Coś dla wielbicieli fasolki po bretońsku. A co ? Oczywiście fasolka ale w szybszej wersji bo z fasoli z puszki. Przy okazji gotowania kości wędzonych do bigosu
Ewa w kuchniDieta w ciąży" to książka, którą można nabyć na stronie Wydawnictwa RM . Kim są autorki książki? Magdalena Czyrynda-Koleda, Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, Ewa Sypnik-Pogorzelska i Monika Stromkie-Złomaniec - to specjalistki od spraw żywienia, które na co dzień pracują w poradni dietetycznej Dietosfera. Przyznacie, że ciąża to dla kobiety jest wyjątkowym okresem? W przypadku kolejnych jest łatwiej(...)wyliczenia kaloryczności, białka, tłuszczów, węglowodanów i błonnika - w każdej proponowanej potrawie. Na końcu poradnika znajduje się tabelka z miarami i wagami poszczególnych składników, które przydatne są podczas gotowania. Dodatkowo autorki zamieściły ciekawe testy , które pozwolą sprawdzić swoją wiedzę na temat odżywiania w ciąży. Książka jest godna polecenia! To cenny zbiór kulinarnych inspiracji przygotowanych przez profesjonalne
Di gotujemnie dziś naszła ochota na wege kotleta :) Kalafior 'leżakował' w domu więc wykorzystałam go jako główną bazę- ugotowałam na parze (polecam tę metodę gotowania, bo gotując w wodzie będzie wodnisty, a to wiąże się z użyciem większej ilości bułki tartej), wymieszałam z podkręcaczami smaku: cebulą, czosnkiem, wędzoną papryką, papryczką chili i natką pietruszki. Kalafior w tym kotlecie jest bardzo subtelnie(...)czubatych łyżek (w razie potrzeby dać więcej) * papryka wędzona- 1 płaska łyżeczka * papryka chili- 1/4 łyżeczki drobniuteńko posiekanej (ew. suszona) * oliwa z oliwek- do smażenia * sól, pieprz- do smaku Różyczki kalafiora umyć i ugotować na parze (zdecydowanie polecam tę formę gotowania, gdyż kalafior nie jest wodnisty). W międzyczasie, na rozgrzanej oliwie zeszklić bardzo drobno pokrojoną cebulę, pod koniec dodając sprasowany
Kraina Miodem Płynącamnie środkowy poziom piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Studzić na metalowej kratce. WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z: Justyna Bogus [FB] Ewa Skórzak [FB] Lidia Wesolowska [FB] Gosia Zet [FB] Kasia Ciesielska [FB] Moje Małe Czarowanie Piekielna Kuchnia Anety Gotuj-Sam! Smaczna Pyza Piekę bo lubię Patison w kuchni Prawo do gotowania z pasją Z Chaty Na Końcu Wsi Gotowanie
Grunt to przepis!orzechami laskowymi i malinami Przepis: / 1 porcja / składniki: 50 g drobnej lub średniej kaszy jęczmiennej 250 ml mleka ew. cukier, szczypta soli jak zrobić? Kaszę przełożyć do garnka, zalać 150 ml mleka i całość zagotować. Zmniejszyć ogień, gotować pod przykryciem i mieszać kaszkę co jakiś czas, żeby nie przywarła do dna. Gdy kasza wchłonie płyn, dolać pozostałe
tost z dżememdwóch tygodniach znalazłam wystarczająco małą dynię i mogłam zrealizować pomysł który chodził mi po głowie od momentu spróbowania owsianki gotowanej z dynią. Jadalne "miseczki" są fajne! :) PRZEPIS /1 porcja/ ~60g płatków owsianych ~50g jogurtu sojowego ~50ml mleka roślinnego +ew. 2-3 łyżki jeśli masa będzie za gęsta ~łyżka oleju ~łyżeczka cynamonu ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~cukier/stevia do smaku
breakfast of dreamsczosnku 1/3 pora przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu, pieprz, zioła do pizzy 2 łyżki klarowanego masła 1 łyżka oleju ew. posiekana natka pietruszki (nie dodałam) Kaszę ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem przyprawy warzywnej. Odcedzić, jeśli nie była gotowana "na gęsto", Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę. Posypać solą, pieprzem, papryką i ziołami. Zrumienić na łyżce oleju, dodając
