Na początku kwietnia miałam przyjemność być uczestniczką spotkania blogujących mam w Lublinie. Było bardzo sympatycznie, ale trochę krótko i nie ze wszystkimi dziewczynami udało mi się
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieSezon ogórkowy jeszcze trwa, a w szczególności na pikle i sałatki. W moim ogródku nadal leżą i czekają na swoją kolejkę do słoików. Dzisiaj proponuję pikle
Smaki EwyCzas na kolejną sałatkę. Dzisiaj sałatka o lekkim posmaku słodyczy curry z kaszą jaglaną, pieczonym kurczakiem w otoczeniu kolorowych i smacznych składników. Składniki: Elementy pieczonego kurczaka
Smaki Ewybazylii, kilka gałązek świeżego tymianku ew. jogurt naturalny, mascarpone czy śmietana Cebulę, czosnek, marchewkę i seler naciowy - oczyszczamy i drobno kroimy, wrzucamy do garnka na rozgrzaną oliwę. Po chwili zmniejszamy ogień i smażymy ok. 7-10 minut. Kiedy warzywa są już miękkie wrzucamy upieczone pomidory i całość zalewamy bulionem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok.10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem
Plate of Joyłyżeczka słodkiej papryki mielonej ew. sól olej roślinny do smażenia Obieram i siekam cebulę oraz czosnek, szklę na niewielkiej ilości oleju. Cukinię kroję w małą kostkę, wrzucam do rondla z cebulą i czosnkiem, mieszam i chwilę podsmażam, po czym dodaję soczewicę i mieszając, razem podprażam. Następnie wlewam bulion i doprowadzam do wrzenia, gotuję do miękkości soczewicy i zgęstnienia
W kuchni Karmel-itkiDawno temu kupiłam silikonową formę i w końcu doczekała się ona użycia. Wykorzystałam ją zrobienia jajek z warzywami w galarecie. Można oczywiście użyć innych pojemników, zależy
Smaki EwySezon dyniowy w pełni, więc dzisiaj zaprezentuję zupę dyniową ugotowaną na mięsie z kurczaka z dodatkiem suszonych pomidorów. Zupa jest pikantna, rozgrzewająca i sycąca. Polecam na
Smaki EwyDzisiaj polecam makaron z brokułami i kurczakiem. Bardzo smaczny. Niewielka porcja sprawi, by poczuć się sytym i najedzonym, SKŁADNIKI: 1 brokuł (świeży) pół piersi z
W kuchennym oknie EwyTakie pierogi oprócz ruskich to przysmak moich dzieci. Polecam. SKŁADNIKI 1/2 kilograma kapusty 5 dag grzybów suszonych 2 cebule olej rzepakowy sól , pieprz Na ciasto 1/2
W kuchennym oknie Ewyokoło 3 minut. W czasie gotowania w rondelku lub na patelni rozpuszczam masło, dodaję bułkę tartą i ją rumienię Następnie kopytka wyjmuję łyżką cedzakową na talerz i polewam roztopionym masłem z bułką tartą (kopytka możemy również podać z sosem pomidorowym lub grzybowym). Kopytka z kaszy jaglanej są gotowe, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwaga Babcia Gotujefacebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki: 200 g suszonych daktyli sok i skórka z 1 pomarańczy 1/2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego 75 g gorzkiego kakao 50 g gorzkiej czekolady 75 g orzechów włoskich + kakao do obtoczenia Daktyle posiekać na mniejsze kawałki i przełożyć do garnuszka. Dodać sok i miąższ z pomarańczy oraz ekstrakt pomarańczowy. Gotować na wolnym ogniu przez około
