ewa gotuje - 1619 przepisów (strona:5/108)

Zawijasy orkiszowe z czosnkiem niedźwiedzim 178

upieczeniu zdjąć z blachy i studzić na metalowej kratce. WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z: Sama słodycz i szczypta chili Moje domowe kucharzenie Izioni Pyszne Smaki Moje Małe Czarowanie Gotuj-Sam! Piekielna Kuchnia Anety Ewa w kuchni Magia w kuchni Prawo do gotowania z pasją Szóste niebo Apetyt na Smaka Życie ze smakiem

Grunt to przepis!
Share Week 2016 Autorzy polecają Autorów 155

lekcje. W natłoku firm nastawionych tylko na zysk, takie podejście jest na wagę złota. Jedz z apetytem - moi uważni czytelnicy znają Ewę i jej polsko-libańską kuchnię. Ewę polecam często, bo fantastycznie gotuje i jest niesamowitą osoba. Nasza znajomość zaczęła się dość dawno od maila, który Ewa do mnie napisała. Pytała mnie o coś, teraz już nawet nie pamiętam

Codzienna kuchnia niecodzienna
536. Na zimno. Na szybko. 143

zmiksowanego banana1/2 małego jabłka startego na dużych oczkachcynamon, sól, aromat rumowy, coś do posłodzenia  ok.300ml wody/mleka*Szklankę wody  zagotowuję,wrzucam płatki i solę, przykrywam i gotuję do wchłonięcia płynów. Ew. dolewam jeszcze aby płatki nie były twarde. Dodaję banana,kakao, cynamon, aromat, słodzę i zagotowuję. Budyń rozpuszczam w mleku i wlewam do gotującej się masy, energicznie mieszam. Dodaję

More food, love and dreams
domowy dżem borówkowy 149

jeśli owoce są kwaśne) ~1-2 łyżki soku z cytryny  Owoce umieścić w garnku i gotować do momentu aż nie rozpadną się, następnie dodać cukier (i ew. sok z cytryny) i gotować jeszcze kilkanaście minut dopóki dżem nie zgęstnieje. Słoiki i zakrętki wyparzyć w piekarniku rozgrzanym do 130*C przez ok. 15 minut, od razu po wyjęciu przełożyć

chili & sugar
Sycąca sałatka ziemniaczana 321

jajka brokuły i kalafior, ok 0,5kg pojedyncza pierś z kurczaka awokado 2 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy przyprawy: curry, tymianek, majeranek, bazylia, papryka ostra i ew. słodka Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach w mocno osolonej wodzie. Widelcem sprawdzamy czy są miękkie. Po ostudzeniu obieramy ze skórki i kroimy w grubą kostkę. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy

Taste Of My Day
Ryba gotowana na parze z sosem warzywnym 343

Ryba według dietetyków powinna często gościć na naszym stole. Przyznam, że chyba nie trzymam się ściśle tych dietetycznych wskazówek. Jednak od czasu, do czasu rybka jest

W kuchennym oknie Ewy
Wilno. Rodzinna historia smaków - recenzja książki 164

Wilnie i jego okolicach oraz słuchamy rodzinnych historii autorki - Ewy Wołkanowskiej-Kołodziej, której mama była znaną na Litwie kucharką. I właśnie przepisy swojej Mamy, która zawsze gotowała na oko - postanowiła Pani Ewa spisać i pokazać szerszemu gronu. Kuchnia na Wileńszczyźnie "stoi" ziemniakiem i twarogiem - dlatego znajdujemy tu moc przepisów na cepeliny, bliny , ziemniaczane babki, twarogowe pączki, a także kołduny, kibiny

Moje Kuchenne Rewelacje
Bób-jak u mamy 124

własne produkcji-ew. sól) 1 duży lub 2 mniejsze ząbki czosnku 1/2 pęczka natki pietruszki Odrobina mąki do zagęszczenia (1/2 łyżeczki) Masło PRZYGOTOWANE: Umyty bób zalewamy bulionem (ew. woda plus sól), gotujemy do miękkości. Odcedzamy 3/4 wywaru.. Następnie dodajemy masło,czosnek, chwilkę przesmażamy,lekko oprószamy mąką. Całość posypujemy posiekaną natką

