ewa gotuje - 1619 przepisów (strona:5/108)

Faszerowana biała papryka z sosem pomidorowym 128

suchej, przed gotowaniem 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła sól, pieprz Papryki przecinamy na połówki, usuwamy gniazda nasienne i dokładnie myjemy. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Kaszę jęczmienną gotujemy w 250 ml osolonej wody ok. 15 minut. Kasza powinna napęcznieć, a woda zupełnie wsiąknąć. Można dodać do kaszy łyżeczkę masła.   Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy(...)parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cebulkę podsmażamy w większym rondelku na maśle, dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku. Kiedy cebulka ma już złoty kolor, dodajemy pomidory, ew. przecier  i gotujemy razem ok. 10 minut. Dodajemy mąkę ziemniaczaną (najlepiej trochę rozcieńczoną zimną wodą, aby uniknąć grudek). Doprawiamy do smaku papryką, bazylią, solą i pieprzem. Następnie całość miksujemy za pomocą

bistro mama
Puttanesca i Wojna Domowa 186

minut. W tym czasie gotujemy wg przepisu na opakowaniu makaron. Odcedzamy pozostawiając trochę wody z gotowania. Sos doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy makaron z gotowym sosem, ew. rozrzedzamy wodą z gotowania makaronu. Nakładamy do miseczek i posypujemy skórka startą z cytryny

Dzieje kuchennej Wiewióry
Spaghetti z klopsikami 220

łyżeczki śmietany papryka słodka suszona bazylia sól, pieprz Cebulkę podsmażamy w większym rondelku na maśle, dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku. Kiedy cebulka ma już złoty kolor, dodajemy pomidory, ew. przecier i gotujemy razem ok. 10 minut. Dodajemy mąkę ziemniaczaną (najlepiej trochę rozcieńczoną zimną wodą, aby uniknąć grudek). Doprawiamy do smaku papryką, bazylią, solą i pieprzem. Następnie całość miksujemy za pomocą blendera

bistro mama
Zawijasy orkiszowe z czosnkiem niedźwiedzim 166

upieczeniu zdjąć z blachy i studzić na metalowej kratce. WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z: Sama słodycz i szczypta chili Moje domowe kucharzenie Izioni Pyszne Smaki Moje Małe Czarowanie Gotuj-Sam! Piekielna Kuchnia Anety Ewa w kuchni Magia w kuchni Prawo do gotowania z pasją Szóste niebo Apetyt na Smaka Życie ze smakiem

Grunt to przepis!
Share Week 2016 Autorzy polecają Autorów 141

lekcje. W natłoku firm nastawionych tylko na zysk, takie podejście jest na wagę złota. Jedz z apetytem - moi uważni czytelnicy znają Ewę i jej polsko-libańską kuchnię. Ewę polecam często, bo fantastycznie gotuje i jest niesamowitą osoba. Nasza znajomość zaczęła się dość dawno od maila, który Ewa do mnie napisała. Pytała mnie o coś, teraz już nawet nie pamiętam

Codzienna kuchnia niecodzienna
536. Na zimno. Na szybko. 130

zmiksowanego banana1/2 małego jabłka startego na dużych oczkachcynamon, sól, aromat rumowy, coś do posłodzenia  ok.300ml wody/mleka*Szklankę wody  zagotowuję,wrzucam płatki i solę, przykrywam i gotuję do wchłonięcia płynów. Ew. dolewam jeszcze aby płatki nie były twarde. Dodaję banana,kakao, cynamon, aromat, słodzę i zagotowuję. Budyń rozpuszczam w mleku i wlewam do gotującej się masy, energicznie mieszam. Dodaję

More food, love and dreams
domowy dżem borówkowy 139

jeśli owoce są kwaśne) ~1-2 łyżki soku z cytryny  Owoce umieścić w garnku i gotować do momentu aż nie rozpadną się, następnie dodać cukier (i ew. sok z cytryny) i gotować jeszcze kilkanaście minut dopóki dżem nie zgęstnieje. Słoiki i zakrętki wyparzyć w piekarniku rozgrzanym do 130*C przez ok. 15 minut, od razu po wyjęciu przełożyć

chili & sugar
Sycąca sałatka ziemniaczana 312

jajka brokuły i kalafior, ok 0,5kg pojedyncza pierś z kurczaka awokado 2 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy przyprawy: curry, tymianek, majeranek, bazylia, papryka ostra i ew. słodka Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach w mocno osolonej wodzie. Widelcem sprawdzamy czy są miękkie. Po ostudzeniu obieramy ze skórki i kroimy w grubą kostkę. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy

Taste Of My Day
Ryba gotowana na parze z sosem warzywnym 330

Ryba według dietetyków powinna często gościć na naszym stole. Przyznam, że chyba nie trzymam się ściśle tych dietetycznych wskazówek. Jednak od czasu, do czasu rybka jest

W kuchennym oknie Ewy
Wilno. Rodzinna historia smaków - recenzja książki 152

Wilnie i jego okolicach oraz słuchamy rodzinnych historii autorki - Ewy Wołkanowskiej-Kołodziej, której mama była znaną na Litwie kucharką. I właśnie przepisy swojej Mamy, która zawsze gotowała na oko - postanowiła Pani Ewa spisać i pokazać szerszemu gronu. Kuchnia na Wileńszczyźnie "stoi" ziemniakiem i twarogiem - dlatego znajdujemy tu moc przepisów na cepeliny, bliny , ziemniaczane babki, twarogowe pączki, a także kołduny, kibiny

Moje Kuchenne Rewelacje
Bób-jak u mamy 113

własne produkcji-ew. sól) 1 duży lub 2 mniejsze ząbki czosnku 1/2 pęczka natki pietruszki Odrobina mąki do zagęszczenia (1/2 łyżeczki) Masło PRZYGOTOWANE: Umyty bób zalewamy bulionem (ew. woda plus sól), gotujemy do miękkości. Odcedzamy 3/4 wywaru.. Następnie dodajemy masło,czosnek, chwilkę przesmażamy,lekko oprószamy mąką. Całość posypujemy posiekaną natką

Kopystką po garach
Bułeczki cynamonowo czekoladowe 224

Ucieramy na lukier. Smarujemy bułeczki zaraz po upieczeniu i odstawiamy do ostygnięcia. Razem ze mną wypiekały: GRUNT TO PRZEPIS PRAWO DO GOTOWANIA Z PASJĄ ALA PIECZE I GOTUJE MATKA WARIATKA BLOGOTOWANIE EWA W KUCHNI SMACZNA PYZA MOJE DOMOWE KUCHARZENIE PIEKIELNA KUCHNIA ANETY KULINARNE PRZYGODY GATITY MOJE MAŁE KUCHARZENIE EVERYDAY FLAVOURS

Mia Cucina Sofieta
OGÓRKOWA NA PIERSI Z KURCZAKA Z KASZĄ JAGLANĄ 173

gotujemy od 20 minut. Kaszę jaglaną płuczemy na sicie zimną wodą. Następnie przelewamy ją wrzątkiem i ponownie ok 1 minuty płuczemy zimną. W ten sposób pozbywamy się ew. goryczki. Wrzucamy ją do gotującego się bulionu i całość gotujemy ok 20 minut. Następnie dodajemy starte na oczkach ogórki i trochę soku (w zależności od naszych upodobań). Zagotowujemy. Doprawiamy śmietaną zahartowaną wcześniej

Walijskie Pichcenie
737. Sütlaç...a co to takiego? 160

mąki ziemniaczanej + trochę wody/mleka do rozmieszaniałyżeczka cukru + ew. więcej do smakumałe żółtko lub 1/2 dużegoszczypta soliskórka starta z cytrynyłyżeczka cukrukilka plastrów figisurowe pistacjemiódWodę zagotowujemy, wrzucamy ryż, solimy, przykrywamy, gotując do wchłonięcia się płynu, gdy woda prawie cała się wchłonie wlewamy mleko, wrzucamy startą skórkę, przykrywamy co chwilę mieszając gotujemy, aż ryż(...)stanie się miękki i wchłonie płyn. Dolewamy wody, zagotowujemy, w między czasie w kubeczku mieszamy mąkę z odrobiną płynu. Wlewamy do ryżu, energicznie mieszając. Dodajemy cukier i gotujemy, aż ryż będzie kremowy, ew. dolewając więcej płynu. Ok. 1/4-1/3 części ryżu odkładamy, trochę studzimy i mieszamy z żółtkiem. Większą część ryżu przekładamy do naczynka, przykrywamy ją ryżem z żółtkiem, posypujemy cukrem

More food, love and dreams
Grochówka z ogniskowego kociołka 147

Idealna ogniskowa zupa. Gotowana w kociołku w ogniu przesiąka całym aromatem ogniska. Jest przepyszna. I jest to świetny sposób na wspólne gotowanie. Składniki: 500 gram łuskanego

Smaki Ewy