ewa gotuje - 1619 przepisów (strona:38/108)

CZERWONE CURRY Z KREWETKAMI PO TAJSKU 201

łyżka * liść limonki kaffir ( ew. skórka z limonki ) – 2 szt * świeże zioła – kolendra SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy posiekaną cebulę – szklimy. Wrzucamy przeciśnięty czosnek, kumin, a po chwili pastę curry – przesmażamy. Wlewamy mleko kokosowe oraz sos rybny, wrzucamy liście kaffiru, zmniejszamy ogień i na wolnym ogniu gotujemy kilka minut. Dodajemy oczyszczone krewetki

Ostra na Słodko
Przepis na Przygotowanie Pierogów z Serem – Pierogi Ruskie 202

wrzuceniu pierogów i ponownym zagotowaniu się wody gotuję je około 3 minut. Na patelni roztapiam masło i polewam nim ugotowane pierogi – pierogi można polać podsmażonym boczkiem , masłem z cebulką to już jest kwestia jak lubimy . Można również podać z jogurtem lub śmietaną . Pierogi z serem – ruskie są gotowe . Życzę smacznego . Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Sałatka z brokułem i kurczakiem 239

Szybka i smaczna sałatka. Brokuł z kurczakiem doskonale współgra na półmisku. Poza tym sos czosnkowy z curry dodaje sałatce wyrazistego smaku.   Polecam SKŁADNIKI: 1 brokuł

W kuchennym oknie Ewy
Golonka w galarecie 113

studzimy, obieramy i kroimy. Groszek odcedzamy. Podczas gotowania zbieramy szumowiny z wywaru. Ugotowane mięso oddzielamy od kości, kroimy. Z wywaru łyżką cedzakową wyjmujemy rozgotowaną cebulę. Białko ubijamy, wkładamy do wywaru i zostawiamy do czasu aż się zetnie. Całość przecedzamy przez gęste sito, wciskamy pół cytryny oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, mieszamy i ew. doprawiamy. W pojemniczkach i miseczkach układamy jajko

Apetyczna babeczka
Risotto z brokułami i fasolką szparagową 132

Risotto dla mnie to taka potrawa w której można wykorzystać wiele składników, każdy składnik pasuje. W moim domu wszystkim bez wyjątku smakuje to danie ( robione na

Smaki Ewy
Serca indycze w sosie koperkowym 119

Wcześniej prezentowałam serca indycze w sosie pieczarkowym - dla miłośników podrobów inna wersja tego dania, w sosie koperkowym. Składniki: 700 gram serc indyczych Vegeta Sól, pieprz 50

Smaki Ewy
Sałatka z wędzonym kurczakiem 366

Sałatka, którą u mnie w domu robi się od wielu lat, z przerwami większymi lub mniejszymi, jednak zawsze się do niej wraca. Jest pyszna! Składniki: 2

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Murzynek 283

Krótko: uwielbiam. Wilgotne, pachnące, słodkie, orzechowe, puszyste - idealne na zimowe wieczory. Jeden z łatwiejszych przepisów.  Zbliża się Tłusty Czwartek powinnam dodać post o pączkach itp

NA MOIM TALERZU
Sałatka z cieciorki ze świeżymi warzywami 340

O zaletach ciecierzycy pisałam w poście z przepisem na hummus. Tym razem inny pomysł na jego wykorzystanie, w sałatce ze świeżymi warzywami. Składniki: szklanka ugotowanej

Taste Of My Day
Tort bananowo - pomarańczowy 159

banany, - 1 duża pomarańcza, - 1 mandarynka, - ew. 1/2 łyżeczki esencji waniliowej. Wykonanie: Zmiksować 2 banany na gładko, dodać do nich tyle wody żeby było 0,5 l płynu, dodać esencję waniliową. Zetrzeć skórkę z wyparzonej pomarańczy (wystarczy z połowy), dodać do bananów. Odlać 3/4 płynu bananowego - wymieszać z budyniem, resztę zagotować, do gotującego wlać budyń, gotować przez chwilę cały czas

Co na wege obiad?
Drobiowy gulasz z bobem, fasolką i marchewką 116

Dzis danie szybkie ale smaczne czyli gulasz drobiowy. Można podac go z makaronem lub ryżem. Do tego gulaszu dodałam bardzo ciekawy skladnik a mianowiecie rungię. Rungal

Ewa w kuchni
Sałatka makaronowa z brokułem i jajami w czosnkowym aromacie 149

Tyle już razy mówiłam jak bardzo lubię sałatki, zresztą jak cała moja rodzina. Ta którą dzisiaj prezentuję wyszła przepysznie. Gdy raz ją zrobicie, gwarantuję, że będzie

Smaki Ewy
Kolorowa sałatka z tuńczykiem, jajkiem i makaronem 310

W moim przypadku bardzo często pomysł na sałatkę powstaje w danej chwili i tak też było w tym przypadku. Sałatka wypadła bardzo dobrze i tak szybko

Smaki Ewy
Makaron z Pomidorkami Koktajlowymi i Mozzarellą 135

Kulki mozzarelli przekrawam na pół. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowany odcedzam i gorący dodaję do pomidorów. Końcowe przygotowanie makaronu: Do pomidorów dodaję gorący makaron, kulki mozzarelli, doprawiam solą, pieprzem i całość dokładnie mieszam – makron jest gotowy. Makaron z pomidorkami koktajlowymi i kulkami mozzarelli jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Jaglany makowiec bez pieczenia. Bezglutenowy, wegański. 673

syropu z agawy (miodu lub ew. cukru) - 2 łyżki masła klarowanego - 2 łyżki oleju kokosowego  POLEWA - 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady - 4 łyżki wody - 1 łyżka syropu z agawy - 1/2 szklanki pokrojonych orzechów włoskich - odrobina kandyzowanej skórki pomarańczowej do dekoracji  Kaszę prażymy w garnku przez 5 minut i zalewamy 3 szklankami gorącej wody. Gotujemy kaszę ok. 25 minut

Smakuje zdrowo
Mus czekoladowo-orzechowy w kokilkach z ciasta filo 120

agar-agar, - 2 łyżki oleju kokosowego, - ew. coś do posłodzenia (melasa, syrop z agawy itp.) Wykonanie: Jeśli macie wysokoobrotowy blender wystarczy wrzucić składniki musu i blendować aż czekolada się rozpuści i całość ładnie połączy. Bez takiego blendera trzeba zmiksować tofu, masło orzechowe, agar, olej kokosowy a czekoladę rozpuścić w misce nad garnkiem z gotującą się wodą (lub w mikrofali

Co na wege obiad?