Kilka dni temu dostałam przepis i słoik ogórków ( do spróbowania ) w zalewie z miodem. Ogórki były przepyszne. Oczywiście pozbierałam ogórki i zabrałam się do pracy. Jeżeli
Smaki Ewyłyżki jogurtu naturalnego około 2 łyżek cukru brązowego (białego lub miodu) ilość cukru to kwestia gustu Link do filmu z przygotowania: Kasza jaglana z truskawkami Przygotowanie: Kaszę jaglaną gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowaną odstawiam do wystudzenia. Teraz do zimnej kaszy dodaję oczyszczone z szypułek i umyte truskawki, jogurt naturalny, cukier i całość dokładnie rozdrabniam blenderem (jeżeli nie mamy blendera(...)rozgnieść widelcem i dokładnie wymieszać). Tak przygotowaną kaszkę przekładam do miseczek, przed podaniem możemy schłodzić w lodówce. Kasza jaglana z truskawkami jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwaga Babcia Gotujeprzygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki: 500 g masy krówkowej (1 puszka) około 70 sztuk herbatników 500 ml śmietany 30% 2 opakowania śmietan-fix 75 g słonecznika Masa budyniowa: 500 ml mleka 125 g cukru(...)łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 3/4 kostki masła 1 i 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko dokładnie wymieszać z żółtkami i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilę gotować, aż budyń zgęstnieje. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę, dalej ucierając stopniowa dodawać przestudzony budyń. Słonecznik uprażyć
Domowa cukiernia Ewyogórki z cebulą , dodaję kwas z ogórków ( kwasu można użyć więcej jeżeli chcemy zupę bardziej kwaśną ). Garnek stawiam na gazie i gotuję około 10 minut . Następnie dodaję ryż i gotuję do miękkości ryżu około 15 minut. Pod konie doprawiam solą i pieprzem . Następnie zakręcam gaz i zabielam zupę śmietaną . Do śmietany dodaję chochelkę gorącej zupy i dokładnie mieszam (dzięki termu(...)się zważyć) . Śmietanę dodaję do zupy i mieszam – zupa ogórkowa jest gotowa . Przed podaniem na talerzu posypuję posiekanym koperkiem . Zupa ogórkowa z ryżem jest gotowa . Życzę smacznego . Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwaga Babcia GotujeZapiekanki można wymyślać na 1000 sposobów i dzięki temu dzisiaj prezentuję zapiekankę z makronem, kurczakiem i całą masą warzyw. Oczywiście nie zabrakło również sera. Wykorzystałam kurczaka
Smaki EwyDawno, dawno temu…no właśnie dawno temu dostałam przepis na sałatkę ryżową z kurczakiem. Przepis posiadam w swoim starym zeszycie lecz w tym przypadku nie mogę
Smaki Ewyłyżka mleka w proszku - 1 łyżka cukru pudru - 0.5 litra mleka - płatki migdałowe Wykonanie Na do blaszki wykładam folię spożywczą na nią układam warstwę herbatników. Na mleku gotuję budynie, gdy przestygną ucieram je stopniowo z masłem. Powstałą masą smaruję herbatniki. Następnie układam drugą warstwę herbatników, która smaruję lekko podgrzaną masą krówkową. Na masę krówkową nakładam krakersy, które następnie smaruję powidłami(...)smietankę z mlekiem w proszku i cukrem pudrem .Przekładam na powidła. Całość posypuję uprażonymi płatkami migdałowymi. Ciasto wkładam na minimum dwie godziny do lodówki. Smacznego :) * przepis podejrzałam w programie Ewy Wachowicz delikatnie zmodyfikowałam dla własnych potrzeb
Kuchnia z widokiem na ogródsię ją bardzo szybko! Laski wanilii i cukier brązowy ,trzcinowy lub kokosowy znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl. Składniki: 2 kg truskawek 1/2 litra wody 60 dag cukru kokosowego lub trzcinowego,ew. cukier kryształ 10 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej 3 laski wanilii sok z dużej cytryny 1. Zdrowe, dojrzałe truskawki oszypułkować, a następnie każą truskawkę kroimy na 2-3mm plasterki.2(...)wodę,(1 szklankę wody zostawiamy do rozpuszczenia mąki). Pokrojone truskawki wrzucamy do zimnej wody w rondlu, dodajemy sok z cytryny i przekrojone wzdłuż laski wanilii. Podgrzewamy i doprowadzamy do gotowania. 3.Do gotujących się truskawek dodajemy rozpuszczoną w wodzie mąkę. Gotujemy ok. 15 minut, a na sam koniec wsypujemy cukier i jeszcze chwilę razem gotujemy, aby rozpuścić cukier. Rondel ściągamy
Apetyczna babeczkaTak, wiem! Truskawek i rabarbaru na tym blogu macie pewnie po dziurki w nosie. Ale co zrobić, skoro to wyjątkowo wiosenno-letnie połączenie? :) Dziś zapraszam na
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Mięso wołowe jak najbardziej zdrowe. Dlatego warto zaserwować rodzinie od czasu do czasu dietetyczne danie.SKŁADNIKI1/2 kg mięsa wołowego mielonego1 jajko1 sucha bułka -namoczona sól
W kuchennym oknie EwyZupę brokułową można spotkać w różnych miejscach gastronomicznych, przyciąga uwagę swoim kolorem. Jest zielona. Zupa którą dzisiaj prezentuje może nie jest zielona ale jest za to
Smaki EwyPyszna, kolorowa sałatka do słoików. Doskonały dodatek do wielu dań obiadowych w sezonie, w którym świeże warzywa wiele tracą na swojej wartości. Wymaga trochę pracy ale
Smaki EwyGalarety w moim domu bywają dosyć często, bo i miłośników nie brakuje. Dla odmiany zrobiłam galaretę z szyj indyczych ( z szyj pierwszy raz i na pewno
Smaki EwyDzisiaj prezentuję zupę pomidorową w odmienionym stylu z oreganowo – bazyliowymi klopsikami. To taka odmiana dla typowej, pomidorowej zupy. Spróbujcie również odmienić swoją zupę. Składniki: 2 spore
Smaki EwyUwielbiam makarony! O ile byłabym w stanie żyć bez ziemniaków, to nie wyobrażam sobie życia bez makaronu ;) I lubię ten czas, kiedy na straganach zaczynają się
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!