ewa gotuje - 1619 przepisów (strona:9/108)

Zupa z dyni 235

dodać czosnek. Dodać przyprawy. Chwilę podsmażyć a następnie dodać warzywa (świeże lub mrożone). Po kilku minutach dodać drobno pokrojoną w kostkę dynię. Zalać bulionem i gotować do miękkości pod przykryciem. Po ok. 30 min. ew. doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia. Zabielić mlekiem jak zupa trochę przestygnie. Podawać z ziarnami słonecznika, pestkami dyni. Mo ż na wykonać kleks

coolinarnastrefa.blogspot.com
Brzoskwiniowy herbatnikowiec 153

Dziś przepis na cisto znalezione w gazetce Gotuj krok po kroku nr 7/2013. Prosty w wykonaniu, choć nie robi się go za jednym zamachem, tylko trzeba

Ewusiowe Smaki
Barszcz ukrainski czyli Zupowy Wtorek odc.79 184

patelni dorzucamy paprykę, przecier  i smażymy 2 minuty. Dodajemy pomidora, mieszamy i całość dodajemy do wywaru. Wrzucamy do wywaru kapustę i fasolkę i gotujemy ok 10 minut. Podajemy z natka pietruszki, chlebem, ew z kleksem śmietany

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pieczony kalafior. Aromatyczny i zdrowy. Bez dodatku tłuszczu, białka, cukru, glutenu. Wegański. Post dr Dąbrowskiej. 375

Kalafior w roli głównej. Gotowany, upieczony, w całości lub w kawałkach, zmiksowany na pastę, z dodatkami lub solo. Jak kto woli. Ja kalafiora upiekłam z moją

Naturalna Kuchnia
Kremowa zupa dyniowa z amarantusem 113

kroimy w dużą kostkę i wrzucamy do garnka. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w ćwiartki i dodajemy do garnka. Dodajemy sól oraz przyprawę i gotujemy 30 minut. Zupę miksujemy. Podajemy z amarantusem i ew. natką pietruszki

Smakuje zdrowo
Drożdżówki z jabłkami 1988

zdjęcie na FB Joanna - Grunt to przepis Jola -  Smaki mojego domu Magda - Kulinarna piniata Joanna - Piekę bo lubię, zdjęcia na FB Bernadetta - Prawo do gotowania z pasją Ewelina - Stylowa kuchnia Monika - Matka wariatka Ewa - zdjęcie

Ala piecze i gotuje
3 razy burak cukrowy. Nr 2: Ciastka z buraków cukrowych wg przepisu Babci Zosi 170

paluszki, które następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w temperaturze 150 stopni do zarumienienia. I już :) Zapraszam po więcej na profil  Ewa Kuchennie na facebooku: KLIK   Kroimy    Obieramy i kroimy w dużą kostkę Gotujemy, studzimy i mielimy po czym dodajemy proszek do pieczenia i mąkę i uzyskujemy ciasto Formujemy ciastka, smarujemy jajkiem i do pieca

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Pulpety w sosie koperkowym 195

sucha bułka pszenna, przyprawy: sól, tymianek, pieprz ulubiony makaron  sos: bulion drobiowy 1 litr, koperek świeży/mrożony, ew mąka do zagęszczenia sosu i odrobinę mleka. Przygotowanie: Mięso indycze łączymy z namoczoną bułką pszenną i przyprawami. Formujemy klopsiki i gotujemy w bulionie drobiowym z ok 10-15 minut. Dorzucamy koperek. Przykrywamy i dusimy z 5-10 minut. Następnie odkrywamy(...)właśnie takiej pulpecikowej. Tak czy siak. Sosik koperkowy to nic innego jak bulion z koperkiem, zagęszczony mąką i ew. zabielony śmietaną. Pamiętajcie, by zapobiec grudkom w sosie, mąkę należy rozpuszczać w zimnym płynie i dopiero taką mieszaninę dolewać do gotującego sosu. To samo tyczy się zabielania śmietaną. Ja osobiście wolę dolać mleka bezpośrednio do sosu. Wszystko teraz trzeba doprawić

