ewa gotuje - 1619 przepisów (strona:38/108)

Jajka w galarecie - z niespodzianką 175

Dawno temu kupiłam silikonową formę i w końcu doczekała się ona użycia. Wykorzystałam ją zrobienia jajek z warzywami w galarecie. Można oczywiście użyć innych pojemników, zależy

Smaki Ewy
Zupa z dyni z suszonymi pomidorami 179

Sezon dyniowy w pełni, więc dzisiaj zaprezentuję zupę dyniową ugotowaną na mięsie z kurczaka z dodatkiem suszonych pomidorów. Zupa jest pikantna, rozgrzewająca i sycąca. Polecam na

Smaki Ewy
Pyszny makaron z brokułami i kurczakiem 227

Dzisiaj polecam makaron z brokułami i kurczakiem. Bardzo smaczny. Niewielka porcja sprawi, by poczuć się sytym i najedzonym, SKŁADNIKI: 1 brokuł   (świeży) pół piersi z

W kuchennym oknie Ewy
Pierogi z kapustą i grzybami 182

Takie pierogi oprócz ruskich to przysmak moich dzieci. Polecam. SKŁADNIKI 1/2 kilograma kapusty 5 dag grzybów suszonych 2 cebule olej rzepakowy sól , pieprz Na ciasto 1/2

W kuchennym oknie Ewy
Kopytka z Kaszy Jaglanej 259

około 3 minut. W czasie gotowania w rondelku lub na patelni rozpuszczam masło, dodaję bułkę tartą i ją rumienię Następnie kopytka wyjmuję łyżką cedzakową na talerz i polewam roztopionym masłem z bułką tartą (kopytka możemy również podać z sosem pomidorowym lub grzybowym). Kopytka z kaszy jaglanej są gotowe, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Jaglane Rafaello 158

kokosowe kuleczki, a pewnie nikt by się tego nie domyślił :) Brak elementu zaskoczenia. Trudno ;) Głównym ich składnikiem jest oczywiście bardzo wartościowa kasza jaglana (nazywana „królową wszystkich kasz”) gotowana w mleku kokosowym, następnie zmiksowana z wiórkami kokosowymi, kokosowym olejem, ekstraktem waniliowym, dosłodzona syropem klonowym i nadziana migdałem (jak w oryginalnych kuleczkach Rafaello). Jest to pyszna i zdrowa przekąska, po którą możemy(...)suchej kaszy jaglanej 1 puszka mleka kokosowego 70 g wiórek kokosowych ok. 5 łyżek syropu klonowego (można dać mniej lub więcej – do smaku) ew. płynnego miodu o neutralnym smaku (np. akacjowego) 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 łyżka oleju kokosowego ok. 25 sztuk migdałów (bez skórki) Wiórki kokosowe do obtoczenia kulek Wykonanie: Zaczynamy od wsypania kaszy jaglanej na sitko o drobniutkich

MyCookBook.pl
Kantyczka 257

Dawno mnie nie było, wiem...  Ale mam dla Was dzisiaj nowe ciacho,  bo jak zawsze u mnie musi być na słodko ! :)  Przepis znalazłam

charlotte gotuje
Dwie sałatki z cukinii i papryki 226

daje dodatek kurkumy i garam masali. Największym powodzenie wśród przetworów, cieszyły się w moim domu ogórki curry (przepis tutaj ) i sałatka z ogórków (przepis tutaj ). Polecam również przepis na gotowaną sałatkę z cukinii i papryki w wersji pikantnej i łagodnej (przepis tutaj ).  Dla odmiany zrobiłam sałatkę z cukinii (żółtej i zielonej) i papryki (czerwonej i żółtej) z dodatkiem egzotycznych(...)sałatki można wzbogacić odrobiną chili. Z podanej w przepisie ilości składników, przygotowałam 7 słoików o pojemności 300 ml. Składniki: 3 cukinie (1,5 kg) 2 papryki (0,5 kg) ew. natka pietruszki (można pominąć) do każdego słoika: cebula, czosnek, ziarna: ziela angielskiego, czarnego pieprzu, gorczycy Zalewa: 2 szklanki wody (0,5 litra) 0,5 szklanki octu spirytusowego

Codziennik Kuchenny
Gruszkowy kisiel z imbirem, kurkumą i cynamonem. Walczymy z przeziębieniem ! 215

orzechy, rodzynki do posypania -ew. łyżeczka miodu  Wykonanie: Gruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy do garnka, zalewamy wrzątkiem, dodajemy przyprawy, słodzik i dusimy ok 5 min pod przykryciem. W tym czasie do szklanki wypełnionej w 1/4 zimną wodą dodajemy łyżkę mąki kukurydzianej lub skrobi i dokładnie mieszamy. Przelewamy ją do garnka i gotujemy na małym ogniu

Gawron w rosole
Zupa-krem z brokuł 192

pieprz, sól do smaku ew. śmietana/creme fraiche 1. Marchewkę obrać, drobno pokroić. Cebulę i czosnek obrać, posiekać w kostkę. Marchewkę, cebulę i czosnek podprażyć na 3 łyżkach masła, ok 5-10 minut, od czasu do czasu mieszając. 2. Brokuł umyć, podzielić go na różyczki.  3. Do garnka wlać wodę, wsypać bulion, zagotować. Do gotującego się bulionu dodać gorące

Kuchnia smaków
Puree z batatów z chili 190

Bataty to słodka odmiana ziemniaków. Od pewnego czasu bez problemu dostępne są w sklepach sieciowych. Nie wiem dlaczego dopiero teraz je kupiłam. Postanowiłam tym razem, że

Smaki Ewy
Pasta z wędzonego halibuta 171

Pastę rybną robię często  z makreli, tuńczyka, natomiast dzisiaj nowa propozycja z wędzonego halibuta  z ogórkiem  kiszonym i jajkiem. Zapraszam. SKŁADNIKI 1 wędzony

W kuchennym oknie Ewy
Aromatyczne warzywa z patelni z gruszkami 160

Warzywa które przedstawiam nie są wykonane z gotowej mrożonki ze sklepu, więc dobór składników był całkowicie własny. To coś zamiast codziennych ziemniaków i dodatków. Wystarczy tylko

Smaki Ewy
Fasolka szparagowa orzechowa 159

Początkowo fasolkę chciałam zrobić z sezamem, przeszukałam szafki w domu. I nic. Po chwili namysłu mój wybór padł na orzechy włoskie i to był strzał w

Smaki Ewy
Sałatka z makaronem ryżowym 247

Kto jeszcze nie próbował przepisów z makaronem ryżowym to polecam. Makaron połączony z piersią, z kurczaka, kukurydzą i szczypiorkiem. SKŁADNIKI 1 szklanka makaronu ryżowego 1 mała

W kuchennym oknie Ewy
Zupa z pieczonych pomidorów i papryki 188

gotowania dodaj więcej wody.  Zupa z pieczonych pomidorów i papryki 8 pomidorów  1 papryka czerwona 1 czerwona cebula  1 marchewka 1 pietruszka 2 ząbki czosnku  2 gałązki selera naciowego  1/2 małej papryczki chilli  1 opakowanie przecieru pomidorowego ( u mnie z Lidla w kartoniku ) 1/2 łyżeczki kuminu  1 puszka ciecierzycy w puszce  ew

Kuchnia na wzgórzu
Francja: Ratatouille 122

łyżki oliwy z oliwek ew. zioła prowansalskie Warzywa powinny być podobne kształtem i grubością w przekroju, wtedy plasterki będą ładniej wyglądać. Pomidory z puszki wlać do garnka, razem z sokiem, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i sól - odparować przez 10 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając Sos powinien zgęstnieć Dodać tymianek i gotować jeszcze kilka minut

Przepysznik - BLW i nie tylko
Sernik na zimno 3008

gorącej wody (nie gotować !). Jak pierwsza galaretka przestygnie mniej więcej do temperatury sera wlewamy do pierwszej części masy serowej i dokładnie, szybko mieszamy. Wylewamy w tortownicy (ja spód wyłożyłem folią) pierwszą, dolną warstwę. Wstawiamy do lodówki aby masa porządnie stężała – ok 15 min. Analogicznie przygotowujemy kolejne warstwy, wylewamy i schładzamy. Na samej górze galaretka (ew. galaretka + owoce). Na cały

Ugotuj to sam ...
Dżem brzoskwiniowy z brązowym cukrem 134

Dostaliśmy siatkę brzoskwiń o których zapomnieliśmy. I w ostatnim momencie udało nam się ocalić około kilograma. No więc co było zrobić: słoiki na zimę! Składniki: ok

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!