dodaję podsmażone składniki z patelni, dodaję natkę pietruszki, mieszam i jeszcze całość gotuję około 5 minut. Pod koniec gotowania sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam – soczewica jest gotowa. Soczewica z papryką jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwaga Babcia Gotujemąki sól ewentualnie szczypta cukru jak ktoś lubi 1 łyżka koperku Groszek wsypać do garnka, zalać wodą i gotować 5 minut pod przykryciem na małym ogniu (od momentu zagotowania). Posypać z wierzchu mąką, wymieszać i zestawić z palnika. Dodać sól, ew. szczyptę cukru, śmietanę, koperek i wymieszać
Posadzone i zjedzonekokosowego - 1/2 szklanki mąki kokosowej - 1 łyżka cukru waniliowego (opcjonalnie) - 0,5 kg śliwek - 3 łyżki cukru trzcinowego/kokosowego (ew. syropu) Kaszę prażymy kilka minut w garnku, zalewamy 2 szklankami gorącej wody. Dodajemy mleko kokosowe, słodzidło, cukier waniliowy i masło/olej. Gotujemy pod przykryciem aż kasza wchłonie cały płyn (około 15 minut). Odstawiamy do przestygnięcia. Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek, dzielimy
Smakuje zdrowocałość gotuję jeszcze około 10 – 15 minut do miękkości ziemniaków. Na koniec do zupy dodaję zacierkę i jeszcze gotuję około 5 minut do miękkości zacierki – zupa jest gotowa. Zupa kartoflana z zacierką jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwaga Babcia Gotujejarzyn (przygotowuję na bazie domowej kostki rosołowej ) 150 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka masła posiekany świeży koperek (ew. nać pietruszki) wg uznania sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Ziemniaki i marchewkę myjemy, kroimy w kostkę. Zalewamy wywarem z jarzyn i gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy porwanego na części łososia, którego można porwać na większe części
bistro mamasię udało, smakowało to najważniejsze :D Jeżeli przetrwam ten tydzień przetrwam wszystko. Składniki:50g(przed gotowaniem) ugotowanego makaronu(najlepiej świderki) 40g kremowego serka60g serka wiejskiego30g śmietany (dałam 18%)jajkocukier, aromat, cynamonłyżka migdałówłyżka bułki tartejłyżeczka masła (czubata) cynamon ew. cukierMakaron mieszamy z cynamonem i przekładamy do żaroodpornego naczynka wysmarowanego masłem. Serek wiejski ucieramy z twarożkiem
More food, love and dreamssię sprawdza zarówno do maronów, ryżu, chleba, kasz, czy innych rodzajów kluseczek :) Wszystko zależy od inwencji gotującej osoby :) Składniki: 600g fileta z kurczaka 1 przecier pomidorowy 90g 1 niewielka papryka (kolor dowolny) 2 średnie cebule 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka soli (ew. Vegety) Pieprz 1 łyżeczka bazylii (suszonej lub świeżej) 2 łyżeczki przyprawy gyros 1 łyżeczka suszonej papryki (łagodnej(...)zagotowujemy. Następnie dodajemy przeciśnięty czosnek, sól, pieprz, bazylię i suszoną paprykę. Do pół szklanki wody wsypujemy mąkę i mieszamy tak długo, aż nie będzie grudek. Zawiesinę wlewamy do gotującego się dania, cały czas mieszamy, do chwili gdy danie się zagotuje. Na koniec dodajemy kawałki kurczaka i jeszcze raz mieszamy i zagotowujemy. Pappardelle, czyli makaron wstążki gotujemy wg przepisu, czyli około
Smakowy Rajmałe "święto" uczczę gotowanym sernikiem z prażonymi jabłkami - delikatny, kremowy, rozpływa się w ustach. Klasyka :) Łatwe do zrobienia, pięknie prezentuje się na stole. Bardzo polecam! :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na ciasto(...)budyń śmietankowy Jajko ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać miękkie masło i twaróg, zmiksować. Wsypać budyń i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do garnka, zagotować, cały czas mieszając. Gotować 3 minuty, nie przestając mieszać. Gorącą masę wylać na pierwszy, wystudzony placek, przykryć kolejnym i lekko docisnąć. Masa jabłkowa: 1 kg jabłek sok z 1/2 cytryny 125 g cukru 2 łyżeczki
