ewa gotuje - 1619 przepisów (strona:23/108)

Życzenia Świąteczne 172

W tym wyjątkowym dniu wigilii Bożego Narodzenia, chciałabym złożyć życzenia wszystkim odwiedzającym mojego bloga i nie tylko :) I życzyć zdrowych, wesołych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia

Uwaga Babcia Gotuje
Sałatka z wołowiną, szparagami i sosem holenderskim 149

Wczoraj prezentowałam zupę krem ze szparagów i zapowiedziałam, że dzisiaj wykorzystamy do sałatki wołowinę i główki szparagów. I tak dzisiaj proponuję właśnie tą sałatkę, dodatkowo z

Smaki Ewy
(nie tylko) świąteczne pierogi z kapustą i grzybami 186

sól i pieprz do smaku Grzyby moczymy przez noc, następnie gotujemy przez ok. 15 minut, studzimy i kroimy drobno. Kapustę również drobno kroimy. Cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy na oleju do zezłocenia. Łączymy wszystkie składniki farszu, odciskamy z wody, a następnie doprawiamy do smaku. ~350g mąki pszennej + ew. do podsypania ~łyżeczka soli ~łyżka oleju ~bardzo ciepła (prawie wrząca) woda(...)następnie wyrabiając ciasto rękami. Kiedy będzie już gładkie i plastyczne odkrajamy kawałek ciasta i rozwałkowujemy je. Szklanką wycinamy koła, na środek każdego nakładamy farsz i zlepiamy boki pieroga. Gotujemy we wrzącej lekko osolonej wodzie ok. 2 minuty od wypłynięcia. Smacznego

chili & sugar
Makaron chiński z tofu i warzywami na sposób orientalny 217

makaron pszenny garść orzechów nerkowca (ew. orzechów ziemnych) Wykonanie: Czosnek kroimy w plasterki, cebulę w piórka, paprykę w paski, a cukinie w słupki :) Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy czosnek. Gdy delikatnie się przesmaży, a nawet podpiecze, dodajemy cebulę, podgrzewamy do zeszklenia. Następnie dodajemy pozostałe warzywa, 3 łyżki sosu sojowego, pół szklanki wody i gotujemy kilka minut pod przykryciem, aż woda

Taste Of My Day
Gotowane krewetki argentyńskie z awokado i sosem balsamicznym 152

Bardzo dobry sposób na przygotowanie krewetek. Gotowane w ten sposób są delikatne i bardzo krewetkowe.  Dorodne, argentyńskie krewetki, awokado, lekko kwaśny sos - pyszna przystawka gotowa. Polecam! składniki  - 2 porcje 450 g czerwonych krewetek 1 l wrzącej wody /na każde 500 g krewetek 1 łyżka soli morskiej/ na 1 l wody sos 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka octu balsamicznego(...)awokado 1/2 papryczki jalapeno - opcjonalnie ew płatki paprykowe do posypania przygotowanie Krewetki rozmrozić  wkładając je do  zimnej wody  lub, jeżeli mamy czas, w lodówce. W głębokiej, dużej patelni zagotować 1 litr wody  z łyżką soli morskiej. Naszykować miskę z dużą ilością zimnej wody , najlepiej z dodatkiem lodu.  Do gotującej się wody włożyć  krewetki

Stare Gary
Rosół z kurczaka 131

zupy, ale nie było klasycznego rosołu. Czas nadrobić zaległości. Zwykle gotuję rosół na samym kurczaku, ale lepszy według mnie jest taki z dodatkiem wołowiny. Zwyklę kupuję szponder wołowy, a mięso po ugotowaniu obieram z kości i skór i wykorzystuję do krokietów bądź pierogów. Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka ew. kawałek wołowiny (szponder) 2 marchewki 1 duży seler 1 pietruszka(...)zalać zimną wodą w dużym garnku, aby przykryła warzywa i mięso. Po zagotowaniu zdjąć szumy i przykryć. Cebulę przekroić na pół i opalić na palniku przed włożeniem do wywaru. Gotować rosół na bardzo małym ogniu pod przykryciem aż mięso będzie zupełnie miękkie. Warzywa, grzyby, zioła i mięso wyjąć (łyżką cedzakową), a wywar przecedzić. Doprawić solą, pieprzem, przyprawą i maggi. Podawać

