Witam wszystkich, którzy odwiedzają moją stronę. Startuję z mojego kuchennego okna. Mam nadzieję, że wspólnie będziemy odgrzebywać stare, sprawdzone przepisy, ale również sięgać do tego co
W kuchennym oknie Ewyzabielenia zupy jest gotowa. Teraz do śmietany dodaję chochelkę gotującej się zupy i dokładnie mieszam, następnie dodaję śmietanę z mąką do zupy i całość dokładnie mieszam. Po zabieleniu ogórkowej gotuję jeszcze około 5 minut. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to odprawiam. Zupa ogórkowa jest gotowa. Teraz przygotuję grzanki: Bułkę kroję w kromki i następnie w nie za dużą kostkę. Pokrojoną(...)zapiekam około 10 minut tak żeby ładnie się zrumieniła. Tak przygotowane grzanki dodaję do zupy na talerzu. Zupa ogórkowa z grzankami jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwaga Babcia Gotujeskórą – 2 szt * mąka kukurydziana – 4 łyżeczki * czosnek – 3 ząbki * cebula – 1 szt * pomidory ( najlepiej wiśniowe ) – 200 g * cukier – 2 łyżki * passata pomidorowa ( ew. przecier ) – 2 łyżki * olej * sok z cytryny * imbir, sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Filety z barweny oczyszczamy, nacinamy skórę, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą oraz pieprzem. Obtaczamy w mące(...)smażymy z obu stron aż ryba będzie gotowa, odkładamy w ciepłe miejsce. Na tę samą patelnię dodajemy posiekany czosnek oraz cebulę, przesmażamy. Wrzucamy pokrojone pomidory i na wolnym ogniu gotujemy kilka minut. Zalewamy passatą pomidorową, dodajemy 2 łyżki soku z cytryny oraz łyżeczkę cukru. Redukujemy, by zgęstniał, a następnie doprawiamy szczyptą imbiru, solą i pieprzem.Podajemy gorące z przygotowaną rybą oraz
Ostra na Słodkopiersi z kurczaka (zmielonej lub pokrojonej na małe kawałki) 15 g (czubata łyżeczka) koncentratu pomidorowego 15 g mąki pszennej ok. 180 ml wody 1 łyżka oleju sól ew. łyżka mleka Przygotowanie: 1. Zmieloną/pokrojoną pierś z kurczaka solimy i smażymy na łyżce oleju. 2. Usmażoną pierś (nie musi być całkiem gotowa) zalewamy wodą (na początku można dać trochę mniej(...)bardzo małym ogniu (tak 15 min wystarczy). 4. W małej szklaneczce mieszamy na gładko mąkę z powstałym wcześniej bulionem i łyżką mleka, tak przygotowaną rzadką "pastę" dodajemy do gotującego się kurczaka i mieszamy. 5. Ciągle mieszając czekamy aż sos zgęstnieje i gotowe. 6. W międzyczasie gotujemy na sypko kaszę gryczaną (tu: niepalona). (Gotowałam w parowarze ok. pół godziny, zalaną wodą
Malowane smakiemciasto półkruche: 2 szklanki mąki pszennej 500 Młyn Kopytowa 125g masła 1/2 szklanki drobnego cukru, najlepiej go zmielić w młynku 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia ew. łyżka zimnej wodyMasło posiekać, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami. W razie potrzeby, można dodać łyżkę zimnej wody.Blaszkę o wymiarach 25×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowym ciastem wyłożyć(...)cukru 1 litr mleka 1 cukier waniliowy duży 4 łyżki cukruZ litra mleka odlać 3/4 szklanki i rozprowadzić w nim budyń. Pozostałe mleko wraz z cukrami zagotować. Do gotującego się mleka wlać rozprowadzony budyń i zagotować. Gotować kilka minut, do zgęstnienia.Ja dodatkowo traktuję budyń podczas gotowania mikserem.Dodatkowo: 7 dużych jabłek (szara reneta lub antonówka) i uwaga, to muszą być
Z Kuchni Do Kuchnidokładnie płuczemy w zimnej wodzie, tak by pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń, następnie przekładamy ziarnka do garnka i zalewamy wodą w proporcji 1:2 (na szklankę kaszy, dwie szklanki wody). Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem do momentu, aż cała woda zostanie wchłonięta przez kaszę. Cukinię kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie w plasterki. Dusimy na niewielkiej ilości oliwy, by zmiękła(...)niestety nie znalazłam w lodówce (dlatego nie sugerujcie się zdjęciami), ale doskonale pasują co dania, oraz świeże, sparzone i pozbawione skórki pomidory. Całość mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i ew. ziołami, przekładamy do pojemniczków i gotowe :) Danie doskonale smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło. Smacznego
Taste Of My DayMożemy się poszczycić, że w Polsce mamy bardzo dużą gamę różnych zup. Kilka z nich już prezentowałam na blogu. Dzisiaj przyszedł czas na zupę pieczarkową. Wiele
Smaki EwyGdy przychodzi dzień, że chodzą za człowiekiem jednocześnie ryba i cytryna, to trzeba zakasać rękawy i zrobić coś bardzo prostego, a jednocześnie pysznego: cytrynową zupę rybną
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Pieczyste to: mięcho, mięsiwo, mięsko, pieczeń, a nawet ścierwo. Takie synonimy podaje Słownik języka polskiego . Najbardziej zaciekawił mnie rzeczownik ścierwo . Skojarzenie , dla mnie nieciekawe. Drążąc dalej
W kuchennym oknie EwyOstatnio i pierogowo i kluskowo w mojej kuchni. Dzisiaj serwuję kluski leniwe. Receptura stara , znana od lat. Kiedy zostają ziemniaki i nie wiemy , co
W kuchennym oknie EwyJeśli znajdziecie jeszcze czerwone kozaki to zróbcie taki pyszny sosik. Wiem, że jest sucho ale mam nadzieję, że jeszcze popada i grzyby będą. Bo sos ze
Ewa w kuchniOkres jesienny i zimowy sprzyja rożnym infekcjom. Jeśli nasz organizm jest pełen toksyn, a jest!!! Pełno ich bowiem w naszym współczesnym jedzeniu. Postarajmy się o detoks
W kuchennym oknie EwyBigos to takie polskie danie, które na pewno większość z nas bardzo lubi. Dla mnie ten najbardziej ulubiony to z młodej pachnącej koperkiem kapusty. Przepis na
W kuchennym oknie EwyWspomnienie po niedzielnym obiedzie. Smakowało wyjątkowo. Polecam filet z indyka faszerowany pieczarkami i serem feta. Do tego ryż z koperkiem i Surówka z białej kapusty. Pychotka
W kuchennym oknie Ewyprzygotowania: Makaron z sosem na zimno Przygotowanie: Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowany odcedzam i przekładam z powrotem do garnka – do gorącego makaronu dodam sos. Makaron się gotuje teraz przygotuję sos: Do miski daję serek ricotta, śmietanę, ser żółty, doprawiam solą i pieprzem i dokładnie mieszam. Teraz umytą i osączoną roszponkę kroję na mniejsze kawałki i dodaję do sosu(...)makaronu dodaję sos, dokładnie mieszam i nakładam na talerze – makaron podajemy od razu po przygotowaniu. Makaron z sosem przygotowanym na zimno jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwaga Babcia Gotuje