Bardzo kolorowa sałatka, w której bazą jest ryż i tuńczyk. Pozostałe składniki, to moja improwizacja. Efekt ciekawy smakowo i wzrokowo. Zapraszam. SKŁADNIKI 2 torebki ryżu
W kuchennym oknie EwyKolejne na moim blogu typu: kotlety ziemniaczane. Przepis ten pochodzi z Pomorza i Kaszub ( znalazłam go w książce Kuchnia Polska – H. Szymanderskie j ). Ciekawe połączenie
Smaki EwySezon cukiniowy w pełni, dzisiaj prezentuję cukinię w postaci zupy. Cóż więcej dodać, musicie sami spróbować. Składniki: 1 spora żółta cukinia 3 marchewki 1 cebula 1
Smaki EwyNiedziela zaczyna się od śniadania i przygotowania surówki do obiadu. Dzisiaj buraczana, zdrowa i dietetyczna. Polecana w szczególności dla diabetyków, ponieważ buraki po ugotowaniu mają znacznie
W kuchennym oknie EwyPulpety to danie dość szybkie i dietetyczne, dlatego polecam wszystkim, którzy wystrzegają się smażonych potraw. SKŁADNIKI 1/2 kg zmielonej karkówki pół suchej bułki 2 jajka sól
W kuchennym oknie Ewycukier- 2 łyżki * skrobia kukurydziana- 2 łyżki (ew. skrobia ziemniaczana) * masło- 2 łyżeczki * laska wanilii- 1 cała 1,5 szklanki mleka przelać do rondelka i wraz z masłem, cukrem oraz wyskubanymi ziarenkami z laski wanilii zagotować. W pozostałym mleku bardzo dokładnie (najlepiej rózgą) wymieszać żółtka oraz skrobię kukurydzianą i połączyć z gotującym się mlekiem. Całość szybko i energicznie mieszać
Kraina Miodem Płynącaustawiony mały płomień aby polewa delikatnie się gotowała. Po ugotowaniu polewę odstawiam do przestudzenia od czasu do czasu mieszając aby nie powstał na górze ''grzybek, skórka''. Letnią polewą dekoruję ciasta, ciastka. Mam nadzieję że przepis na polewę czekoladową państwu się przyda i udekorują tak przygotowaną polewą wspaniałe domowe wypieki. Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwaga Babcia Gotujetaki oto sposób, przy cierpliwej pomocy Ewy, powstał mój pierwszy hummus. Składniki: 400 g suchej ciecierzycy 2 ząbki czosnku sok z cytryny oliwa z oliwek sól do smaku ostra papryka - użyłam mielonych płatków chili Ciecierzycę zalać zimna wodą i odstawić na noc do namoczenia. Namoczona wypłukać, zalać świeżą woda i gotować na niewielkim ogniu do miękkości. Trwa
Codzienna kuchnia niecodziennacukinii) przyprawy: oregano, zioła prowansalskie i ew. chilli Przygotowanie: 1. Cebulę kroimy w małe kawałki (połowy piórek) ale bez przesady, nie siekamy. 2. Pomidory pozbawione skóry kroimy w małe kawałeczki (mniej więcej 1x1cm) 3. Tak samo kroimy paprykę. 4. Do buliony dodajemy pomidory i koncentrat, następnie cebulę i paprykę. Całość gotujemy na bardzo małym ogniu przez dłuższy czas
Malowane smakiemszklanki kaszy gryczanej1 szklanka gorącej wody (ew. woda z namoczonych grzybów)½ łyżeczki soli2 cebule2 łyżki oleju70 g suszonych grzybówsól do smakupieprzCiasto500 g maki pszennej2 łyżki olejuok. ½ szklanki mlekaok. ½ szklanki gorącej wody½ łyżeczki soliWykonanie:Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez 4 godziny. Grzyby odcedzamy i drobno kroimy. Kaszę z ½ łyżeczki soli gotujemy na małym ogniu, aż wchłonie wodę
Kulinarne przygody Gatityobsmażeniu dorzucamy cebulkę do naszego rosołu. Gotujemy rosół do momentu, kiedy mięso będzie miękkie. Przecedzamy wtedy rosół. U mnie marchewka trafia zawsze pokrojona do rosołu, a ugotowane mięso staram się wykorzystać w inny ekonomiczny sposób, bo na mięso z rosołu niestety nie ma u mnie amatorów. Jednak pokrojoną marchewkę i ew. drobne, obrane kawałki mięsa należy zawsze trzymać osobno
