ewa gotuje - 1619 przepisów (strona:11/108)

Potrawka z kurczaka – pyszny przepis na kurczaka 183

dekoracji Obieramy warzywa i wkładamy do garnka wraz z kurczakiem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu tak jak rosół. Gdy rosół już się ugotuje doprawiamy go wg uznania, u mnie lubczyk i ew. pieprz i minimalna ilość soli.  Wyjmujemy nóżki z kurczaka, schładzamy, obieramy ze skóry ( którą wyrzucamy ) a mięso obrane z kości

Kuchnia na wzgórzu
Curry krem z dyni z lubczykiem. Z domowego ogródka i wcale nie na Halloween 198

dyńkę tak, że i dla mnie kawałek został. Ponieważ u mnie w domu nie ma amatorów dyni poza mną - wiedziałam, że gotuję tylko dla siebie. Chciałam uzyskać smak podobny, do kremu którymś kiedyś uraczyła nas wspominana już Ewa. Co z tego wyszło? Składniki: ok 1 kg dyni (najlepiej, tradycyjnej pomarańczowej) 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki tartej marchewki(...)dał się ładnie oddzielić od skóry. W tym czasie na oliwie szklimy cebulę i czosnek. Następnie zalewamy bulionem i dodajemy starte warzywa. Miękki miąższ dyniowy dodajemy do bulionu. Chwilę gotujemy, blendujemy na gładko. Doprawiamy lubczykiem, curry i chili do smaku. Na koniec zaprawiamy odrobiną śmietany by krem stał się aksamitny. Z tak małego kawałka dyni wyszły mi 3-4 solidne

Kuchnia po mojemu
Polenta z szybkim sosem bolońskim 182

osolonej wody lub bulionu 1 płaska łyżeczka masła (opcjonalnie) 2 łyżki startego parmezanu 1 łyżka drobno posiekanych ziół (opcjonalnie) PRZYGOTOWANIE: Zagotowujemy wodę (ew. bulion), stopniowo wsypywać kaszkę, energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Gotować przez około 8-10 minut, często mieszając. Dodać masło,parmezan i zioła Wymieszać. Można podawać w takiej formie (czyli papka), osobiście proponuję wyłożyć polentę do naczynia

Kopystką po garach
Pancakes wypiekane na śniadanie. 128

listkami mięty. Wypiekali  ze mną: Iza  -  Smaczna Pyza Agnieszka -  Aga w kuchni Ala  -  Ala piecze i gotuje Bożena  -  Moje domowe kucharzenie Małgosia -  Smaki Alzacji Monika -  Niezapomniane smaki Ewa -  Kobieta renesansu Kasia -  Mia cuccina Kinga -  Małe kulinaria Magda -  Kulinaria piniata Olga -  Cukry proste Edyta -  Pasja

Gotuj Sam!
Muffiny jajeczne z brokułami, szynką i mozzarellą 208

formie. Smacznego! Składniki: 2 jajka 4 różdżki brokułu 3 plasterki szynki ok. garści tartego sera mozzarella lub innego żółtego sera sól, pieprz do smaku ew. masło do natłuszczenia kokilek Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Gotujemy wodę na brokuły i gotujemy je ok. 4 minut (brokuły dzielimy na malutkie kawałeczki). Potem przelewamy zimną wodą i odcedzamy. Szynkę kroimy w kostkę

psgotujemy
Śniadaniowe bułeczki maślane 122

kuchnia Anety Piekę bo lubię Sama słodycz… i szczypta chili Pasja Smaku Ciasteczkowy potwór Życie zaczyna się w kuchni Szóste niebo Kulinarna Maniusia Ewa Szczepińska Smaczna Pyza Małgorzata Lewicka-Jaśkiewicz Ala piecze i gotuje Cukry Proste Moje Małe Czarowanie Coś słodkiego, poproszę… Olimpia Davies Smaki Alzacji Ciasteczkowy Potwór Ala piecze i gotuje Smaku mojego domu Smaczna pyza

Szybko Tanio Smacznie
jajka z piekarnika---uova da forno 103

Składniki: 7 jajek otręby orkiszowe---może być bułka tarta szczypiorek/ ew. natka pietruszki sól, pieprz olej do smażenia(...)jajek  gotujemy  na twardo w lekko osolonej wodzie.   Ostudzone i obrane jajka ugniatamy  widelcem -lub miksujemy i przekładamy do miski.   Drobno posiekany  szczypiorek ,lub szczypiorek i pietruszkę dodajemy do masy jajecznej. Wbijamy surowe jajo, dodajemy  2-3 łyżki otrębów orkiszowych, choć jej ilość zależy od konsystencji masy, przyprawiamy solą i pieprzem i wyrabiam

w mojej kuchni
nagusy 184

Przyślij przepis" trafiłam na "nagusy" nie mogłam nie skojarzyć:D Zrobiłam je jeszcze tego samego dnia! Nagusy to owalne kluseczki, na które ciasto przygotowuje się z ziemniaków surowych i gotowanych. Podaje się je z omastą w postaci skwarków i cebuli, można także polać śmietaną i/lub na wierzch pokruszyć twarogu. Ponieważ ta druga opcja niekoniecznie trafia w mój gust, do kluseczek(...)ugotowanych ziemniaków 1 kg surowych ziemniaków szczypta soli łyżka mąki ziemniaczanej ponadto: ok 50 g wędzonego boczku cebula ew odrobina oliwy Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odcisnąć wodę. Wymieszać z przepuszczonymi przez praskę ziemniakami gotowanymi, dodać mąkę, wyrobić ciasto. Zwilżonymi dłońmi formować owalne kluseczki długości ok 4 cm. Wrzucać partiami na lekko osolony wrzątek. Gotować

6niebo
Makaron z warzywami i tofu 196

mrożonki 200 g serka tofu makaron, najlepiej typu spaghetti, długie, cienkie nitki, np. chiński, soba, razowy,.. sos sojowy, sos rybny sezam, ew. siemię lniane chilli szczypior Wykonanie: Na patelnie przekładamy pokrojone warzywa, dolewamy trochę wody i gotujemy pod przykryciem przez kilka minut. Gdy odrobinę zmiękną, jednak nie będą całkowicie ugotowane dodajemy ser tofu pokrojony w kostkę. Doprawiamy chilli, sosem rybnym(...)Jeśli na patelni pozostał płyn, to nawet lepiej :) Nie przejmujcie się nim, ponieważ zostanie wchłonięty przez makaron, a danie przez to nie będzie wysuszone. Przed podaniem posypujemy sezamem (i ew. siemieniem) oraz szczypiorem

Taste Of My Day
Bigos według Ewy Wachowicz 2990

bigos robiłam kilka dni przed Świętami...wiadomo...im dłużej go się gotuje,podgrzewa ..tym bardziej jest smaczny...Przepis wg Ewy Wachowicz..do bigosu dodajemy różne rodzaje mięs...i im więcej tym smaczniej...ja dodatkowo bigos doprawiłam  przyprawą do bigosu  z  Tytki Smaku , która nadała bigosowi specyficznego zapachu..no i smaku również...Mięsa podsmażałam na oleju z ryżu(...)szkl. czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego 100 g suszonych grzybów 2-3 liście laurowe kilka ziaren jałowca i ziela angielskiego ok. 1 l rosołu lub wody z gotowania szynki 2 łyżki oleju z ryżu sól pieprz przyprawa do bigosu Kapustę kiszoną odcisnąć (sok zachować, gdyż może się przydać do dokwaszenia bigosu), posiekać.Zalać połową rosołu, dodać golonkę, wrzucić

Moje domowe kucharzenie
Knedle ze śliwkami 210

Knedle ze śliwkami 1kg ziemniaków ~330g mąki pszennej jajko 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej (tylko do młodych ziemniaków) ~30 średnich śliwek cynamon + ew. cukier kokosowy śmietana 18% syrop klonowy (jeśli ktoś lubi słodsze) Ziemniaki obrać i ugotować (gotować mnie więcej 30 minut). Przecedzić, rozgnieść widelcem albo przecedzić przez praskę i odstawić do przestygnięcia. Kiedy będą już zupełnie chłodne, uklepać

Przepysznik - BLW i nie tylko
Makaron w sosie pomidorowym z kiełbasą – na smaczny szybki obiad 211

Historia tego przepisu sięga kilkadziesiąt lat wstecz. Powstał wcześniej niż zaczęliśmy gotować spaghetti ( nawet nikt o tym nie myślał ). Pamiętam, że jako kilkunastoletnia dziewczyna pracowałam kuchni

Smaki Ewy
Przepis na Koktajl Oczyszczający z marchwi i jabłka czyli detoks organizmu. Dieta Ewy Dąbrowskiej. 698

Ostatnio rekordy popularności bije Dieta oczyszczająca lek. Ewy Dąbrowskiej to nic innego jak 14-dniowy program oczyszczania za pomocą diety warzywno-owocowej. To również świetny sposób

IzaGotuje
Penne w lekkim sosie gorgonzola, ze świeżym szpinakiem 198

cebuli Kawałek sera gorgonzola (u mnie-niestety-tym razem z Biedronki. Dałam 1/3 opakowania) Śmietana 12% -ok.100 ml. Ew. sól Pieprz Gałka muszkatołowa Odrobina masła lub oliwy 1/2 filiżanki wody z ugotowanego makaronu Parmezan do posypania PRZYGOTOWANIE: Myjemy i odsączamy szpinak Gotujemy makaron (KONIECZNIE zostawiamy 1/2 filiżanki wody)Na dużej patelni na maśle (lub oliwie) podsmażamy drobno pokrojoną cebulę oraz

Kopystką po garach
Knedle z morelami II 138

Knedle z morelami tym razem zrobiłam z innego przepisu. Kiedyś testowałam przepis z gotowanymi ziemniakami i twarogiem, tym pozostałam tylko przy gotowanych ziemniakach. Pierwszy przepis można znaleźć TUTAJ , a ten jest autorstwa Magdy Gessler. W mojej ocenie, ciasto bez twarogu jest o wiele bardziej elastyczne i miękkie. Knedle jem tylko na słodko i najczęściej raz w roku. Z morelami właśnie(...)jajka   ½ szczypty soli  15-20 szt. moreli   3-4 łyżki tartej bułki  4-5 łyżek masła ew. cukier do posypania Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Jeszcze gorące tłuczemy lub przeciskamy przez praskę.  Odstawiamy do ostudzenia.  W czasie, kiedy ziemniaki stygną, myjemy owoce. Następnie

bistro mama