ewa gotuje - 1619 przepisów (strona:28/108)

Zupa pieczarkowa z kaszą gryczaną i pietruszką 166

bulionu kasza gryczana biała - zwykła tez może być domowa Vegeta natka pietruszki ew. śmietana lub jogurt naturalny do zabielenia Przygotowanie : Pieczarki oczyszczamy jeśli są bardzo świeże,ładne - białe  nie musimy ich obierać  lecz dobrze jest to zrobić - zupa będzie też bardziej lekko strawna. Wodę gotujemy, dodajemy Vegetę i masło ( możemy użyć bulionu ) Pieczarki kroimy w pół plasterki

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Bób z boczkiem i jajkiem 208

gronie tych pierwszych i nie wyobrażam sobie lipca bez bobu. Najlepszy jest młody, gotowany kilka minut i którego nie musimy obierać ze skórek. Ze wsi w sobotę wróciłam więc z całą siatką bobu. Wyłuskałam go i od razu ugotowałam. I wtedy przypomniałam sobie, że u Ewy widziałam pomysł na bób z cebulą i pietruszką. Zapowiadał się bardzo smakowicie, więc dorzuciłam

Obiad gotowy
Zupa Meksykańska z Soją 229

dodaję koncentrat pomidorowy , majeranek doprawiam solą , pieprzem , pieprzem cayenne ( opcjonalnie sosem tabasco ) i gotuję jeszcze 5 minut . Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam - osobiście doprawiam tak żeby zupa była dość pikantna . Zupa jest gotowa . Zupa meksykańska z soją jest gotowa . Życzę smacznego . Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Zupa Pomidorowa z Soczewicą 156

chochelek gotującej się zupy , dokładnie mieszam i wlewam całość do zupy . Doprawiam i gotuję jeszcze około 2 – 3 minut. Po zakręceniu gazu pod garnkiem dodaję posiekaną bazylię – zupa pomidorowa z soczewicą jest gotowa. Zupa pomidorowa z soczewicą jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Przepis na Dżem z Agrestu – bez dodatku żelfixu 158

małe słoiczki , większe do 30 minut. Należy zwrócić uwagę żeby woda się nie gotowała. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia. Dżem z agrestu jest gotowy, jeżeli słoiczki dobrze złapały to możemy go przechowywać latami. Życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Przepis na Domowy Dżem z Moreli bez żelfixu 186

małe słoiczki , większe do 30 minut. Należy zwrócić uwagę żeby woda się nie gotowała. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia. Dżem z moreli jest gotowy, jeżeli słoiczki dobrze złapały to możemy go przechowywać latami. Życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
ZUPA Z MŁODYCH POKRZYW Z JAJKIEM 175

warzywnego 2 cebule 3-4 ząbki czosnku 4 jajka olej roślinny do podsmażenia ew. sól i pieprz do smaku Cebulę obieram, siekam, szklę na oleju. Dodaję po chwili posiekany i obrany czosnek. Wlewam bulion, doprowadzam do wrzenia. Liście pokrzyw płuczę, siekam i wrzucam do wrzątku. Gotuję 5 minut, po czym miksuję blenderem na gładki krem. Jajka roztrzepuję z odrobiną wody

W kuchni Karmel-itki
Chłodnik 152

ząbek czosnku 4 jajka ugotowane na twardo szczypta kwasku cytrynowego, ew. sok z cytryny sól, pieprz Wykonanie: Z botwinki odcinamy małe buraczki, obieramy je i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnuszka, zalewamy 1 szklanką wody, dodajemy kwasek,  ewentualnie  sok z cytryny i gotujemy 5 minut. Liście botwinki porządnie płuczemy i kroimy w paseczki, dorzucamy do gotujących się

Kulinarne przygody Gatity
Zupa fasolowa 219

łyżkę oliwy, wkładam liść laurowy, cząber oraz ziele angielskie i gotuję kolejne pół godziny. Taki zabieg sprawia, że fasola ma delikatny słodkawy smak.           Kiedy fasola jest miękka dodaję pokrojone w paski warzywa, czekam aż się ugotują i wlewam przecier pomidorowy (domowego wykonania, ew. mogą być pomidory w puszce), trzymając jeszcze około 10 minut

Życie na widelcu
Włoski makaron z jagodami 153

białego sera (typu włoskiego)200 g świeżych jagód + łyżka cukru / ew. mrożoneew. śmietana 12% do polaniaSposób przygotowania:Makaron przygotowujemy według rozpiski na opakowaniu. Z mojego przepisu: makaron rozwałkowujemy na około 0,3 mm, kroimy na paski szerokości około 1,5 cm i gotujemy we wrzącej, lekko osolonej wodzie przez około 4-5 minut. Odcedzamy.Świeże jagody myjemy

