przez godzinę piekę w temperaturze ok. 180 stopni w piekarniku. Można ew. dusić danie na kuchence na średnim ogniu, ten sam czas. I mrozy nie straszne, gdy na talerz wędrują sulmierzyckie gołąbki w wersji dalekiej od light ;) Można podawać samodzielnie, w towarzystwie pieczywa lub innego obiadowego dodatku typu gotowane ziemniaki albo ryż. Smacznego!!! #obiad #kolacja #kapusta #miesomielone #gołąbkisiekane #itbmtt
I tu będę miała takie teśmietanę zahartować, mieszam i śmietanę wlewam do garnka. Całość mieszam i gotuję jeszcze około 2 minut. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą i pierzem – zupa pokrzywowa jest gotowa. Zupa z pokrzywy jest gotowa można podawać z jajkiem ugotowanym na twardo lub pieczywem. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwaga Babcia Gotujejabłek i zupy) 3 jabłka 1 pęczek mięty sól, pieprz, ew. cukier * Przepis na domowy bulion warzywny poniżej Przygotowanie: Do dużego rondla dodać 100 g masła (resztę zostawić do smażenia jabłek), gdy się rozpuści wsypać groszek. Wymieszać. Wlać litr gorącego bulionu warzywnego. Zagotować, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości (około 15 minut). Zdjąć z ognia. 200 ml * śmietany
Moja Delicjawzmacniaczy smaku. SKŁADNIKI: 50 g masła 450g maku 60g rodzynek (ew. suszonej żurawiny) 10 suszonych śliwek 60g orzechów włoskich pół szklanki płatków migdałów 2-3 łyżki cukru wg. uznania kandyzowana skórka cytrynowa pół szklanki rumu WYKONANIE: Mak wsypać do garnuszka, zalać woda tak aby był zanurzony i gotować na małym ogniu około 30 minut. Zdjąć z gazu i odcedzić
Pyry na GazSuper jest zatrzymać smak majowych warzyw. Ja uwielbiam po prostu szparagi, jako dodatek do mięs, ale również KREM ZE SZPARAGÓW. Dlatego zamrażam to warzywo i przypominam
Kuchnia Beatywrzucam partiami pierogi i od momentu wypłynięcia pierogów na wierzch, gotuję jeszcze około 1 minuty. Następnie pierogi wyjmuję łyżką cedzakową na talerz i polewam roztopionym masłem (pierogi możemy również polać podsmażonym boczkiem z cebulką lub skwarkami ze słoninki). Pierogi leniwe są gotowe, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwaga Babcia Gotujebyło ją widać i bez obierania). Dodać warzywa i jeszcze gotować przez kilka minut, jeśli jest potrzeba dodać trochę wody. Mieszać od czasu do czasu. W tzw. międzyczasie blanszować jarmuż, oddzielić od twardych łodyg i porwać na mniejsze kawałki. Upewnić się czy nasze danie ma odpowiedni smak, i ew. doprawić jeszcze do smaku. Zdjąć z ognia. Dodać jarmuż i gałązkę
Lubię to gotujęśmietanka kokosowa) * wiórki kokosowe- 2 płaskie łyżeczki + ew. do posypania Rabarbar pokroić, wraz z truskawkami przełożyć do garnka, zasypać cukrem, dodać ziarenka z wanilii i odstawić na około 15 minut. Wlać szklankę wody, a w pozostałej części wymieszać skrobię ziemniaczaną. Owoce doprowadzić do wrzenia i gotować max. 2 minuty. Następnie wlać mieszankę skrobiową oraz sok z cytryny i energicznie mieszać
Kraina Miodem PłynącaKolejna pyszna sałatka dietetyczna. Dzisiaj brokuł z czerwoną fasolą i serkiem wiejskim. Przygotowanie ekspresowe. Polecam bardzo smaczna nie tylko dla trzymających linię. SKŁADNIK 1 brokuł 2
W kuchennym oknie EwySkładniki: 250 g ciecierzycy 3 łyżki oleju 1 łyżeczka soli morskiej 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej Ciecierzycę namoczyć w zimnej wodzie na około
Ewusiowe SmakiNa dzisiejszy poranek proponuję smaczne, pachnące bułeczki nadziewane szynką, oliwkami i serem. Zapachem wypełni się cały dom. Składniki: Ciasto ( na ok. 10 bułeczek ) 250 gram mąki
Smaki EwyPołączenie na pierwszy rzut oka (i kubków smakowych) dziwne, ale zaskakująco dobre! Składniki: 1 duży burak 1 duży banan 1/2 szklanki soku z bananów 3 łyżki
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Pomysł na ciasto własny, ale powstał na bazie połączenia różnych przepisów. W rezultacie wyszło pyszne, winne ciasto wiśniowe. SKŁADNIKI:Ciasto: biszkopt jasny, przepis dowolny. Masa
W kuchennym oknie Ewykoniec masą krówkową. Jako, że gotowanie puszki mleka skondensowanego dla paru łyżek wydało mi się bez sensu - do kuchenki mikrofalowej włożyłam parę krówek z 2 łyżkami kremówki i włączyłam promienie na 3 minuty. Po wyjęciu dokładnie wymieszałam i zostawiłam do przestygnięcia. Polewa powstała więc szybko i sprawnie :) Smacznego :) Koniecznie zajrzyjcie na Ewa Kuchennie na facebooku
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!blogu pojawia się mnóstwo przepisów śniadaniowych, ostatnio zalałam Was wręcz pomysłami na pieczone owsianki. Na co dzień nie ograniczamy się jednak tylko do nich i szczerze mówiąc klasyczną, gotowaną owsiankę robi się znacznie szybciej i przy maluchu uczepionym nogi, jest ją znacznie łatwiej przyrządzić. Chciałam więc zaproponować Wam dwie mieszanki dodatków, które pięknie zdobią i ożywiają owsiankę, a także wzbogacają(...)szkl. wody - zalane płatki zostawione na noc i zagotowane rano) banan 2 łyżki masła orzechowego (zmielone fistaszki bądź kupne 100% orzechów) dżem z czarnej porzeczki orzechy (nerkowiec i laskowe) ew. ziarna (słonecznik, pestki dyni, siemię lniane) Owsianka owocowa baza owsiana j.w. duże jabłko 2 łyżki masła orzechowego j.w. żurawina nerkowiec/pestki słonecznika Obydwa zestawy są bardzo jesienne i rozgrzewające
Przepysznik - BLW i nie tylko