ewa gotuje - 1619 przepisów (strona:45/108)

Pyszna karkówka 163

Karkówka, którą dzisiaj proponuję jest pyszna , mięciutka i rozpływa się w ustach. Sposób na takie  danie jest  bardzo prosty. SKŁADNIKI 1/2 kg. karkówki 2

W kuchennym oknie Ewy
Budyń Dyniowy – Deser na Halloween 195

stawiam na gazie i mieszając zagotowuję. Do gotującej się dyni z mlekiem dodaję rozmieszane składniki z miseczki (przed dodaniem zawartości miseczki dokładnie mieszam ponieważ skrobia opada na dno) i gotuję tak jak budyń mieszając rózgą. Ugotowany gorący budyń przekładam do miseczek. Czekoladę ścieram na tarce o grubych oczkach lub robię wiórka nożem i posypuję górę zimnego budyniu obficie czekoladą. Dodatkowo(...)budyniu, miseczki, filiżanki lub pucharki możemy udekorować flamastrem (tylko takim który łatwo się zmywa:)malując na nich straszne buźki. Budyń dyniowy jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Listopadowe Wyzwanie Blogerek - Grochówka 174

ciekawi, co przygotowały pozostałe dziewczyny, to zapraszam do odwiedzenia blogów poniżej :) Marta www.magicznezyciemarty.pl Paulina http:// mojapasjasmaku.blogspot.com / Iwona http:// izioni-smaki.blogspot.com/   Justyna http://www.tysiagotuje.pl/ Gosia http:// www.daylicooking.pl/ Sabina http:// kobietywsieci.blogspot.com/ Ewa http:// ewakuchennie.blogspot.com/ Dorota http:// doodorka.blogspot.com/ Składniki: 3/4 szklanki grochu 1 duża marchewka 1 duża pietruszka spory kawałek selera spory kawałek pora 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 3 ziemniaki(...)małe żeberka 1 kawałek kiełbasy 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 plastry boczku sól, pieprz, majeranek, przyprawa do zup Groch przesypać do garnka i wlać 1,5 szklanki wody. Gotować aż groch będzie miękki i nabierze konsystencji papki. W czasie gotowania należy dolewać stopniowo wodę, aby groch się nie przypalił. Ja dolałam 2 szklanki wody a przy końcu gotowania jeszcze

My simple kitchen
Karpatka 414

szkl. mleka z cukrem. W 0,5 szkl. mleka rozmieszać obie mąki. Do gotującego się mleka dodać mieszankę mąk z budyniem. Dobrze wymieszać i pogotować parę minut cały czas mieszając. Masę ostudzić.  Masło dobrze utrzeć mikserem. Do utartego masła dodawać po łyżce budyń. Dodać ew. olejek waniliowy/ekstrakt waniliowy do smaku. Polewa czekoladowa W małym rondelku wymieszać cukier puder, kakao

coolinarnastrefa.blogspot.com
Sernik Iazura 188

Może trochę zapomniane ciasto.  Warto jednak powrócić do dawnych przepisów. Mój zapisany , gdzieś w starym, pożółkłym już zeszycie. Sernik połączony z ciemnym ciastem. Zawsze się

W kuchennym oknie Ewy
Chłodnik tradycyjny z zielonym groszkiem 126

Zaczęły się upały. Najlepszym daniem w takim czasie są chłodniki, nie tylko dlatego, że są chłodne i orzeźwiające ale  że są także  ogromną bombą

Smaki Ewy
Tradycyjny rosół drobiowy 175

Dla wielu, rosół w niedzielę to już tradycja. U mnie w domu bywa i bywało różnie. Często też rosół pojawia się jako pierwsze danie na ważnych

Smaki Ewy
Ogórki w zalewie z miodem 166

Kilka dni temu dostałam przepis i słoik ogórków ( do spróbowania ) w zalewie z miodem. Ogórki były przepyszne. Oczywiście pozbierałam ogórki i zabrałam się do pracy. Jeżeli

