przemieszać. Po tym czasie wlać bulion, dodać imbir, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz do smaku. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez kolejne 15 minut. Całość zmiksować na krem, na koniec dodać śmietanę i wymieszać, ew. doprawić jeszcze sola i pieprzem. Podawać z kleksem śmietany
magiczna kuchnia Kasimleka/wody (użyłam domowego gryczanego i wody w ilości 1:1) 50 ml wrzątku 6-8 suszonych daktyli czubata łyżka kakao (ew. karobu) jak zrobić? Mleko wraz z wodą zagotować, wsypać kaszę, zmniejszyć moc palnika i gotować pod przykryciem, aż kasza będzie miękka i wchłonie większość płynów, kiedy kasza będzie się gotować daktyle pokroić bądź rozerwać na mniejsze kawałki i zalać
tost z dżememŚledzie lubię pod każdą postacią, smażone w zalewie octowej, marynowane, gotowane ( kiedyś je przedstawię, bo właśnie mi się przypomniały, pycha ), solone, rolmopsy i inne cuda. Na
Smaki Ewyczekać ;PSkładniki: (na krem)60g kaszy jaglanej 20g mąki kokosowej spory banan1/3 - 1/2 szklanki mleczka kokosowego (ew. trochę mleka)ew. coś do posłodzeniaKaszę uprażyć w garnuszku. Zalać 1 1/3 szklanki wody, posolić, przykryć i gotować do czasu wchłonięcia się wody. Ugotowaną kaszę ostudzić. Dodać banana. Zmiksować. Dodać resztę składników, wymieszać, przełożyć do miseczki i schłodzić w lodówce
More food, love and dreamslitewski, to prawdziwy klasyk gatunku. Jest on przyrządzany również w wersji z cielęciną. W oryginalnym przepisie pojawia się cielęcina pieczona, ja przygotowuję go z cielęciną gotowaną. Powiem Wam, że też jest pyszny, Chłodnik z cielęciną Czas przygotowania: Składniki: 400 g łaty cielęcej ok. szklanki wody 1 pęczek botwinki 2 duże zielone ogórki starte(...)posiekanego szczypiorku 4 łyżki posiekanego koperku 500 ml naturalnego jogurtu 400 ml kefiru 2 ząbki czosnku szczypta kwasku cytrynowego, ew. sok z cytryny sól, pieprz Wykonanie: Cielęciny wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, tak, aby mięso było przykryte. Gotujemy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Z botwinki odcinamy małe buraczki, obieramy je i kroimy w kostkę. Wrzucamy
Kulinarne przygody GatityFilety z kurczaka są bardzo wdzięcznym produktem do wyczarowania bardzo smacznych potraw. Dzisiaj prezentuję je z szynką gotowaną i serem. Potrawa prosta w wykonaniu, nie pochłania
Smaki EwyNie ma to jak domowe pierogi. Dziś z kiszoną kapustą, suszonymi grzybami i golonką. Miałam spore golonki, gotowałam je po prostu w wodzie. Trochę jej zostało
Ewa w kuchniwww.mgotuje.pl Chłodnik z botwinki to idealne danie na upalne dni. Delikatny i bardzo smaczny. Przepis pochodzi z książki Ewy Wachowicz . Post Chłodnik na botwince pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeKUCHARZA na banię w syropie : Wziąść banię nie zupełnie dojrzałą i wykrawać okrągłą łyżeczką małe kulki, które należy sparzyć gotującą się wodą, następnie wrzucić w syrop, wcisnąć cytrynę i gotować dopóki syrop nie stanie się gęsty, a kulki przezroczyste. TARTALETKI DYNIOWE Z RUMEM I CZEKOLADĄ /na 10 tartaletek/ Na spód 80 g masła 75 g cukru 1 jajko(...)łyżek rumu garść grubo siekanych orzechów włoskich 200 g gorzkiej czekolady (użyłam czekolady z dodatkiem skórki pomarańczowej) posiekanej na kawałki ew. krokant dyniowy do ozdoby Cukier wsypać do garnka z grubym dnem, dodać wodę i wstawić na ogień. Gotować cukier do momentu aż powstanie karmel - w tym czasie cukru nie mieszać, by nie powstały grudki. Można jedynie lekko poruszać rondlem
KUCHARNIAłyżka majonezu łyżeczka musztardy 3 łyżki śmietany koperek świeży lub suszony Sałatka od Ewy - przepis To jest baza do sałatki. Możemy z tych składników ją zrobić lub dodać do niej nasze ulubione warzywa np. kukurydzę, czerwoną fasole, świeżą paprykę a nawet selera konserwowego. Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, obieramy i drobno kroimy. Ser i szynkę kupujemy w sklepie pocięte
