ewa gotuje - 1619 przepisów (strona:19/108)

Rabarbarowo mi 140

Rabarbar zwany rzewieniem wraca do łask. Kiedyś, gdy w ogrodzie było go pełno, ścinałam świeże łodygi a Mama gotowała pyszny kompot. Teraz biegnę po niego na

Na moim stole
Lekka surówka z pomidorami i cebulą czosnkową 189

Upały, upały i upały. Nie wiem jak Wy ale zbyt dużych upałów nie lubię. Moje zwierzęta chyba też za nimi nie przepadają. Gotować się nie chce

Smaki Ewy
Najprostsza zapiekanka makaronowa z szynką 189

najprostsza zapiekanka makaronowa z  szynką to moje wspomnienie z czasów studenckich, kiedy to gotowało się szybko, dużo i tanio. Wtedy szynkę zastępowały parówki i polewało się wszystko keczupem :-). Zapiekana jest bajecznie łatwa do przygotowania, dzieci także ją uwielbiają, a poza tym jest równie smaczna następnego dnia. Można więc jej przygotować trochę więcej, na zapas. Najprostsza zapiekanka makaronowa(...)greckiego 200 g śmietany 18 % 2 jajka pieprz 2 łyżeczki suszonego oregano 2 łyżeczki suszonej bazylii ew. sól morska masło do posmarowania naczynia Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Szynkę kroimy w plasterki, a następnie w paski. Ser ścieramy na grubej tarce. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem producenta, ale skracamy czas gotowania o 3 minuty. Makaron musi być na prawdę

Kulinarne przygody Gatity
Czernina, czarna polewka 212

suszonych śliwek 1/2 szklanki suszonych jabłek 2 łyżki mąki pszennej 4 ziarenka jałowca 1 łyżka majeranku sól ew. miód natka pietruszki Wykonanie: Mięso i podroby wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Doprowadzamy do zagotowania, zdejmujemy szumowiny i gotujemy przez 1,5 godziny. Dodajemy obrane warzywa, przyprawy i opaloną cebulę. Gotujemy, aż mięso będzie odchodzić od kości. Jabłka i śliwki

Kulinarne przygody Gatity
Młoda kapusta z koperkiem 100

cebule pęczek koperku 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru sól pieprz sok z cytryny, ew. kwasek cytrynowy olej do smażenia Wykonanie: Kapustę drobno szatkujemy. Wkładamy ją do garnka i zalewamy szklanką wody. Garnek przykrywamy i gotujemy kapustę przez około 30 minut. W międzyczasie cebule kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim cebulę

Kulinarne przygody Gatity
Jak zrobić zacierkę do zupy – przepis 195

filmiku). Zacierkę układam na papierze lub na tacce, ściereczce. Zacierkę dodaję do zupy pod koniec gotowania i gotuję do miękkości około 5 minut. Tak przygotowana zacierka idealnie nadaje się do zup warzywnych lub mlecznych. Życzę smacznego Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Biodrówka gotowana z sosem chrzanowym 132

Rodzaj wieprzowiny trochę zapomniany, albo może też częściowo niedostępny. Ja kupuję ją tylko w jednym sklepie. Mięso bardzo smaczne, chude. Idealnie nadaje się do gotowania. Po

Smaki Ewy
Zupa pomidorowa z pęczakiem 183

słodkiej śmietanki 2/3 szklanki pęczaku, przepłukanego do smaku cukier, sól i pieprz , zioła do pizzy - ok. 1 łyżki ew. przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu, maggi Podudzia lub skrzydełka z kurczaka włożyć do większego garnka, zalać 4 szklankami wody i gotować 30-40 minut na małym ogniu pod przykryciem. Warzywa umyć i obrać, marchew i seler zetrzeć na grubej tarce

Czerwień i błękit
Klopsikowa wariacja 128

Dziś mam dla Was klopsiki w fajnym sosie a do nich makaron ryżowy. W tym makaronie fajne jest to, że nie trzeba go gotować bo wystarczy