Kopystką po garach
Bułeczki cynamonowo czekoladowe 233

Ucieramy na lukier. Smarujemy bułeczki zaraz po upieczeniu i odstawiamy do ostygnięcia. Razem ze mną wypiekały: GRUNT TO PRZEPIS PRAWO DO GOTOWANIA Z PASJĄ ALA PIECZE I GOTUJE MATKA WARIATKA BLOGOTOWANIE EWA W KUCHNI SMACZNA PYZA MOJE DOMOWE KUCHARZENIE PIEKIELNA KUCHNIA ANETY KULINARNE PRZYGODY GATITY MOJE MAŁE KUCHARZENIE EVERYDAY FLAVOURS

Mia Cucina Sofieta
OGÓRKOWA NA PIERSI Z KURCZAKA Z KASZĄ JAGLANĄ 187

gotujemy od 20 minut. Kaszę jaglaną płuczemy na sicie zimną wodą. Następnie przelewamy ją wrzątkiem i ponownie ok 1 minuty płuczemy zimną. W ten sposób pozbywamy się ew. goryczki. Wrzucamy ją do gotującego się bulionu i całość gotujemy ok 20 minut. Następnie dodajemy starte na oczkach ogórki i trochę soku (w zależności od naszych upodobań). Zagotowujemy. Doprawiamy śmietaną zahartowaną wcześniej

Walijskie Pichcenie
737. Sütlaç...a co to takiego? 168

mąki ziemniaczanej + trochę wody/mleka do rozmieszaniałyżeczka cukru + ew. więcej do smakumałe żółtko lub 1/2 dużegoszczypta soliskórka starta z cytrynyłyżeczka cukrukilka plastrów figisurowe pistacjemiódWodę zagotowujemy, wrzucamy ryż, solimy, przykrywamy, gotując do wchłonięcia się płynu, gdy woda prawie cała się wchłonie wlewamy mleko, wrzucamy startą skórkę, przykrywamy co chwilę mieszając gotujemy, aż ryż(...)stanie się miękki i wchłonie płyn. Dolewamy wody, zagotowujemy, w między czasie w kubeczku mieszamy mąkę z odrobiną płynu. Wlewamy do ryżu, energicznie mieszając. Dodajemy cukier i gotujemy, aż ryż będzie kremowy, ew. dolewając więcej płynu. Ok. 1/4-1/3 części ryżu odkładamy, trochę studzimy i mieszamy z żółtkiem. Większą część ryżu przekładamy do naczynka, przykrywamy ją ryżem z żółtkiem, posypujemy cukrem

More food, love and dreams
Grochówka z ogniskowego kociołka 157

Idealna ogniskowa zupa. Gotowana w kociołku w ogniu przesiąka całym aromatem ogniska. Jest przepyszna. I jest to świetny sposób na wspólne gotowanie. Składniki: 500 gram łuskanego

Smaki Ewy
Paella z warzywami, indykiem i chorizo 157

wsypujemy ryż, mieszamy dokładnie i smażymy całość kilka minut. Wlewamy 750 ml wywaru warzywnego, solimy i pieprzymy. Przykrywamy patelnię, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy grzanie palnika. Gotujemy na wolnym ogniu ok 15 minut regularnie mieszając. Ew. dolewamy troszkę wody. Dorzucamy groszek, mieszamy. Przykrywamy i gotujemy dalsze  5 minut, aż wszystko będzie gorące. Doprawiamy potrawę, posypujemy posiekaną natka pietruszki i skrapiamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Szybka zupa z soczewicy czyli Zupowy Wtorek odc.60 153

plaster wędzonej szynki, pokrojony w kostkę W rondlu rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę, szklimy ją a następnie wlewamy bulion (nie musi być gorący). Wsypujemy soczewicę, marchewkę, ew. mięsny dodatek. Lekko solimy i gotujemy ok 30 minut. Soczewica powinna się rozpaść a marchewka zmięknąć. Po tym czasie dodajemy pieprz i majeranek, ew. więcej soli. Przed podaniem każdą porcje skrapiamy cytryną

Dzieje kuchennej Wiewióry
Spaghetti Neapoli 178

cebulę w kostkę, chwilkę później czosnek w plasterkach. Smażymy 2-3 minuty, dodajemy pomidory plus odrobina cukru. Kiedy pomidory się przesmażą, doprawiamy sola, pieprzem, ricottą,bazylią i ew. octem balsamicznym. Makaron spaghetti gotujemy al dente, zostawiamy 1/2 szklanki wody po ugotowanym makaronie.Gorący makaron mieszamy z sosem, dolewamy odrobinę wody po ugotowanym makaronie,żeby sos stał się aksamitny. Nakładamy