Karczma Honorietty
Zupa z soczewicą i kiełbasą. 120

pietruszki obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać do cebuli. Smażyć przez kilka minut. Kiełbasę pokroić w kostkę i przesmażyć z warzywami. Dodać bulion (ew. wodę), przepłukaną na sitku soczewicę, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 20 minut. Następnie dodać makaron i gotować zupę do jego miękkości. Dodać do zupy przyprawy, passatę pomidorową i gotować przez 10 minut. Podawać

zadanie-gotowanie
CZARNA SOCZEWICA Z SUSZONYMI POMIDORAMI. 185

Mała paczuszka schowana pomiędzy większymi koleżankami, niepozorna, cicha i nieśmiała. Właśnie ona przykuła mój wzrok. I skradła serce. Czarna soczewica. Moja faworytka, jeśli o soczewicę chodzi. Gotuje się ją znacznie szybciej, jest bardziej delikatna i, przynajmniej dla mnie, lepsza w smaku. Nieznacznie, ale zawsze. Zauważyłam, że im brzydsze danie, tym mi bardziej smakuje :) Może na zdjęciach dzisiejsza propozycja nie wygląda(...)POMIDORAMI /własny;/ na 2-3 porcje 1/2 szklanki czarnej soczewicy 3/4 słoika suszonych pomidorów w oleju z ziołami  1 biała cebula pieprz młotkowy z kolendrą ew. sól do smaku Soczewicę gotuję do miękkości w podwójnej ilości wody. Odcedzam na sicie. Pomidory suszone kroję w paski, cebulę obieram i drobno siekam, szklę ją na oliwie z pomidorów. Następnie wrzucam

W kuchni Karmel-itki
Zupa buraczkowa... 211

angielskiego łyżka majeranku sól koper ew. trochę śmietanki Mięso myjemy i przekładamy do dość dużego garnka, dodajemy obrane marchewki, pietruszki, seler, por cebule, czosnek i przyprawy. Pęczek kopru przecinamy na pół, część z łodyżkami obwiązujemy białą nitką i wrzucamy do garnka (drugą część siekamy i zostawiamy na sam koniec). Zalewamy wszystko wodą i gotujemy do miękkości mięsa, wyciągamy warzywa, marchewkę(...)koniec gotowania, reszta jest niepotrzebna. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, jak ziemniaki zmiękną dodajemy obrane i starte buraki. Wlewamy ocet i gotujemy na małym ogniu do miękkości lub lekkiej chrupkości jak kto woli. (Ew. śmietankę hartujemy i wlewamy do zupy.) Na talerzu posypujemy koprem... Smacznego

Pelusiowa Kuchnia
Zupa ze zielonych szparagów i ziemniaków, z dodatkiem fety i szczypiorku. 138

gotujemy ziemniaki al dente. W tym czasie myjemy szparagi -odłamujemy końce, główki zostawiamy w całości, łodyżki drobno kroimy. Do ziemniaków dodajemy szparagi, gotujemy 2-3 minuty, ściągamy z gazu. Doprawiamy pieprzem, sokiem z cytryny, ew. solą, wlewamy śmietankę. Zupę na talerzach posypujemy szczypiorkiem i serem feta

Kopystką po garach
Pasztet drobiowo - wieprzowy 138

Jeśli zostanie Wam mięso z rosołu i gotowana golonka a nie wiecie ci z tym zrobić to mam dla Was propozycję. Zróbcie taki ekspresowy pasztet. Wystarczy

Ewa w kuchni
Gotowana kukurydza z masłem 117

Nie znam nikogo takiego co by nie lubił gotowanej kukurydzy. Jest przepyszna. Sama słodycz, a podana dodatkowo z solą i masłem to już poezja. Składniki: Kolby

Smaki Ewy
Pstrąg gotowany na parze z sosem cytrynowym 131

Kolejny piątek i kolejna ryba na blogu. Dzisiaj przedstawiam pstrąga gotowanego na parze z wykorzystaniem urządzenia wielofunkcyjnego. Czyli obiad zrobiony za jednym razem, nie licząc sosu

Smaki Ewy
Zupa ułańska – rodem z Mazowsza 121

Natrafiłam na tę zupę w jednej z licznych książek o gotowaniu jakie posiadam. Zainteresowała mnie. Ciekawe połączenie fasoli z makaronem. Wyszło smacznie. Zresztą sami spróbujcie. Składniki

Smaki Ewy
Buraczki do obiadu 181

Moje najulubieńsze warzywko do obiadu Składniki: 2 buraki ew. sól/pieprz Wykonanie: Buraki umyć i ugotować na parze do miękkości. Następnie ostudzić i zetrzeć na tarce

Moje pyszne gotowanie