Czerwień i błękit
Barszcz na zakwasie z kiszonych buraków 160

zagotowujemy wywar z włoszczyzny,(plus sól ,ziele angielskie i liść laurowy) zmniejszamy gaz, dodajemy cebulę i gotujemy na małym ogniu przez 1-1,5. Odcedzamy wywar, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, buraczany zakwas (próbujemy,żeby nie była zbyt kwaśny), doprawiamy majerankiem, cukrem, pieprzem, ew. solą. Barszcz powinien być słodko-kwaśny. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki

Kopystką po garach
Zupa Kalafiorowa z Komosą Ryżową | Zupa Bezglutenowa 226

dodaję wypłukaną komosę ryżową i gotuję jeszcze około 15-20 minut do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą i pieprzem – zupa jest gotowa. Zupa kalafiorowa z komosą ryżową jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Pyszny Kapuśniak z Kiełbasą i Boczkiem 278

już miękkie to dodaję do zupy zawartość patelni, dodaję kiełbasę doprawiam solą i pieprzem i całość gotuję jeszcze około 10 minut. Sprawdzam smak jeżeli trzeba to doprawiam – kapuśniak jest gotowy. Kapuśniak z kiełbasą i boczkiem jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Strucla makowa z rodzynkami 145

Ta strucla jest raczej dla osób zapracowanych lub takich, które z różnych względów nie mają czasu lub ochoty na robienie masy makowej z suchego maku. Bo

Ewa w kuchni
Zupa Kalafiorowa 236

śmietany gorącą zupę aby zahartować śmietanę ) , następnie śmietanę dodaję do garnka z zupą , dokładnie mieszam i gotuję jeszcze około 2 -3 minut . Zupę doprawiam solą i pieprzem . Po zakręceniu gazu dodaję koperek – zupa jest gotowa . Zupa kalafiorowa jest gotowa . Życzę smacznego . Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Wiśnie na Zimę w Syropie z Cynamonem 155

minut małe słoiczki , większe (1 litrowe) do 40 minut. Należy zwrócić uwagę żeby woda się nie gotowała. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia. Wiśnie w syropie są gotowe, można odstawić do spiżarki. Życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Botwinka na Zimę w Słoikach 271

minut małe słoiczki , większe do 35 minut. Należy zwrócić uwagę żeby woda się nie gotowała. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia. Botwinka w słoikach jest gotowe, można odstawić do spiżarki. Życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Kilka pomysłów na... 157

hokkaido sól, pieprz przyprawa curry, kminek rzymski, papryka słodka i ostra, kurkuma, czosnek łyżeczka masła Makaron gotujemy. Masło roztapiamy i podsmażamy na nim pora, soląc go i przykrywając, dusimy, aż zmięknie. Dodajemy dynię, mleczko i ok.1/2 szklanki wody, dokładnie mieszamy, przyprawiamy, dorzucamy ciecierzycę, ew. dolewają wodę/bardziej redukując. Na sam koniec gdy sos będzie już miał kremową konsystencję, wrzucamy makaron

More food, love and dreams
Budyń czekoladowy 142

dodatek miodu :) Składniki : 250 ml mleka 1 łyżeczka ciemnego kakao 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej ew. 1 łyżeczka miodu  Mleko wlać do garnka z grubym dnem i zagotować. Odlać 50 ml i rozmieszać mąkę. Wlać mieszankę do garnka, zmniejszyć ogień i mieszając gotować, aż budyń zgęstnieje. Podawać z ulubionymi owocami lub jako dodatek do deserów.   Smacznego

Chocolate Muffin Blog
KROKIETY Z GOTOWANEJ RYBY 276

przepadają ... Składniki: ugotowana ryba (u mnie mięso z karpia, ale tutaj dobrze sprawdza się każda inna gotowana ryba) 1 jajko sól pieprz cytrynowy majeranek szczypta słodkiej papryki 1 cebula bułka tarta olej do smażenia Wykonanie: Ugotowaną wcześniej w bulionie warzywnym rybę obieramy z ew. ości, mielimy lub blendujemy. Cebulę drobno kroimy podsmażamy na maśle na złoty kolor, studzimy i przekładamy

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania