ewa gotuje - 1619 przepisów (strona:32/108)

PULPETY Z INDYKA NA POMIDOROWYM RYŻU 181

bazylia 1/2 bulionu sól pieprz cukier cebula olej woreczek ryżu  ew. łyżka ukwaszonej śmietany Wykonanie:Mięso mielone mieszamy w misce z jajkiem, kaszą manną i przyprawami. Dobrze wyrabiamy. Mokrymi dłońmi formujemy nieduże pulpeciki. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie, sól, wkładamy pulpety i gotujemy ok 20 minut.Na rozgrzanym oleju podsmażamy na złoty kolor pokrojoną w kostkę

Walijskie Pichcenie
Mielonka z SZYNKOWARA 154

łyżeczki zwykłej soli lub 1 i 1/3 zwykłej soli + 2/3 soli czosnkowej ew. 2 ząbki czosnku ( przeciś. przez praskę) 1. Mięso przekładamy do miski, dodajemy sól, pieprz, majeranek, żelatynę, ew. czosnek i zaczynamy wyrabiać mięso, w trakcie dolewając wodę. 2. Kiedy mięso dobrze wyrobimy, wykładamy nasz szynkowar przygotowanym do tego celu woreczkiem, które możemy dostać na internecie ( ja kupiłam paczkę(...)szynkowar odstawiamy  do lodówki na 2-3 h. 6. Po tym czasie wyjmujemy nasz szynkowar z lodówki, wstawiamy do głębokiego garnka, którego dno wykładamy jakąś szmatką ( jak na gotowanie słoików ) i zalewamy gorącą wodą, pamiętając o tym aby poziom wody był powyżej poziomu mięsa. 7. Włączamy gaz  i wkładamy termometr do wody gdyż potrzebujemy osiągnąć żądana temperaturę

Gotowanie...to proste !
Żur z białą kiełbasą i boczkiem 160

wcześniej kiełbasę. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę majerankiem (ja daję około 2-3 łyżki). Próbujemy i jeżeli jest za kwaśny dosypujemy cukru. Do smaku doprawiamy solą. Zakwas na żur Zakwas na żur możecie zrobić sami lub kupić gotowy. Kupując zwróćcie uwagę na skład – nie powinno być w nim nic poza mąką żytnią,wodą i ew. czosnkiem i liściem laurowym(...)piekarniku) A na co dzień …ja lubię zagryzać żur świeżym chlebem z masłem, mój mąż jada go z pokrojonym w ćwiartki jajkiem na twardo a tata z gotowanymi, ubitymi ziemniakam okraszonymi skwarkami… Każdy ma swojego „smaka” Powodzenia w poszukiwaniu idealnego smaku żuru! The post Żur z białą kiełbasą i boczkiem appeared first on Kulinarna Patilogia

Kulinarna Patilogia
Puree ziemniaczano - chrzanowe 133

Witajcie w Nowym Roku. Na dzisiaj do obiadu proponuję chrzanowe ziemniaczki, odmianę tradycyjnego dodatku. Bardzo wyraziste w smaku. W zależności od tego ile dodamy chrzanu - tak

Smaki Ewy
Dżem rabarbarowy z pomarańczą i nutą wanilii 110

Kolejna propozycja z rabarbarem w roli głównej. Dzisiaj przestawiam dżem słodko – kwaskowaty z nutą pomarańczy i wanilii. Cóż więcej dodać, trzeba spróbować. Składniki: 800 gram rabarbaru

Smaki Ewy
Chochla #2 210

Jest, już jest! Drugi numer naszej Chochli, który potwierdza, że spotkania w Internecie mogą prowadzić do powstania naprawdę ciekawych projektów! :) Do poczytania tutaj: KLIK lub do

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Niedrogi bigos 189

dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Po ok. 10-15 minutach gotowania-dodajemy drobno pokrojone grzyby.Na patelni rozgrzewamy troszkę oleju, na którym przesmażamy drobno pokrojona cebulę, następnie dodajemy pokrojona w kostkę kiełbasę zwyczajną i jałowcową. Do przesmażonej kiełbasy dodajemy koncentrat, chwilkę smażymy. Całość dodajemy odcedzonej kapusty. Doprawiamy powidłami, ew. solą i pieprzem

