ewa gotuje - 1619 przepisów (strona:42/108)

Ozór wołowy w sosie chrzanowym z konfiturą cytrynową. 160

lubi. W sklepach trudno kupić ozory, ale o dziwo jest często  w menu  dobrych restauracji.  Należę do  grupy lubiącej ozory. Można je podawać w sosach, gotowane i smażone, w galarecie, w roladach, wyrobach wędliniarskich itd. Jeżeli nie jadacie ozorów to polecam doskonałą konfiturę cytrynową, przepis poniżej. Składniki: 0,7 kg ozór wołowy 1,5 l. bulion(...)biały pieprz Wykonanie: Ozór zalać bulionem, dodać liście laurowe i ziele angielskie, ugotować do miękkości. Po ugotowaniu zdjąć z ozora skórę, pokroić w plastry, ułożyć na przygotowanym sosie chrzanowym, ew. porcje ozora polać sosem. Sos chrzanowy: Masło rozpuścić w garnuszku, dodać mąkę, wymieszać rózgą i rozprowadzić cały czas mieszając bulionem. Dodać śmietanę, sok z cytryny i pieprz. Konfitura cytrynowa

Kulinarny karnet Christophera
Przepis na Barszcz Czerwony Wigilijny 215

koniec gotowania sprawdzam smak i doprawiam ( jeżeli lubimy możemy dodać przyprawę w płynie ) – ja doprawiłam jeszcze solą , dodałam pozostały sok z cytryny , pieprzu już nie dodawałam bo lubię barszcz delikatnie pikantny . Po ugotowaniu barszcz przecedzam przez sito aby był czysty bez buraków . Barszcz czerwony na wigilię jest gotowy pięknie pachnie grzybami . Życzę smacznego . Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Knedle z Truskawkami 178

wody knedle gotuję około 5 minut. Ugotowane knedle wyjmuję łyżką cedzakową na talerz i polewam niewielką ilością roztopionego masła - knedle są gotowe można podawać z jogurtem. Do jogurtu (można użyć śmietany) dodaję cukier i dokładnie mieszam , tak przygotowanym jogurtem polewam knedle z truskawkami na talerzu . Knedle z truskawkami są gotowe, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Pieczone goloneczki rodem z Wielkopolski 142

Dawno, dawno temu pisałam, że golonkę robię bardzo, bardzo rzadko. Właśnie nadszedł ten moment. Jak grzeszyć to ze smakiem. Goloneczki rozpływały się w ustach. Może jak

Smaki Ewy
Kasza manna z jagodami 121

Tak zrobioną kaszę pamiętam z dzieciństwa, traktowana była jak deser. Może ktoś z Was pamięta taką kaszę? Składniki: 1 l mleka 200 ml wody 18 łyżek

Smaki Ewy
Smażony dorsz z sosem marchewkowo – koperkowym 129

Kolejna pyszna rybka na blogu. Dzisiaj w formie smażonej z aromatycznym i kolorowym sosem. Mam nadzieje, ze skusi wielu smakoszy. Składniki: Dowolna ilość dorsza Przyprawa do

Smaki Ewy
GULASZ Z KURCZAKA W SOSIE POMIDOROWO-OGÓRKOWYM 252

patelni bulionem (ew. wodą) i  sokiem pomidorowym. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i dusimy pod przykryciem ok 30 minut. Po tym czasie mięso powinno już być miękkie. Ogórki kiszone ścieramy na tarce na oczkach i dodajemy do gulaszu. Próbujemy i doprawiamy do smaku solą i papryką. Łyżkę mąki zalewamy 1/4 szkl wody, rozrabiamy i wlewamy do gotującego się gulaszu