Domowa cukiernia EwyZanim zaczęłam robić to danie zastanawiałam się czy kapusta pekińska podczas obróbki termicznej rozpadnie się. Używałam ją tylko do surówek. Jak najbardziej nadaje się również do
Smaki EwyUpał nieźle daje się wszystkim we znaki. Dzisiaj jadąc samochodem zobaczyliśmy temperaturę na zewnątrz, 37 o C, potwornie gorąco. Pewnie większość osób jest zmęczona upałem, gotować
Smaki Ewyjadalnych 200 g sera mascarpone 50 g cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli Kasztany (cały kilogram: na ciasto i krem) nacinamy, robiąc krzyżyk na powierzchni każdego kasztana, gotujemy około 20-30 minut w posolonej wodzie. Po tym czasie obieramy ze skóry i przeciskamy przez praskę lub rozdrabniamy dokładnie blenderem lub mikserem. Jajka miksujemy z cukrem na białą masę(...)krem dokładnie mieszamy. Oczywiście używamy masy kasztanowej, która powstała z ugotowanych i rozdrobnionych kasztanów. Krem wykładamy na ciasto i... już :) Smacznego :) Zachęcam również do odwiedzenia facebookowego profilu Ewa Kuchennie :) Zmodyfikowałam trochę przepis na ciasto znajdujące się
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!kuchenki, pora zachęcić ich do choćby wspólnego gotowania. Ugotujcie sobie zupę serową, a najlepiej podwójną porcję, odgrzewana jest chyba jeszcze lepsza. Sprawdźcie, czy macie w domu: - 4 średnie ziemniaki - 250g wędzonego boczku - 1 średnią cebulę - 1,5 szklanki mąki - 1 niepełną szklankę ciepłej wody - 250g białego twarogu - ew. łyżkę śmietany Ziemniaki obieram i kroję w kostkę, zalewam
I tu będę miała takie tekostkę cebula pokrojona w kostkę ew.jogurt lub śmietana koło 1,5 - 2 litrów wody pieprz ew ząbek czosnku natka pietruszki Przygotowanie : Wodę z Vegetą / bulion doprowadzamy do wrzenia wrzucamy udka . Po około 15 minutach ziemniaki, cebulę i cukinie. Gotujemy do miękkości doprawiamy do smaku i posypujemy natką pietruszki czy innej ulubionej zieleniny. Doprawiamy do smaku Możemy
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęłyżki oliwy + 2 łyżki oleju kokosowego do podsmażenia cebuli - sól, pieprz Fasolę moczymy na 12 godzin, po czym gotujemy do miękkości (około 1 godziny). Ugotowaną fasolę wrzucamy do pojemnika blendera, dodajemy oliwę, płaską łyżeczkę soli i szczyptę pieprzu. Miksujemy. Możemy dodać ew. trochę wody, jeśli pasta jest zbyt gęsta. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju. Dodajemy do fasoli. Możemy
Smakuje zdrowochili, doprawiam i od momentu zagotowania zupę gotuję około 20 minut. Następnie dodaję odsączoną fasolę, kukurydzę i jeszcze gotuję około 10 minut. Sprawdzam smak jeżeli trzeba to doprawiam – zupa jest gotowa. Zupa meksykańska jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwaga Babcia Gotujeszarlotki zamiast jabłek? Marmolada z pigwy ok 1 kg owoców pigwy cukier do smaku (ok. 3/4 szklanki) woda ew. ziarenka z wanilii do smaku Owoce myjemy, wykrawamy gniazda nasienne, nie musimy obierać. Kroimy w kostkę. Wkładamy do garnka, zalewamy szklanka wody. Gotujemy aż pigwa się rozpadnie. Słodzimy i gotujemy jeszcze jakiś czas by marmolada uzyskała pożądaną konsystencję. Jeśli nie chcemy
Dzieje kuchennej Wiewióryrabarbaru 800 ml wody 100 g cukru 1 limonka listki mięty listki melisy ew. kostki lodu Wykonanie: Rabarbar kroimy na kawałki, wkładamy do garnka, zalewamy woda, dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez 10 minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Rabarbar odcedzamy, lemoniadę przelewamy do dzbanka, dodajemy
Kulinarne przygody GatityCebule pokrojoną w piórka dorzucamy do podsmażonego mięska. Następnie podlewamy zrazy bulionem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy ok 1h na małym ogniu. Następnie zagęszczamy sos mąką rozmieszaną z zimną wodą, zabielamy śmietanką i doprawiamy do smaku solą, pieprzem lub ew. przyprawą maggi. Podajemy z ziemniakami, kopytkami, kluskami na parze i buraczkami lub modrą (czerwoną) zasmażaną kapustą
Walijskie Pichcenie