lekko osolonej z dodatkiem oleju wodzie, pierogi wrzucam partiami do gotującej się wody i gotuję od momentu ponownego zagotowania wody około 3 minut. Ugotowane pierogi możemy polać roztopionym masłem lub tym czym lubimy. Pierogi z kaszą jaglaną są gotowe, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa Polecam również zobaczyć przepisy na ciasta na pierogi z jajkiem
Uwaga Babcia Gotujefasolą ; blog Ewa w kuchni Śledzie z suszonymi pomidorami i orzechową nutą ; blog Ewa w kuchni Śledzie z grzybami w sosie śmietanowym ; blog Czerwień i błękit śledzie z orzechami ; blog babka w formie moskaliki w śmietanie ; blog babka w formie Śledzie w śliwkach ; blog Gotowanie jest łatwe Śledzie w zalewie pomidorowej ; blog czary gary Śledzie czosnkowe z imbirem ; blog Mój
Weekendy w domu i ogrodziepatelni chochelką płynu z fasolki i dodaję do garnka, całość dokładnie mieszam i gotuję około 3 minut, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam. Po zakręceniu gazu dodaję majeranek, mieszam, fasolka jest gotowa. Fasolka po bretońsku jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwaga Babcia Gotujemiodu - kilka goździków - łyżeczka naturalnego kakao - łyżeczka cynamonu - szczypta kardamonu - szczypta chilli - ew. kilka daktyli Wykonanie: 1. Zaparz kawę (sprawdzi się tu nawet mocna, orkiszowa kawa lub zielona herbata) 2. W rondelku podgrzej mleko sojowe wraz z syropem, przyprawami i posiekanymi daktylami 3. Gotuj mleko kilka minut, aż zacznie unosić się aromatyczny zapach 4. Przelej mleko do kawy
Pland based fillejabłkami: - 50g kaszy jaglanej - cynamon - stewia lub cukier - wanilia/aromat waniliowy/cukier waniliowy - 50ml mleka roślinnego (ew. krowiego) - dwie łyżeczki oleju kokosowego - małe jabłko - 1 lub 2 łyżki wiórek kokosowych Wykonanie: 1. Dzień wcześniej zalej kaszę jaglaną wodą i zostaw na noc lub upraż ją przed samym gotowaniem na suchej patelni (dwa najlepsze sposoby na pozbycie się charakterystycznej goryczki) 2. Ugotuj kaszę
Pland based filleminut małe słoiczki , większe do 30 minut. Należy zwrócić uwagę żeby woda się nie gotowała. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia. Dżem truskawkowy jest gotowy, jeżeli słoiczki dobrze złapały to możemy go przechowywać latami. Życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwaga Babcia Gotujepytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował." NASZE ODPOWIEDZI NA PYTANIA EWY: 1. Jakiej potrawy lub składnika w życiu nie weźmiesz do ust? Konczi: za żadne skarby nie tknę móżdżków ... o nie !!! Szpileczka: wszelkiego rodzaju robali 2. Od jak dawna kuchnia i gotowanie jest Twoją pasją a nie koniecznością? Konczi: już jako dziecko wiele czasu spędzałam
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiFarszynki czyli warmińsko – mazurskie ziemniaczane kotlety. Przez wiele lat nie robiłam kotletów ziemniaczanych i był to błąd. Z tak prostych składników można wyczarować pyszne danie. W
Smaki EwyZupka ze świeżego kalafiora, doskonała w smaku, delikatna. Jednym słowem warto spróbować .SKŁADNIKI:pół kalafiora1 marchewkakawałek porawywar mięsny ok. 1,5 lsól, pieprz do smakupół pęczka
W kuchennym oknie EwyCzy lubimy pierogi? Wydaje się ,że tak, tylko każdy ma swój rodzaj. Oczywiście chodzi o nadzienie.W mojej kuchni królowały przeważnie pierogi ruski. Wszystkim smakowały
W kuchennym oknie Ewysposób. Jesteśmy zmęczeni po Świętach Wielkanocnych-dlatego.dziś, będzie łatwo. SKŁADNIKI: 300 g. krewetek (gotowanych) Marynata: 1/2 cebuli pokrojona w drobną kosteczkę ok 3-4 cm świeżego imbiru -drobno posiekanego 2 ząbki czosnku (drobno posiekane) sok z jednej cytryny sos sojowy (wg uznania) posiekana natka pietruszki ew. woda, jeżeli sos będzie zbyt słony. PRZYGOTOWANIE: Łączymy wszystkie składniki marynaty, następnie zanurzamy
Kopystką po garachbulionu kasza gryczana biała - zwykła tez może być domowa Vegeta natka pietruszki ew. śmietana lub jogurt naturalny do zabielenia Przygotowanie : Pieczarki oczyszczamy jeśli są bardzo świeże,ładne - białe nie musimy ich obierać lecz dobrze jest to zrobić - zupa będzie też bardziej lekko strawna. Wodę gotujemy, dodajemy Vegetę i masło ( możemy użyć bulionu ) Pieczarki kroimy w pół plasterki
