ewa gotuje - 1619 przepisów (strona:44/108)

POTRAWKA Z KURCZAKA 242

masła2 łyżki mąki3/4 szklanki mlekapieprz, sól,ziele angielskieliść laurowykoperek lub natkaWykonanie:Pierś pokrojoną w dużą kostkę, włoszczyznę, ziele angielskie i liść laurowy wkładam do garnka, zalewam wodą, solę i gotuję na małym ogniu do miękkości warzyw i mięsa.Na małym ogniu rozpuszczam masło, dodaję mąkę i mieszam do uzyskania gładkiej konsystencji. Dolewam mleko i mieszając czekam aż trochę zgęstnieje. Następnie(...)dolewam 500 ml rosołu i często mieszając zagotowuję. Z bulionu odcedzam kurczaka, przekładam do sosu. Marchew kroję w kostkę również dorzucam do sosu. Posypuję sporą ilością natki lub koperku ew. doprawiam do smaku solą i pieprzem. Nigdy nie dodaję rodzynek (w oryginale być powinny), z prostej przyczyny: nie lubimy rodzynek w potrawce

Walijskie Pichcenie
Świąteczna galantyna drobiowa 258

litra bulionu ( robię przy użyciu  domowej warzywnej pasty bulionowej) 2 jajka ugotowane na twardo 1/2 puszki groszku konserwowego 12 łyżeczek żelatyny* sól pieprz czarny zmielony ew. koperek * Po ugotowaniu kurczaka i warzyw powinno zostać około 1,2 litra wywaru, ale zawsze warto zmierzyć dokładnie jaka ilość płynu nam zostaje. Podana ilość żelatyny jest orientacyjna, wszystko zależny(...)tego jak jest mocna, warto więc ją stosować zgodnie  z sugestiami na opakowaniu.  Wykonanie:Do sporego garnka wkładamy kurczaka, obrane warzywa, przyprawy i wszystko zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż warzywa będą miękkie, czyli około 30 minut.Po tym czasie wywar odcedzamy do miski z miarką i sprawdzamy ile zostało nam płynu. Do gorącego wywaru dodajemy

Kulinarne przygody Gatity
Pasztet z kurczaka 216

Lubię pasztety i moja rodzina również. Najbardziej popularnym pasztetem który robię jest pasztet wieprzowo – wołowy ale on pojawia się na ogół tylko na święta, wymaga więcej

Smaki Ewy
Sałatka jarzynowa – klasyka nad klasykami 196

Przyszedł czas na klasyczną sałatkę jarzynową. Pamiętam ją od zawsze, była obecna na  sylwestrowym, świątecznym  jak i imieninowym czy urodzinowym stole. Dla mnie jest

Smaki Ewy
Domowy kapuśniak 190

Kolejna z zup o których często zapominam. Kiedyś przypomniał mi się krupnik a teraz kapuśniak. Wniosek jest jeden, robię go chyba zbyt rzadko. Oczywiście zrobiony został

Smaki Ewy
GOTOWANIE Z MARCINEM BUDYNKIEM – „PRZEPIS DNIA” W TVP1 166

Po raz kolejny przekonałam się , że warto mieć marzenia! Warto walczyć o swoje marzenia! U mnie jeszcze czeka ich cała lista … i cały czas dochodzą nowe

Ostra na Słodko
Powidła śliwkowe z nutką cynamonu i goździków 202

Pamiętam, jak moja mama zawsze psioczyła, że się jej powidła przypalają i nie lubi ich robić. Ale jak można żyć bez domowych powideł śliwkowych? Warto się

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Mój ulubiony makaron: wariacja na temat aglio olio 179

Uwielbiam makaron! A ten - w szczególności. Jeśli ktoś z Was zabiera posiłki do pracy - tym bardziej polecam ten makaron, bo robi się go w 15 minut

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Gołąbki inaczej 438

Taki rodzaj dania nazywamy rożnie: pulpety a la gołąbki , gołąbki meksykańskie. Jak zwał, tak zwał- smak bardzo podobny do oryginalnych gołąbków. Z tą różnicą, że kapustę