Słodkie Przyjemności
Niemcy wygrali a ja zrobiłam risotto ze szparagami :) 188

Dodajemy groszek oraz szparagi wcześniej podgotowane i pokrojone w kawałki 2 cm. Gotujemy przez 5 min cały czas mieszając. Następnie dodajemy gorgonzolę i mieszamy by się rozpuścił. Zdejmujemy z ognia. Ryż musi być kremowy, lekko kleisty ale nie rozgotowany i musi wchłonąć bulion.  Doprawiamy ew. solą i pieprzem. Przykrywamy garnek i odstawiamy na 10 minut. Przed

Bon Appetit Małgorzaty
493. Nowy rok, słoik dobrych wspomnień i kluski. 134

inspiracja50g maki2 łyżki masy makowej (70-100g)sok pomarańczowy do konsystencji ew. aromat pomarańczowyjajkocynamon250-300ml mleka + sólMleko ustawiam na ogniu i doprowadzam do wrzenia. W miseczce łącze wszystkie składniki. Łyżkę moczę w zimnej wodzie nabieram masę i kładę kluski na osolone mleko. Gotuje kilka minut

More food, love and dreams
Ruskie wyszły, leniwe zostały - pierogi, pierogi, pierogi..... 261

był odpowiednio doprawiony, układają pierogi w rządki przed gotowaniem, próbują je  też już lepić. Na pierogi potrzeba: - ok. 500g mąki pszennej - ok. 250ml CIEPŁEJ wody - łyżka oleju - ok.1,5kg ziemniaków - ok. 300g białego sera - 2 duże cebule - duża łyżka masła lub margaryny - sól, pieprz - ew. zezłocona na tłuszczu dodatkowa drobno posiekana cebula, śmietana Z ww. ilości powstanie około(...)całego ciasta i farszu. Jeśli ciasta jest za dużo można zrobić z niego puchnące na suchej patelni placki, ja często nadmiar ciasta przeznaczm na zamkniecie w nich cząstek jabłka. Gotuje je na końcu, uszlachetniam odrobiną masła i szczypta cukru i stanowią uzupełnienie pierogowej uczty. Gotowe pierogi mogą pod przykryciem poczekać na gotowanie. W sporym naczyniu gotuję je we wrzątku

I tu będę miała takie te
Na śniadanie - owsianka 186

orzechów (włoskie, brazylijskie, laskowe, ziemne, nerkowca) szczypta nasion i ew. wiórki kokosowe płaska łyżka karobu cynamon imbir świeży lub przyprawa w proszku Wykonanie: Do garnka wsypujemy płatki, otręby i karob. Na tym etapie możecie dodać bakalie i orzechy lub zrobić to później. Składniki zalewamy ok 300 ml wody i gotujemy na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając

Taste Of My Day
Domowe flaki wołowe 150

Uwielbiam flaki dom owe ale nie za często je jadam. W sklepach można kupić wiele gotowych flaków a rosole albo w pomidorach różnych firm w batonach

Ewa w kuchni
Tradycyjny bigos myśliwski 388

Jeśli dysponujemy odpowiednio dużym garnkiem ciśnieniowym, to znacznie szybciej i łatwiej przeprowadzimy kapustę w stan bigosu. Wbrew pozorom nie jest to wcale nowoczesna metoda, nasi przodkowie też tak gotowali. W dawnych czasach zalepiano szczelinę wokół pokrywy kotła ciastem, a gdy bigos był już gotowy wybuchał z donośnym "wiwatem". Mam nadzieję, że strażnicy tradycji kulinarnych wybaczą mi dodatek koncentratu pomidorowego(...)główka około 2 kg grzyby suszone około 50 g śliwki suszone 200 g kiełbasa około 400 g filet z indyka lub kurczaka około 400 g pieczona wieprzowinalub wołowina (ew. surowe) około 300 g czosnek 1 ząbek koncentrat pomidorowy (niekoniecznie)  puszka 70 g ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec  po kilka szt. kolendra mielona 0,5 łyżeczki słodka papryka

głodny alergik
Przepisy z miłością. Kulinarny poradnik na walentynki - e-book z moim udziałem 126

Walentynki zbliżają się wielkim krokiem...    Jeśli szukacie fajnych przepisów (i nie tylko), aby zaskoczyć Waszą ukochaną osobę - to dobrze się składa.... Razem z zaprzyjaźnionymi