Kopystką po garach
Gołąbki "sulmierzyckie" - obiad na czas mrozów :) 149

przez godzinę piekę w temperaturze ok. 180 stopni w piekarniku. Można ew. dusić danie na kuchence na średnim ogniu, ten sam czas. I mrozy nie straszne, gdy na talerz wędrują sulmierzyckie gołąbki w wersji dalekiej od light ;) Można podawać samodzielnie, w towarzystwie pieczywa lub innego obiadowego dodatku typu gotowane ziemniaki albo ryż. Smacznego!!! #obiad #kolacja #kapusta #miesomielone #gołąbkisiekane #itbmtt

I tu będę miała takie te
Zupa z Pokrzywy . Zupa Pokrzywowa 136

śmietanę zahartować, mieszam i śmietanę wlewam do garnka. Całość mieszam i gotuję jeszcze około 2 minut. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą i pierzem – zupa pokrzywowa jest gotowa. Zupa z pokrzywy jest gotowa można podawać z jajkiem ugotowanym na twardo lub pieczywem. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Wyśmienity krem z groszku z miętą i jabłkiem wg Magdy Gessler + Domowy bulion warzywny 189

jabłek i zupy) 3 jabłka 1 pęczek mięty sól, pieprz, ew. cukier * Przepis na domowy bulion warzywny poniżej   Przygotowanie: Do dużego rondla dodać 100 g masła (resztę zostawić do smażenia jabłek), gdy się rozpuści wsypać groszek. Wymieszać. Wlać litr gorącego bulionu warzywnego. Zagotować, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości (około 15 minut). Zdjąć z ognia. 200 ml * śmietany

Moja Delicja
Wigilijna masa makowa 156

wzmacniaczy smaku. SKŁADNIKI: 50 g masła 450g maku 60g rodzynek (ew. suszonej żurawiny) 10 suszonych śliwek 60g orzechów włoskich pół szklanki płatków migdałów 2-3 łyżki cukru wg. uznania kandyzowana skórka cytrynowa pół szklanki rumu WYKONANIE: Mak wsypać do garnuszka, zalać woda tak aby był zanurzony i gotować na małym ogniu około 30 minut. Zdjąć z gazu i odcedzić

Pyry na Gaz
Krem ze szparagów 134

Super jest zatrzymać smak majowych warzyw. Ja uwielbiam po prostu szparagi, jako dodatek do mięs, ale również KREM ZE SZPARAGÓW. Dlatego zamrażam to warzywo i przypominam

Kuchnia Beaty
Pierogi Leniwe – Prosty i Pyszny Obiad 845

wrzucam partiami pierogi i od momentu wypłynięcia pierogów na wierzch, gotuję jeszcze około 1 minuty. Następnie pierogi wyjmuję łyżką cedzakową na talerz i polewam roztopionym masłem (pierogi możemy również polać podsmażonym boczkiem z cebulką lub skwarkami ze słoninki). Pierogi leniwe są gotowe, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Kaszotto pomidorowe z jarmużem 168

było ją widać i bez obierania). Dodać warzywa i jeszcze gotować przez kilka minut, jeśli jest potrzeba dodać trochę wody. Mieszać od czasu do czasu. W tzw. międzyczasie blanszować jarmuż, oddzielić od twardych łodyg i porwać na mniejsze kawałki. Upewnić się czy nasze danie ma odpowiedni smak, i ew. doprawić jeszcze do smaku. Zdjąć z ognia. Dodać jarmuż i gałązkę

Lubię to gotuję
Kisiel z rabarbarem, truskawkami i kokosowym jogurtem 149

śmietanka kokosowa) * wiórki kokosowe- 2 płaskie łyżeczki + ew. do posypania Rabarbar pokroić, wraz z truskawkami przełożyć do garnka, zasypać cukrem, dodać ziarenka z wanilii i odstawić na około 15 minut. Wlać szklankę wody, a w pozostałej części wymieszać skrobię ziemniaczaną. Owoce doprowadzić do wrzenia i gotować max. 2 minuty. Następnie wlać mieszankę skrobiową oraz sok z cytryny i energicznie mieszać

Kraina Miodem Płynąca