Pyza i Surówkabędzie gorzkie). Następnie dorzucamy pomidory oraz passatę. Smażymy kolejne 4-5 minut. Wsypujemy soczewicę, dodajemy sól-zalewamy ok. 2 litrami wody. Gotujemy do miękkości zielonej soczewicy, gdyż czerwona rozpadnie się szybko.Całość posypujemy natką pietruszki lub kolendrą, ew. doprawiamy. WSKAZÓWKI: Zupę należy podawać gorącą, u mnie z podsmażoną na suchej patelni tortillą. Jednak najczęściej podaję ją z chlebkami naan
Kopystką po garachmięso oddzielić od kości i dorzucić do kapusty. Cebulę z boczkiem oraz kiełbasą podsmażyć na odrobinie oleju, a następnie przełożyć do gotującego się bigosu. Całość dusić do miękkości i na końcu doprawić koncentratem pomidorowym, majerankiem, kminkiem oraz ew. cukrem, solą i pieprzem. Dusić (na małym ogniu) przez dodatkowe 20-30 minut. Bigos można spożywać od razu, ale jest
Di gotujestarte na tarce * szczypta cynamonu * kilka truskawek rozmrożonych * łyżka śmietany 18% lub jogurtu * 100- 150 g ryżu basmati Jabłka chwilę prażę, dodaję cynamon. Można doprawić ew. fruktozą, ale moje były odpowiednio słodkie. Ryż gotuję jak najkrócej. Nakładam na talerz i zajadam:) Komentarze cynamonwkuchni 2010/03/04 21:15:24 A właśnie chodzi za mną ostatnio taki ryż... Ale miksu truskawkowo-jabłkowego jeszcze
Zdrowa Kuchnia SowyPrzepis pochodzi z książki "Radość gotowania(...)banan (100 g) , sok wyciśnięty z 3 pomarańczy (ok. 200 ml) , sok wyciśnięty z 1/2 cytryny , 50 ml soku malinowego (lub syropu, ew. miód do smaku) ok. 500 - 600 ml wody
w mojej kuchniKiedyś w sklepach nie było gotowych mas kajmakowych i robiło się takie w domu..troszkę pracochłonne..w sumie nie pracochłonne, tylko czasu trzeba, bo taka masa gotuje się długo i trza pilnować, mieszać..ale od czasu do czasu warto się poświęcić i zrobić samodzielnie taką masą i przełożyć np.wafle tortowe.Na blogu jest kilka wpisów z taką domową masą..[ klik , klik , klik(...)niedzielę ..W ten weekend wspólnie pichcimy Walentynkowe słodkości i takowe pyszności możecie zobaczyć u Dagmary, Ewy , .. wafle tortowe 0,75 litra mleka 30 dkg cukru 3 łyżki ekstraktu waniliowego Wszystkie składniki [ oprócz wafli] przełożyć do garnka i gotować aż masa zgęstnieje, co jakiś czas mieszając .Gotową masą przełożyć wafle tortowe.Przełożone wafle przykryć i obciążyć czymś ciężkim
Moje domowe kucharzenieDziś zapraszam na bardzo smaczną, pożywną, gęstą zupę. Zupę krem z cukinii przygotowuje się bardzo szybko i łatwo. Ja swoją gotuję od podstaw, czyli na skrzydełkach z kurczaka, bo taką najbardziej lubimy, ale równie dobrze można je pominąć i zupę przygotować na domowym wywarze mięsnym lub warzywnym. A najważniejszym jej atutem jest to, że lubią ja bardzo wszystkie znajome(...)średnie cukinie - 1 duży ziemniak - marchewka - pietruszka korzeń - cebula - 2 ząbki czosnku - 100 gram serka topionego kremowego - sól, pieprz, ew. sos sojowy do smaku. Wykonanie Umyte i oczyszczone skrzydełka przekładam do garnka, zalewam wodą ( ok. 2.5- 3 l. ), solę i gotuję na wolnym ogniu. Wszystkie warzywa wraz z cebulą obieram ze skórki, kroję w kostkę i dodaję do gotującego się
Kuchnia z widokiem na ogródNie robię zbyt często pasztetów ale jak robię to zawsze pieczone. Tym razem pokusiłam się o zrobienie gotowanego takiego do słoików. Ugotowałam mięso, dodałam przyprawy i
Ewa w kuchniUlubione śledzie w mojej rodzinie. Idealne połączenie prostoty i dobrego smaku. Nic dodać nic ująć. A podane z ziemniakami gotowanymi w mundurkach, to już rewelacja. Składniki
Smaki Ewy