Ewy :) Składniki: 100 g kaszy jaglanej 250 ml wrzącej wody szczypta soli 1 szklanka jogurtu naturalnego nasionka z 1 laski wanilii 250 g malin 2 łyżki miodu Maliny rozmrozić, świeże od razu zblendować, odłożyć. Kaszę jaglaną kilkakrotnie opłukać pod ciepłą wodą, odcedzić. Do rondelka z wrzącą wodą wsypać kaszę, dodać sól, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć moc palnika i gotować
Domowa cukiernia Ewygotowania rosół doprawiam solą i pierzem. Z ugotowanego rosołu wyjmuję warzywa i mięso i czysty rosół nalewam na talerze i do wazy. Marchewkę z rosołu kroję w talarki i dodaję do rosołu. Na talerzu rosół posypuję posiekaną zieleniną. Rosół drobiowy jest gotowy, możemy go podać z makaronem, ryżem, kluseczkami lub z ugotowanymi całymi ziemniakami. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwaga Babcia Gotujegotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowaną odstawiam do wystudzenia. Wystudzoną kaszę jaglaną przekładam do pojemnika w którym przygotuję „deser”, dodaję kakao, obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki gruszkę, jogurt naturalny dosładzam cukrem i całość dokładnie rozdrabniam blenderem. Tak przygotowaną kaszkę przed podaniem możemy schłodzić w lodówce. Kasza jaglana z gruszkami jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwaga Babcia Gotujeew. mleka i wody) białko jaja łyżka cukru pudru do podania - najlepiej owoce, sosy owocowe, rzadkie dżemy/konfitury czy frużeliny (sam mus jest trochę mdły) Wieczorem - mleko wlać do garnka i podgrzewać, aż będzie ciepłe, wtedy wrzucić 2 łyżki kaszy manny i mieszać, aby nie powstały grudki. Kaszkę zagotować, a następnie zmniejszyć ogień /moc kuchenki/ na najmniejszy i gotować
tost z dżememPrzedstawiam smaczny przepis na zieloną zupę z fasolki. Robi się ją bardzo prosto i z małej ilości składników. Przepis znalazłam tu . Składniki: 1 łyżka
Ewusiowe SmakiPrzepis na zupę pieczarkową trochę udoskonalony dzięki wkładce mięsnej. Danie jednogarnkowe w zupełności wystarczy nam na obiadek. SKŁADNIKI: 1/2 kg. pieczarek 1 cebula 2 ząbki
W kuchennym oknie Ewygotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowaną odstawiam do wystudzenia. Wystudzoną kaszę jaglaną przekładam do pojemnika w którym przygotuję „deser”, dodaję pokrojone banany, obrane i pokrojone na mniejsze kawałki kiwi, jogurt naturalny dosładzam cukrem i całość dokładnie rozdrabniam blenderem. Tak przygotowaną kaszkę przed podaniem możemy schłodzić w lodówce. Kasza jaglana z bananami jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwaga Babcia Gotujeew. cukier. Wykonanie: Jabłka umyć obrać, pokroić na ćwiartki. Używając wyciskarki z końcówką do mielenia/ homogenizowania (użyłam Sany ) przecisnąć jabłka na mus. Gdy nie mamy wyciskarki możemy jabłka zetrzeć na tarce. Przełożyć go do garnka, jeśli są mało słodkie dosłodzić do smaku, dodać cynamon, wymieszać. Zagotować, dosypać do niego ok 1,5 łyżki agaru, wymieszać i jeszcze przez chwilę gotować
Co na wege obiad?robić torów i piec sernika.2. Gdyby słodycze nie zawierały kalorii, jakim smakołykiem zajadałbyś się codziennie?Hm, może byłyby to delicje ?3. Czy podczas gotowania/pieczenia podjadasz?Nie podjadam ale jak gotuję to muszę spróbować czy jest dobrze doprawione.4. Jeśli na kuchence kipi mleko, a w TV leci kluczowa scena ulubionego serialu - ratujesz mleko czy starasz się nie tracić wątku filmowego(...)które przygotowałeś/aś:a) zapowiadasz, że to był ostatni specjał, jakiego u Ciebie skosztowałb) z uporem maniaka przekonujesz, że danie jest hitem, a to gość nie ma gustu. Ew. robisz to już po jego wyjściuc) przyznajesz się do porażki i obiecujesz, że następnym razem tego nie spaliszd) ten problem Cię nie dotyczy - swojego jedzenia bronisz jak diamentów i nigdy