Ewa w kuchni
Roladki z tortilli z awokado i wędzonym łososiem 175

podpatrzony na Vegazone . Placek (8 sztuk): 2 szklanki mąki pszennej 160 ml goracej wody 2 łyżki oleju szczypta soli W misce mieszamy mąkę z solą i zalewamy gorącą wodą (gotujemy wodę, wyłączamy, czekamy 2-3 minuty i taka właśnie temperatura będzie właściwa). Dodajemy olej i mieszamy całość drewnianą łyżką. Jak składniki się połączą to wyrabiamy ciasto rękoma około 5 minut(...)trochę roszponki, zwijamy i kroimy ukośnie na małe, kilkucentymetrowe kawałki. Smacznego! W Wypiekaniu na śniadanie udział wzięli: Ewa z Kobieta Renesansu Marta z Para w kuchni Iza ze Smaczna pyza Małgosia ze Smaki Alzacji Iwona z bloGotowanie z pasją Justyna z Gotowanie i pieczenie - I love it Fanpage Wypiekania na śniadanie: KLIK Strona wydarzenia na Facebooku: KLIK --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze

Marder&Marder Manufacture
Zupa pieczarkowa z klopsikami 142

Nie wiem jak to bywa w Waszych domach ale u mnie w okresie jesiennym zupy częściej jadamy niż wiosną czy latem. Pogoda sprzyja temu aby gotować

Ewa w kuchni
Zupa pomidorowa-jak u mamy 103

słoiczek koncentratu pomidorowego (Pudliszki najlepiej), lub kg dojrzałych pomidorów (w sezonie)-typu lima, ew. karton passaty pomidorowej sól cukier ocet balsamiczny(opcjonalnie) mąka śmietana(opcjonalnie) PRZYGOTOWANIE: Żeberka umyć, włożyć do garnka, zalać ok 2 litrami wody i wstawić. Przed zagotowaniem, zdjąć burzyny. Dodać włoszczyznę i sól. Gotować do miękkości mięsa. W międzyczasie na patelni roztopić masło, dodać, pokrojoną w drobną(...)wyjmujemy z wywaru. Dodajemy pomidory z patelni.Następnie trzeba zagotować. W tym czasie przygotowujemy mąkę z wodą (lub śmietaną) do zaciągnięcia zupy.Pomidorówkę zaciągamy,gdy potrzeba dodajemy cukru, soli, ew. octu balsamicznego. Jak ktoś lubi,można dodać śmietany

Kopystką po garach
Czerwona Soczewica z Papryką - Danie Wegetariańskie 163

dodaję podsmażone składniki z patelni, dodaję natkę pietruszki, mieszam i jeszcze całość gotuję około 5 minut. Pod koniec gotowania sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam – soczewica jest gotowa. Soczewica z papryką jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Placek drożdżowy ze świeżymi grzybami i sosem serowym 149

mąki sól ewentualnie szczypta cukru jak ktoś lubi 1 łyżka koperku Groszek wsypać do garnka, zalać wodą i gotować 5 minut pod przykryciem na małym ogniu (od momentu zagotowania). Posypać z wierzchu mąką, wymieszać i zestawić z palnika. Dodać sól, ew. szczyptę cukru, śmietanę, koperek i wymieszać

Posadzone i zjedzone
Jaglane ciasto-zapiekanka ze śliwkami 229

kokosowego - 1/2 szklanki mąki kokosowej - 1 łyżka cukru waniliowego (opcjonalnie) - 0,5 kg śliwek - 3 łyżki cukru trzcinowego/kokosowego (ew. syropu) Kaszę prażymy kilka minut w garnku, zalewamy 2 szklankami gorącej wody. Dodajemy mleko kokosowe, słodzidło, cukier waniliowy i masło/olej. Gotujemy pod przykryciem aż kasza wchłonie cały płyn (około 15 minut). Odstawiamy do przestygnięcia. Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek, dzielimy

Smakuje zdrowo
Zupa Kartoflana z Zacierką 138

całość gotuję jeszcze około 10 – 15 minut do miękkości ziemniaków. Na koniec do zupy dodaję zacierkę i jeszcze gotuję około 5 minut do miękkości zacierki – zupa jest gotowa. Zupa kartoflana z zacierką jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Zupa z wędzonym łososiem 158

jarzyn (przygotowuję na bazie domowej kostki rosołowej ) 150 ml śmietanki 30%  1 łyżeczka masła posiekany świeży koperek (ew. nać pietruszki) wg uznania sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Ziemniaki i marchewkę myjemy, kroimy w kostkę. Zalewamy wywarem z jarzyn i gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie.   Dodajemy porwanego na części łososia, którego można porwać na większe części

bistro mama

Proponowane wyszukiwania