Jarmuż jest to roślina z rodziny kapusty warzywnej. Znana była już w starożytności i była wykorzystywana jako roślina ozdobna, jak i jadalna. Niestety w Polsce, mało
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!laurowy, ziele angielskie, łyżeczka ziół prowansalskich oraz na sos - 4 łyżki oliwy - 2 łyżeczki ulubionej musztardy - szczypta soli, pieprzu, cukru - siekana bazylia - ząbek czosnku - pół łyżeczki soku z cytryny - ew. łyżka wody Odmierzam oliwę do naczynia, w którym będę ucierać dressing. Dodaję musztardę, sól, pieprz, cukier, bazylię - u mnie była suszona. Dorzucam drobno posiekany czosnek i ucieram do uzyskania(...)dogadają i dotrą. Umyte piersi zalewam wodą, dodaję liść, ziele i zioła. Ponieważ nie używam ziół prowansalskich jako mieszanki, dodałam po szczypcie oregano, majeranek, estragon, cząber, rozmaryn i tymianek. Gotuję. Kiedy pierś jest już ugotowana, wędruje do studzenia. Umyte, osuszone pomidorki kroję w ćwiartki. Rukolę umytą i osuszoną najlepiej w bawełnianej ściereczce, umieszczam w salaterce, na niej lądują pomidory. Kroję
I tu będę miała takie teżółta papryka - 2 papryczki chili - 2 łyżki oleju - 1 łyżka koncentratu pomidorowego - 3 ząbki czosnku - 2 łyżeczki sosu sojowego - 1 łyżeczka domowego koncentratu bulionu warzywnego lub mięsnego (ew. 1 bio kostka) - 1 łyżeczka suszonego oregano - 1 łyżeczka kuminu - 1 łyżeczka cukru - 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne - 2 liście laurowe - sól, pieprz *opcjonalnie: parmezan, ser żółty Cebule i wszystkie papryki(...)dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i doprawiamy solą, pieprzem. Następnie dorzucamy mielone mięso i dusimy 5-7 minut. Po tym czasie dodajemy wszystkie pozostałe składniki oprócz fasoli i gotujemy pod przykryciem 25-30 minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec dorzucamy fasolę i gotujemy 10 minut, nie zapominając o mieszaniu. Wyjmujemy liście laurowe. Podajemy posypane serem, z ryżem, makaronem
Be Fit Be Strongważne jest dosyć długie duszenie cebuli, dzięki czemu zupa nabiera wyjątkowego aromatu i wspomnianej słodyczy. Mimo minimalizmu składników zupa smakuje wybornie, spróbuj jeszcze dziś! :) * bulion wołowy- 1,2 litra (ew. drobiowy, warzywny) * cebula- 600 g * białe wino- 160 ml * masło klarowane- 30 g * sól, pieprz do smaku * natka pietruszki- do posypania * chleb/bagietka- dodatkowo * tarty, żółty ser- dodatkowo Cebulę obrać(...)bardzo małym ogniu- co jakiś czas mieszając- aż będzie miękka i rumiana (około 45 minut). Po tym czasie wlać białe wino i smażyć, aż odparuje. Wlać bulion i całość gotować przez około 10 minut. Doprawić solą oraz pieprzem. Wariant 1- tradycyjny: Pokrojony chleb/bagietkę zapiec chwilę w piekarniku. Porcję zupy przelać do żaroodpornych miseczek, ułożyć podpieczony chleb, nań wyłożyć porcję
Kraina Miodem Płynącacebula świeży koperek olej kujawski z bazylią Wykonanie: Bób płuczemy. Wodę w garnku, solimy, dodajemy szczyptę cukru i zagotowujemy. Na wrzącą wodę wrzucamy bób i gotujemy ok. 10-12 minut licząc od zagotowania (bez przykrycia). Po 10 minutach sprawdzamy twardość bobu wyjmując jedno ziarenko. Nie lubię twardego bobu, ale nie powinien nam się też rozgotować, więc lepiej(...)Cebulę i boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju, pod koniec smażenia dodajemy posiekany czosnek. Bób przekładamy na patelnię, mieszamy z cebulką i boczkiem, posypujemy posiekanym koperkiem, ew. solimy do smaku
