KUBUŚ- WYKONANIE: 1. Marchewkę ścieramy na tarce, przekładamy do garnka, zalewamy 500ml wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu 15 minut. 2. Dodajemy pozostałe składniki: obrane ze skórki, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone na drobne kawałki jabłka, obrane banany, ew. inne owoce wg uznania (np. pomarańczę, maliny, truskawki, ananasa, gruszkę itp). Jeśli używamy robota, pozostałe owoce rozdrabniamy(...)długo, dokładnie blendujemy aż do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji. 3. Dolewamy 1 litr wody, wsypujemy cukier i wlewamy sok cytrynowy, dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i ponownie gotujemy przez 15 minut na małym ogniu, regularnie mieszając. 4. Zbieramy utworzoną na wierzchu pianę, przecieramy przez sitko o średnich oczkach, ostudzamy i rozlewamy do butelek. Smacznego! UWAGA: Podane proporcje pozwolą
Aromatyczne Podróżerównie dobrze można go zastąpić okrągłymi biszkoptami. Bardzo smaczny deser na upalne dni. Lubiany szczególnie przez dzieci. Przepis zaczerpnęłam z książki Ewy Wachowicz. Post Tort kryształki pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujeoprószyć cukrem pudrem. Przepis na rogaliki z MniamMniam Razem ze mną piekły: Magdalena - Czary - gary w kuchni Ewa - Ewa w kuchni Kinga - Małe kulinaria Marzena - Kulinarna Maniusia Magda - Apetyt na smaka Małgosia - Marcepanowy kącik Alina - Ala piecze i gotuje Iwona - Gotowanie jest proste
Ala piecze i gotujeDziś kolejny pasztet z tych co szybko się robi i bez pieczenia. Zrobiony z duszonych golonek indyczych i gotowanych udek z rosołu. Szybko i smacznie. Rozwiń
Ewa w kuchniDziś światowy dzień makaronu, więc polecam przepis z makaronem w roli głównej. Przepis bardzo szybki i prosty w przygotowaniu. Przepis od Di gotuje . Składniki: 200
Ewusiowe Smakiminut do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą i pieprzem. W sumie kapuśniak gotowałam około 40 minut. Kapuśniak z młodej kapusty z boczkiem jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwaga Babcia Gotujepietruszka bulion warzywny- ilość do zakrycia warzyw- nalewamy ok 3 cm ponad warzywa sól,pieprz ostra papryka, zioła prowansalskie- ew. inne ulubione zioła Wykonanie: Do garnka wkładamy wszystkie obrane, pokrojone na kawałki warzywa, zalewamy bulionem. Dodajemy przyprawy, gotujemy ok 40 minut. Po tym czasie zupę dokładnie blendujemy. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i ziołami. Gotową zupę podajemy z grzaneczkami i ulubionymi
Z Majeczką w kuchniugotowany wywar drobiowo-warzywny) 400ml zimnej wody 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (190g) 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki mąki pszennej ew. pieprz do smaku Dodatkowo: olej do smażenia kotlecików natka pietruszki do posypania Sposób przygotowania: 1. Kaszę jaglaną gotujemy al dente wg opisu na opakowaniu (ok 10 minut). Przelewamy zimną wodą i dobrze odcedzamy. Kapustę drobno szatkujemy, zaparzamy wrzącą wodą
Kuchnia w czekoladzieSałatek nigdy nie jest za wiele, w mojej rodzinie wszyscy je lubią ( pewnie się powtarzam, ale trudno ). Jeżeli planujecie gotować zupę warto dorzucić dwie marchewki więcej
Smaki Ewygallery-129 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-129 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Z marchewki i żeberek gotujemy wywar Pokrojone warzywa i mięso Do wywaru dodajemy kapustę i pozostałe warzywa Pod koniec również boczek i ew. kiełbasę Duszona słodka kapusta Post Duszona słodka kapusta pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa
Kulinarna Pokusalekko osoloną wodę, włóż ziemniaki i ugotuj je do miękkości. Następnie je odcedź i zmiksuj na gładkie i puszyste puree (ew. przeciśnij przez praskę do ziemniaków). W małym rondelku, wymieszaj czosnek wraz ze śmietanką, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut. Rozetrzyj czosnek widelcem. Wymieszaj puree ze śmietanką z czosnkiem i mascarpone, dopraw solą
karmelowyWprawdzie dwa dni świąt, ale nasza polska tradycja trzyma się suto zastawionego stołu. I jak tu walczyć z tradycją? Dlatego gotujemy, pieczemy i jemy, jemy , jemy
W kuchennym oknie Ewywięcej 1/2 szklanki mleka łyżeczka cukru brązowego lub trzcinowego (najlepiej muscovado) , ew. zwykłego* 5 sztuk średnich suszonych daktyli banan Daktyle zalać wieczorem niewielką ilością ciepłej wody. Rano płatki, mleko, cukier, cynamon i daktyle (wraz z wodą, w której się moczyły) umieścić w garnuszku i gotować, dolewając co jakiś czas mleka/wody w zależności od pożądanej konsystencji. 3/4 banana rozgnieść
tost z dżememWyjątkowe ciasto. Orzeźwiające, delikatne, lekkie i rozpływające się w ustach. Idealne na ciepłe dni czy po obfitym obiedzie na deser. Polecam! Przepis Pani Ewy. Składniki: Na wysoką* blaszkę 18,5 cm x 18,5 cm 7 herbatników typu petitki masa cytrynowa: budyń waniliowy bez cukru 40 ml soku z cytryny 205 ml soku z pomarańczy(...)garnka zostawiając 1/3 szklanki. Do soku w garnku dodajemy masło i zagotowujemy mieszając by masło się roztopiło. Do 1/3 szklanki soku wsypujemy budyń i dokładnie mieszamy. Wlewamy całość do gotującego się soku, szybko i energicznie mieszamy, by nie powstały grudki. Budyń lekko studzimy i jeszcze ciepły wykładamy na herbatniki, wyrównujemy powierzchnię, całkowicie studzimy i wkładamy do lodówki. Przygotowujemy masę
NA MOIM TALERZUjeszcze większą radością... gotuje się dla innych, w szczególności osób ważnych, bliskich nam w jakiś sposób. Nie jestem wylewna, co do okazywania uczuć, dlatego to właśnie kuchnia, gotowanie i jedzenie jest dla mnie najlepszą formą tego. Na posiłki do siebie zapraszam jedynie tych, którzy wpisali się w moje życie, serce i codzienność, są opoką, wsparciem, ale i umilają(...)soli 1/4 łyżeczki sody* 1 litr wody 1 pełna łyżka masła 1 duży ząbek czosnku 1/4 łyżeczki białego pieprzu ew. dodatkowo nieco soli Topinambur oraz ziemniaki umieszczam w rondlu, płuczę. Dodaję sól, wlewam wodę, wrzucam sodę i stawiam na gazie. Gotuję do miękkości warzyw, odcedzam. Dodaję masło, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz i wszystko miksuję dokładnie blenderem
W kuchni Karmel-itkipodsmażamy z obu stron w przyprawach (na sucho), wlewamy wodę, tak by przykryć całe kotlety i gotujemy je do miękkości, dodając pod koniec olej. Ponieważ kotlety wchłoną większość płynu a chcemy mieć sos, być może będzie trzeba dolać jeszcze wody :) Próbujemy, ew. przyprawiamy do smaku. Surówka "chińska" Zmodyfikowany przepis z bloga "Domowa kuchnia Aniki" -1/2 główki kapusty (młodej, zwartej(...)dużych oczkach, wymieszać. Zagotować ocet, olej, cukier, sól, przeciśnięty ząbek czosnku, wrzącą zalewą zalać warzywa, wymieszać, docisnąć łyżką, odstawić do ostygnięcia. Im dłużej postoi tym jest lepsza :) Ryż gotujemy wg przepisu podanego na opakowaniu, nakładamy go na talerz, polewamy sosem, wykładamy kotlety i surówkę, zjadamy szybko żeby współbiesiadnik nam nie podjadł ;) Smacznego
Co na wege obiad?