorącego wywaru dodajemy

Kulinarne przygody Gatity
Pasztet z kurczaka 186

Lubię pasztety i moja rodzina również. Najbardziej popularnym pasztetem który robię jest pasztet wieprzowo – wołowy ale on pojawia się na ogół tylko na święta, wymaga więcej

Smaki Ewy
Sałatka jarzynowa – klasyka nad klasykami 166

Przyszedł czas na klasyczną sałatkę jarzynową. Pamiętam ją od zawsze, była obecna na  sylwestrowym, świątecznym  jak i imieninowym czy urodzinowym stole. Dla mnie jest

Smaki Ewy
Domowy kapuśniak 159

Kolejna z zup o których często zapominam. Kiedyś przypomniał mi się krupnik a teraz kapuśniak. Wniosek jest jeden, robię go chyba zbyt rzadko. Oczywiście zrobiony został

Smaki Ewy
GOTOWANIE Z MARCINEM BUDYNKIEM – „PRZEPIS DNIA” W TVP1 130

Po raz kolejny przekonałam się , że warto mieć marzenia! Warto walczyć o swoje marzenia! U mnie jeszcze czeka ich cała lista … i cały czas dochodzą nowe

Ostra na Słodko
Powidła śliwkowe z nutką cynamonu i goździków 172

Pamiętam, jak moja mama zawsze psioczyła, że się jej powidła przypalają i nie lubi ich robić. Ale jak można żyć bez domowych powideł śliwkowych? Warto się

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Mój ulubiony makaron: wariacja na temat aglio olio 154

Uwielbiam makaron! A ten - w szczególności. Jeśli ktoś z Was zabiera posiłki do pracy - tym bardziej polecam ten makaron, bo robi się go w 15 minut

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Gołąbki inaczej 411

Taki rodzaj dania nazywamy rożnie: pulpety a la gołąbki , gołąbki meksykańskie. Jak zwał, tak zwał- smak bardzo podobny do oryginalnych gołąbków. Z tą różnicą, że kapustę

W kuchennym oknie Ewy