ewa gotuje - 1619 przepisów (strona:82/108)

Sałatka z grillowanymi szparagami i jajkiem w koszulce 150

pstrąga (kupuję filet i podgrzewam w 1/2 pęczka zielonych szparagów prażone pestki dyni i sezam do posypania 2 łyżki oliwy  sól  2 jajka (przepis poniżej)   ew. sos winegret ale żółtko jajka zastępuje w tej sałatce najlepszy sos :) Przygotowanie: Szparagi myjemy, przycinamy łodygi i obieramy dolne części. Rozkładamy ja na desce do krojeni, skrapiamy dość obficie oliwą(...)ostrożnie, trzymając miseczkę tuż nad powierzchnią, przelewamy jajko do wody.  W razie potrzeby brzegi białka delikatnie ogarniamy łyżką, tak aby ładnie się ułożyło wokół żółtka. Powtarzamy czynność, jeśli gotujemy więcej jajek. Smacznego

bistro mama
Sałatka Śledziowa z Rzodkiewką , Jabłkiem i Ziemniakami 202

zalewam w misce zimną wodą i odstawiam na około 3 godziny , w międzyczasie odlewam wodę i zalewam świeżą , robię tak 2-3 razy . Ziemniaka płuczę pod bieżącą wodą i gotuję w mundurku do miękkości , ugotowanego odkładam do wystudzenia . Zimnego obieram ze skórki . Przygotowanie składników na sałatkę śledziową : Umyty i osuszony szczypiorek drobno siekam . Umytą i osuszoną rzodkiewkę przekrawam na pół(...)całość dokładnie mieszam . 10. Tak przygotowaną sałatkę odstawiam na około 60 minut do lodówki aby przeszła smakiem – sałatka jest gotowa . Sałatka śledziowa jest gotowa . Życzę smacznego . Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Kakaowe gofry z brzoskwiniami i czekoladą 178

trzcinowego, szczypta soli, 1 szklanka mleka, 1 szklanka maślanki, 75 g roztopionego masła, 2 jajka - białka i żółtka osobno dodatkowo: 1 kg brzoskwiń, sok z cytryny, 1 łyżeczka masła, ew. cukier trzcinowy 330 g śmietany kremówki, 250 g mascarpone, cukier puder gorzka czekolada Brzoskwinie umyj i pokrój na ćwiartki, przełóż do niewielkiego garnuszka. Jeśli brzoskwinie nie są zbyt słodkie możesz(...)cukrem pudrem - całość ubijaj do momentu, aż powstanie lekka i kremowa konsystencja. Na lekko przestudzone gofry nałóż krem, lekko podgotowane kawałki brzoskwiń i całość skrop syropem z ich gotowania. Wierzch gofrów posyp wiórkami gorzkiej czekolady! Smacznego

Plate of Joy
Zupa krem z cukinii 185

miseczki): 1 spora (485 g) cukinia 250 ml bulionu 5 g masła (płaska łyżeczka) 1 ząbek czosnku 1 mała (40 g) cebula 1 łyżka (20g) śmietany 18% 1/3, ew. 1/2 łyżeczki curry sól, pieprz dodatkowo: chleb razowy (3 kromki - 100g) lub zwykły czosnek granulowany (pokrojony w kostkę chleb razowy piec w piekarniku lub na patelni, posypany czosnkiem granulowanym, aż będzie(...)cebulę. Pod koniec smażenia cebuli dodać czosnek. 3. Zalać cebulę i czosnek bulionem, dodać startą cukinię i curry (według uznania, dla mnie 1/3 łyżeczki jest akurat) 4. Gotować na  wolnym ogniu przynajmniej 30-40 min. 5. Wyłączyć palnik, odczekać aż zupa przestygnie, a następnie zmiksować ją blenderem. 6. Podgrzać, dodać sól i pieprz według uznania oraz śmietanę. Polecam podawać

