momentu rozpoczęcia gotowania, do momentu wyłożenia na talerze mija 20 minut :) Składniki: 350 gramów łososia 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanej świeżej bzylii 2 kopiaste łyżki serka mascarpone 2 garści makaronu tagliatelle (mogą być kokardki) 400 ml gorącego wywaru drobiowego lub warzywnego podzielonego na dwie części: 300 ml i 100 ml (ew. 1 kostka(...)gorącego wywaru Dodajemy 2 garści makaronu tagliatelle W 100 ml gorącego wywaru rozmieszać 2 łyżki serka mascarpone (ja to robiłam sprężynką). Przelać do dania Całość przykrywamy pokrywką i - w gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut, a następnie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze 2 minuty cały czas mieszając - wówczas sos się trochę zredukuje i zagęści bez używania mąki Podajemy
Szczęśliwa kuchniamomentu rozpoczęcia gotowania, do momentu wyłożenia na talerze mija 20 minut :) Składniki: 350 gramów łososia 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanej świeżej bzylii 2 kopiaste łyżki serka mascarpone 2 garści makaronu tagliatelle (mogą być kokardki) 400 ml gorącego wywaru drobiowego lub warzywnego podzielonego na dwie części: 300 ml i 100 ml (ew. 1 kostka(...)gorącego wywaru Dodajemy 2 garści makaronu tagliatelle W 100 ml gorącego wywaru rozmieszać 2 łyżki serka mascarpone (ja to robiłam sprężynką). Przelać do dania Całość przykrywamy pokrywką i - w gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut, a następnie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze 2 minuty cały czas mieszając - wówczas sos się trochę zredukuje i zagęści bez używania mąki Podajemy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comLiczba lajków na facebooku przekroczyła już dwa tysiące! Czyli już tyle osób uwierzyło, że zdrowe gotowanie może być łatwe, pyszne i tanie (to też jeden z moich priorytetów - łamanie stereotypu, że zdrowe = drogie)! :) Delektuję się więc tą chwilą. Spoglądam przez okno na poranne słońce, popijam herbatę i zajadam się pysznym, bardzo zdrowym mazurkiem. Do Świąt pozostał już(...)mąki ryżowej (lub ew. innej bezglutenowej) MASA: - dżem wiśniowy ŁOWICZ 100% bez cukru (lub inny niesłodzony dżem) - 2 szklanki daktyli namoczonych 10 minut we wrzątku i dobrze odsączonych (odciśniętych) - 8 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego - 1 łyżka soku z cytryny Kaszę prażymy kilka minut na małym ogniu, zalewamy mlekiem z syropem i gotujemy pod przykryciem do momentu
Smakuje zdrowoDziś przedstawiam kolejny przepis z serii coś na zimę, tym razem padło na bób. Jakiś czas temu znalazłam na stronie Gotujmy.pl przepis na bób
Ewusiowe Smakimożecie zobaczyć tu - klik .) Połączenie jest rewelacyjne - aromatyczne, lekkie i dodatkowo niezwykle syte. Gulasz: 500g mięsa z udźca indyka (może być inne mięso) 1,5 szklanki bulionu drobiowego (ew. wody) 1- 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 2-3 ziarenka pieprzu kolorowego 1 szczypta majeranku (solidna) papryka słodka (w proszku) 3 łyżki posiekanego szczypiorku sól, pieprz Dodatkowo(...)umieścić w garnku. Dodać bulion, ziele angielskie, ziarenka pieprzu kolorowego, listki laurowe i tak przygotowane dusić (pod przykryciem) do miękkości. (Od czasu do czasu gulasz należy przemieszać.) Pod koniec gotowania wsypać majeranek, szczypiorek i w razie potrzeby doprawić do smaku. W międzyczasie ugotować ryż oraz marchewkę z groszkiem. Marchewkę i groszek gotować (10-15 minut) w osolonej wodzie
Di gotujeżeby kalafior był miękki. Następnie dodaję groszek, doprawiam solą i pieprzem i gotuję jeszcze około 5 minut. Zakręcam gaz dodaję koperek, mieszam – zupa jest gotowa. Na talerzu przede podaniem możemy dodać śmietanę. Zupa z kaszą jaglaną i kalafiorem jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwaga Babcia Gotujeminut ( podczas wrzucania większej ilości uszek do wody woda przestaje się gotować ) . Ugotowana uszka układam na tackach ( talerzach ) żeby wystygły , następnie przekładam do miseczki (dzięki temu nie posklejają się ) . Uszka z grzybami są gotowe teraz wystarczy ugotować barszcz czerwony i jeść . Życzę smacznego Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwaga Babcia Gotujesłoiczki , większe do 30 minut. Należy zwrócić uwagę żeby woda się nie gotowała. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia. Dżem z rabarbaru z imbirem jest gotowy, jeżeli słoiczki dobrze złapały to możemy go przechowywać latami. Życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwaga Babcia Gotujesłoika. Garnek stawiam na gazie i gdy woda zacznie się delikatnie gotować zmniejszam gaz i pasteryzuję około 10 minut. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia. Papryka marynowana jest gotowa, możemy słoiki odstawić do spiżarki. Życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwaga Babcia Gotujesyrop klonowy, melasa 1/3 banana pokrojona w plasterki 3 łyżki gęstego jogurtu (ew. ubita śmietanka zwykła/kokosowa, gęsta śmietana) kakao do posypania Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 2-3 minuty. Zalewamy mlekiem, dodajemy szczyptę soli i na średnim ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, gotujemy owsiankę. Gotową owsiankę przelewamy do naczynka. Na (niech trochę przestygnie) owsiankę kładziemy kawałki
tost z dżememsmaku, opcjonalnie ~łyżeczka cukru waniliowego ~szczypta soli ~20g waniliowej odżywki białkowej Kaszę gotujemy do momentu aż wchłonie cały płyn, dodajemy cukier waniliowy (wieczorem). Następnego dnia rano miksujemy kaszę na gładką masę (można zrobić wszystko jednego ranka, jeśli Wam się chce czekać aż się kasza ugotuje :D), ew. dolewamy jeszcze trochę mleka jeśli jest bardzo gęsta. Dodajemy odżywkę, sól i opcjonalnie
breakfast of dreamsużywam brązowego) 1/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej(ew. budyń niesłodzony) 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika skórka otarta z 1 cytryny proszek do pieczenia ( na czubku łyżeczki) mała garść drobnego kandyzowanego imbiru Kaszę jaglaną przed ugotowanie podprażyć na suchej patelni. Ale sposób gotowania to już indywidualna sprawa, każdy ma swój sposób, ważne aby była
FarmażonyDzisiaj proponuję zapiekane ziemniaczki z kolendrą. Warto wypróbować ten przepis gdy na obiad podajemy potrawę bez sosu typu: smażona ryba, kotlety schabowe. Propozycja prosta w wykonaniu
Smaki EwyW sumie nie wiedziałam jak nazwać to danie i tak zostały pulpety kurkowe z szynki. Danie proste, szybkie no i grzybowe. Nie ma co więcej pisać
Smaki EwyJuż po tłustym czwartku, ale chciałabym się podzielić z Wami przepisem na pyszne pączki. Przepis pozyskałam wczoraj i dziś dopiero piekłam. Muszę przyznać, że nigdy wcześniej
Kuchnia Beaty