szklankę wody, dodajemy smalec (ok 1/4 kostki), ocet (lepiej dodać mniej na końcu doprawić,niż przedobrzyć), sól. Gdy smalec się rozpuści wkładamy kapustę. Gotujemy do miękkości ale,żeby nie rozpadała się. Doprawiamy miodem, ew. sola i octem a także kminkiem
Kopystką po garachwarzyw obieramy i kroimy na kawałki, wrzucamy do garnka razem z przyprawą uniwersalną. Dolewamy tyle wody, by była mniej więcej równo z warzywami, solimy. Gotujemy pod przykryciem do miękkości (około 20-25 minut). Blendujemy, ew. solimy do smaku. Podajemy np. z prażonymi płatkami migdałowymi
Smakuje zdrowoszklanki ryżu (białego lub brązowego) 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 2-3 kiszone ogórki 1 puszka groszku konserwowego 1 duży pęczek szczypiorku (ew. 1 średnia, drobno posiekana cebula) sól pieprz Wykonanie: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu (w ok. 3-3,5 szklankach wody), a następnie odstawiamy go do całkowitego wystudzenia. Tuńczyka oraz groszek dokładnie odsączamy z płynu. Ogórki
MyCookBook.plziemniaki 2 średnie marchewki 100 g żółtego sera podwójna pierś kurczaka ok. pół pęczka natki pietruszki majonez 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz ew. ulubione przyprawy do kurczaka Marchewkę i ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Pierś kurczaka myjemy i kroimy w dość małą kostkę. Przyprawiamy i smażymy. Odsączamy z ewentualnego tłuszczu. Jajka gotujemy na twardo. Tortownicę
Pelusiowa Kuchniasmaku Na maśle podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek, zalewamy wodą. Dodajemy ziarna konopi, ziele angielskie, listki laurowe. Zagotowujemy. Następnie wlewamy zakwas. Gotujemy przez kolejne 15 minut. Doprawiamy majerankiem, pieprzem, solą i ew. cukrem. Gotową zupę podajemy z ugotowanymi jajkami albo białą kiełbasą
Bon Appetit Małgorzatywarzywno-owocowy. Przepis na sok jednodniowy owocowo-warzywny znajdziecie tutaj . Czemu były te soki w menu? W diecie warzywno-owocowej Ewy Dąbrowskiej obok surówek ze świeżych warzyw i owoców, oraz gotowanych warzyw, sok to podstawa śniadania. Dla nas zakwas buraczany, to nie żadna nowość, w domu kisimy buraki w miarę regularnie, ostatnio zakwas/ sok z kiszonych buraków robiliśmy w grudniu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięporcja/ ~30g mąki pszennej ~30g mąki pszennej razowej ~1/2 łyżeczki domowej przyprawy korzennej (lub łyżeczka kupnej) ~80g puree z dyni ~łyżeczka cukru do zaczynu + ew. więcej do ciasta ~15g świeżych drożdży ~300ml mleka do gotowania klusek ~30-50ml mleka w temp. "letniej" do zaczynu Drożdże kruszymy, mieszamy z ok. czubatą łyżeczką mąki i łyżeczką cukru, zalewamy letnim mlekiem
breakfast of dreamsSkładniki: -4 jajka -kostka sera białego -kilka łyżek jogurtu naturalnego (gęstego) -pęczek szczypiorku -łyżka lub dwie majonezu -sól i pieprz [ew. kilka rzodkiewek, drobno pokrojona szynka lub tuńczyk] Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy. Następnie drobno kroimy - można też zetrzeć na tarce. Dodajemy do twarogu razem z posiekanym szczypiorkiem, jogurtem i majonezem. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. I śniadanie
KasiekGotujeugotowaniem)30g płatków owsianych150ml mleka/wody + do konsystenji1/4 tabliczki czekolady( u mnie gorzka i mleczna 1:1)łyżka kakao3-4 daktylecynamon, sól, aromat migdałowy, ew. coś do posłodzeniaPłyny zagotowuję i wsypuję płatki. Przykrywam i gotuję do wchłonięcia, wrzucam kaszę, pokrojone daktyle i resztę składników, dolewam wody, przykrywam i gotuję kilka minut.* co chwilę mieszając. Na koniec miksuję na gładki krem
More food, love and dreamspewnie z lat kilkanaście! Ogłaszam więc wielkie comeback tej prostej ale jakże pysznej potrawy! Składniki na sos: bulion (ew. kostka rosołowa) 2 łyżeczki masła łyżeczka mąki śmietana 18% sól pieprz koperek 4 jajka (na 2 osoby)Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo. W garnuszku zagotowujemy bulion, dodajemy masło i posiekany drobno koperek. Mąkę mieszamy ze śmietaną, odrobiną zimnej wody