Czerwień i błękitpłatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) 1,5 szklanki mleka szczypta soli 1/3 łyżeczki cynamonu 1/2 banana 1 kiwi ew. cukier do smaku Wykonanie: Do garnuszka, najlepiej z grubym dnem, wlewamy mleko, dodajemy płatki, cynamon i sól i gotujemy, aż mleko zacznie wrzeć. Wtedy zmniejszamy ogień i gotujemy płatki przez około 15 minut, pilnując, aby się nie przypaliły
Kulinarne przygody Gatitydobrze smakuje na zimno. Przepis na rybę pochodzi od Ewy Wachowicz. Jedne co zmieniłam to ilość cukru i oleju w przepisie, którą zmniejszyłam, resztę pozostawiłam bez zmian. Post Ryba słodko – kwaśna z czarnym ryżem pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujeświeżo obrane i pokrojone ziemniaki i trochę masła lub oleju (sł) 4. kminek (sł/m) - można zmielić 5. ząbek czosnku, szczyptę bazylii, ew. kolendry (m) 6. solimy (sn) 7. kilka kropli cytryny (k) 8. szczyptę tymianku (o) Gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Odcedzamy wodę, zostawiamy ziemniaki w garnku, a na patelni rozgrzewamy trochę oleju lub masła, wrzucamy drobno pokrojoną cebulę
Zdrowa Kuchnia Sowyrzymskiego), - 1 łyżeczka nasion gorczycy, - kilka liści curry (liści, nie mieszanki przypraw), - 2 łyżki oleju, - garść orzechów nerkowca, - sól, - ew. szczypta asafetydy, - woda. Wykonanie: Ryż zalewamy wodą (1,5 części wody na 1 część ryżu, solimy, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na bardzo małym ogniu pod przykryciem, nie mieszając przez 10 minut, później wyłączamy ogień i zostawiamy ryż na 10 minut
Co na wege obiad?sztuk suszonych fig - duża szczypta kurkumy - szczypta cynamonu - średni, dojrzały banan - łyżka płatków migdałów - odrobina mleka roślinnego - polecam kokosowe (ew. krowie) Wykonanie: 1. Kaszę jaglaną zalej wodą i zostaw na noc lub podpraż ją na suchej patelni przed samym gotowaniem. 2. Opłukaną kaszę i pokrojone figi wrzucamy na wrzątek (około 1 szklanka wody) i gotujemy na małym ogniu
Pland based fillegruszkowy : 1,5 kg dojrzałych pachnących gruszek pół szklanki wody 2 galaretki gruszkowe (użyłam z firmy Delekta) ew jak nie mamy gruszkowych możemu użyć cytrynowych Gruszki obrać , pokroić na drobne kawałki . Wrzucić do garnka , wlać wodę i gotować na małym ogniu aż owoce się rozpadną. Zdjąć garnek z ognia , wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. Wystudzić
Malinowa Kawiarenkagłówka czosnku odrobina oleju roślinnego 2-3 łyżki pasty tahini 2-3 łyżki soku z cytryny oliwa z oliwek zimna woda sól do smaku ew. rozmaryn (pominęłam) Ciecierzycę moczę w wodzie przez noc. Następnie gotuję ją w wodzie, w której się moczyła aż do całkowitej miękkości (najlepiej użyć szybkowar). Studzę. Dynię obieram, usuwam pestki. Czosnek przekrawam w poprzek, nacieram olejem
W kuchni Karmel-itkismażymy całość przez 2 min. 3.BULION (15 min): > do garnka dolewamy bulion (jeżeli go nie mamy, dodajemy kostkę rosołową lub bulionetkę oraz ew. liść laurowy i 2 ziela angielskie i dolewamy pół litra wody). Gotujemy do wrzenia na mocnym ogniu, a po zagotowaniu gotujemy na małym ogniu przez 10-12 min. 4.GRZANKI (5 min): > przygotowujemy je 5 min przed końcem(...)już prawie miękkie, całość miksujemy blenderem lub ubijamy tłuczkiem do ziemniaków. 6.ŚMIETANA + SEREK (5 min): do zmiksowanej zupy dorzucamy 200 ml śmietany i jeden serek topiony, mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu ok. 5 min, aż wszystko nam się nie zagotuje. 7.PRZYPRAWIENIE (2 min): dodajemy nieco zmielonego pieprzu i soli, jeżeli bulion czy kostka nie były wystarczająco słone. Jeżeli
Nerds Kitchen