Wszyscy wiemy, że kasze są zdrowe, ale zbyt często nie goszczą na naszych stołach. I to błąd. Odpowiednio ugotowany pęczak jest pyszny. Można nim zastąpić typowe
Smaki EwyNie byłam miłośnikiem boczniaków. Wyglądały ładnie, ale na tym się kończyło. Kiedyś próbowałam coś z ich zrobić i po prostu jakoś mi nie podeszło. Teraz podjęłam
Smaki EwyNic dodać, nic ująć - jest to sztandarowa potrawa. Łatwa w przygotowaniu, prosta w podgrzewaniu, bez problemu można zabrać ją ze sobą w inne
Smaki EwySezon na maliny jeszcze trwa. Warto pokusić się o zrobienie soku z malin metodą tradycyjną. Sok ten można wykorzystywać do deserów, herbat, napojów. Jest pozbawiony
Smaki EwyJakiś czas temu przepis ten dostałam od znajomej, trochę go zmieniłam i tak powstała wersja którą dzisiaj przedstawiam. Sos można wykorzystywać na wiele sposobów, podobnie
Smaki EwyMożna to danie traktować jako przystawkę, danie na śniadanie czy na kolację. Efektownie wygląda i jest smaczne. Składniki: Dowolna ilość plastrów mortadeli i grubości ok. ½ cm
Smaki EwyDzisiaj przedstawię trochę banalną "potrawę", ale chyba każdy ją od czasu do czasu je - tosty. Ponieważ nic co ludzkie obce mi nie jest, uważam że te
Taste Of My DayJarmuż jest to roślina z rodziny kapusty warzywnej. Znana była już w starożytności i była wykorzystywana jako roślina ozdobna, jak i jadalna. Niestety w Polsce, mało
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!laurowy, ziele angielskie, łyżeczka ziół prowansalskich oraz na sos - 4 łyżki oliwy - 2 łyżeczki ulubionej musztardy - szczypta soli, pieprzu, cukru - siekana bazylia - ząbek czosnku - pół łyżeczki soku z cytryny - ew. łyżka wody Odmierzam oliwę do naczynia, w którym będę ucierać dressing. Dodaję musztardę, sól, pieprz, cukier, bazylię - u mnie była suszona. Dorzucam drobno posiekany czosnek i ucieram do uzyskania(...)dogadają i dotrą. Umyte piersi zalewam wodą, dodaję liść, ziele i zioła. Ponieważ nie używam ziół prowansalskich jako mieszanki, dodałam po szczypcie oregano, majeranek, estragon, cząber, rozmaryn i tymianek. Gotuję. Kiedy pierś jest już ugotowana, wędruje do studzenia. Umyte, osuszone pomidorki kroję w ćwiartki. Rukolę umytą i osuszoną najlepiej w bawełnianej ściereczce, umieszczam w salaterce, na niej lądują pomidory. Kroję
I tu będę miała takie teżółta papryka - 2 papryczki chili - 2 łyżki oleju - 1 łyżka koncentratu pomidorowego - 3 ząbki czosnku - 2 łyżeczki sosu sojowego - 1 łyżeczka domowego koncentratu bulionu warzywnego lub mięsnego (ew. 1 bio kostka) - 1 łyżeczka suszonego oregano - 1 łyżeczka kuminu - 1 łyżeczka cukru - 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne - 2 liście laurowe - sól, pieprz *opcjonalnie: parmezan, ser żółty Cebule i wszystkie papryki(...)dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i doprawiamy solą, pieprzem. Następnie dorzucamy mielone mięso i dusimy 5-7 minut. Po tym czasie dodajemy wszystkie pozostałe składniki oprócz fasoli i gotujemy pod przykryciem 25-30 minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec dorzucamy fasolę i gotujemy 10 minut, nie zapominając o mieszaniu. Wyjmujemy liście laurowe. Podajemy posypane serem, z ryżem, makaronem
Be Fit Be Strongważne jest dosyć długie duszenie cebuli, dzięki czemu zupa nabiera wyjątkowego aromatu i wspomnianej słodyczy. Mimo minimalizmu składników zupa smakuje wybornie, spróbuj jeszcze dziś! :) * bulion wołowy- 1,2 litra (ew. drobiowy, warzywny) * cebula- 600 g * białe wino- 160 ml * masło klarowane- 30 g * sól, pieprz do smaku * natka pietruszki- do posypania * chleb/bagietka- dodatkowo * tarty, żółty ser- dodatkowo Cebulę obrać(...)bardzo małym ogniu- co jakiś czas mieszając- aż będzie miękka i rumiana (około 45 minut). Po tym czasie wlać białe wino i smażyć, aż odparuje. Wlać bulion i całość gotować przez około 10 minut. Doprawić solą oraz pieprzem. Wariant 1- tradycyjny: Pokrojony chleb/bagietkę zapiec chwilę w piekarniku. Porcję zupy przelać do żaroodpornych miseczek, ułożyć podpieczony chleb, nań wyłożyć porcję
Kraina Miodem Płynącacebula świeży koperek olej kujawski z bazylią Wykonanie: Bób płuczemy. Wodę w garnku, solimy, dodajemy szczyptę cukru i zagotowujemy. Na wrzącą wodę wrzucamy bób i gotujemy ok. 10-12 minut licząc od zagotowania (bez przykrycia). Po 10 minutach sprawdzamy twardość bobu wyjmując jedno ziarenko. Nie lubię twardego bobu, ale nie powinien nam się też rozgotować, więc lepiej(...)Cebulę i boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju, pod koniec smażenia dodajemy posiekany czosnek. Bób przekładamy na patelnię, mieszamy z cebulką i boczkiem, posypujemy posiekanym koperkiem, ew. solimy do smaku
Walijskie PichceniePo odsmażeniu: Z waflami tortowymi kiedyś eksperymentowałam na różne sposoby. Było już mięso mielone, pieczarki - przeróżne wersje wytrawne. Szkoda, że wtedy nie robiłam zdjęć... Jednak nic
Di gotujeDzisiaj przedstawiam przepyszną sałatkę z makaronem i pieczonym kurczakiem. Składników w tej sałatce jest sporo, jak na bogato to na bogato. A, że najpierw je się
Smaki EwyCzego nie może zbraknąć na Wielkanocnym stole? Na pewno jajek w różnej postaci, białego barszczu, babek i mazurków. U mnie od pewnego czasu króluje prosty
W kuchennym oknie Ewy