ewa gotuje - 1619 przepisów (strona:33/108)

Makowiec z jabłkiem 162

średnich jabłek startych na tarce o grubych oczkach 3 łyżeczki proszku do pieczenia olejek waniliowy Mleko wlać do garnka i mocno zagrzać. Do gotującego się dodać mak i gotować około 10 minut caly czas mieszając. Po tym czasie odstawić pod przykryciem na około 30 minut. Po tym czasie mak trzykrotnie zmielić - ja użyłam blendera. W przepisie z którego korzystałam radzono(...)wylałam nim blachę 28x18 cm i  keksówki 24x10 cm. Piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzić, posypać cukrem pudrem i smacznego :) Smacznego :)  Zapraszam na  Ewa Kuchennie na Facebooku !  Dzisiejszy przepis powstał na podstawie bloga www.domowe-wypieki.pl , został jednak dość znacznie zmodyfikowany

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
ŁATWA ZUPA RYBNA Z PSTRĄGIEM 203

kolejne doświadczenia i umiejętności. Brzmi to jak początek jakiegoś psychologicznego poradnika? Nie, tak właśnie jest. Jako, że jestem blogerką kulinarną (co za oficjalne nazewnictwo!), zazwyczaj wszystko kręci się wokół gotowania. Zaopatrzona w stos specjalistycznych książek, co dnia staję przed nowymi gastronomicznymi wyzwaniami, próbując czegoś się nauczyć, ale i pokazać samej sobie, że mogę, dam radę. Czy udaje mi się podołać(...)ew. sól, pieprz 2 szczypty gałki muszkatołowej Pora kroję w półplasterki, czosnek obieram, miażdżę i siekam.  W garnku podgrzewam masło klarowane, a gdy jest odpowiednio gorące, wrzucam pora z czosnkiem i podsmażam. Wlewam wino i odparowuję Marchew i pietruszkę obieram, kroję w drobną kosteczkę, wrzucam do pora. Czysty wywar rybny dodaję do całości, doprowadzam do wrzenia i gotuję

W kuchni Karmel-itki
Zupa szczawiowa 153

Prosty przepis na pyszną sezonową zupę. Przepis zaczerpnięty z gazetki Przepisy czytelników 6/2016. Polecam. Składniki: 1 pęczek szczawiu 1,5 litra rosołu 1 marchewka 1 pietruszka

Ewusiowe Smaki
Sałatka mix z gotowanym kurczakiem i makaronem z zupek chińskich 247

Potrawa z wykorzystaniem makaronu z zupek chińskich, druga tego typu przedstawiana na blogu. Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię wszelakiego rodzaju sałatki. U mnie

Smaki Ewy
Pasta z jajek – propozycja śniadaniowa 139

Dzisiaj propozycja na śniadanie – pasta z jajek ze szczypiorkiem. Często zapominamy o tym prostym i  pysznym śniadaniowym produkcie. W moim domu wszyscy domownicy bardzo lubią

Smaki Ewy
Kolorowa galareta -Terrina wielkanocna 237

Bardzo ładnie wyglądająca przekąska. Smak również będzie odpowiadał wielu osobom.Taka galareta z jajkiem, szynką i warzywami jest na pewno ozdobą każdego stołu. Nazywana również Terriną wielkanocną

W kuchennym oknie Ewy
Pierogi mięsno-pieczarkowo-warzywne 171

                          Kiedyś pierogi u mnie były tylko ruskie. Od jakiegoś czasu to się zmieniło i kombinuję z farszami. I muszę przyznać, że nie ma to jak domowe

Ewa w kuchni
Comfort food, cobbler i garnek Neoflam 184

końcu dodając śmietankę, tymianek i doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy wszystko jeszcze z 5 - 10 minut, do lekkiego zredukowania sosu. W między czasie przygotowujemy bułeczki. Bułeczki / Cobbler : 175 g mąki, 55 g masła, 1/4 łyżeczki soli, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 30 g startego parmezanu, 80 g maślanki ew. świeży tymianek Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść

Plate of Joy
126. Pasztet z selera 121

Jakiś czas temu przygotowałam pasztet z przepisu Ewy Wachowicz, był dobry, ale .... ten jest lepszy ;-)    1 kg selera 2 cebule 1 kostka masła 5 jajek 1 1/2 szklanka bułki tartej 1/2 szklanka kaszki many 2 kostki rosołowe 4 ząbki czosnku  sól, pieprz Selera obrać i pokroić w ćwiartki, gotować w osolonej wodzie do miękkości, następnie zetrzeć

Jadło i czytadło
Hummus, (nie)zwykłe danie na każdą okazję 166

woda ew. kumin Wykonanie: Ziarna ciecierzycy dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, przekładamy do naczynia i zalewamy chłodną, przegotowaną wodą tak, by poziom wody dwukrotnie przewyższał poziom ziaren. Zostawiamy je na 12 godzin, dlatego najlepiej zrobić to rano, by wieczorem móc się cieszyć hummusem :) Jak widać na zdjęciach, ziarna znacząco zwiększają swoją objętość. Przed ugotowaniem odcedzamy je, płuczemy i gotujemy

Taste Of My Day
Bób z pietruszką i czosnkiem 125

Właśnie w sprzedaży pojawił się bób a sezon na niego jest stosunkowo krótki. Ma on nie tylko właściwości odżywcze ale i lecznicze, wpływa na obniżenie poziomu

Smaki Ewy
Na śniadanie - warzywa z jajkiem i bakaliami 214

Część z Was może się zdziwić tą propozycją, bo odbiega od tradycyjnej wizji śniadań  w Polsce, na które często je się kanapki, parówki, jajecznicę, ew

Taste Of My Day
Naleśniki na każdą okazję 223

czym zdejmujemy go z patelni. I w tym miejscu, np. moja mama, ale zapewne nie jest w tym odosobniona, nie robiłaby nic więciej, bo najbardziej smakują jej such placki, ew posypane cukrem. Możemy je również posmarować dżemem, duszonymi jabłkami, nutellą, miodem. Mój tata bardzo lubi naleśniki z białym serem, na który mam taki przepis: biały(...)warzyw, jeśli chcemy zjeść sycący, ale dietetyczny posiłek, a nawet z parówką! To co do nich dodamy, zależy tylko od nas, od naszych upodobań kulinarnych, gustów i wyobraźni. Bo gotowanie na tym polega, by łączyć rzeczy po swojemu, szukać nowych smaków. Czasem coś nam może nie wyjść, ale gdy odniesiemy sukces, będzie smakował jak żaden inny. Do tego Was też

Taste Of My Day
Sandacz z kurkami 218

łyżkę soku z cytryny oraz drugą połowę przypraw. Gotujemy powoli pod przykryciem przez ok. 10 minut, czasami mieszając. Na osobnej patelni, na dość silnym (ale nie przesadnie) ogniu rozgrzewamy po 2 łyżki masła i oliwy. Umieszczamy w tłuszczu kawałki ryby i smażymy niezbyt gwałtownie po 2-3 minuty na stronę (ew. nieco dłużej, jeśli kawałki są grube). Sandacza podajemy

Kulinarna Pokusa
MANIACZEK Z CZEREŚNIAMI 262

żółtko 2 galaretki wiśniowe pól kg czereśni ew. wiśni Wykonanie: *Rozpuszczamy jedną galaretkę w 3/4 szklanki wrzątku. Do małej salaterki o poj. jednej szklanki układamy wydrylowane czereśnie, zalewamy ostudzona galaretką, odstawiamy do stężenia * Kiedy galaretka z owocami stężeje wykładamy galaretkę do góry dnem salaterki, na dno tortownicy  *Na mleku gotujemy kaszę, studzimy. Margarynę ucieramy z cukrem na puch,dodajemy

Z Majeczką w kuchni