Rabarbar zwany rzewieniem wraca do łask. Kiedyś, gdy w ogrodzie było go pełno, ścinałam świeże łodygi a Mama gotowała pyszny kompot. Teraz biegnę po niego na
Na moim stoleUpały, upały i upały. Nie wiem jak Wy ale zbyt dużych upałów nie lubię. Moje zwierzęta chyba też za nimi nie przepadają. Gotować się nie chce
Smaki Ewynajprostsza zapiekanka makaronowa z szynką to moje wspomnienie z czasów studenckich, kiedy to gotowało się szybko, dużo i tanio. Wtedy szynkę zastępowały parówki i polewało się wszystko keczupem :-). Zapiekana jest bajecznie łatwa do przygotowania, dzieci także ją uwielbiają, a poza tym jest równie smaczna następnego dnia. Można więc jej przygotować trochę więcej, na zapas. Najprostsza zapiekanka makaronowa(...)greckiego 200 g śmietany 18 % 2 jajka pieprz 2 łyżeczki suszonego oregano 2 łyżeczki suszonej bazylii ew. sól morska masło do posmarowania naczynia Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Szynkę kroimy w plasterki, a następnie w paski. Ser ścieramy na grubej tarce. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem producenta, ale skracamy czas gotowania o 3 minuty. Makaron musi być na prawdę
Kulinarne przygody Gatitysuszonych śliwek 1/2 szklanki suszonych jabłek 2 łyżki mąki pszennej 4 ziarenka jałowca 1 łyżka majeranku sól ew. miód natka pietruszki Wykonanie: Mięso i podroby wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Doprowadzamy do zagotowania, zdejmujemy szumowiny i gotujemy przez 1,5 godziny. Dodajemy obrane warzywa, przyprawy i opaloną cebulę. Gotujemy, aż mięso będzie odchodzić od kości. Jabłka i śliwki
Kulinarne przygody Gatitycebule pęczek koperku 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru sól pieprz sok z cytryny, ew. kwasek cytrynowy olej do smażenia Wykonanie: Kapustę drobno szatkujemy. Wkładamy ją do garnka i zalewamy szklanką wody. Garnek przykrywamy i gotujemy kapustę przez około 30 minut. W międzyczasie cebule kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim cebulę
Kulinarne przygody Gatityfilmiku). Zacierkę układam na papierze lub na tacce, ściereczce. Zacierkę dodaję do zupy pod koniec gotowania i gotuję do miękkości około 5 minut. Tak przygotowana zacierka idealnie nadaje się do zup warzywnych lub mlecznych. Życzę smacznego Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwaga Babcia GotujeRodzaj wieprzowiny trochę zapomniany, albo może też częściowo niedostępny. Ja kupuję ją tylko w jednym sklepie. Mięso bardzo smaczne, chude. Idealnie nadaje się do gotowania. Po
Smaki Ewysłodkiej śmietanki 2/3 szklanki pęczaku, przepłukanego do smaku cukier, sól i pieprz , zioła do pizzy - ok. 1 łyżki ew. przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu, maggi Podudzia lub skrzydełka z kurczaka włożyć do większego garnka, zalać 4 szklankami wody i gotować 30-40 minut na małym ogniu pod przykryciem. Warzywa umyć i obrać, marchew i seler zetrzeć na grubej tarce
Czerwień i błękitDziś mam dla Was klopsiki w fajnym sosie a do nich makaron ryżowy. W tym makaronie fajne jest to, że nie trzeba go gotować bo wystarczy
Ewa w kuchnipodpatrzony na Vegazone . Placek (8 sztuk): 2 szklanki mąki pszennej 160 ml goracej wody 2 łyżki oleju szczypta soli W misce mieszamy mąkę z solą i zalewamy gorącą wodą (gotujemy wodę, wyłączamy, czekamy 2-3 minuty i taka właśnie temperatura będzie właściwa). Dodajemy olej i mieszamy całość drewnianą łyżką. Jak składniki się połączą to wyrabiamy ciasto rękoma około 5 minut(...)trochę roszponki, zwijamy i kroimy ukośnie na małe, kilkucentymetrowe kawałki. Smacznego! W Wypiekaniu na śniadanie udział wzięli: Ewa z Kobieta Renesansu Marta z Para w kuchni Iza ze Smaczna pyza Małgosia ze Smaki Alzacji Iwona z bloGotowanie z pasją Justyna z Gotowanie i pieczenie - I love it Fanpage Wypiekania na śniadanie: KLIK Strona wydarzenia na Facebooku: KLIK --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze
Marder&Marder ManufactureNie wiem jak to bywa w Waszych domach ale u mnie w okresie jesiennym zupy częściej jadamy niż wiosną czy latem. Pogoda sprzyja temu aby gotować
Ewa w kuchnisłoiczek koncentratu pomidorowego (Pudliszki najlepiej), lub kg dojrzałych pomidorów (w sezonie)-typu lima, ew. karton passaty pomidorowej sól cukier ocet balsamiczny(opcjonalnie) mąka śmietana(opcjonalnie) PRZYGOTOWANIE: Żeberka umyć, włożyć do garnka, zalać ok 2 litrami wody i wstawić. Przed zagotowaniem, zdjąć burzyny. Dodać włoszczyznę i sól. Gotować do miękkości mięsa. W międzyczasie na patelni roztopić masło, dodać, pokrojoną w drobną(...)wyjmujemy z wywaru. Dodajemy pomidory z patelni.Następnie trzeba zagotować. W tym czasie przygotowujemy mąkę z wodą (lub śmietaną) do zaciągnięcia zupy.Pomidorówkę zaciągamy,gdy potrzeba dodajemy cukru, soli, ew. octu balsamicznego. Jak ktoś lubi,można dodać śmietany
Kopystką po garachdodaję podsmażone składniki z patelni, dodaję natkę pietruszki, mieszam i jeszcze całość gotuję około 5 minut. Pod koniec gotowania sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam – soczewica jest gotowa. Soczewica z papryką jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwaga Babcia Gotujemąki sól ewentualnie szczypta cukru jak ktoś lubi 1 łyżka koperku Groszek wsypać do garnka, zalać wodą i gotować 5 minut pod przykryciem na małym ogniu (od momentu zagotowania). Posypać z wierzchu mąką, wymieszać i zestawić z palnika. Dodać sól, ew. szczyptę cukru, śmietanę, koperek i wymieszać
Posadzone i zjedzonekokosowego - 1/2 szklanki mąki kokosowej - 1 łyżka cukru waniliowego (opcjonalnie) - 0,5 kg śliwek - 3 łyżki cukru trzcinowego/kokosowego (ew. syropu) Kaszę prażymy kilka minut w garnku, zalewamy 2 szklankami gorącej wody. Dodajemy mleko kokosowe, słodzidło, cukier waniliowy i masło/olej. Gotujemy pod przykryciem aż kasza wchłonie cały płyn (około 15 minut). Odstawiamy do przestygnięcia. Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek, dzielimy
Smakuje zdrowocałość gotuję jeszcze około 10 – 15 minut do miękkości ziemniaków. Na koniec do zupy dodaję zacierkę i jeszcze gotuję około 5 minut do miękkości zacierki – zupa jest gotowa. Zupa kartoflana z zacierką jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwaga Babcia Gotujejarzyn (przygotowuję na bazie domowej kostki rosołowej ) 150 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka masła posiekany świeży koperek (ew. nać pietruszki) wg uznania sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Ziemniaki i marchewkę myjemy, kroimy w kostkę. Zalewamy wywarem z jarzyn i gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy porwanego na części łososia, którego można porwać na większe części
bistro mama