ewa gotuje - 1619 przepisów (strona:4/108)

Sernik ze śliwkami 146

Ciasto, do którego mam szczególny sentyment, bo zostało wyróżnione przez panią Ewę Wachowicz i miałam okazję wystąpić w Jej programie "Ewa gotuje":) Przepis na sernik odziedziczyłam po babci, jednak udoskonaliłam go dodając nasze ulubione śliwki węgierki. Spód jest dość nietypowy, ponieważ nie zawiera jajek. A sernik po prostu rozpływa się w ustach...  Ciasto: 150 g mąki pszennej

Z miłości do słodkości
Ciasto drożdżowe z śliwkami 206

Miękkie, delikatne i wilgotne w środku. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe z szklanką mleka. Z podanych proporcji wychodzi duża blacha ciasta.Przepis pochodzi z książki „Ewa gotuje”. Post Ciasto drożdżowe z śliwkami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Ryba po grecku 216

Wielki Post, który zaczął się tej środy, to znakomity czas na próbowanie pysznych, rybnych dań. Dzisiaj przyszła pora na rybę po grecku. Podstawowy przepis pożyczony od Ewa-Gotuje , ja dokonałam lekkiej modyfikacji. Składniki: 600 g filetów z miruny (ale może być też inna ryba) sok z połowy cytryny 6 marchewek 2 pietruszki pół selera 5 cebul mały

Kulinarny Pamiętnik
Rzeszowiak, czyli ciasto makowo- serowo- orzechowe 1155

pyszne ciasto na kruchym spodzie przeplatane masą makowo - orzechową i pokryte masa serową. Dla mnie ciasto idealne na Święta Bożego Narodzenia...  Przepis zaczerpnęłam z programu pani Ewy Wachowicz "Ewa gotuje" Ciasto kruche: 250g mąki pszennej, 2 żółtka, 100g cukru, 150g margaryny, łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki śmietany 12%.  Żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę przesiać wraz z proszkiem

Z miłości do słodkości
Tort chałwowo - czekoladowy z bezami 226

wyjątkowy. Dlatego upiekłam ciemny biszkopt i przełożyłam do warstwami kremu czekoladowego oraz chałwowego. Do tego pokruszone bezy. Wyszło smacznie, słodko i tortowo:):) Nikogo nie musiałam zachęcać do zjedzenia;) Źródło: "Ewa gotuje ulubione" E. Wachowicz Biszkopt

Z miłości do słodkości
EKSPRESOWE RACUSZKI Z BANANAMI. 161

propozycją otwartą - może stanowić również obiad, deser czy kolację na ciepło, niekoniecznie tylko śniadanie. EKSPRESOWE RACUSZKI Z BANANAMI (inspiracja: przepis Ewy Wachowicz na " Racuszki jabłkowe pani Jadzi " z książki Ewa gotuje - szybko .) 1 litr maślanki mąka - tyle, ile potrzeba (ok. 4 szklanki) 8-10 bananów 1 porządna łyżka sody olej do smażenia cukier puder do podania Do maślanki przesiewam mąkę

W kuchni Karmel-itki
Waniliowa tarta z gruszkami i czekoladą 184

powstał w wyniku rozmowy z bratem. Jestem osobą, która może żyć praktycznie bez telewizora. Dlatego rzadko kiedy nadążam z nowościami filmowymi, serialowymi itp. Brat wspomniał mi o programie – „Ewa Wachowicz gotuje”. Zapytałam się, go, co Ona na antenie przyrządza. Dowiedziałam się np. „jakieś ciasto z gruszką i czekoladą albo tiramisu”. Po usłyszeniu tych pierwszych słów w mojej głowie powstała myśl

Fabryka pomysłów
"Róbmy przetwory! 2." - podsumowanie akcji 205

przetwory na zimę - cukinia słodko-kwaśna (jak ananas) autorka: babka w formie | blog: babka w formie Cukinia w zalewie gryros autorka: migotka28 | blog: Monia miesza i gotuje Sałatka z cukinii na zimę autorka: Ewa - w mojej kuchni | blog: w mojej kuchni FASOLKA Fasolka szparagowa w słoikach na zimę autorka: Kamira90 | blog: W Moim Magicznym Domu Fasolka szparagowa w pomidorach(...)Kuchnia Małgorzaty Aronia - przetwory autorka: jaimojprywatnyswiat  | blog: ja i mój prywatny świat POWIDŁA BRZOSKWINIOWE autorka: vegemania | blog: vegemaniablog Dżem brzoskwiniowy autorka: Ewa - w mojej kuchni | blog: w mojej kuchni Dynia na słodko wg Di autorka: Di gotuje | blog: Di gotuje Dżem z czereśni i czarnej porzeczki autorka: kawa  | blog: Tylko Spróbuj Dżem z czerwonej porzeczki ( z cukrem żelującym

