ewa gotuje - 1619 przepisów (strona:27/108)

Naleśniki z serem i sosem śliwkowym 184

mnie przepis na ciasto naleśnikowe, z którego korzystam już od dłuższego czasu. Pochodzi on z książki Ewy Wachowicz. Post Naleśniki z serem i sosem śliwkowym pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Słońce, a ty gdzie?! KREM Z DYNI. 206

ciężko idzie przy tej ulewie. Leje jak z cebra i ani myśli przestać, chmury nawarstwiają się nieprzyjaźnie. Przełamałam więc swój zwyczaj nie gotowania z książek, jednocześnie stawiając się okoniem paskudnej aurze. Ugotowałam krem z dyni. Według receptury Ewy Wachowicz. Z książki, jaką otrzymała od niej na nagraniu ( klik ). KREM Z DYNI. Zupę robiłam według przepisu. Śmietanę jednak zastąpiłam jogurtem naturalnym

W kuchni Karmel-itki
Mrożona kawa z lodami śmietankowo – czekoladowymi 110

Dobra alternatywa dla gorącej kawy w te upalne dni to kawa mrożona. Ma też ona tą zaletę, że łączy w sobie orzeźwiający napój i słodki deser

Smaki Ewy
Sernik z borówkami 417

mnie smakują lepiej niż jagody. Wykorzystałam przepis na  sernik z budyniem Ewy Wachowicz, który lekko zmodyfikowałam wg swoich potrzeb Wyszedł bardzo dobry, wilgotny, rozpływający się w ustach. Polecam. Post Sernik z borówkami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Pierogi z Kaszą Jaglaną i Twarogiem 219

lekko osolonej z dodatkiem oleju wodzie, pierogi wrzucam partiami do gotującej się wody i gotuję od momentu ponownego zagotowania wody około 3 minut. Ugotowane pierogi możemy polać roztopionym masłem lub tym czym lubimy. Pierogi z kaszą jaglaną są gotowe, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa    Polecam również zobaczyć przepisy na ciasta na pierogi z jajkiem

Uwaga Babcia Gotuje
"Wytrawne potrawy wigilijne 2016" - podsumowanie akcji 182

fasolą ; blog Ewa w kuchni Śledzie z suszonymi pomidorami i orzechową nutą ; blog Ewa w kuchni Śledzie z grzybami w sosie śmietanowym ; blog Czerwień i błękit śledzie z orzechami ; blog babka w formie moskaliki w śmietanie ; blog babka w formie Śledzie w śliwkach ; blog Gotowanie jest łatwe Śledzie w zalewie pomidorowej ; blog czary gary Śledzie czosnkowe z imbirem ; blog Mój

Weekendy w domu i ogrodzie
Przepis - Fasolka po Bretońsku 433

patelni chochelką płynu z fasolki i dodaję do garnka, całość dokładnie mieszam i gotuję około 3 minut, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam. Po zakręceniu gazu dodaję majeranek, mieszam, fasolka jest gotowa. Fasolka po bretońsku jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
11. Śniegu nie ma, mróz nie szczypie: czyli świąteczny napój mocy ★ 198

miodu - kilka goździków  - łyżeczka naturalnego kakao - łyżeczka cynamonu - szczypta kardamonu - szczypta chilli - ew. kilka daktyli Wykonanie: 1. Zaparz kawę (sprawdzi się tu nawet mocna, orkiszowa kawa lub zielona herbata) 2. W rondelku podgrzej mleko sojowe wraz z syropem, przyprawami i posiekanymi daktylami 3. Gotuj mleko kilka minut, aż zacznie unosić się aromatyczny zapach 4. Przelej mleko do kawy

Pland based fille
12. Odbiła mi palma na punkcie kokosa: czyli jaglanka ze smażonymi jabłkami ★ 129

jabłkami: - 50g kaszy jaglanej - cynamon - stewia lub cukier - wanilia/aromat waniliowy/cukier waniliowy - 50ml mleka roślinnego (ew. krowiego) - dwie łyżeczki oleju kokosowego - małe jabłko - 1 lub 2 łyżki wiórek kokosowych Wykonanie: 1. Dzień wcześniej zalej kaszę jaglaną wodą i zostaw na noc lub upraż ją przed samym gotowaniem na suchej patelni (dwa najlepsze sposoby na pozbycie się charakterystycznej goryczki) 2. Ugotuj kaszę

Pland based fille
Domowy Dżem Truskawkowy 100% Naturalny 177

minut małe słoiczki , większe do 30 minut. Należy zwrócić uwagę żeby woda się nie gotowała. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia. Dżem truskawkowy jest gotowy, jeżeli słoiczki dobrze złapały to możemy go przechowywać latami. Życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Wyróżnienie Liebster Blog Award 140

pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował." NASZE ODPOWIEDZI NA PYTANIA EWY: 1.  Jakiej potrawy lub składnika w życiu nie weźmiesz do ust? Konczi: za żadne skarby nie tknę móżdżków ... o nie !!! Szpileczka: wszelkiego rodzaju robali 2.  Od jak dawna kuchnia i gotowanie jest Twoją pasją a nie koniecznością? Konczi: już jako dziecko wiele czasu spędzałam

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Farszynki czyli warmińsko – mazurskie ziemniaczane kotlety 282

Farszynki czyli warmińsko – mazurskie ziemniaczane kotlety. Przez wiele lat nie robiłam kotletów ziemniaczanych i był to błąd. Z tak prostych składników można wyczarować pyszne danie. W

Smaki Ewy
Zupa kalafiorowa 164

Zupka ze świeżego kalafiora, doskonała w smaku, delikatna. Jednym słowem warto spróbować .SKŁADNIKI:pół kalafiora1 marchewkakawałek porawywar mięsny ok. 1,5 lsól, pieprz do smakupół pęczka

W kuchennym oknie Ewy
Wyśmienite pierogi z mięsem i kapustą 182

Czy lubimy pierogi? Wydaje się ,że tak, tylko każdy ma swój rodzaj. Oczywiście chodzi o nadzienie.W mojej kuchni  królowały przeważnie  pierogi ruski. Wszystkim smakowały

W kuchennym oknie Ewy
Krewetki w marynacie imbirowej 141

sposób. Jesteśmy zmęczeni po Świętach Wielkanocnych-dlatego.dziś, będzie łatwo. SKŁADNIKI: 300 g. krewetek (gotowanych) Marynata: 1/2 cebuli pokrojona w drobną kosteczkę ok 3-4 cm świeżego imbiru -drobno posiekanego 2 ząbki czosnku (drobno posiekane) sok z jednej cytryny sos sojowy (wg uznania) posiekana natka pietruszki ew. woda, jeżeli sos będzie zbyt słony. PRZYGOTOWANIE: Łączymy wszystkie składniki marynaty, następnie zanurzamy

Kopystką po garach