warzywnego 2 cebule 3-4 ząbki czosnku 4 jajka olej roślinny do podsmażenia ew. sól i pieprz do smaku Cebulę obieram, siekam, szklę na oleju. Dodaję po chwili posiekany i obrany czosnek. Wlewam bulion, doprowadzam do wrzenia. Liście pokrzyw płuczę, siekam i wrzucam do wrzątku. Gotuję 5 minut, po czym miksuję blenderem na gładki krem. Jajka roztrzepuję z odrobiną wody
W kuchni Karmel-itkiząbek czosnku 4 jajka ugotowane na twardo szczypta kwasku cytrynowego, ew. sok z cytryny sól, pieprz Wykonanie: Z botwinki odcinamy małe buraczki, obieramy je i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnuszka, zalewamy 1 szklanką wody, dodajemy kwasek, ewentualnie sok z cytryny i gotujemy 5 minut. Liście botwinki porządnie płuczemy i kroimy w paseczki, dorzucamy do gotujących się
Kulinarne przygody Gatityłyżkę oliwy, wkładam liść laurowy, cząber oraz ziele angielskie i gotuję kolejne pół godziny. Taki zabieg sprawia, że fasola ma delikatny słodkawy smak. Kiedy fasola jest miękka dodaję pokrojone w paski warzywa, czekam aż się ugotują i wlewam przecier pomidorowy (domowego wykonania, ew. mogą być pomidory w puszce), trzymając jeszcze około 10 minut
Życie na widelcubiałego sera (typu włoskiego)200 g świeżych jagód + łyżka cukru / ew. mrożoneew. śmietana 12% do polaniaSposób przygotowania:Makaron przygotowujemy według rozpiski na opakowaniu. Z mojego przepisu: makaron rozwałkowujemy na około 0,3 mm, kroimy na paski szerokości około 1,5 cm i gotujemy we wrzącej, lekko osolonej wodzie przez około 4-5 minut. Odcedzamy.Świeże jagody myjemy
Słodkie PrzyjemnościDodajemy groszek oraz szparagi wcześniej podgotowane i pokrojone w kawałki 2 cm. Gotujemy przez 5 min cały czas mieszając. Następnie dodajemy gorgonzolę i mieszamy by się rozpuścił. Zdejmujemy z ognia. Ryż musi być kremowy, lekko kleisty ale nie rozgotowany i musi wchłonąć bulion. Doprawiamy ew. solą i pieprzem. Przykrywamy garnek i odstawiamy na 10 minut. Przed
Bon Appetit Małgorzatyinspiracja50g maki2 łyżki masy makowej (70-100g)sok pomarańczowy do konsystencji ew. aromat pomarańczowyjajkocynamon250-300ml mleka + sólMleko ustawiam na ogniu i doprowadzam do wrzenia. W miseczce łącze wszystkie składniki. Łyżkę moczę w zimnej wodzie nabieram masę i kładę kluski na osolone mleko. Gotuje kilka minut
More food, love and dreamsbył odpowiednio doprawiony, układają pierogi w rządki przed gotowaniem, próbują je też już lepić. Na pierogi potrzeba: - ok. 500g mąki pszennej - ok. 250ml CIEPŁEJ wody - łyżka oleju - ok.1,5kg ziemniaków - ok. 300g białego sera - 2 duże cebule - duża łyżka masła lub margaryny - sól, pieprz - ew. zezłocona na tłuszczu dodatkowa drobno posiekana cebula, śmietana Z ww. ilości powstanie około(...)całego ciasta i farszu. Jeśli ciasta jest za dużo można zrobić z niego puchnące na suchej patelni placki, ja często nadmiar ciasta przeznaczm na zamkniecie w nich cząstek jabłka. Gotuje je na końcu, uszlachetniam odrobiną masła i szczypta cukru i stanowią uzupełnienie pierogowej uczty. Gotowe pierogi mogą pod przykryciem poczekać na gotowanie. W sporym naczyniu gotuję je we wrzątku
I tu będę miała takie teorzechów (włoskie, brazylijskie, laskowe, ziemne, nerkowca) szczypta nasion i ew. wiórki kokosowe płaska łyżka karobu cynamon imbir świeży lub przyprawa w proszku Wykonanie: Do garnka wsypujemy płatki, otręby i karob. Na tym etapie możecie dodać bakalie i orzechy lub zrobić to później. Składniki zalewamy ok 300 ml wody i gotujemy na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając
Taste Of My DayUwielbiam flaki dom owe ale nie za często je jadam. W sklepach można kupić wiele gotowych flaków a rosole albo w pomidorach różnych firm w batonach
Ewa w kuchniJeśli dysponujemy odpowiednio dużym garnkiem ciśnieniowym, to znacznie szybciej i łatwiej przeprowadzimy kapustę w stan bigosu. Wbrew pozorom nie jest to wcale nowoczesna metoda, nasi przodkowie też tak gotowali. W dawnych czasach zalepiano szczelinę wokół pokrywy kotła ciastem, a gdy bigos był już gotowy wybuchał z donośnym "wiwatem". Mam nadzieję, że strażnicy tradycji kulinarnych wybaczą mi dodatek koncentratu pomidorowego(...)główka około 2 kg grzyby suszone około 50 g śliwki suszone 200 g kiełbasa około 400 g filet z indyka lub kurczaka około 400 g pieczona wieprzowinalub wołowina (ew. surowe) około 300 g czosnek 1 ząbek koncentrat pomidorowy (niekoniecznie) puszka 70 g ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec po kilka szt. kolendra mielona 0,5 łyżeczki słodka papryka
głodny alergikWalentynki zbliżają się wielkim krokiem... Jeśli szukacie fajnych przepisów (i nie tylko), aby zaskoczyć Waszą ukochaną osobę - to dobrze się składa.... Razem z zaprzyjaźnionymi
Di gotujekaszą, z naturalnym lub dzikim ryżem . Pyszny jest też w duecie z brokułem gotowanym na parze czy kalafiorem. Podajemy ze wszystkim, co wchłonie sos. Chociaż on jest tak dobry, że można go i bezkarnie zlizywać prosto z talerza SKŁADNIKI 3 małe piersi kurczaka 550-600g (ew. mięso z piersi indyka lub mięso z udek) 200ml śmietany
Karo in the Kitchenugotowanych jaj na twardo puszka kukurydzy majonez sól, pieprz szczypiorek lub ulubione zioła ew. szynka Jajka obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy odsączoną kukurydzy z puszki, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez lub jogurt wg własnego smaku, mieszamy, posypujemy szczypiorkiem i gotowe. Możemy dodać również szynkę gotowaną pokrojoną w kostkę lub paseczki
Pelusiowa Kuchniasłoika. Garnek stawiam na gazie i od momentu gdy woda zacznie się delikatnie gotować, zmniejszam płomień i pasteryzuję około 10 minut. Następnie słoiki ustawiam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia. Dżem z czekoladą i wiśniami jest gotowy, można schować do spiżarki. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwaga Babcia Gotuje