ewa gotuje - 1619 przepisów (strona:41/108)

Francja: Ratatouille 95

łyżki oliwy z oliwek ew. zioła prowansalskie Warzywa powinny być podobne kształtem i grubością w przekroju, wtedy plasterki będą ładniej wyglądać. Pomidory z puszki wlać do garnka, razem z sokiem, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i sól - odparować przez 10 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając Sos powinien zgęstnieć Dodać tymianek i gotować jeszcze kilka minut

Przepysznik - BLW i nie tylko
Sernik na zimno 2976

gorącej wody (nie gotować !). Jak pierwsza galaretka przestygnie mniej więcej do temperatury sera wlewamy do pierwszej części masy serowej i dokładnie, szybko mieszamy. Wylewamy w tortownicy (ja spód wyłożyłem folią) pierwszą, dolną warstwę. Wstawiamy do lodówki aby masa porządnie stężała – ok 15 min. Analogicznie przygotowujemy kolejne warstwy, wylewamy i schładzamy. Na samej górze galaretka (ew. galaretka + owoce). Na cały

Ugotuj to sam ...
Dżem brzoskwiniowy z brązowym cukrem 106

Dostaliśmy siatkę brzoskwiń o których zapomnieliśmy. I w ostatnim momencie udało nam się ocalić około kilograma. No więc co było zrobić: słoiki na zimę! Składniki: ok

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Lody sernikowe z jagodami (sandwich) 195

Przepis autorski (mój). Sezon jagodowy dobiegł końca? Nic nie szkodzi - mogą być mrożone, borówki lub inne Wasze ulubione owoce. Lody są przepyszne i w sam raz

Di gotuje
Sałatka ziemniaczano – śledziowa 126

Te sałatki…mogłabym chyba tylko się nimi żywić. Często tak mówię, ale to nie do końca prawda. Pewnie po pewnym czasie by mi się znudziły. Ale

Smaki Ewy
Gulasz z serc indyczych z pieczarkami 101

Serca indycze są bardzo wdzięcznym materiałem do przygotowania wielu smacznych i zdrowych potraw. Poza tym nie wymagają wielogodzinnego przygotowywania. Składniki: 70 dag serc indyczych 30 dag

Smaki Ewy
Rozgrzewająca zupa z soczewicy 177

soczewicy. Gęsta, zdrowa, pożywna i sycąca. Naładowana rozgrzewającymi przyprawami. Idealny posiłek na jesień i zimę. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Wystarczy tylko 5 minut przygotowań, a potem tylko gotowanie na małym ogniu przez około 30 minut. Jeśli nie potraficie znaleźć w sklepie mielonych przypraw (np. kminu rzymskiego czy kolendry), kupcie w ziarnach a potem zmielcie w młynku do kawy(...)garam masala 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka mielonej kolendry 1-2 łyżeczki mielonego suszonego imbiru 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżka przecieru pomidorowego 800 ml bulionu drobiowego lub ew. warzywnego sól morska i świeżo mielony pieprz   Dodatkowo: garść natki pietruszki lub świeżej kolendry 4 łyżki jogurtu greckiego na każdy talerz zupy   Przygotowanie zupy z soczewicy: Soczewicę opłukać

Moja Delicja
Zupa Pomidorowa 160

Zupę mieszam i gotuję jeszcze około 10 minut , sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą i pieprzem (ważne żeby zupa niebyła ostra co do soli to kwestia gustu ja po sprawdzeniu smaku najczęściej dodaję jeszcze jedną – dwie szczypty soli ) . Zupa pomidorowa jest gotowa można ją podawać z ryżem lub makaronem . Życzę smacznego . Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Kurczak curry 189

już niemal poziom "master" :)  Podsumowując: gdyby nie było tak dobre, pewnie nie opublikowałabym przepisu na blogu, bo.... nie podobają mi się zdjęcia. Poza tym, kiedy zabrałam się do gotowania, okazało się, że nie mam przyprawy curry, choć zawsze była. Zaczęłam szukać na stronach internetowych, co wchodzi w jej skład. Nie miałam tylko gorczycy, większość składników była (kurkuma, kolendra, kumin(...)oliwy    1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) 1 kubek śmietanki 30 % (200-250 ml) 1  puszka krojonych pomidorów lub passaty pomidorowej (400-500 ml) ew.  ½ szklanki wody   ok. 3 cm kawałek kłącza imbiru 1 łyżka czerwonej pasty curry lub 2-3 łyżeczki przyprawy curry lub domowa przyprawa przygotowana wg poniższych składników:  ½ łyżeczki

bistro mama
Zupa ziemniaczana inaczej wg Ewy Wachowicz 177

Składniki: 1 kg ziemniaków sól 1 szklanka bulionu grzybowego 250 g serka mascarpone 4 ząbki czosnku 1 garść listków bazylii 1 garść płatków migdałów Wykonanie: Ziemniaki

Pychotkaaa
Bigos z młodej kapusty. 145

Nie mogłam się oprzeć , kiedy w sklepie  zobaczyłam młodą kapustę. Zawsze kojarzyłam ją raczej z majem, ale skoro jest, to bigosik też powstał. Przepis prosty

W kuchennym oknie Ewy
KREM ZE SZPINAKU. 208

staje się wieczór. I na gotowanie jest mniej czasu. Jednak zawsze staram się wygospodarować chociaż chwilę. Na przykła po to, by przyrządzić sobie taki krem. KREM SZPINAKOWY /własny;/ 3-4 porcje 500g  świeżego szpinaku 750 ml bulionu warzywnego  3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1/2 pora (białej części) pieprz biały mielony ew. sól / sos sojowy do smaku Ziemniaki(...)porem, szklę na niewielkiej ilości tłuszczu (najlepiej olej ryżowy lub z pestek winogron). Wrzucam szpinak, czekam aż się skurczy, po czym zalewam bulionem, wrzucam ziemniaki i doprowadzam do wrzenia. Gotuję do miękkości ziemniaków, po czym miksuję za pomocą blendera na gładki krem. Doprawiam i podaję. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Kasza jaglana z czarną fasolą 220

sałatką z gotowanych buraków, jabłka i cebuli. Pyszne było! Składniki (na 4 porcje): - 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej - 1 cebula - 1 puszka czarnej fasoli - 1 puszka kukurydzy - 10 dag wędzonego boczku (opcjonalnie) - 3 łyżki masła klarowanego - 4 łyżki koncentratu pomidorowego - 1 łyżeczka oregano - 1 łyżka miodu - sól, pieprz do smaku Cebulę pokrojoną w kostkę (i ew. pokrojony w kostkę boczek

Smakuje zdrowo