swoje smaki. Wierzę, że będziecie chętnie zaglądali w progi mojej kuchni. A tu w skrócie to co wydarzyło się w 2015 roku: Wizyta w Krakowie u Ewy Wachowicz Gotowanie w TVP1 z Ewą Olejniczak w programie ,,Przepis dnia" Sesje kulinarne do ,,Kobiety i życie", ,,Przyślij przepis", ,,Chwila dla Ciebie". Wywiad dla portalu ,,Gotujmy.pl" http://gotujmy.pl/bloger-tygodnia-violetowe-kucharzenie,artykuly-bloger-tygodnia-artykul,18134.html Wywiad
VioletoweKucharzeniejednym z odcinków programu "Ewa gotuje" pani ewa robiła bardzo fajne ciasteczka, przepis więc spisałam i ciasteczka zrobiłam:) Zawierają mnóstwo zdrowych składników, przede wszystkim mąkę pełnoziarnistą, orzechy włoskie, płatki owsiane, żurawinę i rozgrzewający cynamon:) Przy ich wykonaniu bardzo chętnie pomaga mi mój synek:) Właściwie do mnie należało jedynie oddzielenie żółtka i wstawienie ciasteczek do piekarnika:):) Dodatkowym, bardzo fajnym urozmaiceniem
Z miłości do słodkościczas temu, a dokładnie 18 sierpnia wybrałam się do Warszawy do studia telewizji TVP1. Okazało się, że z łatwością i zerowym stresem przeszłam przez całe nagranie. Miałam przyjemność gotowania z Ewą Olejniczak w programie ,,Przepis dnia". Chciałabym bardzo podziękować portalowi DORADCA SMAKU za zaproszenie . W ten oto sposób mogłam podzielić się przepisem na meksykańskie chili con carne(...)minut. Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Przygotowane mięso mielone łączymy z makaronem penne. Chciałabym podziękować : - Doradcy Smaku za zaproszenie i docenienie mojej osoby, - wspaniałej Ewie Olejniczak - wyśmienitej mistrzyni, z którą gotowałam, - ekipie telewizyjnej za atmosferę na planie i profesjonalizm, - firmie Prymat za wspaniałe przyprawy
VioletoweKucharzenieminuty . Bułeczki powinny być na koniec pieczenia wyraźnie rumiane. Najlepiej zajadać jeszcze ciepłe, z cudownie gorącym, wypadającym ze środka farszem :) WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z: Ewa Szczepińska Prawo do gotowania z pasją Ewa w kuchni Eksplozja smaku Smaczna Pyza Ala piecze i gotuje Kulinarna Maniusia Kiełki smaku
Grunt to przepis!Parę dni temu późnym wieczorem oglądałam stary odcinek programu EWA GOTUJE, w którym pani Ewa robiła grzebyki z ciasta kruchego....tak mi smaka narobiła , że na drugi dzień musiałam zrobić i ja...proste do zrobienia ...i bardzo smaczne...ja jako nadzienie dałam frużelinę malinową ..a do grzebyków herbatka z syropem waniliowym ..Tylko jeść .. i popijać pyszną
Moje domowe kucharzenieWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Herbatnikowy domek z serem to przepis z książki Ewy Wachowicz „Ewa gotuje- szybko”. Deser bez pieczenia z herbatników i sera, który jest oblany czekoladą i posypany prażonymi płatkami migdałów. Szybki i prosty w wykonaniu a efekt końcowy wygląda zaskakująco. Najlepszy następnego dnia
Marta Gotujemąki 300 ml wrzątku 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy nadzienie; mięso z kurczaka gotowane gotowana marchewka gotowana pietruszka ew. por , seler, sól pieprz Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól i oliwę , zalewamy wrzatkiem, początkowo mieszamy łyżką. Po przestygnięciu zagniatamy ciasto. Mięso i warzywa przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, doprawiamy do smaku i mieszamy. Ciasto wałkujemy na duże placki, robimy(...)zaznaczenia kratki o wym 5/5 cm Nakładamy łyżeczką małe porcje nadzienia i przykrywamy powoli drugim plackiem, przyciskamy dookoła każdej porcji nadzienia, tniemy całość na kwadraty. Gotujemy w osolonym wrzątku. Sos użyłam z przetworów jesiennych sodko kwaśny
Gotowanie jest łatwepodsmażaną na maśle cebulkę, dzięki czemu zupa ta jest jeszcze smaczniejsza. Polecam! SKŁADNIKI: buraki – 4 duże, lub 6-7 małych marchew - 1 mała pietruszka - 1 szt. woda z gotowania szynki, ew. wywar na wędzonce,kościach wędzonych lub wędzonym boczku - ok. 3-4 L czosnek – 1 duży ząbek 2-3 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego ocet – do smaku sól pieprz(...)duże łyżki ziemniaki – 5 dużych PRZEPIS: Wywar postawić na gazie i zagotować. Buraki obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Czosnek również obrać i pokroić w plastry. Na lekko gotujący się wywar wrzucić buraki, marchew i pietruszkę. W połowie gotowania dolać ocet, żeby buraki nie straciły koloru i by nadać lekko kwaskowaty smak zupie. Na początek można wlać niewielką ilość
