Witam serdecznie Chciałabym podzielić się przepisem na pyszne śledzie w sosie pomidorowym. Śledzie są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu, więc polecam wypróbować przepis. Do przygotowania
Uwaga Babcia GotujeWitam serdecznie Chciałabym podzielić się pysznym przepisem na śniadanie z płatkami owsianymi i pomarańczami. Płatki owsiane są bardzo smaczne i każdemu powinny smakować zarówno dzieciom jak
Uwaga Babcia GotujeWitam serdecznie Propozycja na pyszny dżem z papryki który idealnie nadaje się do podania z serami żółtymi i pleśniowymi oraz do mięs. Będziemy potrzebować: z podanych
Uwaga Babcia GotujeWitam serdecznie Propozycja na pyszne jajka faszerowane z pieczarkami, które można przygotować na zbliżające się Święta Wielkanocne, jeżeli ktoś jeszcze takich faszerowanych jajek nie robił to
Uwaga Babcia GotujeWitam serdecznie Propozycja na pyszną sałatkę z kapusty pekińskiej i piersi kurczaka . Jest prosta w przygotowaniu , idealnie nadaje się do pracy lub na kolację . Będziemy potrzebować
Uwaga Babcia GotujeWitam serdecznie Propozycja na pyszną i zdrową pieczeń drobiową z piersi kurczaka, można ją podawać z pieczywem lub do obiadu z ziemniakami. Jest przepyszna i pięknie
Uwaga Babcia GotujeWitam serdecznie Propozycja na pyszną i zdrową pastę z pietruszki, selera i tuńczyka do pieczywa. Jest smaczna a dodatkowo bardzo zdrowa, możemy ją podawać z pieczywem
Uwaga Babcia Gotujeżeby nie korzystać z bulionu z kostki - takiego ekologicznego bulionu jak Basia nie miałam. Z ugotowanego bulionu wyjęłam jarzyny oprócz kapusty i pora, a dorzuciłam brokuła i jeszcze chwilę gotowałam, żeby brokuł zmiękł. W międzyczasie poddusiłam na patelni pokrojoną w plasterki cukinię razem z cebulą, wyciśniętym czosnkiem i odrobiną oliwy i bulionu. Wrzuciłam cukinię do zupy, jeszcze chwilę pogotowałam(...)pracę" Bertrand Russell Komentarze Gość: Zuza, drt113.neoplus.adsl.tpnet.pl 2011/11/23 22:41:37 mraaau, zielona terapia jesienna ;-) Gość: Ewa smaczniutkie.pl, 178-37-3-78.adsl.inetia.pl 2011/11/24 18:31:51 Ja zupy bardzo lubię, a w lazurze to jestem wręcz zakochana. Nie wpadłam jednak jeszcze na to, aby go dodać
Zdrowa Kuchnia SowyCZOSNKOWYM. /autorski;/ 500g mielonego mięsa z łopatki 1 jajko 2 namoczone w mleku bułki sól, pieprz, majeranek 3 łyżki masła 3 łyżki mąki 3 szklanki mleka 4 ząbki czosnku (ew. czosnek mielony, suszony) łyżka majeranku sól, pieprz, sok z 1/2 cytryny Mięso mieszam z podanymi składnikami, pamiętając, aby bułkę dokładnie odsączyć. Doprawiam do smaku. Formuję małe pulpeciki i układam(...)Zagotowuję, dodając sok z cytryny (uwaga na pestki!) oraz majeranek. Jeśli jest mało czosnkowy - można dodać suszony, sproszkowany czosnek. Kiedy zaczyna gęstnieć, a jest zbyt gęsty - dolewamy mleka. Do gotującego się sosu wrzucam pojedynczo pulpeciki. Doprowadzam do ponownego zagotowania. Duszę całość jakieś 20-30 minut, mieszając co jakiś czas, aby sos bądź pulpety nie przywarły do garnka. Pamiętajmy! Podczas
