ewa gotuje - 1619 przepisów (strona:12/108)

Marchewka-dodatek do obiadu 169

SKŁADNIKI: 5-6 dużych marchwi Łyżka masła Gałązka lubczyku lub maggi w płynie Łyżeczka mąki (u mnie orkiszowa) Sól Ew. odrobina cukru PRZYGOTOWANIE: Marchew obieramy, kroimy w kostkę, wkładamy do garnka i zalewamy osoloną wodą plus gałązka lubczyku.. Gotujemy al dente. Odcedzamy, pozostawiając 1/2 filiżanki, dodajemy masło, delikatnie posypujemy mąką (trzeba uważać,żeby nie porobiły się grudy). Jeżeli

Kopystką po garach
Zawijaski czosnkowe 170

Moje Domowe Kucharzenie Joasia z  Sama słodycz i szczypta chili Anetka z  Piekielna Kuchnia Anety Ewcia z  Ewa w kuchni Jagódka z  Magia w kuchni Bernadetka z  Prawo do gotowania z pasją Kamilka z  Życie ze smakiem Madzia z  Apetyt na Smaka Joasia z  Grunt to przepis Szóste niebo

Gotuj Sam!
Słońce na talerzu 190

Składniki  4 filety z piersi kurczaka (po 200-250 g każdy)- ja dałam o wiele mniej i to    gotowanego z rosołu  250 ml śmietany 18%  2-3 łyżki tajskiej pasty curry (ew. 1-2 łyżki przyprawy curry)- dałam czerwoną pastę curry  1 łyżka kurkumy  1 cebula  2 ząbki czosnku(...)dodajemy kurczaka (wraz z resztkami marynaty) i dusimy razem ok 8-10 minut często mieszając. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy cukier, pastę curry, kurkumę i całość dokładnie mieszamy i gotujemy przez około 1 minutę. Dodajemy śmietanę ze szczyptą soli i delikatnie podgrzewamy nie dopuszczając do zagotowania (zważy się - w sumie aby temu zapobiec można dodać śmietanę do sosów). Na koniec

sierotka maRysia w kuchni
Ciasto na Pierogi z Mąki Pełnoziarnistej 229

takim rodzajem ciasta gotuję w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju, pierogi wrzucam do gotującej się wody i od momentu ponownego zagotowania gotuję około 3 minut. Życzę udanego lepienia pierogów i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa    Polecam również zobaczyć przepisy na ciasta na pierogi z jajkiem i bez jajka, link poniżej.               Ciasto

Uwaga Babcia Gotuje
Gotowany schab do chleba 160

Od firmy Proeco Polska dostałam paczuszkę z ich produktami. Robiąc schab gotowany postanowiłam kilka z nich dodać do marynaty. Był to koperek i natka pietruszki w

Ewa w kuchni
Bułeczki czekoladowo-cynamonowe 97

lukier: jego składniki ucieramy w miseczce i malujemy nim obficie bułeczki tuż po wyjęciu z piekarnika. Studzimy na kratce. Razem ze mną piekły: Ewa w kuchni Smaczna pyza Matka wariatka Blogotowanie z pasją Prawo do gotowania z pasją Ala piecze i gotuje Piekielna kuchnia Anety

Kulinarne przygody Gatity
Maślane bułeczki z migdałową kruszonką 210

kuchnia Anety Piekę bo lubię Sama słodycz... i szczypta chili Pasja Smaku Ciasteczkowy potwór Życie zaczyna się w kuchni Szóste niebo Kulinarna Maniusia Ewa Szczepińska SzybkoTanioSmacznie.com Smaczna Pyza   Małgorzata Lewicka-Jaśkiewicz   Ala piecze i gotuje Cukry Proste Moje Małe Czarowanie  Coś słodkiego, poproszę... Olimpia Davies Lidia Wesołowska

