Przepis na Barszcz Czerwony Wigilijny 257koniec gotowania sprawdzam smak i doprawiam ( jeżeli lubimy możemy dodać przyprawę w płynie ) – ja doprawiłam jeszcze solą , dodałam pozostały sok z cytryny , pieprzu już nie dodawałam bo lubię barszcz delikatnie pikantny . Po ugotowaniu barszcz przecedzam przez sito aby był czysty bez buraków . Barszcz czerwony na wigilię jest gotowy pięknie pachnie grzybami . Życzę smacznego . Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwaga Babcia Gotuje
Knedle z Truskawkami 221wody knedle gotuję około 5 minut. Ugotowane knedle wyjmuję łyżką cedzakową na talerz i polewam niewielką ilością roztopionego masła - knedle są gotowe można podawać z jogurtem. Do jogurtu (można użyć śmietany) dodaję cukier i dokładnie mieszam , tak przygotowanym jogurtem polewam knedle z truskawkami na talerzu . Knedle z truskawkami są gotowe, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwaga Babcia Gotuje
Pieczone goloneczki rodem z Wielkopolski 186Dawno, dawno temu pisałam, że golonkę robię bardzo, bardzo rzadko. Właśnie nadszedł ten moment. Jak grzeszyć to ze smakiem. Goloneczki rozpływały się w ustach. Może jak
Smaki Ewy
Kasza manna z jagodami 158Tak zrobioną kaszę pamiętam z dzieciństwa, traktowana była jak deser. Może ktoś z Was pamięta taką kaszę? Składniki: 1 l mleka 200 ml wody 18 łyżek
Smaki Ewy
Smażony dorsz z sosem marchewkowo – koperkowym 178Kolejna pyszna rybka na blogu. Dzisiaj w formie smażonej z aromatycznym i kolorowym sosem. Mam nadzieje, ze skusi wielu smakoszy. Składniki: Dowolna ilość dorsza Przyprawa do
Smaki Ewy
GULASZ Z KURCZAKA W SOSIE POMIDOROWO-OGÓRKOWYM 304patelni bulionem (ew. wodą) i sokiem pomidorowym. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i dusimy pod przykryciem ok 30 minut. Po tym czasie mięso powinno już być miękkie. Ogórki kiszone ścieramy na tarce na oczkach i dodajemy do gulaszu. Próbujemy i doprawiamy do smaku solą i papryką. Łyżkę mąki zalewamy 1/4 szkl wody, rozrabiamy i wlewamy do gotującego się gulaszu
Walijskie Pichcenie
KOTLETY Z KASZY GRYCZANEJ W SOSIE BOROWIKOWYM. 259jajka (kl. L) lub 3 małe bułka tarta 1 pełna łyżka suszonego majeranku sól, pieprz ziołowy ew. odrobina mleka sos: 60g suszonych borowików 1 duża cebula 150 ml bulionu warzywnego 150 ml śmietanki 12% 2-3 łyżki mąki 2 łyżki masła kotlety: Kaszę gotuję w osolonej wodzie aż do miękkości. Następnie rozcinam woreczki, wysypuję zawartość do dużej miski i pozostawiam
W kuchni Karmel-itki
KREM Z PIETRUSZKI. 248warzywnego (może być z kostki) 3 łyżki oleju z pestek winogron pieprz biały szczypta gałki muszkatołowej ew. sos sojowy do smaku Cebulę obieram, siekam i szklę na rozgrzanym oleju w garnku. Pietruszkę obieram i kroję w plasterki. Wrzucam do cebuli, zalewam bulionem i gotuję do miękkości warzyw. Następie całą zawartość garnka dokładnie miksuję przy pomocy blendera na krem. Doprawiam
W kuchni Karmel-itki
Sałatka ziemniaczana z brokułami i wędzonym boczkiem 194Sezon na sałatki trwa cały rok. Już kiedyś mówiłam, że jestem ogromnym ich miłośnikiem. Na dzisiaj proponuję sałatkę ziemniaczaną z brokułami. Nic dodać nic ująć, po
Smaki Ewy
Ozór wołowy w sosie chrzanowym 238To jedna z takich potraw, którą niektórzy obchodzą się z daleka. Nazwa, wygląd nie skłania do przyrządzenie. I tu błąd. Dobrze przygotowany ozór jest przepyszny. Bardzo
Smaki Ewy
Ogórki w musztardzie – najprostsze na świecie 158Przepis ten wykorzystuję od lat. Jest genialny w swojej prostocie a przy tym ogórki są pyszne. Te słoiki zwykle jako pierwsze znikają z
Smaki Ewy
Surówka z czerwonej kapusty 293Smaczna surówka do obiadu i nie tylko. Kapusta wcześniej sparzona jest delikatna i miękka. Polecam. SKŁADNIKI: 1/2 główki czerwonej kapusty 1 łyżka soli 1 łyżka
W kuchennym oknie Ewy
Przepis na Przygotowanie Makaronu Domowego 240makaron i gotuję do miękkości ( około 5 -6 minut to zależy od grubości i wysuszenia makaronu ) . Następnie odcedzam na durszlaku – makaron jest gotowy . Jeżeli chcemy przygotować więcej makaronu i go przechowywać to należy makaron po pokrojeniu dobrze wysuszyć ta żeby stał się twardy , następnie włożyć do pojemniczków i zamrozić . Makaron domowy jest gotowy . Życzę smacznego . Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwaga Babcia Gotuje
Zupa ogórkowa z własnych ogórków 161Zupę ogórkową, możemy oczywiście zrobić z kupionego przecieru, nie ma jednak porównania z zupą zrobioną z własnych zakiszonych ogórków. Od czasu do czasu warto pokusić się
Smaki Ewy
Barszczyk czerwony na wędzonce 185Na Nowy Rok barszczyk to dobre danie, tym bardziej ,że po nocnych szaleństwach łagodzi nasz biedny żołądek. Barszczyk, który proponuję jest na wędzonce i warzywach. Smakuje
W kuchennym oknie Ewy
Pyszna zupa grzybowa z lanymi kluseczkami 233Czas na zupę.Tym razem grzybowa. Smak suszonych grzybów trochę przypomina mi święta Bożego Narodzenia. Zupa smakuje doskonale z lanymi kluseczkami. To, co
W kuchennym oknie Ewy
Wegański pasztet z ciecierzycy z żurawiną 231czasie gotujemy aż będzie miękka (około 60-80 minut, wody nie solimy). Cebulę kroimy w kostkę, szklimy przez 5 minut na oleju z dodatkiem liści laurowych i jałowca. Dodajemy do niej marchew startą na dużych oczkach tarki. Dusimy jeszcze 10 minut. Wyjmujemy przyprawy, wszystko razem blendujemy. Blendujemy też odsączoną ciecierzycę. Dodajmy mielony len, sól i pieprz. Próbujemy, ew. doprawiamy
Smakuje zdrowo
Idealny sos do wszystkiego - pitos 162Pani Ewy z pracy. Miał fantastycznie smakować zapiekany ze schabem, jednak ja fanką schabowych nie jestem i dla mnie lepszy był z polędwiczką czy z samym ryżem. Jest genialny, dlatego musicie koniecznie go zrobić. Składniki : * kg pieczarek * 2 czerwone papryki * 5 średnich cebul * przecier pomidorowy * ketchup pikantny * kostka masła * chili, pieprz i sól * 250ml śmietanki 12% do gotowania * puszka zielonego
Magiczne Życie Marty
Szybki deser z jagodami i czekoladą 285jagód, ew. likier Baileys Mascarpone i śmietankę umieścić w misce i zmiksować przy pomocy miksera, gdy masa zacznie gęstnieć dodać cukier puder. Masę podzielić na dwie części, do jednej z nich dodać rozpuszczoną czekoladę i zmiksować. Jagody włożyć do rondelka, włączyć mały ogień i chwilę podgrzewać, aż się rozmrożą, następnie dodać cukier puder (choć to też opcjonalne), gotować
Plate of Joy
Pasztet wegetariański z pieczarek (ok. 135 kcal / 100g) 254cząstki, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. 2. Na oleju smażymy pokrojoną w pióra cebulę, posiekany czosnek i startą marchewkę.3. Pieczarki odsączamy z wody, dodajemy usmażone warzywa, sól, pieprz wszystko razem mielimy przy pomocy blendera.4. Do masy dodajemy żółtka, przyprawy, 50 g bułki tartej, mieszamy5. Białka ubijamy, mieszamy z masą, ew. w razie
Malowane smakiem
Żurek z jajkiem na wędzonce 211Żurek to specjalność polskiej kuchni. Dzisiaj prezentuję tę smaczną zupę ugotowaną na wędzonce i podaną z jajkiem. Składniki: Ok. 3 l wody 400 gram wędzonki
Smaki Ewy
Barszcz czerwony z fasolką 229Jeżeli chodzi o zupy, mamy bardzo duży wybór. Każdy znajdzie coś dla siebie. Dzisiaj prezentuję barszcz czerwony, dodatkowo z fasolką z puszki. Dzięki temu staje się
Smaki Ewy
Sałatka nicejska 297Dzisiaj lekko, zdrowo i pełno wartościowo - warzywa, ryba, jajka, czyli sałatka nicejska :)Składniki: sałata lodowa, ok 1/3 główki ogórek świeży, ok 10 cm tuńczyk w sosie
Taste Of My Day