ewa gotuje - 1619 przepisów (strona:16/108)

Bigos z kiszonej kapusty 146

mięso oddzielić od kości i dorzucić do kapusty. Cebulę z boczkiem oraz kiełbasą podsmażyć na odrobinie oleju, a następnie przełożyć do gotującego się bigosu.  Całość dusić do miękkości i na końcu doprawić koncentratem pomidorowym, majerankiem, kminkiem oraz ew. cukrem, solą i pieprzem. Dusić (na małym ogniu) przez dodatkowe 20-30 minut.  Bigos można spożywać od razu, ale jest

Di gotuje
Ryż na słodko z truskawkami 161

starte na tarce * szczypta cynamonu * kilka truskawek rozmrożonych * łyżka śmietany 18% lub jogurtu * 100- 150 g ryżu basmati Jabłka chwilę prażę, dodaję cynamon. Można doprawić ew. fruktozą, ale moje były odpowiednio słodkie. Ryż gotuję jak najkrócej. Nakładam na talerz i zajadam:) Komentarze cynamonwkuchni 2010/03/04 21:15:24 A właśnie chodzi za mną ostatnio taki ryż... Ale miksu truskawkowo-jabłkowego jeszcze

Zdrowa Kuchnia Sowy
KUBUSIOWE SMAKI 185

Przepis pochodzi z książki  "Radość gotowania(...)banan (100 g)  , sok wyciśnięty z 3 pomarańczy (ok. 200 ml)  , sok wyciśnięty z 1/2 cytryny   ,  50 ml soku malinowego (lub syropu, ew. miód  do smaku)       ok. 500 - 600 ml wody

w mojej kuchni
Wafle z masą kajmakową 188

Kiedyś w sklepach nie było gotowych mas kajmakowych i robiło się takie w domu..troszkę pracochłonne..w sumie nie pracochłonne, tylko czasu trzeba, bo taka masa gotuje się długo i trza pilnować, mieszać..ale od czasu do czasu warto się poświęcić i zrobić samodzielnie taką masą i przełożyć np.wafle tortowe.Na blogu jest kilka wpisów z taką domową masą..[ klik , klik , klik(...)niedzielę ..W ten weekend wspólnie pichcimy Walentynkowe słodkości  i takowe  pyszności możecie zobaczyć u  Dagmary, Ewy , .. wafle tortowe 0,75 litra mleka 30 dkg cukru 3 łyżki ekstraktu waniliowego Wszystkie składniki [ oprócz wafli] przełożyć do garnka i gotować aż masa zgęstnieje, co jakiś czas mieszając .Gotową masą przełożyć wafle tortowe.Przełożone wafle przykryć i obciążyć czymś ciężkim

Moje domowe kucharzenie
Zupa krem z cukinii. Smaczna, szybka, pożywna. 196

Dziś zapraszam na bardzo smaczną, pożywną, gęstą zupę. Zupę krem z cukinii przygotowuje się bardzo szybko i łatwo. Ja swoją gotuję od podstaw, czyli na skrzydełkach z kurczaka, bo taką najbardziej lubimy, ale równie dobrze można je pominąć i zupę przygotować na domowym wywarze mięsnym lub warzywnym. A najważniejszym jej atutem jest to, że lubią ja bardzo wszystkie znajome(...)średnie cukinie - 1 duży ziemniak - marchewka - pietruszka korzeń - cebula - 2 ząbki czosnku - 100 gram serka topionego kremowego - sól, pieprz, ew. sos sojowy do smaku. Wykonanie Umyte i oczyszczone skrzydełka przekładam do garnka, zalewam wodą ( ok. 2.5- 3 l. ), solę i gotuję na wolnym ogniu. Wszystkie warzywa wraz z cebulą obieram ze skórki, kroję w kostkę i dodaję do gotującego się

Kuchnia z widokiem na ogród
Domowy pasztet wieprzowy 145

Nie robię zbyt często pasztetów ale jak robię to zawsze pieczone. Tym razem pokusiłam się o zrobienie gotowanego takiego do słoików. Ugotowałam mięso, dodałam przyprawy i

Ewa w kuchni
Klasyczne śledzie w śmietanie 171

Ulubione śledzie w mojej rodzinie. Idealne połączenie prostoty i dobrego smaku. Nic dodać nic ująć. A podane z ziemniakami gotowanymi w mundurkach, to już rewelacja. Składniki

Smaki Ewy
Warstwowe ciasto drożdżowe z czarnuszką w wersji mini 175

czarnuszką zdecydowanie lepsze! Generalnie  bułeczki są bardzo puszyste i aromatyczne - warto je upiec !  Chlebek wypiekały również : DOROTA GOSIA EWA Dzięki  za wspólne pieczenie ! hashtag #Ambition 10% zniżki na produkty Ambition dla czytelników na hasło ZDROWE-GOTOWANIE w  sklepie Dajar

Gotuj Sam!
Kremowa owsianka z jajkiem :) 144

wschodzącego słońca. Dopiero wracając dzielimy się wynikami "głębokich rozważań" i przeważnie dyskutujemy na temat tego co przygotujemy na zasłużone wspólne śniadanko. Moja siostra dopiero niedawno postanowiła, że nauczy się gotować, więc zawsze muszę stać przy niej i uważać aby nie spaliła domu :p.  Moim zdaniem niedziela powinna być czasem wolnym od jakiejkolwiek pracy fizycznej i mentalnej. Niestety maturka już(...)twarogowym, cukinią, żurawiną i jajkiem  ~ Składniki: 30g płatków owsianych pół małej cukinii jajko 150g serka twarogowego garść żurawiny ew. kawa rozpuszczalna do posypania Płatki zalewamy wrzątkiem i blendujemy na gładką masę, Cukinię trzemy na dużych oczkach i dodajemy do gotującej się owsianki. Oddzielamy żółtko od białka. Białko ubijamy z solą a żółtko dodajemy do owsianki energicznie mieszając

Kuchenny Skrawek Nieba
Zupa piwna 161

zrobi się szklista, wsypać 1 łyżkę cukru, chwilę razem smażyć. Delikatnie wlać do garnka piwo, wymieszać i dodać bułkę tartą. Gotować na małym ogniu przez ok 20 minut, po tym czasie spróbować, doprawić do smaku solą i ew. cukrem. Zmiksować ciasto blenderem ręcznym i przetrzeć przez sito. Rozlać do miseczek lub talerzy, posypać każdą odrobiną papryki słodkiej, gałki muszkatołowej

Co na wege obiad?
Kasza z piekarnika. 165

szklanka wody ok.100-150g pure z dyni hokkaido duża łyżka masła orzechowego 1/2 szklanki mleka roślinnego cynamon coś do posłodzenia +ew. kilka łyżek z dyni do przełożenia +coś do osłodzenia Kaszę lekko podrażamy, zalewamy szklanką wody i gotujemy pod przykryciem. Lekko studzimy. W innej miseczce łączymy dynię, masło, mleko oraz słodzidło. Kasze mieszamy z 2/3 części sosu. Połowę masy przekładamy

More food, love and dreams
Drożdżówka z twarogiem i śliwkami 170

złego...) Pyszna propozycja do herbaty na coraz dłuższe, jesienne popołudnie :)   WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z: Różowa kuchnia Moje Małe Czarowanie Gotowanie i pieczenie - I love it  Notatki kulinarne Czarna Oliwka Magia w kuchni   Mia cucina  Moja kuchnia Ewa Szczepińska  Lidia Wesołowska

Grunt to przepis!
Tydzień w moim telefonie XXXXXXXIV 113

Dzisiaj na pewno szybko zostawię dla Was zdjęcia i wracam do kuchni. Wykorzystuję wolny dzień na gotowanie - relaksuję się! I tego już od dawna potrzebowałam. Będzie na pewno sałatka z przepisu od Pani Ewy oraz jakieś aromatyczne mięsko. Taka kolacja dla znajomych. Już niedługo znajdziecie przepisy na blogu. Zaglądajcie koniecznie. * Michałek  * Walentynki mogą być codziennie przecież  * pyszna sałatka

Magiczne Życie Marty
Kremowa zupa z brokułów 108

można w niej przemycić troche witamin moim warzywnym niejadkom ;) Kremowa zupa z brokułów SKŁADNIKI: 2 brokuły  2l bulionu drobiowego (ew. wody) 0,5l mleka 2 łyżki masła  sól świeżo mielony czarny pieprz   PRZYGOTOWANIE: Brokuły myjemy, dzielimy, gotujemy w bulionie z mlekiem do miękkości. Dodajemy masło i miksujemy blenderem na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą i świeżo

Pyry na Gaz
Knedle ze śliwkami 111

osolonej wodzie około 5 minut - do chwili aż wypłyną na powierzchnię. Podawać z dodatkami wedle uznania - ja najbardziej lubię gotowane z cukrem pudrem, natomiast Mąż smażone na patelni na maśle. A Wy? Smacznego :) I przy okazji zapraszam na profil Ewa Kuchennie na facebooku: KLIK

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!