gallery-129 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-129 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Z marchewki i żeberek gotujemy wywar Pokrojone warzywa i mięso Do wywaru dodajemy kapustę i pozostałe warzywa Pod koniec również boczek i ew. kiełbasę Duszona słodka kapusta Post Duszona słodka kapusta pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa
Kulinarna Pokusalekko osoloną wodę, włóż ziemniaki i ugotuj je do miękkości. Następnie je odcedź i zmiksuj na gładkie i puszyste puree (ew. przeciśnij przez praskę do ziemniaków). W małym rondelku, wymieszaj czosnek wraz ze śmietanką, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut. Rozetrzyj czosnek widelcem. Wymieszaj puree ze śmietanką z czosnkiem i mascarpone, dopraw solą
karmelowyWprawdzie dwa dni świąt, ale nasza polska tradycja trzyma się suto zastawionego stołu. I jak tu walczyć z tradycją? Dlatego gotujemy, pieczemy i jemy, jemy , jemy
W kuchennym oknie Ewywięcej 1/2 szklanki mleka łyżeczka cukru brązowego lub trzcinowego (najlepiej muscovado) , ew. zwykłego* 5 sztuk średnich suszonych daktyli banan Daktyle zalać wieczorem niewielką ilością ciepłej wody. Rano płatki, mleko, cukier, cynamon i daktyle (wraz z wodą, w której się moczyły) umieścić w garnuszku i gotować, dolewając co jakiś czas mleka/wody w zależności od pożądanej konsystencji. 3/4 banana rozgnieść
tost z dżememWyjątkowe ciasto. Orzeźwiające, delikatne, lekkie i rozpływające się w ustach. Idealne na ciepłe dni czy po obfitym obiedzie na deser. Polecam! Przepis Pani Ewy. Składniki: Na wysoką* blaszkę 18,5 cm x 18,5 cm 7 herbatników typu petitki masa cytrynowa: budyń waniliowy bez cukru 40 ml soku z cytryny 205 ml soku z pomarańczy(...)garnka zostawiając 1/3 szklanki. Do soku w garnku dodajemy masło i zagotowujemy mieszając by masło się roztopiło. Do 1/3 szklanki soku wsypujemy budyń i dokładnie mieszamy. Wlewamy całość do gotującego się soku, szybko i energicznie mieszamy, by nie powstały grudki. Budyń lekko studzimy i jeszcze ciepły wykładamy na herbatniki, wyrównujemy powierzchnię, całkowicie studzimy i wkładamy do lodówki. Przygotowujemy masę
NA MOIM TALERZUjeszcze większą radością... gotuje się dla innych, w szczególności osób ważnych, bliskich nam w jakiś sposób. Nie jestem wylewna, co do okazywania uczuć, dlatego to właśnie kuchnia, gotowanie i jedzenie jest dla mnie najlepszą formą tego. Na posiłki do siebie zapraszam jedynie tych, którzy wpisali się w moje życie, serce i codzienność, są opoką, wsparciem, ale i umilają(...)soli 1/4 łyżeczki sody* 1 litr wody 1 pełna łyżka masła 1 duży ząbek czosnku 1/4 łyżeczki białego pieprzu ew. dodatkowo nieco soli Topinambur oraz ziemniaki umieszczam w rondlu, płuczę. Dodaję sól, wlewam wodę, wrzucam sodę i stawiam na gazie. Gotuję do miękkości warzyw, odcedzam. Dodaję masło, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz i wszystko miksuję dokładnie blenderem
W kuchni Karmel-itkiCoś dla wielbicieli fasolki po bretońsku. A co ? Oczywiście fasolka ale w szybszej wersji bo z fasoli z puszki. Przy okazji gotowania kości wędzonych do bigosu
Ewa w kuchniDieta w ciąży" to książka, którą można nabyć na stronie Wydawnictwa RM . Kim są autorki książki? Magdalena Czyrynda-Koleda, Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, Ewa Sypnik-Pogorzelska i Monika Stromkie-Złomaniec - to specjalistki od spraw żywienia, które na co dzień pracują w poradni dietetycznej Dietosfera. Przyznacie, że ciąża to dla kobiety jest wyjątkowym okresem? W przypadku kolejnych jest łatwiej(...)wyliczenia kaloryczności, białka, tłuszczów, węglowodanów i błonnika - w każdej proponowanej potrawie. Na końcu poradnika znajduje się tabelka z miarami i wagami poszczególnych składników, które przydatne są podczas gotowania. Dodatkowo autorki zamieściły ciekawe testy , które pozwolą sprawdzić swoją wiedzę na temat odżywiania w ciąży. Książka jest godna polecenia! To cenny zbiór kulinarnych inspiracji przygotowanych przez profesjonalne