Walijskie Pichcenie
KOTLETY Z KASZY GRYCZANEJ W SOSIE BOROWIKOWYM. 214

jajka (kl. L) lub 3 małe bułka tarta 1 pełna łyżka suszonego majeranku sól, pieprz ziołowy ew. odrobina mleka sos: 60g suszonych borowików 1 duża cebula 150 ml bulionu warzywnego 150 ml śmietanki 12% 2-3 łyżki mąki 2 łyżki masła kotlety: Kaszę gotuję w osolonej wodzie aż do miękkości. Następnie rozcinam woreczki, wysypuję zawartość do dużej miski i pozostawiam

W kuchni Karmel-itki
KREM Z PIETRUSZKI. 207

warzywnego (może być z kostki) 3 łyżki oleju z pestek winogron pieprz biały szczypta gałki muszkatołowej ew. sos sojowy do smaku Cebulę obieram, siekam i szklę na rozgrzanym oleju w garnku. Pietruszkę obieram i kroję w plasterki. Wrzucam do cebuli, zalewam bulionem i gotuję do miękkości warzyw.  Następie całą zawartość garnka dokładnie miksuję przy pomocy blendera na krem. Doprawiam

W kuchni Karmel-itki
Sałatka ziemniaczana z brokułami i wędzonym boczkiem 158

Sezon na sałatki trwa cały rok. Już kiedyś mówiłam, że jestem ogromnym ich miłośnikiem. Na dzisiaj proponuję sałatkę ziemniaczaną z brokułami. Nic dodać nic ująć, po

Smaki Ewy
Ozór wołowy w sosie chrzanowym 185

To jedna z takich potraw, którą niektórzy obchodzą się z daleka. Nazwa, wygląd nie skłania do przyrządzenie. I tu błąd. Dobrze przygotowany ozór jest przepyszny. Bardzo

Smaki Ewy
Ogórki w musztardzie – najprostsze na świecie 105

Przepis ten  wykorzystuję  od lat.   Jest genialny w swojej prostocie a przy tym ogórki są pyszne. Te słoiki zwykle jako pierwsze znikają z

Smaki Ewy
Surówka z czerwonej kapusty 235

Smaczna surówka do obiadu i nie tylko. Kapusta wcześniej sparzona jest delikatna i miękka. Polecam. SKŁADNIKI: 1/2  główki czerwonej kapusty 1 łyżka soli 1 łyżka

W kuchennym oknie Ewy
Przepis na Przygotowanie Makaronu Domowego 201

makaron i gotuję do miękkości ( około 5 -6 minut to zależy od grubości i wysuszenia makaronu ) . Następnie odcedzam na durszlaku – makaron jest gotowy . Jeżeli chcemy przygotować więcej makaronu i go przechowywać to należy makaron po pokrojeniu dobrze wysuszyć ta żeby stał się twardy , następnie włożyć do pojemniczków i zamrozić . Makaron domowy jest gotowy . Życzę smacznego . Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Kinder cake 271

Bardzo popularny ostatnio torcik, kolejny hit w sieci ;) Cały jego urok tkwi oczywiście w dekoracji - cukierki, czekoladki, batoniki, ach prawdziwy raj dla czekoladoholików, tym bardziej, że

Domowa cukiernia Ewy
Zupa ogórkowa z własnych ogórków 112

Zupę ogórkową, możemy oczywiście zrobić z kupionego przecieru, nie ma jednak porównania z zupą zrobioną z własnych zakiszonych ogórków. Od czasu do czasu warto pokusić się

Smaki Ewy
Barszczyk czerwony na wędzonce 142

Na Nowy Rok barszczyk to dobre danie, tym bardziej ,że po nocnych szaleństwach łagodzi nasz biedny żołądek. Barszczyk, który proponuję jest na wędzonce i warzywach. Smakuje

W kuchennym oknie Ewy
Pyszna zupa grzybowa z lanymi kluseczkami 182

Czas na zupę.Tym razem grzybowa. Smak suszonych grzybów trochę przypomina mi  święta Bożego Narodzenia. Zupa smakuje doskonale z lanymi kluseczkami.  To, co

W kuchennym oknie Ewy

Proponowane wyszukiwania