Di gotuje
Piersi w sosie z niebieskiego sera i suszonych pomidorów 171

kaszą, z naturalnym lub dzikim ryżem . Pyszny jest też w duecie z brokułem gotowanym na parze czy kalafiorem. Podajemy ze wszystkim, co wchłonie sos. Chociaż on jest tak dobry, że można go i bezkarnie zlizywać prosto z talerza SKŁADNIKI 3 małe piersi kurczaka 550-600g (ew. mięso z piersi indyka lub mięso z udek) 200ml śmietany

Karo in the Kitchen
Pychotka 51697

ugotowanych jaj na twardo puszka kukurydzy majonez sól, pieprz szczypiorek lub ulubione zioła ew. szynka Jajka obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy odsączoną kukurydzy z puszki, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez lub jogurt wg własnego smaku, mieszamy, posypujemy szczypiorkiem i gotowe. Możemy dodać również szynkę gotowaną pokrojoną w kostkę lub paseczki

Pelusiowa Kuchnia
Czekoladowy Dżem Wiśniowy | Przepis na Dżem z Czekoladą 191

słoika. Garnek stawiam na gazie i od momentu gdy woda zacznie się delikatnie gotować, zmniejszam płomień i pasteryzuję około 10 minut. Następnie słoiki ustawiam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia. Dżem z czekoladą i wiśniami jest gotowy, można schować do spiżarki. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Zupa z Pokrzywą i Szpinakiem 169

dokładnie mieszam. Następnie wlewam do zupy i całość dokładnie mieszam. Zupę po zabieleniu gotuję jeszcze około 5 minut, sprawdzam smak jeżeli trzeba to doprawiam – zupa jest gotowa. Zupa z pokrzywą i szpinakiem jest gotowa, można ją podać z ugotowanym na twardo jajkiem. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Sernik jaglany bez pieczenia 149

garść rodzynek POLEWA: - 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady - 2 łyżki syropu z agawy/cukru trzcinowego - ew. 1 łyżka masła klarowanego Kaszę wsyp do garnka i podpraż kilka minut na małym ogniu, żeby pozbawić ją goryczy. Zalej kaszę 2 szklankami gorącej wody, dodaj sok z pomarańczy, skórkę i cukier/syrop. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Może to zająć

Smakuje zdrowo
Gulasz z Cieciorki (Ciecierzycy) bez Mięsa 181

solą, pieprzem, pieprzem cayenne (lubię ostry więc dałam sporo pieprzu). Mieszam i całość gotuję jeszcze około 10 minut. Po zakręceniu gazu dodaję posiekaną natkę pietruszki, bazylię, mieszam sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam. Gulasz jest gotowy. Gulasz z cieciorki jest gotowy. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Dżem Truskawkowy z Pomarańczą 198

małe słoiczki , większe do 30 minut. Należy zwrócić uwagę żeby woda się nie gotowała. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia. Dżem truskawkowy z pomarańczą jest gotowy, jeżeli słoiczki dobrze złapały to możemy go przechowywać latami. Życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Dżem Truskawkowy z Rabarbarem 152

małe słoiczki , większe do 30 minut. Należy zwrócić uwagę żeby woda się nie gotowała. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia. Dżem truskawkowy z rabarbarem jest gotowy, jeżeli słoiczki dobrze złapały to możemy go przechowywać latami. Życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Przepis na Domowy Syrop z Czarnej Porzeczki 216

większe (1 litrowe) do 30 minut. Należy zwrócić uwagę żeby woda się nie gotowała. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia. Syrop z czarnych porzeczek jest gotowy, jeżeli słoiczki dobrze złapały to możemy go przechowywać latami. Życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Dżem Jabłkowy z Jabłek Papierówek 178

małe słoiczki , większe do 30 minut. Należy zwrócić uwagę żeby woda się nie gotowała. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia. Dżem jabłkowy z papierówek jest gotowy, jeżeli słoiczki dobrze złapały to możemy go przechowywać latami. Życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Apple curd 147

szklanki cukru sok i skórka z połowy cytryny 2 żółtka 100g masła ew. 1/4 szklanki wody Przygotowanie: Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce. Umieścić w rondelku, ewentualnie podlać wodą (ja miałam bardzo soczyste jabłka, nie musiałam podlewać wodą). Wlać sok i dodać skórkę z cytryny. Gotować aż jabłka całkiem się rozpadną. Odstawić do wystudzenia. Żółtka zmiksować z cukrem i masłem

Cakes By Kejt
Chłodnik ogórkowy z miętą 172

Przyznam szczerze, że nie przepadam za chłodnikami i nigdy nie rozumiałam dlaczego ktoś może lubić jeść płynną mizerię, czyli chłodnik ogórkowy. Wczoraj zrozumiałam - w taki upał

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!

Proponowane wyszukiwania