oliwek 1/2 cebuli PRZYGOTOWANIE: Ja buraki piekę,gdyż uważam,że są dużo smaczniejsze, niż gotowane. Przepis znajdziecie TUTAJ https://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/10/pieczone-buraki.html .Następnie ścieramy na drobnej tarce. Drobno pokrojoną cebulę przesmażamy na odrobinie oliwy, dodajemy buraki. Chwilkę przesmażamy. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny (ew. octem),Jeżeli buraki są mało słodkie, można troszkę dosłodzić. Podajemy na ciepło
Kopystką po garachmarchew i pietruszkę. Następnie dodaję do zupy gdy ziemniaki i kasza jest miękka i całość gotuję jeszcze około 2-3 minut, sprawdzam smak jeżeli trzeba to doprawiam – zupa jest gotowa. Zupa z kaszą gryczaną jest gotowa, na talerzu dodaję śmietanę. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwaga Babcia Gotujeminut małe słoiczki , większe do 40 minut. Należy zwrócić uwagę żeby woda się nie gotowała. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia. Czarne porzeczki w soku własnym są gotowe, można odstawić do spiżarki. Życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwaga Babcia Gotujemożecie go pominąć, ale wtedy zupa straci swój unikalny charakter) oraz soli (ok. 1 łyżeczki). Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 30 min do miękkości soczewicy oraz wszystkich warzyw. Kiedy tak się stanie, wyciągamy liście selera oraz zieloną część pora, doprawiamy zupę pieprzem i ew. solą jeśli nadal jest jej za mało. Jeśli smak jest dla Was jeszcze zbyt mdły
Nerds Kitchenfasolkę - gotujemy 10 minut, a następnie starte na oczkach warzywa (fasolka gotuje się dłużej). Całość gotujemy ok 20 minut (aż warzywa będą miękkie). Mąkę rozrabiamy w zimnej wodzie, wlewamy na wrzątek zaciągając nasz sos. Na koniec dodajemy zahartowaną odrobiną sosu śmietanę i posypujemy koperkiem. Ew. doprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru
Walijskie Pichceniehttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Pyszny dodatek, który może urozmaicić nawet najprostsze danie. Puree smakuje też samo, bez żadnych dodatków
Di gotujeMoje dziecię skończyło wczoraj 6 tygodni. 43 dni kompletnej rewolucji, braku ochoty i czasu do stania przy kuchni (w ostatnim czasie zdecydowanie PanMąż gotuje ;)) i zadziwienia
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!1 kg czereśni ( po odszypułkowaniu i wydrylowaniu )1 konfiturex 2:1 ( 40 g )500g cukru Umyte i wydrylowane czereśnie wrzucić do szerokiego garnka. Dodać
Ewa w kuchnisłodkiego ale nie było jajek i wpadłam na pomysł ciastek kruchych z kremem mascarpone i truskawkami Ciastka truskawkowa chmurka Składniki – ciasto: 1,5 szklanki mąki 5 łyżek kremówki ew. 2 łyżki wody 125 g masła odrobina soli cukier puder (2–3 łyżki, o ile ma być na słodko) Masa: 250 -500 g zimnej śmietanki 36% 250 g serka mascarpone(...)lekki. Tort możemy przekładać takim kremem od razu. Jeśli chcemy wyciskać wzory przez worki cukiernicze najpierw musimy go mocno schłodzić w lodówce. Artykuł Ciastka truskawkowa chmurka pochodzi z serwisu Gotowanie
Gotowanie-ukziela angielskiego przyprawa Smaki Natury (ew. uniwersalna) sól, pieprz Dodatkowo (opcjonalnie): koperek, natka pietruszki śmietana Ugotować wywar mięsny z dodatkiem przypraw, listków laurowych i ziela angielskiego. Do garna wrzucić pokrojone warzywa (marchew, pietruszkę, pora, selera) i oczyszczoną brukselkę (lub mrożoną). Ryż opłukać po bieżącą wodą i po 5-10 minutach dodać do gotującej się zupy. Całość gotować do miękkości
Di gotujeostygnie. 4. Połącz składniki. Dodaj soli, pieprzu według uznania. 5. Wszystko razem zblenduj. Polecam z ogórkiem kiszonym lub ew. z pomidorem Kalorie: ok. 135 kcal/100 g porcja (ok. 45 g na dwie połówki bułki) - 61 kcal Smacznego! Przepis od Kasiekw gotuje
Malowane smakiemwegetariańskiej-pomijamy) Ser (u mnie gruziński ser sulguni) ale można go zastąpić kozim (Bulgar) ew. parmezanem SOS: kilka łyżek oliwy ev. sól pieprz suszone oregano 1,5 łyżeczki musztardy delikatesowej ( u mnie Kamis) odrobina syropu klonowego (może być miód) PRZYGOTOWANIE: Szparagi myjemy, odrywamy końcówki, gotujemy na parze ok 4-5 minut, następnie hartujemy w zimnej wodzie, żeby zakończyć proces
Kopystką po garachklopsikami delikatnie mieszam – sos jest gotowy. W międzyczasie gdy klopsiki się duszą gotuję makaron według przepisu na opakowaniu . Na talerz nakładam makaron , dodaję klopsiki i polewam całość sosem . Makaron z klopsikami i sosem pomidorowym jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwaga Babcia Gotujełyżki jogurtu naturalnego (ok.40g) ~czubata łyżka masła orzechowego (ok.20g) ~cukier/stevia do smaku Płatki gotujemy na mleku do momentu aż wchłoną cały płyn. Dodajemy odżywkę białkową i słodzimy do smaku (opcjonalnie). Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Jogurt mieszamy z masłem orzechowym i ew. słodzimy po czym tą masą smarujemy wierzch owsianki. Wkładamy owsiankę do piekarnika rozgrzanego
breakfast of dreamsłyżka mielonej słodkiej papryki pół łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu pół łyżeczki pieprzu cayenne ew. 3 kostki mięsne 2 łyżki mąki pszennej Serduszka dobrze płuczemy na durszlaku pod zimną bieżącą wodą. Dajemy podrobom chwilę na obcieknięcie z wody, następnie każde z serduszek przygotowujemy do gotowania. Każde z nich pojedynczo pozbawiamy zwałów tłuszczu i żyłek. Kroimy je na połowę i płuczemy
Kuchenna KontrrewolucyaW tamtym roku planowałam zrobić kandyzowane fiołki. Planowałam, planowałam, fiołki przekwitły i na planach się skończyło. W tym roku miałam zamiar zrobić cukier fiołkowy. I szczerze
Ewa w kuchniPasta świetnie nadaje się na kolację lub śniadanie. Nie wymaga specjalnych składników i jest łatwa do przyrządzenia. Polecam przepis z wędzonym łososiem , jajkami i twarogiem. SKŁADNIKI
W kuchennym oknie Ewyzupy. Na patelni po boczku podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i wrzucamy do garnka. Gotujemy jeszcze przez chwilę i doprawiamy do smaku solą i roztartym w dłoniach majerankiem. Ponieważ osobiście lubię dość kwaśny i wyrazisty kapuśniak zawsze zostawiam sok od kapusty w słoiku, aby ew. na koniec doprawić nim moją zupę, jeśli będzie za mało kwaśna
Walijskie Pichcenie