ZUPA Z MŁODYCH POKRZYW Z JAJKIEM 262warzywnego 2 cebule 3-4 ząbki czosnku 4 jajka olej roślinny do podsmażenia ew. sól i pieprz do smaku Cebulę obieram, siekam, szklę na oleju. Dodaję po chwili posiekany i obrany czosnek. Wlewam bulion, doprowadzam do wrzenia. Liście pokrzyw płuczę, siekam i wrzucam do wrzątku. Gotuję 5 minut, po czym miksuję blenderem na gładki krem. Jajka roztrzepuję z odrobiną wody
W kuchni Karmel-itki
Chłodnik 210ząbek czosnku 4 jajka ugotowane na twardo szczypta kwasku cytrynowego, ew. sok z cytryny sól, pieprz Wykonanie: Z botwinki odcinamy małe buraczki, obieramy je i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnuszka, zalewamy 1 szklanką wody, dodajemy kwasek, ewentualnie sok z cytryny i gotujemy 5 minut. Liście botwinki porządnie płuczemy i kroimy w paseczki, dorzucamy do gotujących się
Kulinarne przygody Gatity
Zupa fasolowa 277łyżkę oliwy, wkładam liść laurowy, cząber oraz ziele angielskie i gotuję kolejne pół godziny. Taki zabieg sprawia, że fasola ma delikatny słodkawy smak. Kiedy fasola jest miękka dodaję pokrojone w paski warzywa, czekam aż się ugotują i wlewam przecier pomidorowy (domowego wykonania, ew. mogą być pomidory w puszce), trzymając jeszcze około 10 minut
Życie na widelcu
Włoski makaron z jagodami 202białego sera (typu włoskiego)200 g świeżych jagód + łyżka cukru / ew. mrożoneew. śmietana 12% do polaniaSposób przygotowania:Makaron przygotowujemy według rozpiski na opakowaniu. Z mojego przepisu: makaron rozwałkowujemy na około 0,3 mm, kroimy na paski szerokości około 1,5 cm i gotujemy we wrzącej, lekko osolonej wodzie przez około 4-5 minut. Odcedzamy.Świeże jagody myjemy
Słodkie Przyjemności
Niemcy wygrali a ja zrobiłam risotto ze szparagami :) 234Dodajemy groszek oraz szparagi wcześniej podgotowane i pokrojone w kawałki 2 cm. Gotujemy przez 5 min cały czas mieszając. Następnie dodajemy gorgonzolę i mieszamy by się rozpuścił. Zdejmujemy z ognia. Ryż musi być kremowy, lekko kleisty ale nie rozgotowany i musi wchłonąć bulion. Doprawiamy ew. solą i pieprzem. Przykrywamy garnek i odstawiamy na 10 minut. Przed
Bon Appetit Małgorzaty
493. Nowy rok, słoik dobrych wspomnień i kluski. 192inspiracja50g maki2 łyżki masy makowej (70-100g)sok pomarańczowy do konsystencji ew. aromat pomarańczowyjajkocynamon250-300ml mleka + sólMleko ustawiam na ogniu i doprowadzam do wrzenia. W miseczce łącze wszystkie składniki. Łyżkę moczę w zimnej wodzie nabieram masę i kładę kluski na osolone mleko. Gotuje kilka minut
More food, love and dreams
Ruskie wyszły, leniwe zostały - pierogi, pierogi, pierogi..... 314był odpowiednio doprawiony, układają pierogi w rządki przed gotowaniem, próbują je też już lepić. Na pierogi potrzeba: - ok. 500g mąki pszennej - ok. 250ml CIEPŁEJ wody - łyżka oleju - ok.1,5kg ziemniaków - ok. 300g białego sera - 2 duże cebule - duża łyżka masła lub margaryny - sól, pieprz - ew. zezłocona na tłuszczu dodatkowa drobno posiekana cebula, śmietana Z ww. ilości powstanie około(...)całego ciasta i farszu. Jeśli ciasta jest za dużo można zrobić z niego puchnące na suchej patelni placki, ja często nadmiar ciasta przeznaczm na zamkniecie w nich cząstek jabłka. Gotuje je na końcu, uszlachetniam odrobiną masła i szczypta cukru i stanowią uzupełnienie pierogowej uczty. Gotowe pierogi mogą pod przykryciem poczekać na gotowanie. W sporym naczyniu gotuję je we wrzątku