W kuchennym oknie Ewy
Makaron z Pesto z Suszonych Pomidorów – Szybki Obiad 232

sera żółtego Link do filmu z przygotowania: Makaron z pesto z suszonych pomidorów Przygotowanie: Ser żółty ścieram na tarce o średnich oczkach. Pomidory suszone odsączam z zalewy. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowany odcedzam i do gorącego makaronu dodam pesto z suszonych pomidorów. Do pojemnika przekładam wszystkie składniki na pesto i rozdrabniam blenderem – pesto z suszonych pomidorów jest gotowe(...)gorącego makaronu dodaję pesto i dokładnie mieszam. Makaron nakładam na talerz i posypuję serem. Makaron z pesto z suszonych pomidorów jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Bigos wegetariański (ok. 38 kcal / 100 g) 343

moją mamę. Poważone, policzone :) Wszystkim smakowało Składniki: 1 łyżka oleju 680 g kiszonej kapusty (odciśniętej) 680 g oczyszczonych pieczarek 2 (130 g) cebule 10 g suszonych podgrzybków (lub ew prawdziwków) 3/4 kostki rosołowej 3 szklanki wody 1 łyżka vegety  55 g suszonych śliwek (ok. 5 - 6 sztuk) sól Przygotowanie: 1. Pieczarki kroimy lub ścieramy na tarce na grubych oczkach(...)drobną kostkę. 2. Cebulę i pieczarki wolno smażymy na oleju, solimy. 3. W garnku kiszoną kapustę zalewamy gorącą wodą wymieszaną z kostką rosołową. Dodajemy vegety.   4. Do gotującej się kapusty dodajemy podsmażone pieczarki z cebulą oraz rozdrobnione suszone grzyby (niekoniecznie). 5. Dodajemy drobno pokrojone śliwki suszone. 6. Całość gotujemy na wolnym ogniu ok godziny. Kaloryczność: Kaloryczność

Malowane smakiem
Kotlety z komosy ryżowej (quinoa) i jajek 163

żadnych dodatków.  Polecam! (około 7 sztuk) Kotlety: 100g quinoa 2 jajka ugotowane na twardo 1 jajko świeże 1 cebula (średnia)  1-2 łyżki bułki tartej (bezglutenowej, ew. skrobi kukurydzianej/ziemniaczanej) 3-4 łyżki posiekanego szczypiorku sól (użyłam himalajskiej )  pieprz Dodatkowo: bułka tarta do obtaczania (bez glutenu, w wersji glutenowej może być zwykła) olej/oliwa o smażenia (polecam w spray(...)złoty kolor. (*) Komosę należy opłukać pod bieżącą wodą (czasami to pomijam), aby pozbyć się goryczki. Następnie kaszę wrzucić do wrzątku (1 porcja kaszy na 2 porcje wody) i gotować na małym ogniu - przez około 15 minut. Quinoa powinna wsiąknąć cały płyn i zrobić się lekko przezroczysta. Na ugotowanych ziarenkach pojawią się białe, spiralne - tak jakby ogonki (to kiełki). Innym sposobem

Di gotuje
Karp w galarecie 191

Pewnie nikt nie wyobraża sobie wigilii bez karpia. Od kiedy pamiętam karp na wigilijnym stole był zawsze obecny. Jak przystało na kaszubskie korzenie i ta ryba

Smaki Ewy
Domowe flaczki drobiowe 122

Mimo nazwy flaczki, nie mają one nic z tym wspólnego. W tym przypadku zupa zrobiona jest z żołądków indyczych a w smaku podobna do typowych flaczków

Smaki Ewy
Krem z kurek 188

I rada: mroźmy kurki! W środku zimy jajecznica z kurkami albo kartoflanka z nimi smakuje najlepiej! I proszę pamiętać: kurki przed zamrożeniem należy podgotować - inaczej po

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!