Tak, wiem! Truskawek i rabarbaru na tym blogu macie pewnie po dziurki w nosie. Ale co zrobić, skoro to wyjątkowo wiosenno-letnie połączenie? :) Dziś zapraszam na
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Mięso wołowe jak najbardziej zdrowe. Dlatego warto zaserwować rodzinie od czasu do czasu dietetyczne danie.SKŁADNIKI1/2 kg mięsa wołowego mielonego1 jajko1 sucha bułka -namoczona sól
W kuchennym oknie EwyZupę brokułową można spotkać w różnych miejscach gastronomicznych, przyciąga uwagę swoim kolorem. Jest zielona. Zupa którą dzisiaj prezentuje może nie jest zielona ale jest za to
Smaki EwyPyszna, kolorowa sałatka do słoików. Doskonały dodatek do wielu dań obiadowych w sezonie, w którym świeże warzywa wiele tracą na swojej wartości. Wymaga trochę pracy ale
Smaki EwyGalarety w moim domu bywają dosyć często, bo i miłośników nie brakuje. Dla odmiany zrobiłam galaretę z szyj indyczych ( z szyj pierwszy raz i na pewno
Smaki EwyDzisiaj prezentuję zupę pomidorową w odmienionym stylu z oreganowo – bazyliowymi klopsikami. To taka odmiana dla typowej, pomidorowej zupy. Spróbujcie również odmienić swoją zupę. Składniki: 2 spore
Smaki EwyUwielbiam makarony! O ile byłabym w stanie żyć bez ziemniaków, to nie wyobrażam sobie życia bez makaronu ;) I lubię ten czas, kiedy na straganach zaczynają się
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Nasze śniadanie to nie tylko sos jogurtowy, ale warzywa i jajka - uwierzycie, że wszystko przygotowaliśmy w parowarze? Stwierdziliśmy, że po co mamy fatygować dwa garnki i pilnować wszystkiego czy gotować partiami, aby nie rozgotować, skoro możemy użyć dwóch tacek parowaru!? Najpierw wrzuciliśmy twardsze warzywa, a po kilku minutach dołożyliśmy resztę warzyw i drugą tackę z jajkami. W tym momencie pomyśleliśmy(...)bagietka, 2 mniejsze łodygi jarmużu, 1/3 brokuła, 1 marchewka, 1/3 cukinii, pomidorki koktajlowe, 2 duże jajka, 5 łyżek jogurtu naturalnego, garść natki pietruszki, garść listków bazylii, garstka koperku, ew. mały ząbek czosnku, sól, pieprz dodatkowo : parmezan, fleur de sel Warzywa umyć i osuszyć. Marchewkę i cukinie pokroić w plasterki, a cukinię dodatkowo na pół. Jarmuż podzielić na mniejsze kawałki
Plate of Joymiędzyczasie cebulę kroję w drobną kostkę . Pokrojoną cebulę smażę na połowie masła tak żeby się zrumieniła . Usmażoną cebulę dodaję do kapusty gdy kapusta jest miękka . Mieszam i nadal gotuję . Po dodaniu cebuli przygotuję zasmażkę . Na patelni rozgrzewam pozostałe masło , gdy się roztopi dodaję mąkę i zasmażam na złoty kolor . Gotową zasmażkę rozprowadzam na patelni z niewielką ilością wody (około(...)dokładnie mieszam . Tak przygotowaną zasmażkę dodaję do kapusty , dokładnie mieszam i zagotowuję . Zakręcam gaz zasmażana kapusta jest gotowa. Zasmażana kapusta kiszona jest gotowa można podawać .Życzę smacznego . Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwaga Babcia Gotujekońcu go zrobiłam…Miód lawendowy. Zainspirował mnie blog MojeTworyPrzetwory. Lawendę zamówiłam w Ogrodnictwo lawenda…i stało się:) Mam mój miód lawendowy:) Dzięki Ewa za inspiracje…smacznego Składniki: • 80 g samych kwiatów lawendy - same główki • 4 l zimnej wody • 4 limonki • cukru tyle ile powstanie płynu 1:1, ale o tym już w przygotowaniu Przygotowanie: • obcięte główki kwiatów lawendy(...)płuczemy pod bieżącą wodą • umieszczamy w dużym naczyniu, zalewamy zimną wodą • odstawiamy na cały dzień w chłodne miejsce • po tym czasie całość przelewamy do dużego garnka i zaczynamy gotować, od zagotowania zmniejszamy palnik i gotujemy około godziny, na ostatnie 15 minut, wyciskamy sok z 2 limonek • wyłączmy kuchenkę i zostawiamy napar na całą noc • następnego dnia odcedzamy kwiaty
Anioły w kuchniOstatnio częściej zdarza mi się spoglądać w kierunku ryb. Wychodzę z założenia, że jak organizm czegoś bardziej potrzebuje tym bardziej się tego domaga. Może właśnie tak
Smaki EwyNiedawno pisałam, że odkryłam grillowane marynowane papryki ( dostępne w sklepie sieciowym ). Nie posiadają też skóry. Dla mnie rewelacja. Postanowiłam je nafaszerować. Nadają się do tego idealnie
Smaki Ewyhttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Puree z kalafiora smakuje rewelacyjnie i może być doskonałą alternatywą dla wersji ziemniaczanej. Jest również o
Di gotujeHaluszki, czyli inaczej słowackie kluski z tartych ziemniaków. Coś dla odmiany po świątecznych mięsnych półmiskach. SKŁADNIKI 1 kg ziemniaków 40 dag. maki krupczatki 10 dag
W kuchennym oknie EwyPomysł na ugotowanie takiej zupy zjawił się zupełnie przypadkiem. Prawdopodobnie wywodzi się ona z Polskich Gór. Ciekawe połączenie chrzanu z kwaśną cytryną. No i jest bardzo
Smaki EwyJeżeli chodzi o pierogi - nie ma potrzeby ich reklamować ani zachęcać do jedzenia. Mogą być z różnym nadzieniem, dzisiaj prezentuję klasyczne pierogi z mięsem
Smaki EwyOd dłuższego czasu miałam ochotę zrobić zupę z sałaty, trochę o niej słyszałam. Zaintrygowała mnie. Zupa z sałaty, dziwne. Wyszła z tego interesująca zupa i do
Smaki EwyCiasto dla wielbicieli " mokrych ciast", a ponadto kakaowy smak w połączeniu z jabłkami i cynamonem, to po prostu walory warte wypróbowania, tym bardziej, że nie jest
kgwjanczewoLody waniliowe to jeden ze smaków mojego dzieciństwa, kiedyś jadałam tylko takie :) Bardzo aromatyczne - pięknie pachną wanilią, kremowe i delikatne. Na upały najlepsze są lody, a
Domowa cukiernia Ewy