I tu będę miała takie te
Na śniadanie - owsianka 243orzechów (włoskie, brazylijskie, laskowe, ziemne, nerkowca) szczypta nasion i ew. wiórki kokosowe płaska łyżka karobu cynamon imbir świeży lub przyprawa w proszku Wykonanie: Do garnka wsypujemy płatki, otręby i karob. Na tym etapie możecie dodać bakalie i orzechy lub zrobić to później. Składniki zalewamy ok 300 ml wody i gotujemy na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając
Taste Of My Day
Domowe flaki wołowe 200Uwielbiam flaki dom owe ale nie za często je jadam. W sklepach można kupić wiele gotowych flaków a rosole albo w pomidorach różnych firm w batonach
Ewa w kuchni
Tradycyjny bigos myśliwski 440Jeśli dysponujemy odpowiednio dużym garnkiem ciśnieniowym, to znacznie szybciej i łatwiej przeprowadzimy kapustę w stan bigosu. Wbrew pozorom nie jest to wcale nowoczesna metoda, nasi przodkowie też tak gotowali. W dawnych czasach zalepiano szczelinę wokół pokrywy kotła ciastem, a gdy bigos był już gotowy wybuchał z donośnym "wiwatem". Mam nadzieję, że strażnicy tradycji kulinarnych wybaczą mi dodatek koncentratu pomidorowego(...)główka około 2 kg grzyby suszone około 50 g śliwki suszone 200 g kiełbasa około 400 g filet z indyka lub kurczaka około 400 g pieczona wieprzowinalub wołowina (ew. surowe) około 300 g czosnek 1 ząbek koncentrat pomidorowy (niekoniecznie) puszka 70 g ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec po kilka szt. kolendra mielona 0,5 łyżeczki słodka papryka
głodny alergik
Przepisy z miłością. Kulinarny poradnik na walentynki - e-book z moim udziałem 197Walentynki zbliżają się wielkim krokiem... Jeśli szukacie fajnych przepisów (i nie tylko), aby zaskoczyć Waszą ukochaną osobę - to dobrze się składa.... Razem z zaprzyjaźnionymi
Di gotuje
Piersi w sosie z niebieskiego sera i suszonych pomidorów 223kaszą, z naturalnym lub dzikim ryżem . Pyszny jest też w duecie z brokułem gotowanym na parze czy kalafiorem. Podajemy ze wszystkim, co wchłonie sos. Chociaż on jest tak dobry, że można go i bezkarnie zlizywać prosto z talerza SKŁADNIKI 3 małe piersi kurczaka 550-600g (ew. mięso z piersi indyka lub mięso z udek) 200ml śmietany
Karo in the Kitchen
Pychotka 51759ugotowanych jaj na twardo puszka kukurydzy majonez sól, pieprz szczypiorek lub ulubione zioła ew. szynka Jajka obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy odsączoną kukurydzy z puszki, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez lub jogurt wg własnego smaku, mieszamy, posypujemy szczypiorkiem i gotowe. Możemy dodać również szynkę gotowaną pokrojoną w kostkę lub paseczki
Pelusiowa Kuchnia
Czekoladowy Dżem Wiśniowy | Przepis na Dżem z Czekoladą 261słoika. Garnek stawiam na gazie i od momentu gdy woda zacznie się delikatnie gotować, zmniejszam płomień i pasteryzuję około 10 minut. Następnie słoiki ustawiam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia. Dżem z czekoladą i wiśniami jest gotowy, można schować do spiżarki. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwaga Babcia Gotuje