lubi. W sklepach trudno kupić ozory, ale o dziwo jest często w menu dobrych restauracji. Należę do grupy lubiącej ozory. Można je podawać w sosach, gotowane i smażone, w galarecie, w roladach, wyrobach wędliniarskich itd. Jeżeli nie jadacie ozorów to polecam doskonałą konfiturę cytrynową, przepis poniżej. Składniki: 0,7 kg ozór wołowy 1,5 l. bulion(...)biały pieprz Wykonanie: Ozór zalać bulionem, dodać liście laurowe i ziele angielskie, ugotować do miękkości. Po ugotowaniu zdjąć z ozora skórę, pokroić w plastry, ułożyć na przygotowanym sosie chrzanowym, ew. porcje ozora polać sosem. Sos chrzanowy: Masło rozpuścić w garnuszku, dodać mąkę, wymieszać rózgą i rozprowadzić cały czas mieszając bulionem. Dodać śmietanę, sok z cytryny i pieprz. Konfitura cytrynowa
Kulinarny karnet Christopherakoniec gotowania sprawdzam smak i doprawiam ( jeżeli lubimy możemy dodać przyprawę w płynie ) – ja doprawiłam jeszcze solą , dodałam pozostały sok z cytryny , pieprzu już nie dodawałam bo lubię barszcz delikatnie pikantny . Po ugotowaniu barszcz przecedzam przez sito aby był czysty bez buraków . Barszcz czerwony na wigilię jest gotowy pięknie pachnie grzybami . Życzę smacznego . Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwaga Babcia Gotujewody knedle gotuję około 5 minut. Ugotowane knedle wyjmuję łyżką cedzakową na talerz i polewam niewielką ilością roztopionego masła - knedle są gotowe można podawać z jogurtem. Do jogurtu (można użyć śmietany) dodaję cukier i dokładnie mieszam , tak przygotowanym jogurtem polewam knedle z truskawkami na talerzu . Knedle z truskawkami są gotowe, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwaga Babcia GotujeDawno, dawno temu pisałam, że golonkę robię bardzo, bardzo rzadko. Właśnie nadszedł ten moment. Jak grzeszyć to ze smakiem. Goloneczki rozpływały się w ustach. Może jak
Smaki EwyTak zrobioną kaszę pamiętam z dzieciństwa, traktowana była jak deser. Może ktoś z Was pamięta taką kaszę? Składniki: 1 l mleka 200 ml wody 18 łyżek
Smaki EwyKolejna pyszna rybka na blogu. Dzisiaj w formie smażonej z aromatycznym i kolorowym sosem. Mam nadzieje, ze skusi wielu smakoszy. Składniki: Dowolna ilość dorsza Przyprawa do
Smaki Ewypatelni bulionem (ew. wodą) i sokiem pomidorowym. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i dusimy pod przykryciem ok 30 minut. Po tym czasie mięso powinno już być miękkie. Ogórki kiszone ścieramy na tarce na oczkach i dodajemy do gulaszu. Próbujemy i doprawiamy do smaku solą i papryką. Łyżkę mąki zalewamy 1/4 szkl wody, rozrabiamy i wlewamy do gotującego się gulaszu
Walijskie Pichceniejajka (kl. L) lub 3 małe bułka tarta 1 pełna łyżka suszonego majeranku sól, pieprz ziołowy ew. odrobina mleka sos: 60g suszonych borowików 1 duża cebula 150 ml bulionu warzywnego 150 ml śmietanki 12% 2-3 łyżki mąki 2 łyżki masła kotlety: Kaszę gotuję w osolonej wodzie aż do miękkości. Następnie rozcinam woreczki, wysypuję zawartość do dużej miski i pozostawiam
W kuchni Karmel-itkiwarzywnego (może być z kostki) 3 łyżki oleju z pestek winogron pieprz biały szczypta gałki muszkatołowej ew. sos sojowy do smaku Cebulę obieram, siekam i szklę na rozgrzanym oleju w garnku. Pietruszkę obieram i kroję w plasterki. Wrzucam do cebuli, zalewam bulionem i gotuję do miękkości warzyw. Następie całą zawartość garnka dokładnie miksuję przy pomocy blendera na krem. Doprawiam
W kuchni Karmel-itkiSezon na sałatki trwa cały rok. Już kiedyś mówiłam, że jestem ogromnym ich miłośnikiem. Na dzisiaj proponuję sałatkę ziemniaczaną z brokułami. Nic dodać nic ująć, po
Smaki EwyTo jedna z takich potraw, którą niektórzy obchodzą się z daleka. Nazwa, wygląd nie skłania do przyrządzenie. I tu błąd. Dobrze przygotowany ozór jest przepyszny. Bardzo
Smaki EwyPrzepis ten wykorzystuję od lat. Jest genialny w swojej prostocie a przy tym ogórki są pyszne. Te słoiki zwykle jako pierwsze znikają z
Smaki EwySmaczna surówka do obiadu i nie tylko. Kapusta wcześniej sparzona jest delikatna i miękka. Polecam. SKŁADNIKI: 1/2 główki czerwonej kapusty 1 łyżka soli 1 łyżka
W kuchennym oknie Ewymakaron i gotuję do miękkości ( około 5 -6 minut to zależy od grubości i wysuszenia makaronu ) . Następnie odcedzam na durszlaku – makaron jest gotowy . Jeżeli chcemy przygotować więcej makaronu i go przechowywać to należy makaron po pokrojeniu dobrze wysuszyć ta żeby stał się twardy , następnie włożyć do pojemniczków i zamrozić . Makaron domowy jest gotowy . Życzę smacznego . Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwaga Babcia GotujeBardzo popularny ostatnio torcik, kolejny hit w sieci ;) Cały jego urok tkwi oczywiście w dekoracji - cukierki, czekoladki, batoniki, ach prawdziwy raj dla czekoladoholików, tym bardziej, że
Domowa cukiernia EwyZupę ogórkową, możemy oczywiście zrobić z kupionego przecieru, nie ma jednak porównania z zupą zrobioną z własnych zakiszonych ogórków. Od czasu do czasu warto pokusić się
Smaki EwyNa Nowy Rok barszczyk to dobre danie, tym bardziej ,że po nocnych szaleństwach łagodzi nasz biedny żołądek. Barszczyk, który proponuję jest na wędzonce i warzywach. Smakuje
W kuchennym oknie EwyCzas na zupę.Tym razem grzybowa. Smak suszonych grzybów trochę przypomina mi święta Bożego Narodzenia. Zupa smakuje doskonale z lanymi kluseczkami. To, co
W kuchennym oknie Ewy