Di gotujemnie dziś naszła ochota na wege kotleta :) Kalafior 'leżakował' w domu więc wykorzystałam go jako główną bazę- ugotowałam na parze (polecam tę metodę gotowania, bo gotując w wodzie będzie wodnisty, a to wiąże się z użyciem większej ilości bułki tartej), wymieszałam z podkręcaczami smaku: cebulą, czosnkiem, wędzoną papryką, papryczką chili i natką pietruszki. Kalafior w tym kotlecie jest bardzo subtelnie(...)czubatych łyżek (w razie potrzeby dać więcej) * papryka wędzona- 1 płaska łyżeczka * papryka chili- 1/4 łyżeczki drobniuteńko posiekanej (ew. suszona) * oliwa z oliwek- do smażenia * sól, pieprz- do smaku Różyczki kalafiora umyć i ugotować na parze (zdecydowanie polecam tę formę gotowania, gdyż kalafior nie jest wodnisty). W międzyczasie, na rozgrzanej oliwie zeszklić bardzo drobno pokrojoną cebulę, pod koniec dodając sprasowany
Kraina Miodem Płynącamnie środkowy poziom piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Studzić na metalowej kratce. WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z: Justyna Bogus [FB] Ewa Skórzak [FB] Lidia Wesolowska [FB] Gosia Zet [FB] Kasia Ciesielska [FB] Moje Małe Czarowanie Piekielna Kuchnia Anety Gotuj-Sam! Smaczna Pyza Piekę bo lubię Patison w kuchni Prawo do gotowania z pasją Z Chaty Na Końcu Wsi Gotowanie
Grunt to przepis!orzechami laskowymi i malinami Przepis: / 1 porcja / składniki: 50 g drobnej lub średniej kaszy jęczmiennej 250 ml mleka ew. cukier, szczypta soli jak zrobić? Kaszę przełożyć do garnka, zalać 150 ml mleka i całość zagotować. Zmniejszyć ogień, gotować pod przykryciem i mieszać kaszkę co jakiś czas, żeby nie przywarła do dna. Gdy kasza wchłonie płyn, dolać pozostałe
tost z dżememdwóch tygodniach znalazłam wystarczająco małą dynię i mogłam zrealizować pomysł który chodził mi po głowie od momentu spróbowania owsianki gotowanej z dynią. Jadalne "miseczki" są fajne! :) PRZEPIS /1 porcja/ ~60g płatków owsianych ~50g jogurtu sojowego ~50ml mleka roślinnego +ew. 2-3 łyżki jeśli masa będzie za gęsta ~łyżka oleju ~łyżeczka cynamonu ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~cukier/stevia do smaku
breakfast of dreamspłatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) 1,5 szklanki mleka szczypta soli 1/3 łyżeczki cynamonu 1/2 banana 1 kiwi ew. cukier do smaku Wykonanie: Do garnuszka, najlepiej z grubym dnem, wlewamy mleko, dodajemy płatki, cynamon i sól i gotujemy, aż mleko zacznie wrzeć. Wtedy zmniejszamy ogień i gotujemy płatki przez około 15 minut, pilnując, aby się nie przypaliły
Kulinarne przygody Gatitydobrze smakuje na zimno. Przepis na rybę pochodzi od Ewy Wachowicz. Jedne co zmieniłam to ilość cukru i oleju w przepisie, którą zmniejszyłam, resztę pozostawiłam bez zmian. Post Ryba słodko – kwaśna z czarnym ryżem pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujeświeżo obrane i pokrojone ziemniaki i trochę masła lub oleju (sł) 4. kminek (sł/m) - można zmielić 5. ząbek czosnku, szczyptę bazylii, ew. kolendry (m) 6. solimy (sn) 7. kilka kropli cytryny (k) 8. szczyptę tymianku (o) Gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Odcedzamy wodę, zostawiamy ziemniaki w garnku, a na patelni rozgrzewamy trochę oleju lub masła, wrzucamy drobno pokrojoną cebulę
Zdrowa Kuchnia Sowy