Kopystką po garach
Płatki ryżowe z bananem i truskawkami 200

płatków ryżowych - 1,5 szklanki mleka roślinnego (lub wody) - u mnie 1/2 szklanki mleka kokosowego z puszki + 1 szklanka wody - 1 rozgnieciony banan - garść rozgniecionych truskawek Płatki gotujemy 3 minuty, dodajemy owoce, ew. dosładzamy (ja łyżeczką miodu

Smakuje zdrowo
Zupa z suszonym tofu (yubą) i grzybami mun 188

wrzącą wodą (bulionem) wrzucić tofu i grzyby. Dodać przyprawy. Gotować na niewielkim ogniu przez 30 minut. Do garnka z zupą dodać pomidory, słodki sos chili, pieprz i gotować jeszcze przez 5 minut, ew. przyprawić do smaku solą. Podawać zupę z makaronem ryżowym udekorowaną szczypiorkiem. Tofu suszone zupełnie nie przypomina w smaku znanego nam tofu, jest cienkie i miękkie. Smacznego

Co na wege obiad?
DROBIOWE PULPETY Z UDEK KURCZAKA 344

niewielkim ogniu ok. 20 minut. Następnie marchewki i ugotowane już pulpety wyjmujemy z garnka, a do bulionu wlewamy zblendowane pomidory. Sos doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką. Gotujemy chwilę bez przykrycia, aby ew. zredukować ilość płynu. Jeśli lubimy gęstsze sosy, zaciągamy sos łyżką mąki rozrobionej w zimnej wodzie (ja to pominęłam). Na koniec dodajemy trochę zahartowanej śmietany, dla podkreślenia smaku naszego

Walijskie Pichcenie
Relacja z Targów EuroGastro 2015 161

wygrał Mariusz Szyszka z Green Caffe Nero "Kulinarny Talent 2015" Roberta Sowy wygrał Łukasz Dzikowski X Festiwal Kuchni Greckiej Theofilosa Vafidisa wygrał Paweł Kubera – Restauracja Dobra Truskawka "Gotuj Lokalnie" Marcina Budynka wygrały Ewa Starzak-Jankowska oraz Agnieszka Maciejska Najdłużej zatrzymałem się przy stoisku Trzy Znaki Smaku. Jest to europejski system oznaczeń jakości. Chroni on i promuje produkty regionalne i tradycyjne

Parowar Faceta
Kalafior zapiekany z szynką i serem. Szybka zapiekanka kalafiorowa. 9589

kalafiora ) - zielona cebulka ( spora garść ) - masło - sól, czosnek mielony Wykonanie Kalafiora dzielę na większe różyczki, gotuję w osolonej wodzie na pół miękko. Odcedzam, przestudzam. Kiedy kalafior się gotuje przygotowuję pozostałe składniki: szynkę ( ew. kiełbaski ) kroje w kostkę, zieloną cebulkę w paseczki, ser scieram na grubszych oczkach tarki. Lekko przestudzony kalafior układam ściśle obok siebie w naczyniu żaroodpornym na każda różyczkę

Kuchnia z widokiem na ogród
Pasta peperonata czyli Makaron z sosem paprykowo pomidorowym 194

dusimy kolejne 15 minut. W tym czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Sos doprawiamy solą i pieprzem. Gdy makaron jest gotowy odcedzamy go pozostawiając trochę wody z gotowania. Makaron łączymy z sosem, ew podlewając wodą. Mieszamy i nakładamy. Przed podaniem posypujemy startym, dojrzewającym serem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bardzo kremowe danie! 243

dodatku proste.  Inspiracja - Za Piecem Składniki (na trzy porcje): Makaron 1 kulka mozzarelli 200g Szpinaku Ok.4-5 łyżek śmietany Śmietana 2 ząbki czosnku Sól, pieprz Ew. można dodać pomidory Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na rozgrzaną olejem patelnię wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek do którego za chwilę dodajemy szpinak. Po chwili dodajemy śmietanę i dusimy naszą mieszankę na małym

Chocolate Stop Tempting

Proponowane wyszukiwania