Domowa cukiernia Ewykokosowe kuleczki, a pewnie nikt by się tego nie domyślił :) Brak elementu zaskoczenia. Trudno ;) Głównym ich składnikiem jest oczywiście bardzo wartościowa kasza jaglana (nazywana „królową wszystkich kasz”) gotowana w mleku kokosowym, następnie zmiksowana z wiórkami kokosowymi, kokosowym olejem, ekstraktem waniliowym, dosłodzona syropem klonowym i nadziana migdałem (jak w oryginalnych kuleczkach Rafaello). Jest to pyszna i zdrowa przekąska, po którą możemy(...)suchej kaszy jaglanej 1 puszka mleka kokosowego 70 g wiórek kokosowych ok. 5 łyżek syropu klonowego (można dać mniej lub więcej – do smaku) ew. płynnego miodu o neutralnym smaku (np. akacjowego) 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 łyżka oleju kokosowego ok. 25 sztuk migdałów (bez skórki) Wiórki kokosowe do obtoczenia kulek Wykonanie: Zaczynamy od wsypania kaszy jaglanej na sitko o drobniutkich
MyCookBook.plZakochacie się w tym serniku :) Kremowy, delikatny, wprost rozpływa się w ustach. Bez pieczenia, na ulubionych biszkopcikach. Do masy serowej dodałam masę makową, która doskonale wkomponowała
Domowa cukiernia EwyDawno mnie nie było, wiem... Ale mam dla Was dzisiaj nowe ciacho, bo jak zawsze u mnie musi być na słodko ! :) Przepis znalazłam
charlotte gotujedaje dodatek kurkumy i garam masali. Największym powodzenie wśród przetworów, cieszyły się w moim domu ogórki curry (przepis tutaj ) i sałatka z ogórków (przepis tutaj ). Polecam również przepis na gotowaną sałatkę z cukinii i papryki w wersji pikantnej i łagodnej (przepis tutaj ). Dla odmiany zrobiłam sałatkę z cukinii (żółtej i zielonej) i papryki (czerwonej i żółtej) z dodatkiem egzotycznych(...)sałatki można wzbogacić odrobiną chili. Z podanej w przepisie ilości składników, przygotowałam 7 słoików o pojemności 300 ml. Składniki: 3 cukinie (1,5 kg) 2 papryki (0,5 kg) ew. natka pietruszki (można pominąć) do każdego słoika: cebula, czosnek, ziarna: ziela angielskiego, czarnego pieprzu, gorczycy Zalewa: 2 szklanki wody (0,5 litra) 0,5 szklanki octu spirytusowego
Codziennik Kuchennyorzechy, rodzynki do posypania -ew. łyżeczka miodu Wykonanie: Gruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy do garnka, zalewamy wrzątkiem, dodajemy przyprawy, słodzik i dusimy ok 5 min pod przykryciem. W tym czasie do szklanki wypełnionej w 1/4 zimną wodą dodajemy łyżkę mąki kukurydzianej lub skrobi i dokładnie mieszamy. Przelewamy ją do garnka i gotujemy na małym ogniu
Gawron w rosoleolej do smażenia ew. 1-2 łyżki Ajvaru Mięso umyć, pokroić w małą kostkę. Obsmażyć na oleju. Przełożyć do dużego garnka, zalać wrzątkiem kilka centymetrów nad mięsem, dodać suszone grzyby, cały kminek, listki i ziele, dusić do miękkości. W tym czasie pokroić cebulę, zeszklić na oleju, który został ze smażenia wołowiny. Dodać do gotującego mięsa. Czosnek zmiażdżyć i dodać
Czerwień i błękitpieprz, sól do smaku ew. śmietana/creme fraiche 1. Marchewkę obrać, drobno pokroić. Cebulę i czosnek obrać, posiekać w kostkę. Marchewkę, cebulę i czosnek podprażyć na 3 łyżkach masła, ok 5-10 minut, od czasu do czasu mieszając. 2. Brokuł umyć, podzielić go na różyczki. 3. Do garnka wlać wodę, wsypać bulion, zagotować. Do gotującego się bulionu dodać gorące
Kuchnia smaków