płatków ryżowych - 1,5 szklanki mleka roślinnego (lub wody) - u mnie 1/2 szklanki mleka kokosowego z puszki + 1 szklanka wody - 1 rozgnieciony banan - garść rozgniecionych truskawek Płatki gotujemy 3 minuty, dodajemy owoce, ew. dosładzamy (ja łyżeczką miodu
Smakuje zdrowowrzącą wodą (bulionem) wrzucić tofu i grzyby. Dodać przyprawy. Gotować na niewielkim ogniu przez 30 minut. Do garnka z zupą dodać pomidory, słodki sos chili, pieprz i gotować jeszcze przez 5 minut, ew. przyprawić do smaku solą. Podawać zupę z makaronem ryżowym udekorowaną szczypiorkiem. Tofu suszone zupełnie nie przypomina w smaku znanego nam tofu, jest cienkie i miękkie. Smacznego
Co na wege obiad?niewielkim ogniu ok. 20 minut. Następnie marchewki i ugotowane już pulpety wyjmujemy z garnka, a do bulionu wlewamy zblendowane pomidory. Sos doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką. Gotujemy chwilę bez przykrycia, aby ew. zredukować ilość płynu. Jeśli lubimy gęstsze sosy, zaciągamy sos łyżką mąki rozrobionej w zimnej wodzie (ja to pominęłam). Na koniec dodajemy trochę zahartowanej śmietany, dla podkreślenia smaku naszego
Walijskie Pichceniewygrał Mariusz Szyszka z Green Caffe Nero "Kulinarny Talent 2015" Roberta Sowy wygrał Łukasz Dzikowski X Festiwal Kuchni Greckiej Theofilosa Vafidisa wygrał Paweł Kubera – Restauracja Dobra Truskawka "Gotuj Lokalnie" Marcina Budynka wygrały Ewa Starzak-Jankowska oraz Agnieszka Maciejska Najdłużej zatrzymałem się przy stoisku Trzy Znaki Smaku. Jest to europejski system oznaczeń jakości. Chroni on i promuje produkty regionalne i tradycyjne
Parowar Facetakalafiora ) - zielona cebulka ( spora garść ) - masło - sól, czosnek mielony Wykonanie Kalafiora dzielę na większe różyczki, gotuję w osolonej wodzie na pół miękko. Odcedzam, przestudzam. Kiedy kalafior się gotuje przygotowuję pozostałe składniki: szynkę ( ew. kiełbaski ) kroje w kostkę, zieloną cebulkę w paseczki, ser scieram na grubszych oczkach tarki. Lekko przestudzony kalafior układam ściśle obok siebie w naczyniu żaroodpornym na każda różyczkę
Kuchnia z widokiem na ogróddusimy kolejne 15 minut. W tym czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Sos doprawiamy solą i pieprzem. Gdy makaron jest gotowy odcedzamy go pozostawiając trochę wody z gotowania. Makaron łączymy z sosem, ew podlewając wodą. Mieszamy i nakładamy. Przed podaniem posypujemy startym, dojrzewającym serem
Dzieje kuchennej Wiewiórydodatku proste. Inspiracja - Za Piecem Składniki (na trzy porcje): Makaron 1 kulka mozzarelli 200g Szpinaku Ok.4-5 łyżek śmietany Śmietana 2 ząbki czosnku Sól, pieprz Ew. można dodać pomidory Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na rozgrzaną olejem patelnię wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek do którego za chwilę dodajemy szpinak. Po chwili dodajemy śmietanę i dusimy naszą mieszankę na małym
Chocolate Stop TemptingDoskonałe dietetyczne danie. Gotowanie na parze zachowuje wszystkie właściwości warzyw, a ryba jest mięciutka.SKŁADNIKI50 dag łososia1 mały brokuł 1 marchewkapół pora
W kuchennym oknie Ewypodsmażamy por. Kiedy stanie się szklisty, dodajemy ziemniaki i chwilę smażymy. Zalewamy bulionem tak,żeby warzywa były zakryte (resztę bulionu zatrzymujemy w razie potrzeby dolania) i gotujemy do miękkości ziemniaków. Całość blendujemy, ew. dodając resztę bulionu. Garnek wstawiamy na mały ogień-dodajemy ser, pieprz, kurkumę oraz sól (jeżeli jest taka potrzeba). Podajemy zwędzonym łososiem