W kuchni Karmel-itkiregionalną potrawę lub danie” za medaliony z polędwiczek wieprzowych z kozim serem, wędzoną szynką i kaszą jęczmienną. Ale to nie jedyne popisowe danie Gospodyni. Wiemy, bo sprawdziliśmy. Pani Ewa prowadzi warsztaty z plastyki obrzędowej. Wypieka opłatki, z których robi wycinanki i wyklejanki. Wykonuje ozdoby na choinkę, pisanki, kwiaty z bibułki, palmy wielkanocne. Piecze sękacze. W stodole znajduje się(...)imprezowiczów i dla tych co wolą w ciszy posiedzieć. Staw, piaskownica, huśtawki i boisko do siatkówki – każdy znajdzie coś dla siebie. Wyżywienie na miejscu, pani Zofia dobrze gotuje, zdobywa nagrody między innymi za bułki drożdżowe jagodzianki – wpisane na listę produktów tradycyjnych. Nalewki pana Witolda zdobywają zasłużone wyróżnienia i nagrody. Nalewka na kwiatach czarnego
królestwo garówwszystkiego", wyrzuciłam słoiki i zamiast do piwnicy, szłam do sklepu. Szybko jednak mi to minęło i teraz staram się jak najwięcej rzeczy robić sama. Dlatego własnie, kiedy zobaczyłam wpis Ewy Duszkiewicz na temat domowej jarzynki >klik!<, to postanowiłam taką zrobić. Nie byłabym sobą, gdybym nie zrobiła tego po swojemu jednak ;) Składniki (proporcje i ilości orientacyjne(...)rosołu do przygotowania np. sosu, dobrze jest dodać łyżkę takiej jarzynki;jeśli dodamy do niej mniej soli, wtedy można ją wykorzystać zamiast świeżych warzyw podczas gotowania zupy;bigos zyska sporo na smaku doprawiony w taki sposób.Zachęcam Was do wypróbowania jarzynki we własnej kuchni. Ja zamierzam pobawić się z przyprawami i stworzyć inne jej wersje
Codzienna kuchnia niecodziennaCiasto piekłam pierwszy raz na specjalna okazję. Przyznam, że wyszło bardzo smaczne,chociaż zdjęcia nie oddają jego uroku. Należy nadmienić ,że ciasto jest mocno alkoholowe
W kuchennym oknie Ewytrochę za ciężka dla małych dzieci poniżej 2 roku życia. Starsze mogą jeść, a dla tych co boją się dodatku alkoholu – cały alkohol się ulatnia się podczas gotowania, zostaje tylko aromat. Zapiekanka z wieprzowiną, śliwkami i pęczakiem Drukuj Prep time 25 min Cook time 60 min Total time 1 godzina 25 min Zimowa, pożywna zapiekanka z wieprzowiną(...)odparuje, przelać do naczynia z mięsem. Dodać pęczak, śliwki, wodę i resztę soli i pieprzu. Całość dobrze wymieszać. Nagrzać piekarnik do 170 stopni, piec pod przykryciem przez 60 minut (ew trochę dłużej, żeby mięso i pęczak były miękkie). Podawać z surówkami ( u mnie coleslaw z białej kapusty i marchewki). 3.5.3226 The post Zapiekanka z wieprzowiną, śliwkami i pęczakiem appeared first
Cooking for Emilyascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Inspiracją do tego dania był przepis od Ewy:). Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow(...)fareast-language:EN-US;} Na szerokiej patelni rozgrzej olej. Podsmaż suchy ryż z ziołami aż będzie lekko brązowy - około 5 minut. Przełóż lekko przestudzony ryż do garnka z gotującą się wodą i gotuj do miękkości. Na patelni podsmaż drobno pokrojone cebulę, czosnek i pieczarki. Po chwili wrzuć paski papryki i odsączoną kukurydzę. Duś na małym ogniu do miękkości (kilka/kilkanaście
Qlinarnie i QlinarnieCiasto, które od zawsze mam w swoich przepisach i często do niego wracam. Jest naprawdę smaczne. Połączenie winnego dżemu z masą nadaje ciastu ten niepowtarzalny smak
W kuchennym oknie EwyJak część z Was wie z mojego profilu na FB - wybraliśmy się na parę dni nad polskie morze. Na naszych talerzach przez te parę dni królowała
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!