Walijskie Pichceniebrandy, żubrówki (ew. innej wódki) 4-5 łyżek dobrego sosu sojowego 4 ziarna ziela angielskiego 3 goździki 2-3 liście laurowe 1 łyżeczka kminku ½ łyżeczki tymianku ½ łyżeczki ziaren gorczycy ½ łyżeczki ziaren kolendry 1 łyżka soli pieprz (10-12 ziaren) Przygotowanie: Grzyby zalewamy 2 szklankami wody i zostawiamy 2-3 godziny. W osolonej wodzie gotujemy na półtwardo soczewicę (około
Moja Mama GotujeDzisiaj prezentuję kolejny przepis regionalny- tym razem z kuchni kresowej. Bardzo smaczne kotlety ziemniaczane z twarogiem. Należy podawać je na gorąco z kwaśną śmietaną lub
Smaki EwySmak i zapach tego ciasta pamiętam z dzieciństwa. Przepis ten jest ze mną kilkadziesiąt lat ( strasznie to brzmi ). Nie zawiodłam się, ciasto które dzisiaj zrobiłam
Smaki EwyZupę serowa z mięsnymi kuleczkami naprawdę warto spróbować. Smak doskonały , a mięsko uzupełnia białko w diecie. Polecam.SKŁADNIKI:2 marchewki1/4 pora1/2 pietruszkikawałeczek selera100 ml śmietany
W kuchennym oknie Ewyczarny pieprz szczypta mielonej gałki muszkatołowej majeranek ew. przyprawa do flaków k ostka rosołowa lub sól, vegetta czego używamy opcjonalnie: 2 łyżka masła 2-3 płaskie łyżki mąki na zasmażkę Przygotowanie: Przygotować żołądki, umyć, surowe pokroić w paseczki. Wrzucić do zimnej wody w raz z mięsem drobiowym. Dodać pokrojoną włoszczyznę oraz przyprawy. Gotować na wolnym ogniu. W trakcie gotowania wyjąć
W garach u GosiPrzepis ten dedykuję mojej blogowej przyjaciółce, Ewie z bloga Jedz z apetytem :) Składniki: 500 g wydrylowanych wiśni 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru Wiśnie przełożyć do garnka, zasypać cukrem, przemieszać i odstawić na przynajmniej pół godziny. Powinny puścić sporo soku. Garnek postawić na niezbyt dużym gazie i gotować przez około 5 minut. W tym czasie żelatynę
Codzienna kuchnia niecodziennałyżka * liść limonki kaffir ( ew. skórka z limonki ) – 2 szt * świeże zioła – kolendra SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy posiekaną cebulę – szklimy. Wrzucamy przeciśnięty czosnek, kumin, a po chwili pastę curry – przesmażamy. Wlewamy mleko kokosowe oraz sos rybny, wrzucamy liście kaffiru, zmniejszamy ogień i na wolnym ogniu gotujemy kilka minut. Dodajemy oczyszczone krewetki
Ostra na Słodkowrzuceniu pierogów i ponownym zagotowaniu się wody gotuję je około 3 minut. Na patelni roztapiam masło i polewam nim ugotowane pierogi – pierogi można polać podsmażonym boczkiem , masłem z cebulką to już jest kwestia jak lubimy . Można również podać z jogurtem lub śmietaną . Pierogi z serem – ruskie są gotowe . Życzę smacznego . Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwaga Babcia GotujeSzybka i smaczna sałatka. Brokuł z kurczakiem doskonale współgra na półmisku. Poza tym sos czosnkowy z curry dodaje sałatce wyrazistego smaku. Polecam SKŁADNIKI: 1 brokuł
W kuchennym oknie Ewystudzimy, obieramy i kroimy. Groszek odcedzamy. Podczas gotowania zbieramy szumowiny z wywaru. Ugotowane mięso oddzielamy od kości, kroimy. Z wywaru łyżką cedzakową wyjmujemy rozgotowaną cebulę. Białko ubijamy, wkładamy do wywaru i zostawiamy do czasu aż się zetnie. Całość przecedzamy przez gęste sito, wciskamy pół cytryny oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, mieszamy i ew. doprawiamy. W pojemniczkach i miseczkach układamy jajko
Apetyczna babeczka