Walijskie PichceniePo odsmażeniu: Z waflami tortowymi kiedyś eksperymentowałam na różne sposoby. Było już mięso mielone, pieczarki - przeróżne wersje wytrawne. Szkoda, że wtedy nie robiłam zdjęć... Jednak nic
Di gotujeDzisiaj przedstawiam przepyszną sałatkę z makaronem i pieczonym kurczakiem. Składników w tej sałatce jest sporo, jak na bogato to na bogato. A, że najpierw je się
Smaki EwyCzego nie może zbraknąć na Wielkanocnym stole? Na pewno jajek w różnej postaci, białego barszczu, babek i mazurków. U mnie od pewnego czasu króluje prosty
W kuchennym oknie EwyJuż wcześniej pisałam, że w tym sezonie wyhodowaliśmy sporą dynię ( 47 kg ), do dzisiaj w zamrażarce mam jej sporo ( mimo pakowania musu do słoików ). Od czasu
Smaki EwyTego roku w moim ogrodzie wyrósł piękny rabarbar ( mam go w sumie drugi rok ). Zaczęłam od zrobienia ciasta, oczywiście na tym nie zakończę, dopiero się rozkręcam
Smaki EwySKŁADNIKI: 1 duży karp-ok.2 kg 1 łyżka miodu 2 łyżki jasnego dżemu np.cytrynowego lub pomarańczowego 1/2 cebuli 1 korzeń pietruszki 20 g żelatyny 2
Sztuka gotowania w/g Samiryrozgrzanym oleju z połową masła smażę pokrojone pieczarki. Pieczarki smażę około 10 minut do odparowania wody (soku) z pieczarek. W tym czasie gdy smażę pieczarki i gotuję kapustę gotuję makaron według przepisu na opakowaniu, ugotowany odcedzam. Końcowe przygotowanie łazanek: Do garnka z ugotowaną i odcedzoną kapustą dodaję pozostałe masło (1 łyżkę), usmażone pieczarki, doprawiam solą i pieprzem, dokładnie mieszam(...)trzeba to doprawiam (należy dobrze doprawić wtedy łazanki są smaczniejsze) i jeszcze całość smażę około 5 minut. Łazanki z młodą kapustą są gotowe, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwaga Babcia GotujeW ogrodzie wszystko dojrzewa, jak widać i winogrona również. Oprócz napoju dla pełnoletnich można je wykorzystać do zrobienia syropu bez alkoholu. A zimą wyciągamy taki słoiczek
Smaki EwyŻar leje się z nieba, a za mną nadal 'chodzą' cytryny! Woda z cytryną już nie działa, domowa mrożona herbata z mnóstwem cytryn i limonek również
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Jeszcze nie dawno nie spodziewałabym się, że będę czynnym uczestnikiem blogosfery. A przede wszystkim, że będę miała tylu czytelników. Dziękuję Wam. Bez Was nie byłoby, to możliwe. Torcik dedykuję Ewie, która obchodzi 2 urodziny swojej blogowej przygody. Składniki: Masa lodowa: 400 g mleka skondensowanego słodzonego w puszce 1 szklanka mleka 1 3/4 szklanki kremówki 3 połówki brzoskwiń w lekkim syropie(...)kostek gorzkiej czekolady (tartej na drobnych oczkach) Inne: 1/2 szklanki truskawek Przygotowanie: Lody: Mleko w puszce i szklankę zwykłego stawiamy na niewielkim ogniu w garnku z grubym dnem. Gotujemy do połączenia składników, ciągle mieszając (nie zagotowujemy). Studzimy, a następnie wkładamy mleczną masę do lodówki na 3-4 godziny. Wyciągamy masę i dodajemy śmietanę. Miksujemy na gładko. Następnie wkładamy w pojemniczku
Słodkie okruszki