ugotowaniem)30g płatków owsianych150ml mleka/wody + do konsystenji1/4 tabliczki czekolady( u mnie gorzka i mleczna 1:1)łyżka kakao3-4 daktylecynamon, sól, aromat migdałowy, ew. coś do posłodzeniaPłyny zagotowuję i wsypuję płatki. Przykrywam i gotuję do wchłonięcia, wrzucam kaszę, pokrojone daktyle i resztę składników, dolewam wody, przykrywam i gotuję kilka minut.* co chwilę mieszając. Na koniec miksuję na gładki krem
More food, love and dreamspewnie z lat kilkanaście! Ogłaszam więc wielkie comeback tej prostej ale jakże pysznej potrawy! Składniki na sos: bulion (ew. kostka rosołowa) 2 łyżeczki masła łyżeczka mąki śmietana 18% sól pieprz koperek 4 jajka (na 2 osoby)Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo. W garnuszku zagotowujemy bulion, dodajemy masło i posiekany drobno koperek. Mąkę mieszamy ze śmietaną, odrobiną zimnej wody
Walijskie PichcenieSchab gotowany i to w 10 minut? Raczej nie do uwierzenia, że da się to zjeść. Też tak myślałam dopóki nie spróbowałam zrobić. Schab jest naprawdę
W kuchennym oknie EwyIntensywny o charakterystycznym smaku - to można o nim powiedzie. Rosół wołowy gotowany szpondrze jest najlepszy, bardzo aromatyczny. Składniki: 500 gram szpondra wołowego Ok. 3 l
Smaki EwyPoliczki wołowe posiadają bardzo intensywny smak. Dosyć długo należy je gotować aby były miękkie ( często tak bywa z wołowiną ), ale po ugotowaniu są bardzo delikatne. Oczywiście
Smaki Ewysmakowe. Robiłam ją już kilka razy i za każdym wychodzi super i wszystkim bardzo smakuje. Przepis znalazłam kiedyś w książce Ewy Wachowicz. Polecam Post Sałatka pod wódeczkę pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujedekoracji Obieramy warzywa i wkładamy do garnka wraz z kurczakiem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu tak jak rosół. Gdy rosół już się ugotuje doprawiamy go wg uznania, u mnie lubczyk i ew. pieprz i minimalna ilość soli. Wyjmujemy nóżki z kurczaka, schładzamy, obieramy ze skóry ( którą wyrzucamy ) a mięso obrane z kości
Kuchnia na wzgórzudyńkę tak, że i dla mnie kawałek został. Ponieważ u mnie w domu nie ma amatorów dyni poza mną - wiedziałam, że gotuję tylko dla siebie. Chciałam uzyskać smak podobny, do kremu którymś kiedyś uraczyła nas wspominana już Ewa. Co z tego wyszło? Składniki: ok 1 kg dyni (najlepiej, tradycyjnej pomarańczowej) 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki tartej marchewki(...)dał się ładnie oddzielić od skóry. W tym czasie na oliwie szklimy cebulę i czosnek. Następnie zalewamy bulionem i dodajemy starte warzywa. Miękki miąższ dyniowy dodajemy do bulionu. Chwilę gotujemy, blendujemy na gładko. Doprawiamy lubczykiem, curry i chili do smaku. Na koniec zaprawiamy odrobiną śmietany by krem stał się aksamitny. Z tak małego kawałka dyni wyszły mi 3-4 solidne
Kuchnia po mojemuosolonej wody lub bulionu 1 płaska łyżeczka masła (opcjonalnie) 2 łyżki startego parmezanu 1 łyżka drobno posiekanych ziół (opcjonalnie) PRZYGOTOWANIE: Zagotowujemy wodę (ew. bulion), stopniowo wsypywać kaszkę, energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Gotować przez około 8-10 minut, często mieszając. Dodać masło,parmezan i zioła Wymieszać. Można podawać w takiej formie (czyli papka), osobiście proponuję wyłożyć polentę do naczynia
Kopystką po garachlistkami mięty. Wypiekali ze mną: Iza - Smaczna Pyza Agnieszka - Aga w kuchni Ala - Ala piecze i gotuje Bożena - Moje domowe kucharzenie Małgosia - Smaki Alzacji Monika - Niezapomniane smaki Ewa - Kobieta renesansu Kasia - Mia cuccina Kinga - Małe kulinaria Magda - Kulinaria piniata Olga - Cukry proste Edyta - Pasja
Gotuj Sam!formie. Smacznego! Składniki: 2 jajka 4 różdżki brokułu 3 plasterki szynki ok. garści tartego sera mozzarella lub innego żółtego sera sól, pieprz do smaku ew. masło do natłuszczenia kokilek Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Gotujemy wodę na brokuły i gotujemy je ok. 4 minut (brokuły dzielimy na malutkie kawałeczki). Potem przelewamy zimną wodą i odcedzamy. Szynkę kroimy w kostkę
psgotujemykuchnia Anety Piekę bo lubię Sama słodycz… i szczypta chili Pasja Smaku Ciasteczkowy potwór Życie zaczyna się w kuchni Szóste niebo Kulinarna Maniusia Ewa Szczepińska Smaczna Pyza Małgorzata Lewicka-Jaśkiewicz Ala piecze i gotuje Cukry Proste Moje Małe Czarowanie Coś słodkiego, poproszę… Olimpia Davies Smaki Alzacji Ciasteczkowy Potwór Ala piecze i gotuje Smaku mojego domu Smaczna pyza
Szybko Tanio SmacznieSkładniki: 7 jajek otręby orkiszowe---może być bułka tarta szczypiorek/ ew. natka pietruszki sól, pieprz olej do smażenia(...)jajek gotujemy na twardo w lekko osolonej wodzie. Ostudzone i obrane jajka ugniatamy widelcem -lub miksujemy i przekładamy do miski. Drobno posiekany szczypiorek ,lub szczypiorek i pietruszkę dodajemy do masy jajecznej. Wbijamy surowe jajo, dodajemy 2-3 łyżki otrębów orkiszowych, choć jej ilość zależy od konsystencji masy, przyprawiamy solą i pieprzem i wyrabiam
w mojej kuchnimrożonki 200 g serka tofu makaron, najlepiej typu spaghetti, długie, cienkie nitki, np. chiński, soba, razowy,.. sos sojowy, sos rybny sezam, ew. siemię lniane chilli szczypior Wykonanie: Na patelnie przekładamy pokrojone warzywa, dolewamy trochę wody i gotujemy pod przykryciem przez kilka minut. Gdy odrobinę zmiękną, jednak nie będą całkowicie ugotowane dodajemy ser tofu pokrojony w kostkę. Doprawiamy chilli, sosem rybnym(...)Jeśli na patelni pozostał płyn, to nawet lepiej :) Nie przejmujcie się nim, ponieważ zostanie wchłonięty przez makaron, a danie przez to nie będzie wysuszone. Przed podaniem posypujemy sezamem (i ew. siemieniem) oraz szczypiorem
Taste Of My Daybigos robiłam kilka dni przed Świętami...wiadomo...im dłużej go się gotuje,podgrzewa ..tym bardziej jest smaczny...Przepis wg Ewy Wachowicz..do bigosu dodajemy różne rodzaje mięs...i im więcej tym smaczniej...ja dodatkowo bigos doprawiłam przyprawą do bigosu z Tytki Smaku , która nadała bigosowi specyficznego zapachu..no i smaku również...Mięsa podsmażałam na oleju z ryżu(...)szkl. czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego 100 g suszonych grzybów 2-3 liście laurowe kilka ziaren jałowca i ziela angielskiego ok. 1 l rosołu lub wody z gotowania szynki 2 łyżki oleju z ryżu sól pieprz przyprawa do bigosu Kapustę kiszoną odcisnąć (sok zachować, gdyż może się przydać do dokwaszenia bigosu), posiekać.Zalać połową rosołu, dodać golonkę, wrzucić
Moje domowe kucharzenie