Calzonella.comPrzepis na ciasto pochodzi z książki "Ewa gotuje. Ulubione", której recenzję pisałam niedawno. Ciacho od razu zwróciło moją uwagę i wreszcie miałam okazję, żeby je upiec. I wiecie co? Naprawdę warto! Jest pyszne, puszyste, mięciutkie i z delikatną, słodką warstwą na wierzchu. Wprowadziłam drobne zmiany - dodałam odrobinę mniej cukru, wyszczególniłam w przepisie ile jest w oryginale(...)użyłam i było moim zdaniem optymalnie:) Dałam również trochę mniej wiórków kokosowych - u pani Ewy 100 gram, ja dałam szklankę, czyli około 70. No i olej w oryginale był z pestek winogron, a u mnie rzepakowy :) Ciasto jest pyszne i proste, chyba nie ma opcji, żeby coś poszło nie tak :) Naprawdę warto wypróbować. Upiekłam w blaszce o wymiarach
Kraina Tysiąca Smakówzdwojoną energią. Prowadzę wspólnie z mężem sieciowe sklepy ogólnospożywcze. Wychodzimy skoro świt, wracamy koło północy, ale w kuchni zawsze czeka na nas coś smacznego. Oczywiście produkcji Adrianny. - Mamo, uwielbiam gotować i chciałabym jakoś zachęcić do tego innych - móiwła moja córka, będąc jeszcze w gimnazjum. - Ale jak chcesz to zrobić? W szkole na lekcjach będziesz agitować? - żartowałam. - Nie, bloga założę - odparła(...)szanujemy jej pracę. Dzięki blogowi nasza Ada miała okazję poznać bliżej kilku znanych w całej Polsce mistrzów kuchni. - Mamo, jadę do Krakowa. Ewa Wachowicz mnie zaprasza do programu "Ewa gotuje". - oznajmiła mi latem 2012 roku. - Przesłałam jej swoje przepisy i spodobały się. - Tak daleko sama? Nie mam mowy, jadę z tobą! - rzuciłam. Spędziłyśmy w Krakowie dwa dni, mieszkając
W kuchni Karmel-itkidość intrygującego, zresztą mnie samą. Otóż... Wiem, nie powinnam się przechwalać, ale pochwalić się muszę, iż w czwartek 26 lipca miałam nagranie w studiu-domu Pani Ewy, do programu "Ewa gotuje", w którym został wykorzystany mój przepis. Tak, tak, nie żartuję. Będę w telewizji! Emisja programu z moim udziałem odbędzie się 8 września, o 10.15. W moje imieniny, ależ(...)dowiadujemy. Dostajemy obiad, catering spisał się świetnie, ale po obfitym śniadaniu w ekskluzywnym hotelu nie zjadłam zbyt wiele. W końcu jednak przybywa reszta ekipy wraz z główną bohaterką programu, Ewą Wachowicz. Zaczyna się lekkie poruszenie, wszyscy chodzą, biegają, przestawiają, ozdabiają.. Prac wre. Znowu czekamy, w między czasie pijąc kawę, rozmawiając i poznając się z menadżerką, Panią Anią Małachowską
W kuchni Karmel-itkipłatkach - ew. 1 łyżeczka cynamonu - ew. syrop słodzący Wrzucamy płatki na gotującą się wodę z dodatkiem mleka. Dodajemy rodzynki, daktyle, obrane jabłko pokrojone w kostkę i rozgniecionego banana. Gotujemy 5 minut. Ew. dosładzamy syropem/miodem, dodajemy kakao i cynamon. Posypujemy migdałami
Smakuje zdrowokawałki wędzonego łososia, plasterki przyrumienionego boczku kawałki opieczonego pieczywa Cebulę kroimy w piórka i szklimy na łyżce masła. Dodajemy wino i bulion, zagotowujemy. Dodajemy umyte ziemniaki i czosnek (ew. jabłko). Gotujemy ok 30 minut do miękkości. Całość miksujemy na gładki krem, dodajemy śmietanę, chrzan, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podgrzewamy ale nie zagotowujemy. Nalewamy do miseczek, podajemy z plastrami
Dzieje kuchennej Wiewiórykostkę, po czym wrzucamy z powrotem do garnka. W małym garnuszku rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę i mieszając robimy zasmażkę. Naszą pokrojoną marchewkę zagotowujemy, wlewamy do niej zasmażkę, chwile gotujemy i ew. doprawiamy do smaku cukrem i solą. Karotka w UK jest bardzo słodka, dlatego ja akurat nie potrzebuje zbyt dużo cukru. Oczywiście można dorzucić do niej groszek i będziemy mieli
Walijskie Pichceniepodane w oryginalny sposób:) Jak np. ta sałatka. Kolorowy makaron, do tego tuńczyk, pomidory i dla pikanterii odrobina suszonych papryczek jalapeno:) Przepis podpatrzyłam w programie pani Ewy Wachowicz "Ewa gotuje". Najbardziej spodobało mi się podanie w koszyczkach z cytryny, na pewno jeszcze wielokrotnie je wykorzystam do innych potraw;) Składniki: 250g makaronu spirali tricolore, puszka tuńczyka w wodzie, cebula
Z miłości do słodkości