więc całe lato z niecierpliwością na buraki, wyrzucając na nieszczęście cenne i smakowite liście. Odkąd jednak zaczęłam blogować, wiele się zmieniło w moim gotowaniu. Stawiam na jakość, maksymalne wykorzystanie wszystkich składników, a przede wszystkim na zdrowotność. I choć nie potrafię opanować się i wystrzegać słodyczy (w tym gorzkiej czekolady), staram się maksymalnie zdrowo(...)roślinny ew. sól i pieprz Cebulę i czosnek obieram, siekam bardzo drobno i wrzucam na rozgrzany olej do rondla. Papryczkę chili pozbawiam pestek (można zostawić, jeśli ktoś lubi mocne wrażenia), drobno siekam i dodaję do cebuli, przesmażam. Botwinę płuczę, suszę i siekam. Wrzucam do rondla, a kiedy liście się zeszklą, wrzucam posiekane liście kolendry. Wlewam bulion warzywny i gotuję około
W kuchni Karmel-itkijest mocno mandarynkowe, gorzkawe, z migdałowym posmakiem. Pyszne :) Składniki: 6 mandarynek - najlepiej jakichś słodszych ~1/3 szklanki miodu 300 g mielonych migdałów 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Mandarynki gotować około godziny. Nie obierać ich - włożyć do garnka ze skórką. Po ugotowaniu mandarynki ostudzić i dokładnie zmiksować blenderem. Całe ciasto można przygotować za pomocą robota kuchennego - ja po prostu wymieszałam(...)Piec godzinę w temperaturze 180-190 stopni. po 30-40 minutach ciasto nakryć folią aluminiową, żeby się nie przypiekło za bardzo. Smacznego :) I oczywiście nadal gorąco zapraszam do polubienia Ewa Kuchennie na facebooku
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!warzyw z dodatkiem nabiału typu: mleko, kefir, maślanka lub ew. mlek roślinnych. Przykładowy koktajl: Koktajl mango lassi Koktajl jagodowy Koktajl czereśniowy Koktajl truskawkowy Shake: gęsty napój lodowy z dodatkiem lodów na bazie mleka lub mleka. Przygotowywany w blenderze. Podawany na zimno, wprost po przygotowaniu. Kompot: napój przygotowany z gotowanych owoców osłodzonych cukrem lub innym "słodzidłem". Podawany na zimno
Mania Wypiekaniakomentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na 2 porcje: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 375 ml wody 1 banan 1 jabłko 250 g truskawek cytryna Sos jogurtowy: 4 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżeczki brązowego cukru Wodę zagotować, dodać kaszę i gotować na niewielkim ogniu przez około 20 minut, zdjąć z ognia
Domowa cukiernia EwyWeekend upłynął pod znakiem wypieków rożnych ciasteczek. Kruche ciastka poleżą nieco dłużej , dlatego można je upiec kilka dni przed świętami. Pieczenie ciastek , to dla mnie
W kuchennym oknie EwyGarnek stawiam na gazie i gdy woda zacznie się delikatnie gotować zmniejszam gaz i pasteryzuję około 20 minut. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia. Sałatka z ryżem i warzywami na zimę jest gotowa, możemy słoiki odstawić do spiżarki. Życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwaga Babcia GotujeNa blogu prezentowałam już inna pastę jajeczną bardziej klasyczną. Dzisiaj na śniadanie proponuję jej odmienioną wersję - pastę z jajeczna z ogórkiem. Może dacie się skusić. Przygotowanie
Smaki EwyKapuśniak z kiszonej kapusty najlepszy na kapuście zrobionej przez nas. Ta sklepowa pozbawiona marchewki, a jeśli już ją ma to trzeba dobrze się przyglądać, by ją
W kuchennym oknie Ewybędzie smakować:))) To właściwie dwa przepisy w jednym- na gulasz klasyczny, i w wersji węgierskopodobnej;) Składniki: 500g mięsa wieprzowego, np. łopatki lub chudej karkówki 300g mięsa wołowego, najlepiej pręgi, ew. udźca lub goleni 3 duże cebule 1 średnia marchewka 500ml bulionu wołowego 250ml czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego koncentrat można zastapić sosem pomidorowym wg tego przepisu 2 łyżeczki(...)się za gotowanie swój rozum przecież ma- w trakcie sprawdzamy i dusimy dotąd, aż mięso będzie miękkie- ale nie rozlatujące się;) W trakcie w razie potrzeby podlewamy szklanką wody, albo i drugą. Mniej więcej w połowie duszenia dolewamy szklankę czerwonego, wytrawnego wina, dodajemy słodką paprykę. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, pozostałe przyprawy oraz drobno posiekany (ew. zmiażdżony w prasce
Aromatyczne PodróżeJestem miłośnikiem serników. Już od kilku lat na święta wszystkie ciasta piecze córka. Co roku też pyta się co ma upiec, a ja zawsze wybieram sernik
Smaki EwyO ile jestem w stanie poradzić sobie bez ziemniaków, o tyle życie bez makaronu jest dla mnie niewyobrażalne. Uwielbiam wszelkie makarony i bardzo lubię to, że
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Zawsze stroniłam od gotowania zup, bo w tym mistrzynią (według mojej subiektywnej oceny) jest moja Mama, jednak zupy krem, to co innego. Przygotowanie ich jest banalne, daje możliwości eksperymentowania ze składnikami, ośmiela :) Zapewne klasyczne zupy dla wielu z Was to też przysłowiowa "bułka z masłem", jeśli tak, kremy mogą okazać się przyjemną odmianą i odświeżeniem menu. Dzisiaj na warsztat wzięłam(...)sezonowe, jesienne warzywa, czyli kapustę i ziemniaki. Rezultaty poniżej :) Składniki: pół główki kapusty kilka ziemniaków kilka łodyg selera naciowego bulion warzywny, 0,5 l sól, pieprz, majeranek, ew. maggi grzanki masło / oliwa Wykonanie: Kapustę kroimy w piórka. Przekładamy na rozgrzaną patelnię z tłuszczem (2 łyżki masła lub oliwy). Smażymy na małym ogniu. Następnie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę
Taste Of My Daygotującej i lekko osolonej wody wrzucam knedle i gotuję do momentu wypłynięcia około 3,5 minuty. Następnie wyjmuję łyżką cedzakową i polewam roztopionym masłem. Przed podaniem posypuję cukrem, knedle możemy również podać z jogurtem naturalnym. Knedle z morelami i serem są gotowe, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwaga Babcia Gotujepieprzu łyżka majeranku jajka ziemniaki zakwas do żurku ew. koperek Do garnka wkładamy białą kiełbasę, dodajemy 2 cebule pokrojone w kostkę, marchewkę startą na dużych oczkach, przyprawy (majeranek rozcieramy w rękach aby uwydatnić smak), czosnek przeciśnięty przez praskę (jeśli chcemy intensywniejszy smak czosnku możemy dodać go pod koniec gotowania). Zalewamy wodą. Boczek kroimy w kostkę możemy go przesmażyć
Pelusiowa Kuchniaugotowana marchewka (ok.100g) ok.30g masła orzechowego cynamon szczypta soli ew. coś do posłodzenia *po moich doświadczeniach radzę dać jedno małe żółtko, bo z białkiem wychodzą o to właśnie takie stworki, chyba, że dacie o wiele więcej mąki Marchewkę zmiksować na pure, dodać resztę składników. Dokładnie zagnieść ciasto. Wrzucać na gotującą się osoloną wodę, gotować ok. 1-2min po wypłynięciu
More food, love and dreams