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęgronie tych pierwszych i nie wyobrażam sobie lipca bez bobu. Najlepszy jest młody, gotowany kilka minut i którego nie musimy obierać ze skórek. Ze wsi w sobotę wróciłam więc z całą siatką bobu. Wyłuskałam go i od razu ugotowałam. I wtedy przypomniałam sobie, że u Ewy widziałam pomysł na bób z cebulą i pietruszką. Zapowiadał się bardzo smakowicie, więc dorzuciłam
Obiad gotowydodaję koncentrat pomidorowy , majeranek doprawiam solą , pieprzem , pieprzem cayenne ( opcjonalnie sosem tabasco ) i gotuję jeszcze 5 minut . Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam - osobiście doprawiam tak żeby zupa była dość pikantna . Zupa jest gotowa . Zupa meksykańska z soją jest gotowa . Życzę smacznego . Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwaga Babcia Gotujechochelek gotującej się zupy , dokładnie mieszam i wlewam całość do zupy . Doprawiam i gotuję jeszcze około 2 – 3 minut. Po zakręceniu gazu pod garnkiem dodaję posiekaną bazylię – zupa pomidorowa z soczewicą jest gotowa. Zupa pomidorowa z soczewicą jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwaga Babcia Gotujemałe słoiczki , większe do 30 minut. Należy zwrócić uwagę żeby woda się nie gotowała. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia. Dżem z agrestu jest gotowy, jeżeli słoiczki dobrze złapały to możemy go przechowywać latami. Życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwaga Babcia Gotujemałe słoiczki , większe do 30 minut. Należy zwrócić uwagę żeby woda się nie gotowała. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia. Dżem z moreli jest gotowy, jeżeli słoiczki dobrze złapały to możemy go przechowywać latami. Życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwaga Babcia Gotujewarzywnego 2 cebule 3-4 ząbki czosnku 4 jajka olej roślinny do podsmażenia ew. sól i pieprz do smaku Cebulę obieram, siekam, szklę na oleju. Dodaję po chwili posiekany i obrany czosnek. Wlewam bulion, doprowadzam do wrzenia. Liście pokrzyw płuczę, siekam i wrzucam do wrzątku. Gotuję 5 minut, po czym miksuję blenderem na gładki krem. Jajka roztrzepuję z odrobiną wody
W kuchni Karmel-itkiząbek czosnku 4 jajka ugotowane na twardo szczypta kwasku cytrynowego, ew. sok z cytryny sól, pieprz Wykonanie: Z botwinki odcinamy małe buraczki, obieramy je i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnuszka, zalewamy 1 szklanką wody, dodajemy kwasek, ewentualnie sok z cytryny i gotujemy 5 minut. Liście botwinki porządnie płuczemy i kroimy w paseczki, dorzucamy do gotujących się
Kulinarne przygody Gatityłyżkę oliwy, wkładam liść laurowy, cząber oraz ziele angielskie i gotuję kolejne pół godziny. Taki zabieg sprawia, że fasola ma delikatny słodkawy smak. Kiedy fasola jest miękka dodaję pokrojone w paski warzywa, czekam aż się ugotują i wlewam przecier pomidorowy (domowego wykonania, ew. mogą być pomidory w puszce), trzymając jeszcze około 10 minut
Życie na widelcubiałego sera (typu włoskiego)200 g świeżych jagód + łyżka cukru / ew. mrożoneew. śmietana 12% do polaniaSposób przygotowania:Makaron przygotowujemy według rozpiski na opakowaniu. Z mojego przepisu: makaron rozwałkowujemy na około 0,3 mm, kroimy na paski szerokości około 1,5 cm i gotujemy we wrzącej, lekko osolonej wodzie przez około 4-5 minut. Odcedzamy.Świeże jagody myjemy
Słodkie PrzyjemnościDodajemy groszek oraz szparagi wcześniej podgotowane i pokrojone w kawałki 2 cm. Gotujemy przez 5 min cały czas mieszając. Następnie dodajemy gorgonzolę i mieszamy by się rozpuścił. Zdejmujemy z ognia. Ryż musi być kremowy, lekko kleisty ale nie rozgotowany i musi wchłonąć bulion. Doprawiamy ew. solą i pieprzem. Przykrywamy garnek i odstawiamy na 10 minut. Przed
Bon Appetit Małgorzatyinspiracja50g maki2 łyżki masy makowej (70-100g)sok pomarańczowy do konsystencji ew. aromat pomarańczowyjajkocynamon250-300ml mleka + sólMleko ustawiam na ogniu i doprowadzam do wrzenia. W miseczce łącze wszystkie składniki. Łyżkę moczę w zimnej wodzie nabieram masę i kładę kluski na osolone mleko. Gotuje kilka minut
More food, love and dreams