ewa gotuje - 1619 przepisów (strona:60/108)

Rosół staropolski – bogata zupa rodem z Mazowsza 139

Przepis na ten rosół znalazłam w jednej z licznych książek jakie posiadam. Zaintrygował mnie dodatek wątróbki do zupy a i ilość użytego mięsa jest też spora

Smaki Ewy
Sałatka z Rzodkiewek do Obiadu 165

Witam serdecznie Propozycja na smaczną sałatkę z rzodkiewek i pomidorów, jest prosta w przygotowaniu i zdrowa. Będziemy potrzebować: 2 pęczki rzodkiewek 3 pomidory 1 cebula 1/2

Uwaga Babcia Gotuje
Zupa fasolowa z nutą wędzonki 98

W moim rodzinnym domu zupa fasolowa była na słodko – kwaśno, tradycyjnie jak na Kaszubach. Nie robię fasolowej w ten sposób. A robię ją z wędzonymi skórkami

Smaki Ewy
Jagodowy mus z kaszy manny 191

I zawsze ten dylemat: co zrobić do jedzenia, kiedy odwiedza mnie osoba na diecie... Szybki rzut oka na lodówkę i... ciasto czekoladowe odpadło ;) Za to wygrzebałam

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Leszcz ze szparagami i czarną soczewicą 127

piekarnika n agrzanego do 180°C i piecz 20-30 minut. Soczewica Szklankę soczewicy przepłucz w zimnej wodzie, a następnie umieść w garnku i zalej 2 szklankami wody. Gotuj ok. 45 minut do miękkości, a następnie wystudź w zimnej wodzie i odcedź. Z cytryny otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Wrzuć je do miseczki i zacznij wlewać powoli oliwę z oliwek(...)Wszystko wymieszaj. Szparagi Szparagom odetnij twarde końcówki i obierz do połowy. Ułóż je w żaroodpornym naczyniu posmarowanym oliwą z oliwek. Całość polej odrobiną oliwy, posyp solą morską oraz świeżym (ew. suszonym) oregano. Poukładaj nań plasterki cytryny i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz 20-30 minut razem z rybą aż staną się miękkie

Food Square
Ciasto sernikowo-bananowe toffi (ok. 140 kcal/100g) 196

warstwa: budyń toffi (tu: winiary z cukrem) 450 ml mleka 2% 16 g (4 łyżeczki) żelatyny Przygotowanie: Spód: 1. Wszystkie składniki na spód miksujemy razem przy pomocy blendera (ew. możemy wcześniej ubić białka z cukrem, resztę składników zmiksować blenderem i połączyć łyżką, będzie bardziej puszyste) 2. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy 40-45 min w 180 stopniach (grzałka: góra(...)plasterki. Gdy spód ostygnie, układamy je na całości ciasta. 3. warstwa: 4. Przygotowujemy budyń: od 450 ml odlewamy pół szklanki z którą rozrabiamy proszek. 5.Gdy mleko się prawie gotuje odlewamy do kubka/innego naczynia maks. 1/3 szklanki, dodajemy żelatynę i mieszamy (możemy użyć miksera - miksujemy aż żelatyna całkowicie się rozpuści) 6. Zagotowujemy resztę mleka, dodajemy rozrobiony budyniowy proszek, gotujemy aż budyń

Malowane smakiem
Koktajl ze Szpinakiem i Bananami 201

Witam serdecznie Propozycja na pyszny i zdrowy koktajl ze szpinakiem i bananami. Jest pełen witamin i idealnie nadaje się na drugie śniadanie i nie tylko. Będziemy

Uwaga Babcia Gotuje
Pieczona cielęcina z warzywami 105

Kupić cielęcinę nie jest tak łatwo. Są jednak  gdzie nie gdzie takie sklepy, w których można trafiać na ten rarytas. Cielęcinę zrobiłam w warzywach, oczywiście

Smaki Ewy
Galareta drobiowa w kształcie jajek 154

Pomysł na taki sposób podania galarety zaczerpnęłam   TU . Do przygotowanie tego dania długo się szykowałam, aż w końcu Święta Wielkanocne sprawiły,że  powstało

W kuchennym oknie Ewy
Smażony bób z czosnkiem, boczkiem, bazylią, oregano i rozmarynem 149

Podobne danie znalazłam gdzieś w czeluściach internetu i postanowiłam spróbować. Bób smażony na maśle ze sporą ilością soli z podsmażonymi paskami boczku - chyba lubię obecną porę

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Piekielne ogórki 144

                          

Ewa w kuchni
Policzki wieprzowe marynowane w miodzie, sosie sojowym i winie 174

Już raz przedstawiałam policzki wieprzowe, wówczas były one na kapuście kiszonej. Dzisiaj natomiast z odrobiną słodyczy z miodem i sosem sojowym. Wyszło smakowicie. Polecam. Składniki: Policzki

Smaki Ewy
Makaron farfalle z tuńczykiem w sosie pomidorowym 146

Danie dość szybkie w przygotowaniu. Wystarczy makaron farfalle pełnoziarnisty, tuńczyk z puszki i pomidory. Kiedyś robiłam makaron z samym tuńczykiem, ale taka wersja sosu jest równie

W kuchennym oknie Ewy
Jabłecznik cytrynowy na biszkopcie 214

Na jutrzejszy popołudniowy smakołyk polecam jabłecznik cytrynowy na biszkopcie w doborowym towarzystwie pachnącej kawy. Jeszcze lepiej będzie smakować jak zaprosimy kogoś bliskiego - wówczas i przyjemność będzie

Smaki Ewy
Makaron z boczkiem, szpinakiem i serem z niebieską pleśnią 224

Jako dziecko nie znosiłam szpinaku - ale chyba mało kto lubił tę zieloną, śmierdzącą paćkę, którą serwowano nam w przedszkolach. Teraz szpinak bardzo lubię i staram się

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!