ewa gotuje - 1619 przepisów (strona:40/108)

Gęsty gulasz wołowy z ryżem 170

olej do smażenia ew. 1-2 łyżki Ajvaru Mięso umyć, pokroić w małą kostkę. Obsmażyć na oleju. Przełożyć do dużego garnka, zalać wrzątkiem kilka centymetrów nad mięsem, dodać suszone grzyby, cały kminek, listki i ziele, dusić do miękkości. W tym czasie pokroić cebulę, zeszklić na oleju, który został ze smażenia wołowiny. Dodać do gotującego mięsa. Czosnek zmiażdżyć i dodać

Czerwień i błękit
Zupa-krem z brokuł 176

pieprz, sól do smaku ew. śmietana/creme fraiche 1. Marchewkę obrać, drobno pokroić. Cebulę i czosnek obrać, posiekać w kostkę. Marchewkę, cebulę i czosnek podprażyć na 3 łyżkach masła, ok 5-10 minut, od czasu do czasu mieszając. 2. Brokuł umyć, podzielić go na różyczki.  3. Do garnka wlać wodę, wsypać bulion, zagotować. Do gotującego się bulionu dodać gorące

Kuchnia smaków
Puree z batatów z chili 171

Bataty to słodka odmiana ziemniaków. Od pewnego czasu bez problemu dostępne są w sklepach sieciowych. Nie wiem dlaczego dopiero teraz je kupiłam. Postanowiłam tym razem, że

Smaki Ewy
Pasta z wędzonego halibuta 154

Pastę rybną robię często  z makreli, tuńczyka, natomiast dzisiaj nowa propozycja z wędzonego halibuta  z ogórkiem  kiszonym i jajkiem. Zapraszam. SKŁADNIKI 1 wędzony

W kuchennym oknie Ewy
Aromatyczne warzywa z patelni z gruszkami 143

Warzywa które przedstawiam nie są wykonane z gotowej mrożonki ze sklepu, więc dobór składników był całkowicie własny. To coś zamiast codziennych ziemniaków i dodatków. Wystarczy tylko

Smaki Ewy
Fasolka szparagowa orzechowa 140

Początkowo fasolkę chciałam zrobić z sezamem, przeszukałam szafki w domu. I nic. Po chwili namysłu mój wybór padł na orzechy włoskie i to był strzał w

Smaki Ewy
Sałatka z makaronem ryżowym 228

Kto jeszcze nie próbował przepisów z makaronem ryżowym to polecam. Makaron połączony z piersią, z kurczaka, kukurydzą i szczypiorkiem. SKŁADNIKI 1 szklanka makaronu ryżowego 1 mała

W kuchennym oknie Ewy
Zupa z pieczonych pomidorów i papryki 172

gotowania dodaj więcej wody.  Zupa z pieczonych pomidorów i papryki 8 pomidorów  1 papryka czerwona 1 czerwona cebula  1 marchewka 1 pietruszka 2 ząbki czosnku  2 gałązki selera naciowego  1/2 małej papryczki chilli  1 opakowanie przecieru pomidorowego ( u mnie z Lidla w kartoniku ) 1/2 łyżeczki kuminu  1 puszka ciecierzycy w puszce  ew

Kuchnia na wzgórzu
Francja: Ratatouille 106

łyżki oliwy z oliwek ew. zioła prowansalskie Warzywa powinny być podobne kształtem i grubością w przekroju, wtedy plasterki będą ładniej wyglądać. Pomidory z puszki wlać do garnka, razem z sokiem, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i sól - odparować przez 10 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając Sos powinien zgęstnieć Dodać tymianek i gotować jeszcze kilka minut

Przepysznik - BLW i nie tylko
Sernik na zimno 2988

gorącej wody (nie gotować !). Jak pierwsza galaretka przestygnie mniej więcej do temperatury sera wlewamy do pierwszej części masy serowej i dokładnie, szybko mieszamy. Wylewamy w tortownicy (ja spód wyłożyłem folią) pierwszą, dolną warstwę. Wstawiamy do lodówki aby masa porządnie stężała – ok 15 min. Analogicznie przygotowujemy kolejne warstwy, wylewamy i schładzamy. Na samej górze galaretka (ew. galaretka + owoce). Na cały

Ugotuj to sam ...
Dżem brzoskwiniowy z brązowym cukrem 120

Dostaliśmy siatkę brzoskwiń o których zapomnieliśmy. I w ostatnim momencie udało nam się ocalić około kilograma. No więc co było zrobić: słoiki na zimę! Składniki: ok

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Lody sernikowe z jagodami (sandwich) 206

Przepis autorski (mój). Sezon jagodowy dobiegł końca? Nic nie szkodzi - mogą być mrożone, borówki lub inne Wasze ulubione owoce. Lody są przepyszne i w sam raz

Di gotuje
Sałatka ziemniaczano – śledziowa 134

Te sałatki…mogłabym chyba tylko się nimi żywić. Często tak mówię, ale to nie do końca prawda. Pewnie po pewnym czasie by mi się znudziły. Ale

Smaki Ewy
Gulasz z serc indyczych z pieczarkami 114

Serca indycze są bardzo wdzięcznym materiałem do przygotowania wielu smacznych i zdrowych potraw. Poza tym nie wymagają wielogodzinnego przygotowywania. Składniki: 70 dag serc indyczych 30 dag

Smaki Ewy
Rozgrzewająca zupa z soczewicy 188

soczewicy. Gęsta, zdrowa, pożywna i sycąca. Naładowana rozgrzewającymi przyprawami. Idealny posiłek na jesień i zimę. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Wystarczy tylko 5 minut przygotowań, a potem tylko gotowanie na małym ogniu przez około 30 minut. Jeśli nie potraficie znaleźć w sklepie mielonych przypraw (np. kminu rzymskiego czy kolendry), kupcie w ziarnach a potem zmielcie w młynku do kawy(...)garam masala 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka mielonej kolendry 1-2 łyżeczki mielonego suszonego imbiru 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżka przecieru pomidorowego 800 ml bulionu drobiowego lub ew. warzywnego sól morska i świeżo mielony pieprz   Dodatkowo: garść natki pietruszki lub świeżej kolendry 4 łyżki jogurtu greckiego na każdy talerz zupy   Przygotowanie zupy z soczewicy: Soczewicę opłukać

Moja Delicja
Zupa Pomidorowa 173

Zupę mieszam i gotuję jeszcze około 10 minut , sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą i pieprzem (ważne żeby zupa niebyła ostra co do soli to kwestia gustu ja po sprawdzeniu smaku najczęściej dodaję jeszcze jedną – dwie szczypty soli ) . Zupa pomidorowa jest gotowa można ją podawać z ryżem lub makaronem . Życzę smacznego . Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje

Proponowane wyszukiwania

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję