ewa gotuje - 1619 przepisów (strona:30/108)

Zupa z Kaszą Jaglaną i Kalafiorem – Smaczna i Zdrowa 171

żeby kalafior był miękki. Następnie dodaję groszek, doprawiam solą i pieprzem i gotuję jeszcze około 5 minut. Zakręcam gaz dodaję koperek, mieszam – zupa jest gotowa. Na talerzu przede podaniem możemy dodać śmietanę. Zupa z kaszą jaglaną i kalafiorem jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Przepis na Uszka z Grzybami do Barszczu 179

minut ( podczas wrzucania większej ilości uszek do wody woda przestaje się gotować ) . Ugotowana uszka układam na tackach ( talerzach ) żeby wystygły , następnie przekładam do miseczki (dzięki temu nie posklejają się ) . Uszka z grzybami są gotowe teraz wystarczy ugotować barszcz czerwony i jeść . Życzę smacznego Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Dżem z Rabarbaru z Imbirem 192

słoiczki , większe do 30 minut. Należy zwrócić uwagę żeby woda się nie gotowała. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia. Dżem z rabarbaru z imbirem jest gotowy, jeżeli słoiczki dobrze złapały to możemy go przechowywać latami. Życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Papryka Marynowana na Zimę 374

słoika. Garnek stawiam na gazie i gdy woda zacznie się delikatnie gotować zmniejszam gaz i pasteryzuję około 10 minut. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia. Papryka marynowana jest gotowa, możemy słoiki odstawić do spiżarki. Życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Owsianka Banoffee 135

syrop klonowy, melasa 1/3 banana pokrojona w plasterki 3 łyżki gęstego jogurtu (ew. ubita śmietanka zwykła/kokosowa, gęsta śmietana) kakao do posypania Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 2-3 minuty. Zalewamy mlekiem, dodajemy szczyptę soli i na średnim ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, gotujemy owsiankę. Gotową owsiankę przelewamy do naczynka. Na (niech trochę przestygnie) owsiankę kładziemy kawałki

tost z dżemem
.810. ulubiona wersja jaglanki 125

smaku, opcjonalnie ~łyżeczka cukru waniliowego ~szczypta soli ~20g waniliowej odżywki białkowej Kaszę gotujemy do momentu aż wchłonie cały płyn, dodajemy cukier waniliowy (wieczorem). Następnego dnia rano miksujemy kaszę na gładką masę (można zrobić wszystko jednego ranka, jeśli Wam się chce czekać aż się kasza ugotuje :D), ew. dolewamy jeszcze trochę mleka jeśli jest bardzo gęsta. Dodajemy odżywkę, sól i opcjonalnie

breakfast of dreams
Jaglane serniczki . 251

używam brązowego) 1/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej(ew. budyń niesłodzony) 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika skórka otarta z 1 cytryny  proszek do pieczenia ( na czubku łyżeczki) mała garść drobnego kandyzowanego imbiru   Kaszę jaglaną przed ugotowanie podprażyć na suchej patelni. Ale sposób gotowania to już indywidualna sprawa, każdy ma swój sposób, ważne aby była

Farmażony
Zapiekane ziemniaczki z kolendrą 121

Dzisiaj proponuję zapiekane ziemniaczki z kolendrą. Warto wypróbować ten przepis gdy na obiad podajemy potrawę bez sosu typu: smażona ryba, kotlety schabowe. Propozycja prosta w wykonaniu

Smaki Ewy
Pulpety kurkowe z szynki 140

W sumie nie wiedziałam jak nazwać to danie i tak zostały pulpety kurkowe z szynki. Danie proste, szybkie no i grzybowe. Nie ma co więcej pisać

Smaki Ewy
Pączki-najlepsze na świecie. 566

Już po tłustym czwartku, ale chciałabym się podzielić z Wami przepisem na pyszne pączki. Przepis pozyskałam wczoraj i dziś dopiero piekłam. Muszę przyznać, że nigdy wcześniej

Kuchnia Beaty
Wigilijny barszczyk czerwony 189

                              W moim domu nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez czerwonego barszczyku. Jako, że w Wigilie nie jadamy żadnych mięs barszczyk jest postny na warzywach i

Ewa w kuchni
Wegańska nutella czyli, krem z pieczonych kasztanów (bez glutenu) 224

kasztanów jadalnych  750 ml mleka migdałowego ew. innego (ryżowego lub sojowego choć może zmienić smak) 2 łyżki melasy karobowej *** można pominąć  Wykonanie :  1. Kasztany nacinamy od wypukłej strony nożem na krzyż co zapobiegnie wybuchaniu podczas ich pieczenia. 2.Zalewamy zimną wodą i gotujemy na małym ogniu do momentu zagotowania. Ja doprowadzam do wrzenia i gotuję ok, 5 minut

vaniliowoczekoladowa
Wegański biszkopt idealny - spód do tortu i nie tylko 116

niespodziewane efekty w kuchni wegańskiej :) Składniki: - 3/4 filiżanki (180 ml) wody z gotowania ciecierzycy, - 1 łyżeczka octu jabłkowego, - 140 g drobnego cukru (albo zmielonego albo pudru), - 1 łyżeczka esencji waniliowej (można pominąć) - 2 łyżki oleju, - 200 g mąki pszennej, - 1 łyżeczka proszku do pieczenia, - 1/4 łyżeczki sody, - ew. szczypta kurkumy. Wykonanie: Przy pomocy robota planetarnego lub miksera ręcznego ubijamy wodę

Co na wege obiad?
#7 Chocomole - wegański budyń z awokado :) 153

temat przepisu na "Chocomole" pewnego amerykańskiego plantatora awokado. Nie ma gotowania bez muzyki, więc do awokadowego przepisu polecam muzykę tworzoną właśnie przez omawianego wyżej plantatora ;) :  Wegański budyń z awokado Składniki: 1 dojrzałe awokado 2 mocno dojrzałe banany 1 łyżka kakao 0,5 szklanki zimnej wody Ew. miód (obowiązkowo prawdziwy!), cukier (brązowy, biały, puder...), stewia, czy czym tam sobie dosładzacie

Kuchnia w szuwarach
864. Czekoladowy budyń(krem) kukurydziany. 160

ok.30g (gorzkiej) czekolady  cynamon, szczypta soli coś do posłodzenia ew. łyżeczka kawy *jeżeli chcecie mniej zwartą konsystencję dajcie,albo więcej mleka (ok.350ml) albo mniej mąki, bo mi wyszedł gęsty, zwarty i kremowy ;)  2/3 mleka zagotowujemy. Pozostałą część mieszamy z mąką i kakao. Wlewamy do gotującego się mleka cały czas mieszając. Gotujemy kilka minut często mieszając. Wyłączmy

More food, love and dreams
Jednodaniowy gulasz po węgiersku 166

łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki śmietana sól, pieprz mąka olej, ew. smalec Wykonanie: Na patelni podgrzewamy tłuszcz, dodajemy słodką paprykę i lekko podsmażamy, uważając, aby papryka się nie przypaliła. Smażymy na tym oprószone mąką mięso, następnie podsmażamy cebulę i pieczarki. Przekładamy do garnka, zalewamy płynem. Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkawe (około 30 minut

Kulinarne przygody Gatity
Ciastka przekładane masą chałwową 181

Kolejne wejście z ciasteczkami. Tym razem ciastka przekładane masą chałwową. Korzystałam z przepisu   TU  .  Trochę zmodyfikowany po mojemu.Ciastka wyglądają dość efektownie , a smakują

W kuchennym oknie Ewy
Selerowo – ziemniaczane puree 138

Puree w nowej odsłonie o charakterystycznym, wyrazistym smaku. Kolejna odmiana dla typowych ziemniaków do obiadu. Składniki: Ziemniaki ( dowolna ilość, ja miałam 5 ) Korzeń selera ( ½ objętości w

Smaki Ewy
Kapusta z grzybami i pieczarkami 147

To bezmięsne danie doskonałe dla tych , którzy unikają mięsa lub maja go dosyć po świętachSKŁADNIKI2 kg kapusty kiszonejszklanka suszonych grzybów1/2 kg pieczarek2 marchewkiliść laurowyjedna cebulasól, pieprz

W kuchennym oknie Ewy

Proponowane wyszukiwania