ewa gotuje - 1619 przepisów (strona:26/108)

Przepis - Fasolka po Bretońsku 460

patelni chochelką płynu z fasolki i dodaję do garnka, całość dokładnie mieszam i gotuję około 3 minut, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam. Po zakręceniu gazu dodaję majeranek, mieszam, fasolka jest gotowa. Fasolka po bretońsku jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
11. Śniegu nie ma, mróz nie szczypie: czyli świąteczny napój mocy ★ 231

miodu - kilka goździków  - łyżeczka naturalnego kakao - łyżeczka cynamonu - szczypta kardamonu - szczypta chilli - ew. kilka daktyli Wykonanie: 1. Zaparz kawę (sprawdzi się tu nawet mocna, orkiszowa kawa lub zielona herbata) 2. W rondelku podgrzej mleko sojowe wraz z syropem, przyprawami i posiekanymi daktylami 3. Gotuj mleko kilka minut, aż zacznie unosić się aromatyczny zapach 4. Przelej mleko do kawy

Pland based fille
12. Odbiła mi palma na punkcie kokosa: czyli jaglanka ze smażonymi jabłkami ★ 163

jabłkami: - 50g kaszy jaglanej - cynamon - stewia lub cukier - wanilia/aromat waniliowy/cukier waniliowy - 50ml mleka roślinnego (ew. krowiego) - dwie łyżeczki oleju kokosowego - małe jabłko - 1 lub 2 łyżki wiórek kokosowych Wykonanie: 1. Dzień wcześniej zalej kaszę jaglaną wodą i zostaw na noc lub upraż ją przed samym gotowaniem na suchej patelni (dwa najlepsze sposoby na pozbycie się charakterystycznej goryczki) 2. Ugotuj kaszę

Pland based fille
Domowy Dżem Truskawkowy 100% Naturalny 205

minut małe słoiczki , większe do 30 minut. Należy zwrócić uwagę żeby woda się nie gotowała. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia. Dżem truskawkowy jest gotowy, jeżeli słoiczki dobrze złapały to możemy go przechowywać latami. Życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Wyróżnienie Liebster Blog Award 163

pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował." NASZE ODPOWIEDZI NA PYTANIA EWY: 1.  Jakiej potrawy lub składnika w życiu nie weźmiesz do ust? Konczi: za żadne skarby nie tknę móżdżków ... o nie !!! Szpileczka: wszelkiego rodzaju robali 2.  Od jak dawna kuchnia i gotowanie jest Twoją pasją a nie koniecznością? Konczi: już jako dziecko wiele czasu spędzałam

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Farszynki czyli warmińsko – mazurskie ziemniaczane kotlety 313

Farszynki czyli warmińsko – mazurskie ziemniaczane kotlety. Przez wiele lat nie robiłam kotletów ziemniaczanych i był to błąd. Z tak prostych składników można wyczarować pyszne danie. W

Smaki Ewy
Zupa kalafiorowa 185

Zupka ze świeżego kalafiora, doskonała w smaku, delikatna. Jednym słowem warto spróbować .SKŁADNIKI:pół kalafiora1 marchewkakawałek porawywar mięsny ok. 1,5 lsól, pieprz do smakupół pęczka

W kuchennym oknie Ewy
Wyśmienite pierogi z mięsem i kapustą 206

Czy lubimy pierogi? Wydaje się ,że tak, tylko każdy ma swój rodzaj. Oczywiście chodzi o nadzienie.W mojej kuchni  królowały przeważnie  pierogi ruski. Wszystkim smakowały

W kuchennym oknie Ewy
Krewetki w marynacie imbirowej 173

sposób. Jesteśmy zmęczeni po Świętach Wielkanocnych-dlatego.dziś, będzie łatwo. SKŁADNIKI: 300 g. krewetek (gotowanych) Marynata: 1/2 cebuli pokrojona w drobną kosteczkę ok 3-4 cm świeżego imbiru -drobno posiekanego 2 ząbki czosnku (drobno posiekane) sok z jednej cytryny sos sojowy (wg uznania) posiekana natka pietruszki ew. woda, jeżeli sos będzie zbyt słony. PRZYGOTOWANIE: Łączymy wszystkie składniki marynaty, następnie zanurzamy

Kopystką po garach
Zupa pieczarkowa z kaszą gryczaną i pietruszką 190

bulionu kasza gryczana biała - zwykła tez może być domowa Vegeta natka pietruszki ew. śmietana lub jogurt naturalny do zabielenia Przygotowanie : Pieczarki oczyszczamy jeśli są bardzo świeże,ładne - białe  nie musimy ich obierać  lecz dobrze jest to zrobić - zupa będzie też bardziej lekko strawna. Wodę gotujemy, dodajemy Vegetę i masło ( możemy użyć bulionu ) Pieczarki kroimy w pół plasterki

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Bób z boczkiem i jajkiem 223

gronie tych pierwszych i nie wyobrażam sobie lipca bez bobu. Najlepszy jest młody, gotowany kilka minut i którego nie musimy obierać ze skórek. Ze wsi w sobotę wróciłam więc z całą siatką bobu. Wyłuskałam go i od razu ugotowałam. I wtedy przypomniałam sobie, że u Ewy widziałam pomysł na bób z cebulą i pietruszką. Zapowiadał się bardzo smakowicie, więc dorzuciłam

Obiad gotowy
Zupa Meksykańska z Soją 253

dodaję koncentrat pomidorowy , majeranek doprawiam solą , pieprzem , pieprzem cayenne ( opcjonalnie sosem tabasco ) i gotuję jeszcze 5 minut . Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam - osobiście doprawiam tak żeby zupa była dość pikantna . Zupa jest gotowa . Zupa meksykańska z soją jest gotowa . Życzę smacznego . Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Zupa Pomidorowa z Soczewicą 174

chochelek gotującej się zupy , dokładnie mieszam i wlewam całość do zupy . Doprawiam i gotuję jeszcze około 2 – 3 minut. Po zakręceniu gazu pod garnkiem dodaję posiekaną bazylię – zupa pomidorowa z soczewicą jest gotowa. Zupa pomidorowa z soczewicą jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Przepis na Dżem z Agrestu – bez dodatku żelfixu 179

małe słoiczki , większe do 30 minut. Należy zwrócić uwagę żeby woda się nie gotowała. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia. Dżem z agrestu jest gotowy, jeżeli słoiczki dobrze złapały to możemy go przechowywać latami. Życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Przepis na Domowy Dżem z Moreli bez żelfixu 202

małe słoiczki , większe do 30 minut. Należy zwrócić uwagę żeby woda się nie gotowała. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia. Dżem z moreli jest gotowy, jeżeli słoiczki dobrze złapały to możemy go przechowywać latami. Życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje