pewnie już wiecie, pod koniec września miałam ogromną przyjemność uczestniczyć w nagraniu programu "Ewa gotuje", który zostanie wyemitowany już jutro, tj. 05.11 (sobota) o godzinie 10:10 na Polsacie ;) Myślę, że możecie sobie wyobrazić w jakim byłam szoku, gdy mniej więcej na początku września dowiedziałam się, że mój przepis został wybrany do programu. Bardzo, bardzo się ucieszyłam, lekko nie dowierzałam(...)spieszyliśmy się, tym bardziej, że mieliśmy zapewniony nocleg w hotelu. Nie mogliśmy nie pójść na Wawel :) Spacer po Rynku oczywiście też zaliczony ;) Po południu udaliśmy się do domu Pani Ewy na nagranie. Tak, program naprawdę nagrywany jest u Niej ;) Największe wrażenie sprawiła na nas piękna, ogromna kuchnia, którą co tydzień możecie zobaczyć w programie. Jest imponująca, świetnie urządzona. Również salon
Domowa cukiernia Ewyhansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Sernik gotowany, to świetna alternatywa dla osób nie posiadających piekarnika. Ciasto jest bardzo smaczne, aksamitne w smaku. Przygotowałam je na urodziny młodszego syna, moja rodzina i znajomi byli nim zachwyceni. Normal(...)hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Inspiracja: Ewa Gotuje
W garach u Gosiposmakują każdemu. Do tego ulubione sosy (u mnie kukurydziany) i szklaneczka zimnego piwka- jak ktoś może ;) Składniki: 8 pieczarek 200g mielonego mięsa wołowego 16 plastrów szerokiego boczku wędzonego (ew. gotowanego) 1 puszka kukurydzy (ok 300g) 1 ząbek czosnku 100ml śmietanki 30% 1/3 łyżeczki startego, świeżego imbiru 1 szalotka szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku 1 łyżka startego drobno żółtego
Kuchnia w czekoladziePrzepis na to pyszne ciasto znalazłam w książce Ewy Wachowicz "Ewa gotuje". Jest niezwykle puszyste i delikatne a dodatkowym atutem jest to, że szybko się je robi. Oczywiście możecie dodać do niego dowolne owoce np. śliwki, truskawki, borówki itp. Według mnie najlepiej smakuje na drugi dzień gdy nabierze trochę wilgoci od owoców. Zaraz po upieczeniu jest jak dla mnie trochę
Smakołyki Asichwile czasu w ciągu dnia (to raczej graniczy z cudem) staram się oglądać jakieś programy kulinarne. Nieraz naprawde trafi sie przepis godny uwagi. Tak było w przypadku programu "Ewa gotuje". Ta wg mnie bardzo elegancka kobieta przyrządzała kotleta pożarskiego, danie mnie zaciekawiło więc nie pozostało mi nic innego jak je przyrządzić. Skala smaku 8/10- kotlet nie zachwycił mnie
Kubki smakudopiekać kolejne 10 min. Po upieczeniu zdjąć z blachy i studzić na metalowej kratce. WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z: Smaczna Pyza Prawo do gotowania z pasją Ala piecze i gotuje Ewa w kuchni matkaWariatka bloGotowanie z pasj ą Moje domowe kucharzenie Piekielna kuchnia Anety Kulinarne przygody Gatity Moje małe czarowanie Everyday Flavo
Grunt to przepis!Inspiracją dla tego wypieku był przepis Ewy Wachowicz z programu "Ewa gotuje". Zrobiłam ją tylko i wyłącznie z ciekawości, ale posmakowała mi tak bardzo, że na stałe zagościła w moim domu. Ciasto jest niezykle kruche, a nadzienie słodkie, pachnące cynamonem i chrupkie dzięki dodatkowi orzechów i pestek dyni. Oczywiście ilekroć ją piekę, zapominam zwiększyć ilość miąższu dyni
