ewa gotuje - 1619 przepisów (strona:54/108)

Pierniczki świąteczne 175

Pieczenie ciastek rozpoczęte. Na pierwszy rzut poszły pierniczki. Przepis bardzo dobry, gdzieś tam odgrzebany ze starego  zeszytu. Po upieczeniu twarde, ale po włożeniu do szczelnego

W kuchennym oknie Ewy
Jajka w sosie musztardowym 408

Jajka w sosie musztardowym to prawie potrawa narodowa. Sądzę, że od czasu do czasu bywa w każdym domu - bo kto nie lubi jajek. Podane z ziemniaczkami

Smaki Ewy
Buraczki tarte z chrzanem do słoików 197

Buraczki to zapewne nasza potrawa narodowa. W moim rodzinnym domu były one zawsze. Często były dodatkiem do obiadu. Zawsze smakują. Gdy moje dzieci były małe tarłam

Smaki Ewy
Sałatka z makaronem i wędzonym łososiem 159

Sałatek nigdy nie jest za dużo i na ogół każdy je lubi. Początkowo chciałam zrobić sałatkę z tuńczykiem, ale znalazł się amator ryby – kot. Tak więc

Smaki Ewy
Szparagi w sosie holenderskim 201

W roli głównej dziś szparagi! Sos holenderski: 1/2 kostki zimnego masła 2 żółtka 1/2 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka zimnej wody sól, pieprz pietruszka zielone

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Roladki wołowe Mistrza Jana 201

gorzej… Nam roladki wyszły pyszne, a ile przy tym było zabawy… A jaki Jasiek był dumny jak powiedziałam mężowi że dzisiaj obiad synuś zrobił. Z pewnością będziemy gotować razem częściej. Składniki: trzy płaty wołowiny na rolady kawałek boczku (jako nadzienie) cebula opcjonalnie ogórek kiszony (chociaż my akurat nie lubimy) 2 łyżeczki musztardy przyprawy: majeranek, zioła prowansalskie, koperek, ziele(...)śmietany 18% do zup Wykonanie: Rozbijamy wołowinę na naprawdę cieniutkie płaty (Jasiek miał taką frajdę z walenia tłuczkiem ). Smarujemy z jednej strony musztardą, posypujemy przyprawami, nadziewamy boczkiem, cebulą i ew. ogórkiem. Zawijamy i obwiązujemy sznurkiem gastronomicznym. Ważne żeby wołowiny nie posolić! Nagrzewamy patelnię mocno wraz z łyżką oleju. Obsmażamy roladki tak żeby nigdzie mięso nie było surowe. Przekładamy do garnka

Mama z miasta
Pierogi z grochem 255

grochem w tej wersji są z dodatkiem wędzonego boczku, ale z powodzeniem można z niego zrezygnować i powstanie jarskie czy postne danie.Przepis na ciasto dostałam całkiem niedawno od koleżanki Ewy i jestem z niego bardzo zadowolona. Robienie pierogów z tym ciastem jest samą przyjemnością. Jest lekkie, mięciutkie i nie rozgotowuje się, a co najważniejsze, że pierogi takie można mrozić(...)ziemniakiGroch namocz w wodzie przez 8-12 godzin. Po tym czasie ugotuj go w tej wodzie, dodając sól, liście laurowe, pieprz, a nawet włoszczyznę do smaku. Dodaj boczek. Gotuj do miękkości.Obierz i pokrój 1 duży lub dwa małe ziemniaki i dodaj pod koniec gotowania,dodaj majeranek, ok.2 łyżek.Pogotuj jeszcze aż ziemniaki zmiękną.Odcedź i usuń liście laurowe.Jak ostygnie

Pasje Jolki
Deser z duszonych jabłek z cynamonem i śmietaną ryżową (wegański) 152

 Ten deser powstał szybko i spontanicznie, a tak zachwycił smakiem, że w ciągu jednego dnia - kilkakrotnie przygotowywałam go z podwójnej porcji. Moja rodzina polubiła nawet

Di gotuje
Pulpety z piersi kurczaka z suszonymi pomidorami w sosie warzywnym 147

Chciałam coś zrobić dietetycznego z piersi kurczaka. Jak wiadomo pierś z kurczaka ma tendencję do wysuszania podczas obróbki. Doszłam do wniosku, że zrobię mielone w sosie

Smaki Ewy
Pęczotto na sypko z sosem pietruszkowo – czosnkowym 137

Wszyscy wiemy, że kasze są zdrowe, ale zbyt często nie goszczą na naszych stołach. I to błąd. Odpowiednio ugotowany pęczak jest pyszny. Można nim zastąpić typowe

Smaki Ewy
Flaczki z boczniaków 133

Nie byłam miłośnikiem boczniaków. Wyglądały ładnie, ale na tym się kończyło. Kiedyś próbowałam coś z ich zrobić i po prostu jakoś mi nie podeszło. Teraz podjęłam

Smaki Ewy
Pulpety w pomidorach 116

Nic dodać, nic ująć - jest to  sztandarowa  potrawa. Łatwa w przygotowaniu, prosta w podgrzewaniu, bez problemu można zabrać ją ze sobą w inne 

Smaki Ewy
Tradycyjny sok z malin 129

Sezon na maliny jeszcze trwa. Warto pokusić się o zrobienie soku  z malin metodą tradycyjną. Sok ten można wykorzystywać do deserów, herbat, napojów. Jest pozbawiony

Smaki Ewy
Sos paprykowy – do słoików 162

Jakiś czas temu przepis ten dostałam od znajomej, trochę go zmieniłam i tak powstała wersja którą dzisiaj przedstawiam. Sos można wykorzystywać na wiele sposobów, podobnie 

Smaki Ewy
Łódeczki z mortadeli z sałatką 181

Można to danie traktować jako przystawkę, danie na śniadanie czy na kolację. Efektownie wygląda i jest smaczne. Składniki: Dowolna ilość plastrów mortadeli i grubości ok. ½ cm

Smaki Ewy
Domowy fast food 320

Dzisiaj przedstawię trochę banalną "potrawę", ale chyba każdy ją od czasu do czasu je - tosty. Ponieważ nic co ludzkie obce mi nie jest, uważam że te

Taste Of My Day