Mia Cucina Sofieta
Maślane bułeczki przytulone z powidłami śliwkowymi 38498

Sama słodycz... i szczypta chili Pasja Smaku Ciasteczkowy potwór Życie zaczyna się w kuchni Smaki Alzacji i nie tylko... Szóste niebo Kulinarna Maniusia Ewa Szczepińska SzybkoTanioSmacznie.com Smaczna Pyza   Małgorzata Lewicka-Jaśkiewicz   Ala piecze i gotuje Cukry Proste Moje Małe Czarowanie  C oś słodkiego, poproszę... Olimpia Davies Lidia Wesołowska Poniższa fotorelacja uchwyciła postęp w konsumpcji bułeczek. Aparat fotograficzny

Grunt to przepis!
Kapuśniaczki 187

minut, bądź miksować delikatnie mikserem przez 5. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. 1 kg kapusty kiszonej 1 duża cebula 300-400g gotowanego mięsa drobiowego bądź wieprzowego 2-3 łyżki bułki tartej 200g pieczarek ew. suszone grzyby pieprz, sól, gałka muszkatołowa Kapuste należy dobrze odsączyć, pokroić i przegotować przez ~2h. W tym czasie można przygotować mięso, zmielić je, dorzucić

Przepysznik - BLW i nie tylko
Pulpety w sosie kurkowym 133

Dzisiaj polecam bardzo smaczne i zdrowe danie -pulpety gotowane w wywarze warzywnym i do tego sos kurkowy. Ten rok  nie sprzyja zbieraniu grzybów, przynajmniej we

W kuchennym oknie Ewy
Grochowa w kolejnej odslonie czyli Zupowy Wtorek odc.65 154

wyjmujemy z wywaru i kroimy. Do garnka wkładamy kawałki mięsa, podsmażone warzywa oraz ziemniaki (obrane i pokrojone w kostkę). Całość lekko solimy i gotujemy ok 35 minut by wszystko było mięciutkie. Doprawiamy pieprzem i majerankiem, ew. dosalamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Czerwone pierogi z kapustą i pęczakiem. 136

boku ok. 5 cm, nakładamy farsz i kleimy w trójkąty, ale jak macie inny ulubiony sposób, to zlepiajcie jak się Wam podoba :) Gotujemy jak tradycyjne pierogi i podajemy na talerze. Podajemy z jogurtem naturalnym, ew. z roztopionym masłem i cebulką. PYCHOTKA :) Pozdrawiamy i smacznego Państwu życzymy

vegetanie
Kompot z suszonych i wedzonych owocow czyli poWeekendowe Lakocie odc.78 193

jabłek solidna garść wędzonych śliwek dwie wędzone gruszki laska cynamonu 2 łyżki cukru trzcinowego Do garnka wkładamy owoce i cynamon, zalewamy woda i gotujemy ok 40 minut na malutkim ogniu, pod przykryciem. Następnie odcedzamy, słodzimy, ew. rozcieńczamy do smaku większą ilością wody

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sałatka Ziemniaczana 143

Składniki : Ziemniaki 5 sporych sztuk - najlepiej sałatkowych Pęczek dymki - sam szczypior Mały kubek jogurtu naturalnego zott 3 spore łyżki majonezy Kieleckiego Sól , pieprz ew ząbek czosnku , ogórek kiszony lub konserwowy łyczeczka musztardy Wyko nanie : Ziemniaki gotujemy w łupinach  Obieramy , studzimy , kroimy w grubą kostkę ( kawałki ) Posypujemy solą i pieprzem Przekładamy do miseczki lub pojemnika Szczypior siekamy , posypujemy nim ziemniaki

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Burgery z fasoli i kaszy jaglanej 171

smaku* pieprz – do smaku* papryka ostra – do smaku* świeża pietruszka – 1 pęczek* jajko – 1 szt* olej do smażenia+ ew. 1 łyżka mąki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Fasolę najlepiej wcześniej namoczyć, a następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie.Kaszę jaglaną gotujemy na sypko w wodzie lub bulionie.Posiekaną drobno cebulę podsmażamy na złoto.Wszystkie razem dokładnie mieszamy.Dodajemy jajko , przyprawy

Ostra na Słodko