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa krem kalafiorowa z pistacjami i kokosowa nuta czyli spóźniony Zupowy Wtorek odc.84 181

masala sól, pieprz 1 marchewka olej kokosowy do smażenia (jeśli nie mamy, zastępujemy klarowanym masłem) ew. 3-4 łyżki posiekanej świeżej kolendry 1 łyżka masła klarowanego do posypania: uprażone i posiekane pistacje posiekana kolendra lub pietruszka) Kalafior dzielimy na różyczki równej wielkości, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie przez 15 minut. W tym czasie w garnku lub głębokiej patelni szklimy(...)wkładamy do garnka z cebulą i marchewką, mieszamy dokładnie, dusimy 5 minut. Zalewamy mlekiem kokosowym i 2 szklankami wody z gotowania kalafiora, miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Ew. rozrzedzamy reszta wody z gotowania kalafiora. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy masło i mieszamy dokładnie. Nalewamy do miseczek. Podajemy z pistacjami i posiekanymi listkami kolendry lub natki pietruszki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Książka do kawy: "Kuchnia polska. Gotowanie w 20, 30, 40, 50 minut" Ewy Aszkiewicz 174

jedno i powinniśmy jeść dania zdrowe, ciekawe i urozmaicone. Jak dokonać tego w zwariowanych i szybkich czasach, takich jak nasze? Musimy nauczyć się wykorzystywać chwile, a książka Ewy Aszkiewicz "Kuchnia polska. Gotowanie w 20, 30, 40, 50 minut" pomoże nam wszystko zaplanować.  Książka podzielona jest na rozdziały odpowiadające czasowi, który potrzebny jest do przygotowania potraw. Mamy więc przepisy(...)podział na rozdziały z boku książki. Kuchnia polska jest niezmiernie bogata i tak naprawdę bardzo mało o niej wiemy. Lubię wszystkie książki Ewy Aszkiewicz za różnorodność potraw i za wiedzę, którą chętnie dzieli się z czytelnikami.  "Gotowanie w..." ma jeszcze jedną zaletę: przemawiające do poczucia mojej estetyki (i żołądka) zdjęcia, które naprawdę zachęcają do zabrania się za patelnie

Przepisy Aleksandry
474. Obłędnie czekoladowa. 136

wlewamy mleko i zagotowujemy(ja daję ok 1/2 szklanki? :P). Przykrywamy. Gdy mleko się wchłonie zazwyczaj dolewam jeszcze wody do konsystencji. Dodajemy kakao, cynamon, aromat, czekoladę i gotujemy chwilę pod przykrywką. Ew. dolewając płynów. Pozostawiamy na noc. Rano podgrzewamy.Ps. Zawsze gotuję owsiankę wieczorem, ale myślę, że można to zrobić też rano, choć to już nie będzie ten sam efekt

More food, love and dreams
Paprykarz szczeciński 163

większej marchwi 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego (ja używam Pudliszki) 1-1,5 łyżki keczupu (używam Pudliszki) Olej Oliwa z oliwek Majeranek  Sól Pieprz Papryka ostra Papryka słodka Ew. Harrisa PRZYGOTOWANIE: Gotujemy ryż. Makrelę obieramy ze skóry i ości. Dzielimy na małe kawałki. Na niewielkiej ilości oleju przesmażamy bardzo drobno posiekaną cebulę plus czosnek , przepuszczony przez praskę. Marchew ścieramy(...)doprawiamy majerankiem . Na małą patelnię wlewamy łyżeczkę oleju i karmelizujemy koncentrat-ok. 2-3 minut. Do makreli dodajemy ugotowany ryż, przesmażoną cebulę z marchwią oraz koncentrat Mieszamy, doprawiamy keczupem, ew. solą, pieprzem, paprykami. Żeby paprykarz miał ładną konsystencję, mieszając, wlewamy troszkę oliwy z oliwek

Kopystką po garach
Ziemniaki z mleka wg receptury Ewy Wachowicz 454

ziemniakom, które dzięki gotowaniu w mleku zyskują drugą młodość smaku;) Przetestowałam i faktycznie stanowiły pyszny dodatek drugiego dania - spróbujcie! Ziemniaki z mleka wg receptury Ewy Wachowicz Składniki: 1 kg ziemniaków woda i mleko do gotowania sól do smaku 5   - ząbków czosnku ½   - cebuli koperek do dekoracji Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie z mlekiem (w proporcjach pół

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Kotlety z marchewki i kukurydzy (pieczone) - ok. 420 kcal 195

sztuka) cebuli30 g kaszy jęczmiennej perłowej grubej 30 g (pół) kajzerki 25 g (pół) roztrzepanego jajka10 g (1,5 płaskiej łyżki) bułki tartej przyprawa do mięsa mielonego, ew. sólPrzygotowanie:1. Gotujemy na sypko kaszę (gotowałam w parowarze przez 30 min - zalaną wrzątkiem trochę ponad poziom kaszy).2. Lekko blendujemy 80 g kukurydzy (nie na całkowity krem) 3. Marchewkę ścieramy(...)dosypujemy także pozostałe 20 g całej kukurydzy)7. Z bułki odsączmy wodę, rozrywamy i dodajemy do marchewki i kukurydzy. 8. Dodajemy cebulę, ugotowaną kaszę i przyprawy według uznania, ew. dodatkowo solimy.9. Dodajemy jajko i mieszamy, wygniatamy żeby wszystko dobrze się połączyło. 10. Jeżeli nie chcą nam się sklejać kotleciki, dodajemy bułki tartej. 11. Wilgotnymi dłońmi lepimy małe

Malowane smakiem
Akcja "Sztuka Mięsa" edycja letnia - podsumowanie 241

kangura autorka: Koper | blog: W koperkowej kuchni "Pulled pork - przepyszne, wyczesane mięso" autorka: KuszenieSukkuba | blog: Podniebienne Pieszczoty Grillowana karkówka w coli autorka: Bernadetta | blog: Prawo do gotowania z pasją Kacza pierś Ewy Wachowicz autorka: Bernadetta | blog: Prawo do gotowania z pasją Polędwiczka z wiśniowym sosem autorka: Myszka | blog: Myszka gotuje Karkówka z grilla marynowana w wódce autorka: Myszka | blog: Myszka

Kuchenna Kontrrewolucya