Ewa w kuchniRóżyczki zrobione z plasterków jabłek i zawinięte w ciasto francuskie. Hit tegorocznej jesieni, przynajmniej na blogach kulinarnych ;) Szybkie, łatwe i bardzo efektowne. Zasmakują i Wam. Polecam
Domowa cukiernia EwyPonownie zapraszam Was na pyszny, kremowy "sernik" z kaszy jaglanej. Delikatny, udekorowany wspaniałą frużeliną jagodową. Rewelacyjny pomysł na kaszę jaglaną ;) Bez pieczenia, ekspresowy, poczekać trzeba jedynie
Domowa cukiernia EwyPogoda w ten weekend nas zdecydowanie rozpieszcza - i bardzo dobrze :) - zatem nie wypada zaproponować Wam nic innego na obiad / kolację, jak sałatkę! Tym razem przedstawiam pomysł
Taste Of My Dayprzygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka wrzącej wody szczypta soli 3 jajka 50 ml oleju 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia + 1/2 szklanki orzechów włoskich Kaszę jaglaną kilka razy wypłukać pod ciepłą wodą, odcedzić. Do garnka z wrzącą wodą wsypać kaszę, dodać sól. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez około 15 minut, do miękkości lub do czasu, gdy cała woda odparuje. Wystudzić. Zmiksować blenderem do otrzymania gładkiego 'budyniu' jaglanego. Wszystkie pozostałe składniki na brownie przełożyć do miski, dodać
Domowa cukiernia Ewydreszcze , najchętniej to zwinęłabym się w koc i przesiedziała ten czas. Choć nie powiem, cieszyłam się jak dziecko, kiedy zobaczyłam swój pierwszy śnieg w tym roku. Do tego zup gotuję teraz jak dla całego bloku, a ciepły kubek herbaty jest jak lekarstwo na wszelkie strapienia. Zapraszam Cię na jeden z piękniejszych zimowych spacerów, gdzie trafiłam u White Eyed Husky(...)wycieczkę w Góry Stołowe wybierz się z Karoliną i Tomaszem z bloga Uczta Dla Zmysłów . Przepiękne zimowe krajobrazy, po prostu bajka! Jeżeli ciągle Ci mało, to koniecznie zajrzyj do Ewy z Life Good Morning . Szczególnie daj jej się porwać do Austrii, a konkretnie na Dachstein by popodziwiać piękny krajobraz Północnych Alp. ROZWÓJ Zainteresowań można mieć tysiące , ale ruszyć tyłek
Pink EnvelopeKolejny przepis z cyklu - sezon na pomidory. Staram się wykorzystywać sezonowe owoce i warzywa bo są najsmaczniejsze. Na dzisiaj przygotowałam zupę z pieczonego bakłażana, pomidorów i
Smaki EwyTakiego kurczaka pamiętam od zawsze, zawsze był pierwszy na ważnych uroczystościach, zaraz po rosole. Zapewne istnieją różnice w jego wykonaniu zależnie od regionu Polski. Osobiście dla
Smaki EwyZapraszam dzisiaj na szynkę peklowaną, pieczoną. Zawsze stosowałam marynaty, ale tym razem spróbowałam inaczej. Przyznam ,że smak jest doskonały polecam. Szynka pachnie goździkami, ziołami, czosnkiem. WYKONANIE
W kuchennym oknie Ewymasła2 łyżki mąki3/4 szklanki mlekapieprz, sól,ziele angielskieliść laurowykoperek lub natkaWykonanie:Pierś pokrojoną w dużą kostkę, włoszczyznę, ziele angielskie i liść laurowy wkładam do garnka, zalewam wodą, solę i gotuję na małym ogniu do miękkości warzyw i mięsa.Na małym ogniu rozpuszczam masło, dodaję mąkę i mieszam do uzyskania gładkiej konsystencji. Dolewam mleko i mieszając czekam aż trochę zgęstnieje. Następnie(...)dolewam 500 ml rosołu i często mieszając zagotowuję. Z bulionu odcedzam kurczaka, przekładam do sosu. Marchew kroję w kostkę również dorzucam do sosu. Posypuję sporą ilością natki lub koperku ew. doprawiam do smaku solą i pieprzem. Nigdy nie dodaję rodzynek (w oryginale być powinny), z prostej przyczyny: nie lubimy rodzynek w potrawce
Walijskie Pichcenie