Kopystką po garachlodówce znalazłam jabłka i kilka śliwek, wszystko co mi do kulinarnego szczęścia w danym momencie było potrzebne :) Składniki: torebka ryżu jabłko kilka śliwek łyżka masła cynamon (ew. imbir), cukier, miód Wykonanie: Ryż gotujemy na pół twardo (al'dente), przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy łyżkę masła, posypujemy cynamonem i / lub imbirem , dodajemy łyżkę cukru i mieszamy. Na ryżu układamy pozbawione pestek
Taste Of My DayGdybym miała wybierać między ryżem a makaronem, miałabym dylemat :-) Więc, aby go uniknąć gotuję na przemian: a to ryż, a to makaron ... Mąż oczywiście preferuje ... ziemniaki, tak więc hmmm ... przez lata przyzwyczaiłam się, że zazwyczaj robię 2 obiady ;-) Tym razem skusił się na moje risotto i nawet bardzo Mu smakowało! Ja natomiast uwielbiam wszystko co jednogarnkowe(...)ciągle mieszając. Teraz czas na pomidory z puszki i gorący bulion, którym zalewamy ryż. Bulionu powinno być około 2 cm ponad ryż. Doprawiamy solą, pieprzem, ew. ulubionymi ziołami, patelnię przykrywamy i gotujemy na bardzo małym ogniu, aż ryż wchłonie cały płyn (około 20 minut). Na koniec przekładamy do ryżu wcześniej usmażone mięso oraz odsączoną z zalewy
Walijskie Pichceniepęczka liści świeżej mięty 1 puszka zielonego groszku konserwowego* 4 duże jajka (kl. L) 1/4 łyżeczki mielonej kolendry 2 łyżki majonezu Winiary 1 łyżka musztardy ew. sól, pieprz do smaku Jajka gotuję na twardo, tj. 8-9 minut od chwili zagotowania wody, uprzednio sparzając skorupki wrzątkiem. Po ugotowaniu przelewam zimną wodą i obieram z łupinek. Szparagi obieram i blanszuję
W kuchni Karmel-itkiVenere Gallo). 2 dzwonki świeżego łososia 300 g słodkiego zielonego groszku( u mnie mrożony) 3 łyżki smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem Sól, pieprz, natka pietruszki, ew. warzywko Wykonanie: Gotujemy ryz w dużej ilości lekko osolonej wody. Czarny ryz będzie gotowy po około 30 minutach. W tak zwanym między czasie, przygotowujemy dzwonki łososia: myjemy pod bierzacą wodą, osuszamy
Mia Cucina Sofietawięcej tyle ile ziemniaków, - 1 - 2 łyżeczki płatków drożdżowych, - 2 łyżki płatków owsianych, - 1 - 2 sosu sojowego, - 1 łyżka soku z cytryny, - sól, pieprz do smaku, ew. czosnek suszony, - 1/2 szklanki wody z gotowania ziemniaków Wykonanie: Ugotować razem obrane i pokrojone w niedużą kostkę warzywa, (szybciej się ugotują), ostudzić je. W tym czasie ugotować makaron, miękki (nie rozgotowany) przecedzić zimną
Co na wege obiad?miodu. Nie stosują również wełny i jedwabiu. - See more at: http://www.zostanwege.pl/wegetarianizm/czym-jest-weganizm#sthash.zkKOOMKd.dpufWracając do warsztatów... Wracając do warsztatów... Źródło: www.otwarteklatki.pl Przesympatyczna, prowadząca Ewa, niezwykle zajmująco opowiadała o wegańskich smakach i swoich doświadczeniach z tym sposobem gotowania i stylem życia. Pozostali uczestniczy warsztatów również chętnie dzielili się swoją fascynacją wegańskimi tematami. Zetknęłam się tu z kompletnie od mojego odmiennym światopoglądem(...)warsztatów : Rustykalny charakter wnętrza - zaiste Dzikie Historie! Żadna przestrzeń nie mogła się zmarnować :) Prowadząca Ewa uczy nas przygotowywać TOFURNIK TOFURNIK - tylko kilka składników, a jaki smak! Tofu, jak sama nazwa wskazuje, brylowało w TOFURNIKU Praca grupowa wre! Niezły fitness z blenderem w ręku ;) Konsekwencją wspólnego gotowania była pyszna sałatka Trzepiemy zalewę do boczniakowych "śledzi", trzepiemy! Mamy i nasze mamy
Grunt to przepis!