Kuchenne zapiski EdytyDomowy chleb z płatkami owsianymi i ziarnami - przepis z programu Ewa Gotuje 5 dag drożdży 1 łyżeczka cukru 8 łyżek płatków owsianych 1 litr ciepłej wody 2 łyżeczki soli 1 kg mąki pszennej 1 garść słonecznika łuskanego 1 garść siemienia lnianego woda lub mleko do posmarowania słonecznik do posypania Drożdże wkruszamy do miski, posypujemy je cukrem, gdy się rozpuszczą
Jadło i czytadłoforemką wycinać ciasteczka, zaś mniejszą foremką wyciąć środki ciastek. Landrynki rozgnieść w moździerzu. Powstałym miałem wypełnić puste środki ciastek.Piec około 10-12 minut w temp. 180st. Ostudzić.Źródło: "Ewa gotuje - szybko" E. Wachowicz
Z miłości do słodkościJakiś czas temu oglądałam jeden z odcinków programu " Ewa gotuje ". Zaciekawiły mnie kotlety z piersi indyka panierowane w krojonym chlebie. A, że nie miałam indyka postanowiłam zrobić ale swoją wersję tych kotletów. Zrobiłam więc ze świeżej szynki wieprzowej. Kotlety wyszły smaczne, soczyste a panierka chlebowa bardzo chrupiąca, czyli tak jak lubię. Następnym razem pokombinuję ze środkiem, bo taka
Ewa w kuchniciasteczkami bez powideł. Gdy ostygną posypujemy je obficie cukrem pudrem (w samym cieście nie ma cukru, więc nie żałujemy cukru pudru :)) Inspiracje na te ciasteczka zaczerpnęłam z książki Ewy gotuje. Ulubione
Aga w kuchninajwiększą nagrodą są miłe komentarze i podziękowania od czytelników, którzy piszą, że ode mnie zarazili się miłością do gotowania – dodaje młoda kościanianka. Gotuj z Ewą Dzięki blogowi miała za to okazję poznać bliżej kilku znanych w Polsce mistrzów kuchni, a nawet uczestniczyć(...)Najmilej kościanianka wspomina spotkanie z Ewą Wachowicz. Latem 2012 roku miała okazję być jednym z gości w jej programie „Ewa gotuje”. Kościanianka przesłała jej swoje przepisy, a była Miss Polonia uznała, że są godne polecenia na ekranie. – Program kręcony jest w prywatnym domu
W kuchni Karmel-itkiSzpinak jest to roślina jednoroczna z rodziny szarłatowatych. Uznawany jest za roślinę antynowotworową i chroniąca przed miażdżycą. Badania potwierdziły, że właściwości te zawdzięcza dużej zawartości witaminy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!swoje smaki. Wierzę, że będziecie chętnie zaglądali w progi mojej kuchni. A tu w skrócie to co wydarzyło się w 2015 roku: Wizyta w Krakowie u Ewy Wachowicz Gotowanie w TVP1 z Ewą Olejniczak w programie ,,Przepis dnia" Sesje kulinarne do ,,Kobiety i życie", ,,Przyślij przepis", ,,Chwila dla Ciebie". Wywiad dla portalu ,,Gotujmy.pl" http://gotujmy.pl/bloger-tygodnia-violetowe-kucharzenie,artykuly-bloger-tygodnia-artykul,18134.html Wywiad
VioletoweKucharzeniejednym z odcinków programu "Ewa gotuje" pani ewa robiła bardzo fajne ciasteczka, przepis więc spisałam i ciasteczka zrobiłam:) Zawierają mnóstwo zdrowych składników, przede wszystkim mąkę pełnoziarnistą, orzechy włoskie, płatki owsiane, żurawinę i rozgrzewający cynamon:) Przy ich wykonaniu bardzo chętnie pomaga mi mój synek:) Właściwie do mnie należało jedynie oddzielenie żółtka i wstawienie ciasteczek do piekarnika:):) Dodatkowym, bardzo fajnym urozmaiceniem
Z miłości do słodkości