Walijskie PichcenieSchab gotowany i to w 10 minut? Raczej nie do uwierzenia, że da się to zjeść. Też tak myślałam dopóki nie spróbowałam zrobić. Schab jest naprawdę
W kuchennym oknie EwyIntensywny o charakterystycznym smaku - to można o nim powiedzie. Rosół wołowy gotowany szpondrze jest najlepszy, bardzo aromatyczny. Składniki: 500 gram szpondra wołowego Ok. 3 l
Smaki EwyPoliczki wołowe posiadają bardzo intensywny smak. Dosyć długo należy je gotować aby były miękkie ( często tak bywa z wołowiną ), ale po ugotowaniu są bardzo delikatne. Oczywiście
Smaki Ewysmakowe. Robiłam ją już kilka razy i za każdym wychodzi super i wszystkim bardzo smakuje. Przepis znalazłam kiedyś w książce Ewy Wachowicz. Polecam Post Sałatka pod wódeczkę pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujedekoracji Obieramy warzywa i wkładamy do garnka wraz z kurczakiem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu tak jak rosół. Gdy rosół już się ugotuje doprawiamy go wg uznania, u mnie lubczyk i ew. pieprz i minimalna ilość soli. Wyjmujemy nóżki z kurczaka, schładzamy, obieramy ze skóry ( którą wyrzucamy ) a mięso obrane z kości
Kuchnia na wzgórzudyńkę tak, że i dla mnie kawałek został. Ponieważ u mnie w domu nie ma amatorów dyni poza mną - wiedziałam, że gotuję tylko dla siebie. Chciałam uzyskać smak podobny, do kremu którymś kiedyś uraczyła nas wspominana już Ewa. Co z tego wyszło? Składniki: ok 1 kg dyni (najlepiej, tradycyjnej pomarańczowej) 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki tartej marchewki(...)dał się ładnie oddzielić od skóry. W tym czasie na oliwie szklimy cebulę i czosnek. Następnie zalewamy bulionem i dodajemy starte warzywa. Miękki miąższ dyniowy dodajemy do bulionu. Chwilę gotujemy, blendujemy na gładko. Doprawiamy lubczykiem, curry i chili do smaku. Na koniec zaprawiamy odrobiną śmietany by krem stał się aksamitny. Z tak małego kawałka dyni wyszły mi 3-4 solidne
Kuchnia po mojemuosolonej wody lub bulionu 1 płaska łyżeczka masła (opcjonalnie) 2 łyżki startego parmezanu 1 łyżka drobno posiekanych ziół (opcjonalnie) PRZYGOTOWANIE: Zagotowujemy wodę (ew. bulion), stopniowo wsypywać kaszkę, energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Gotować przez około 8-10 minut, często mieszając. Dodać masło,parmezan i zioła Wymieszać. Można podawać w takiej formie (czyli papka), osobiście proponuję wyłożyć polentę do naczynia
Kopystką po garachlistkami mięty. Wypiekali ze mną: Iza - Smaczna Pyza Agnieszka - Aga w kuchni Ala - Ala piecze i gotuje Bożena - Moje domowe kucharzenie Małgosia - Smaki Alzacji Monika - Niezapomniane smaki Ewa - Kobieta renesansu Kasia - Mia cuccina Kinga - Małe kulinaria Magda - Kulinaria piniata Olga - Cukry proste Edyta - Pasja
Gotuj Sam!formie. Smacznego! Składniki: 2 jajka 4 różdżki brokułu 3 plasterki szynki ok. garści tartego sera mozzarella lub innego żółtego sera sól, pieprz do smaku ew. masło do natłuszczenia kokilek Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Gotujemy wodę na brokuły i gotujemy je ok. 4 minut (brokuły dzielimy na malutkie kawałeczki). Potem przelewamy zimną wodą i odcedzamy. Szynkę kroimy w kostkę
psgotujemykuchnia Anety Piekę bo lubię Sama słodycz… i szczypta chili Pasja Smaku Ciasteczkowy potwór Życie zaczyna się w kuchni Szóste niebo Kulinarna Maniusia Ewa Szczepińska Smaczna Pyza Małgorzata Lewicka-Jaśkiewicz Ala piecze i gotuje Cukry Proste Moje Małe Czarowanie Coś słodkiego, poproszę… Olimpia Davies Smaki Alzacji Ciasteczkowy Potwór Ala piecze i gotuje Smaku mojego domu Smaczna pyza
Szybko Tanio SmacznieSkładniki: 7 jajek otręby orkiszowe---może być bułka tarta szczypiorek/ ew. natka pietruszki sól, pieprz olej do smażenia(...)jajek gotujemy na twardo w lekko osolonej wodzie. Ostudzone i obrane jajka ugniatamy widelcem -lub miksujemy i przekładamy do miski. Drobno posiekany szczypiorek ,lub szczypiorek i pietruszkę dodajemy do masy jajecznej. Wbijamy surowe jajo, dodajemy 2-3 łyżki otrębów orkiszowych, choć jej ilość zależy od konsystencji masy, przyprawiamy solą i pieprzem i wyrabiam
w mojej kuchni