Malowane smakiem
Leczo (porcja ok. 410 kcal) 202

Primo Gusto) 1/2 łyżeczki cukru kawałek (60 g) kiełbasy podwawelskiej (ok. 7 cm)  sól, pieprz, oregano, bazylia, chili (ok. 1/2 łyżeczki, zależy jak ostro lubicie) lub ostra papryka ew. w przypadku świeżej papryki 0,5 szklanki bulionu Przygotowanie: 1. Kiełbasę pokroić w plasterki i upiec w piekarniku (mocno przypiec), następnie pokroić w mniejsze cząstki według uznania. (Jak komuś(...)papryki (ja używałam mrożonych więc puściły wodę), cukinię (również pokrojoną w kostkę). W tym miejscu ewentualnie można dolać pół szklanki bulionu. 3. Zalewamy wszystko sokiem pomidorowym. Dodajemy przyprawy, cukier. Gotujemy aż wszystkie składniki będą miękkie. 4. Dodajemy upieczone kawałki kiełbasy. Gotujemy na minimalnym ogniu, mieszając. Kalorie (porcja - zdjęcie): Kalorie: ok. 410 kcal (wersja bez kiełbasy ok. 255 kcal)  Smacznego

Malowane smakiem
Młode ziemniaczki z salsą verde i jajkiem sadzonym 179

wystarczy drobno pokroić lub zmiksować wszystkie składniki i gotowe! Roboty dosłownie na 5 min. Taki obiad możecie zrobić sobie w tygodniu, gdy jesteście zmęczeni i nie chce Wam się gotować. Chyba warto spróbować? Młode ziemniaczki z salsą verde i jajkiem sadzonym przepis własny na 2 porcje (salsy jest więcej, ale na pewno znajdziecie dla niej zastosowanie;) ) czas przygotowania(...)łyżka musztardy 2 łyżki czerwonego octu winnego 6-8 łyżek oliwy (do uzyskania pożądanej konsystencji) sól, pieprz do smaku poza tym: 500 - 600 g małych, młodych ziemniaczków, większe można ew. pokroić na połówki 2 jajka masełko do smażenia sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaczki dokładnie wyszoruj i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości (w mundurkach). W tym czasie przygotuj sos. Składniki salsy

Chilli Czosnek i Oliwa
Crumble z rabarbarem 124

oczywiście apple crumble. Czy możesz mi przybliżyć, co to jest ta fruktoza, to znaczy, jak się ją kupuje, jaką ma nazwę, w torebkach, w pudełkach? bo ja zaczynam dopiero gotować bez cukru i trochę się nie mogę w tym odnaleźć sowa_nie_sowa 2010/05/04 16:44:08 dagmara_65 - witam i pozdrawiam również:) kasia.eire - fruktozę kupuję w sklepach ze zdrową(...)myślę, ze u Ciebie podobnie będzie. Jeśli chodzi o nazwę, to jest to po prostu "fruktoza" (cukier owocowy). Ja używam generalnie do wypieków, napoje piję bez dosładzania. Pozdrawiam:) Gość: Ewa Smaczniutkie.pl, aenz188.neoplus.adsl.tpnet.pl 2010/05/05 09:16:18 Masz rację należy spróbować. Twój Crumble wygląda świetnie! Pozdrawiam

Zdrowa Kuchnia Sowy
Spaghetti bez Mięsa w Sosie Pomidorowo-Warzywnym | Spaghetti Wegetariańskie 150

sosie pomidorowo-warzywnym Przygotowanie: Makaron możemy przygotować na dużej patelni ale jeżeli nie mamy wystarczająco dużej patelni o średnicy przynajmniej 26 centymetrów to możemy spaghetti przygotować w rondlu. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowany odcedzam i dodam do sosu. Teraz przygotuję składniki na sos: Czosnek kroję w drobniutką kostkę, cebulę kroję w drobną kostkę i dodaję do czosnku. Umytą(...)minut. Do gotowego sosu dodaję makaron, dokładnie mieszam i całość smażę około 3 minut – spaghetti jest gotowe. Spaghetti bez mięsa jest gotowe, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Miso ramen - królowa zup 195

