ewa gotuje - 1619 przepisów (strona:29/108)

Domowe flaki wołowe 141

Uwielbiam flaki dom owe ale nie za często je jadam. W sklepach można kupić wiele gotowych flaków a rosole albo w pomidorach różnych firm w batonach

Ewa w kuchni
Tradycyjny bigos myśliwski 383

Jeśli dysponujemy odpowiednio dużym garnkiem ciśnieniowym, to znacznie szybciej i łatwiej przeprowadzimy kapustę w stan bigosu. Wbrew pozorom nie jest to wcale nowoczesna metoda, nasi przodkowie też tak gotowali. W dawnych czasach zalepiano szczelinę wokół pokrywy kotła ciastem, a gdy bigos był już gotowy wybuchał z donośnym "wiwatem". Mam nadzieję, że strażnicy tradycji kulinarnych wybaczą mi dodatek koncentratu pomidorowego(...)główka około 2 kg grzyby suszone około 50 g śliwki suszone 200 g kiełbasa około 400 g filet z indyka lub kurczaka około 400 g pieczona wieprzowinalub wołowina (ew. surowe) około 300 g czosnek 1 ząbek koncentrat pomidorowy (niekoniecznie)  puszka 70 g ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec  po kilka szt. kolendra mielona 0,5 łyżeczki słodka papryka

głodny alergik
Przepisy z miłością. Kulinarny poradnik na walentynki - e-book z moim udziałem 110

Walentynki zbliżają się wielkim krokiem...    Jeśli szukacie fajnych przepisów (i nie tylko), aby zaskoczyć Waszą ukochaną osobę - to dobrze się składa.... Razem z zaprzyjaźnionymi

Di gotuje
Piersi w sosie z niebieskiego sera i suszonych pomidorów 158

kaszą, z naturalnym lub dzikim ryżem . Pyszny jest też w duecie z brokułem gotowanym na parze czy kalafiorem. Podajemy ze wszystkim, co wchłonie sos. Chociaż on jest tak dobry, że można go i bezkarnie zlizywać prosto z talerza SKŁADNIKI 3 małe piersi kurczaka 550-600g (ew. mięso z piersi indyka lub mięso z udek) 200ml śmietany

Karo in the Kitchen
Pychotka 51684

ugotowanych jaj na twardo puszka kukurydzy majonez sól, pieprz szczypiorek lub ulubione zioła ew. szynka Jajka obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy odsączoną kukurydzy z puszki, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez lub jogurt wg własnego smaku, mieszamy, posypujemy szczypiorkiem i gotowe. Możemy dodać również szynkę gotowaną pokrojoną w kostkę lub paseczki

Pelusiowa Kuchnia
Czekoladowy Dżem Wiśniowy | Przepis na Dżem z Czekoladą 177

słoika. Garnek stawiam na gazie i od momentu gdy woda zacznie się delikatnie gotować, zmniejszam płomień i pasteryzuję około 10 minut. Następnie słoiki ustawiam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia. Dżem z czekoladą i wiśniami jest gotowy, można schować do spiżarki. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Zupa z Pokrzywą i Szpinakiem 159

dokładnie mieszam. Następnie wlewam do zupy i całość dokładnie mieszam. Zupę po zabieleniu gotuję jeszcze około 5 minut, sprawdzam smak jeżeli trzeba to doprawiam – zupa jest gotowa. Zupa z pokrzywą i szpinakiem jest gotowa, można ją podać z ugotowanym na twardo jajkiem. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Sernik jaglany bez pieczenia 139

garść rodzynek POLEWA: - 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady - 2 łyżki syropu z agawy/cukru trzcinowego - ew. 1 łyżka masła klarowanego Kaszę wsyp do garnka i podpraż kilka minut na małym ogniu, żeby pozbawić ją goryczy. Zalej kaszę 2 szklankami gorącej wody, dodaj sok z pomarańczy, skórkę i cukier/syrop. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Może to zająć

Smakuje zdrowo
Gulasz z Cieciorki (Ciecierzycy) bez Mięsa 171

solą, pieprzem, pieprzem cayenne (lubię ostry więc dałam sporo pieprzu). Mieszam i całość gotuję jeszcze około 10 minut. Po zakręceniu gazu dodaję posiekaną natkę pietruszki, bazylię, mieszam sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam. Gulasz jest gotowy. Gulasz z cieciorki jest gotowy. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Dżem Truskawkowy z Pomarańczą 190

małe słoiczki , większe do 30 minut. Należy zwrócić uwagę żeby woda się nie gotowała. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia. Dżem truskawkowy z pomarańczą jest gotowy, jeżeli słoiczki dobrze złapały to możemy go przechowywać latami. Życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Dżem Truskawkowy z Rabarbarem 141

małe słoiczki , większe do 30 minut. Należy zwrócić uwagę żeby woda się nie gotowała. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia. Dżem truskawkowy z rabarbarem jest gotowy, jeżeli słoiczki dobrze złapały to możemy go przechowywać latami. Życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Przepis na Domowy Syrop z Czarnej Porzeczki 206

większe (1 litrowe) do 30 minut. Należy zwrócić uwagę żeby woda się nie gotowała. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia. Syrop z czarnych porzeczek jest gotowy, jeżeli słoiczki dobrze złapały to możemy go przechowywać latami. Życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Dżem Jabłkowy z Jabłek Papierówek 169

małe słoiczki , większe do 30 minut. Należy zwrócić uwagę żeby woda się nie gotowała. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia. Dżem jabłkowy z papierówek jest gotowy, jeżeli słoiczki dobrze złapały to możemy go przechowywać latami. Życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Apple curd 133

szklanki cukru sok i skórka z połowy cytryny 2 żółtka 100g masła ew. 1/4 szklanki wody Przygotowanie: Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce. Umieścić w rondelku, ewentualnie podlać wodą (ja miałam bardzo soczyste jabłka, nie musiałam podlewać wodą). Wlać sok i dodać skórkę z cytryny. Gotować aż jabłka całkiem się rozpadną. Odstawić do wystudzenia. Żółtka zmiksować z cukrem i masłem

Cakes By Kejt
Chłodnik ogórkowy z miętą 160

Przyznam szczerze, że nie przepadam za chłodnikami i nigdy nie rozumiałam dlaczego ktoś może lubić jeść płynną mizerię, czyli chłodnik ogórkowy. Wczoraj zrozumiałam - w taki upał

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!