Smaki Ewy
Pyszna Kasza Jaglana z Truskawkami 212

łyżki jogurtu naturalnego około 2 łyżek cukru brązowego (białego lub miodu) ilość cukru to kwestia gustu Link do filmu z przygotowania: Kasza jaglana z truskawkami Przygotowanie: Kaszę jaglaną gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowaną odstawiam do wystudzenia. Teraz do zimnej kaszy dodaję oczyszczone z szypułek i umyte truskawki, jogurt naturalny, cukier i całość dokładnie rozdrabniam blenderem (jeżeli nie mamy blendera(...)rozgnieść widelcem i dokładnie wymieszać). Tak przygotowaną kaszkę przekładam do miseczek, przed podaniem możemy schłodzić w lodówce. Kasza jaglana z truskawkami jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Zupa Ogórkowa z Ryżem 203

ogórki z cebulą , dodaję kwas z ogórków ( kwasu można użyć więcej jeżeli chcemy zupę bardziej kwaśną ). Garnek stawiam na gazie i gotuję około 10 minut . Następnie dodaję ryż i gotuję do miękkości ryżu około 15 minut. Pod konie doprawiam solą i pieprzem . Następnie zakręcam gaz i zabielam zupę śmietaną . Do śmietany dodaję chochelkę gorącej zupy i dokładnie mieszam (dzięki termu(...)się zważyć) . Śmietanę dodaję do zupy i mieszam – zupa ogórkowa jest gotowa . Przed podaniem na talerzu posypuję posiekanym koperkiem . Zupa ogórkowa z ryżem jest gotowa . Życzę smacznego . Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Zapiekanka z makaronem, kurczakiem i nie tylko 168

Zapiekanki można wymyślać na 1000 sposobów i dzięki temu dzisiaj prezentuję zapiekankę z makronem, kurczakiem i całą masą warzyw. Oczywiście nie zabrakło również sera. Wykorzystałam kurczaka

Smaki Ewy
Sałatka z ryżem i kurczakiem w curry 235

Dawno, dawno temu…no właśnie dawno temu dostałam przepis na sałatkę ryżową z kurczakiem. Przepis posiadam w swoim starym zeszycie lecz w tym przypadku nie mogę

Smaki Ewy
Ciasto na zimno na herbatnikach z masą krówkową i bitą śmietaną. 1897

łyżka mleka w proszku - 1 łyżka cukru pudru - 0.5 litra mleka - płatki migdałowe Wykonanie Na do blaszki wykładam folię spożywczą na nią układam warstwę herbatników. Na mleku gotuję budynie, gdy przestygną ucieram je stopniowo z masłem. Powstałą masą smaruję herbatniki. Następnie układam drugą warstwę herbatników, która smaruję lekko podgrzaną masą krówkową. Na masę krówkową nakładam krakersy, które następnie smaruję powidłami(...)smietankę z mlekiem w proszku i cukrem pudrem .Przekładam na powidła. Całość posypuję uprażonymi płatkami migdałowymi. Ciasto wkładam na minimum dwie godziny do lodówki. Smacznego :) * przepis podejrzałam w programie Ewy Wachowicz  delikatnie zmodyfikowałam dla własnych potrzeb

Kuchnia z widokiem na ogród
Frużelina truskawkowa babci 185

się ją bardzo szybko! Laski wanilii i cukier brązowy ,trzcinowy lub kokosowy znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl. Składniki: 2 kg truskawek 1/2 litra wody 60 dag cukru kokosowego lub trzcinowego,ew. cukier kryształ 10 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej 3 laski wanilii sok z dużej cytryny 1. Zdrowe, dojrzałe truskawki oszypułkować, a następnie każą truskawkę kroimy na 2-3mm plasterki.2(...)wodę,(1 szklankę wody zostawiamy do rozpuszczenia mąki). Pokrojone truskawki wrzucamy do zimnej wody w rondlu, dodajemy sok z cytryny i przekrojone wzdłuż laski wanilii. Podgrzewamy i doprowadzamy do gotowania. 3.Do gotujących się truskawek dodajemy rozpuszczoną w wodzie mąkę. Gotujemy ok. 15 minut, a na sam koniec wsypujemy cukier i jeszcze chwilę razem gotujemy, aby rozpuścić cukier. Rondel ściągamy

Apetyczna babeczka
Kompot truskawkowo-rabarbarowy 152

Tak, wiem! Truskawek i rabarbaru na tym blogu macie pewnie po dziurki w nosie. Ale co zrobić, skoro to wyjątkowo wiosenno-letnie połączenie? :) Dziś zapraszam na

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!