przez cały ten czas! A specjalne buziaki dla Pauliny W, Pyzy, Kasi O.,Urticki, Kasi-Kabce (której nie odpisałam, a powinnam wieki temu! :(  ), Babce, Karto-Flanej i Ewie z TworówPrzetworów.              A ponieważ moje szczęście dziś łączy się z tematem pracy, a jak wiadomo najwięcej i najwydajniej pracują w Japonii to wrzucam(...)łyżka ziaren pieprzu,  2 łyżki soli Kurczaka pokroić na małe kawałki, warzywa obrać, w całości włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą, dodać ziarenka pieprzu i kapustę pekińską, gotować 2h na wolnym ogniu, zbierając od czasu do czasu wytwarzającą się pianę. Po ok. godzinie wsypać sól. Gotowy wywar odcedzić, odpowiednią ilość użyć do przygotowania zupy, podobnie jak mięso kurczaka

Kuchnia Prezydentowej
Ruchanki Kociewskie. Regionalne Smaki. Maj 198

dawna szukałam przepisu na racuchy, które po usmażeniu będą pękate jak pączki.  Kiedyś takie grube placuszki jadłam, a później bezskutecznie próbowałam odtworzyć przepis. Szukając pomysłu na majowe gotowanie w kuchni Regionalnych Smaków trafiłam na Ruchanki Kociewskie i dzięki temu znalazłam przepis, którego szukałam. Zacznę od wyjaśnienia skąd taka oryginalna nazwa potrawy: Ruchanki (od wyrabiania, ruszania ciasta:), Kociewskie (od Kociewia(...)obejrzeć jak robią to Kociewianki ( klik ). Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 100 g masła 3 jajka 50 g drożdży 1 szkl. mleka 1 łyżka cukru duża szczypta soli ew. 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy olej do smażenia Przygotowanie: Drożdże wymieszać z cukrem i 5 łyżkami ciepłego mleka i odstawić do wyrośnięcia,  aż drożdże zaczną pracować

Codziennik Kuchenny
Koktajl Bananowy z Kiwi – Smoothie 130

Witam serdecznie Propozycja na pyszny i zdrowy koktajl bananowy z kiwi – smoothie. Idealnie nadaje się na lekkie śniadanie, podwieczorek oraz jako koktajl chłodzący na upały:). Będziemy

Uwaga Babcia Gotuje
Śledzie w Marynacie Korzennej 192

Witam serdecznie Propozycja na przygotowanie śledzi w marynacie korzennej, jeżeli ktoś lubi korzenne smaki to na pewno tak przygotowane śledzie będą mu smakować. Do przygotowania śledzi

Uwaga Babcia Gotuje
Tort czekoladowy z solonym karmelem podany ze stoutem 142

Tort, w którym zakochacie się od pierwszego kęsa. Intensywnie czekoladowy, z karmelową nutką. Intrygującego smaku dodają mu drobinki soli morskiej. Miękki, bardzo wilgotny biszkopt, rozpływa się

Domowa cukiernia Ewy
Ryż z sosem orientalnym 404

mango 1/2 czerwonej papryki 4 małe pieczarki 4 łyżki sosu sojowego  50ml mleczka kokosowego przyprawy: szczypta kukrumy, curry, pieprzu cayenne i papryki słodkiej 3 łyżki oliwy ew. 2 łyżeczki mąki krupczatki do zagęszczenia sosu Przygotowanie: Pierś z kurczaka i cebulę kroimy w kostkę. Nacieramy przyprawami i podsmażamy na oliwie. Następnie do sosu dodajemy pokrojone w półplasterki pieczarki.  Marchew(...)Jako ostatnie dodajemy pokrojone w kostkę mango. Następnie wlewamy 50ml mleczka kokosowego i 4 łyżki sosu sojowego. Przyprawiamy do smaku. Sos można zagęścić dodając 2 łyżeczki mąki krupczatki. Ryż gotujemy w osolonej wodzie i podajemy z sosem. Smacznego

Ze smakiem i z pasją
Zupa pomidorowa z klopsikami 267

wątpliwości, ale to ostatecznie kwestia indywidualnych upodobań czy posiadanych zasobów wolnego czasu. Osobiście również lubię prostą i szybką zupę pomidorową przygotowaną na mięsno-warzywnym wywarze „wykończonym” przecierem pomidorowym i ew. niewielką ilością koncentratu pomidorowego. Podaję ją zwykle z lanymi kluskami. Natomiast pilnuję, aby używać tylko możliwie naturalnych i dobrej jakości składników. W szczególności żadnym wypadku nie wykorzystuję żadnych „sztucznych przypraw(...)zupa klopsowa w wersji pomidorowej. Nie jest to danie zupełnie w Polsce nieznane, ale chyba niespecjalnie popularne – a szkoda. Inaczej jest np. w Holandii, gdzie tomatensoep met balletjes jest gotowana i spożywana dość powszechnie. Na niej wzorowany jest przepis poniżej. Klopsiki do zupy pomidorowej przygotowujemy z mieszanego mięsa wieprzowo-wołowego, z przewagą wieprzowiny. Taka kombinacja bardzo dobrze komponuje się

Kulinarna Pokusa
Zupa pomidorowa z klopsikami 206

wątpliwości, ale to ostatecznie kwestia indywidualnych upodobań czy posiadanych zasobów wolnego czasu. Osobiście również lubię prostą i szybką zupę pomidorową przygotowaną na mięsno-warzywnym wywarze „wykończonym” przecierem pomidorowym i ew. niewielką ilością koncentratu pomidorowego. Podaję ją zwykle z lanymi kluskami. Natomiast pilnuję, aby używać tylko możliwie naturalnych i dobrej jakości składników. W szczególności żadnym wypadku nie wykorzystuję żadnych „sztucznych przypraw(...)zupa klopsowa w wersji pomidorowej. Nie jest to danie zupełnie w Polsce nieznane, ale chyba niespecjalnie popularne – a szkoda. Inaczej jest np. w Holandii, gdzie tomatensoep met balletjes jest gotowana i spożywana dość powszechnie. Na niej wzorowany jest przepis poniżej. Klopsiki do zupy pomidorowej przygotowujemy z mieszanego mięsa wieprzowo-wołowego, z przewagą wieprzowiny. Taka kombinacja bardzo dobrze komponuje się

Kulinarna Pokusa
Nowości książkowe w mojej biblioteczce 187

twarzy pojawił się uśmiech. Ta książka jest taka ciepła..! Dania kolorowe, bardzo aromatyczne. Mam dziwną słabość do pierogów więc najbardziej utkwił mi w głowie przepis na manty – pierogi gotowane na parze. Prezentują się obłędnie i tak z pewnością smakują. Karolina Kosowicz, Madgalena Rajchelt: Wysmakowane Dziewczyny prowadzą świetnego bloga kaszamanna.com, którego obserwuję od dawna. Bardzo podobają mi się ich fotografie(...)części: ‚w kuchni mamy’ oraz ‚w kuchni córki’. Kasia Meller dzięki książce stała się mi bardzo bliska. Mam wrażenie jakbym ją znała. Nigdy wcześniej tego nie doświadczyłam. Ewa Wołkanowska – Kołodziej, przepisy: Genowefa Wołkanowska: Wilno. Rodzinna historia smaków To niesamowita opowieść o Wileńszczyźnie. Gdy tylko przeczytałam zapowiedź książki, wiedziałam, że muszę ją mieć. Kocham książki z rodzinnymi historiami, z babcinymi

Moja pasja smaku
Warzywny gar z ciecierzycą 149

innymi suszonymi ziołami), czubryca zielona Wykonanie: Cebulę drobno posiekać. Pieczarki umyć i pokroić w grubsze plastry. Wrzucić na mocno rozgrzany olej (najlepiej wprost do garnka, w którym będziemy gotować). Całość podsmażamy od czasu do czasu mieszając, na dość dużym ogniu, aby pieczarki nie puściły nam soku, a ładnie się podsmażyły. Do podsmażonych pieczarek i cebuli dodajemy wino i również(...)danie, bądź chcecie je zajadać z pieczywem, czy dodatkiem mięsa dodajcie mniej ciecierzycy – ok. 350 g. Ja dodałam 500 g, bo żadnych dodatków nie przewidywałam. Całość dobrze wymieszać, ew. dodatkowo doprawić i jeszcze poddusić przez ok. 7 minut. Smacznego

gutfut

Proponowane wyszukiwania