ewa gotuje - 1619 przepisów (strona:85/108)

Śledzie w Sosie Pomidorowym | Śledzie po Kaszubsku 259

Witam serdecznie Chciałabym podzielić się przepisem na pyszne śledzie w sosie pomidorowym. Śledzie są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu, więc polecam wypróbować przepis. Do przygotowania

Uwaga Babcia Gotuje
Płatki Owsiane na Śniadanie z Pomarańczami | Pyszne i Pożywne Śniadanie 153

Witam serdecznie Chciałabym podzielić się pysznym przepisem na śniadanie z płatkami owsianymi i pomarańczami. Płatki owsiane są bardzo smaczne i każdemu powinny smakować zarówno dzieciom jak

Uwaga Babcia Gotuje
Dżem z Papryki – jako dodatek do serów i mięs 158

Witam serdecznie Propozycja na pyszny dżem z papryki który idealnie nadaje się do podania z serami żółtymi i pleśniowymi oraz do mięs. Będziemy potrzebować: z podanych

Uwaga Babcia Gotuje
Jajka Faszerowane z Pieczarkami 200

Witam serdecznie Propozycja na pyszne jajka faszerowane z pieczarkami, które można przygotować na zbliżające się Święta Wielkanocne, jeżeli ktoś jeszcze takich faszerowanych jajek nie robił to

Uwaga Babcia Gotuje
Sałatka z Kapusty Pekińskiej i Piersi Kurczaka 417

Witam serdecznie Propozycja na pyszną sałatkę z kapusty pekińskiej i piersi kurczaka . Jest prosta w przygotowaniu , idealnie nadaje się do pracy lub na kolację . Będziemy potrzebować

Uwaga Babcia Gotuje
Pieczeń Drobiowa z Piersi Kurczaka - Pyszna i Zdrowa 305

Witam serdecznie Propozycja na pyszną i zdrową pieczeń drobiową z piersi kurczaka, można ją podawać z pieczywem lub do obiadu z ziemniakami. Jest przepyszna i pięknie

Uwaga Babcia Gotuje
Pasta z Pietruszki z Tuńczykiem do Pieczywa 144

Witam serdecznie Propozycja na pyszną i zdrową pastę z pietruszki, selera i tuńczyka do pieczywa. Jest smaczna a dodatkowo bardzo zdrowa, możemy ją podawać z pieczywem

Uwaga Babcia Gotuje
Zupa zielona z serem 197

żeby nie korzystać z bulionu z kostki - takiego ekologicznego bulionu jak Basia nie miałam. Z ugotowanego bulionu wyjęłam jarzyny oprócz kapusty i pora, a dorzuciłam brokuła i jeszcze chwilę gotowałam, żeby brokuł zmiękł. W międzyczasie poddusiłam na patelni pokrojoną w plasterki cukinię  razem z cebulą, wyciśniętym czosnkiem i odrobiną oliwy i bulionu. Wrzuciłam cukinię do zupy, jeszcze chwilę pogotowałam(...)pracę"              Bertrand Russell Komentarze Gość: Zuza, drt113.neoplus.adsl.tpnet.pl 2011/11/23 22:41:37 mraaau, zielona terapia jesienna ;-) Gość: Ewa smaczniutkie.pl, 178-37-3-78.adsl.inetia.pl 2011/11/24 18:31:51 Ja zupy bardzo lubię, a w lazurze to jestem wręcz zakochana. Nie wpadłam jednak jeszcze na to, aby go dodać

Zdrowa Kuchnia Sowy
Po domowemu. PULPECIKI W BIAŁYM CZOSNKOWYM SOSIE. 212

CZOSNKOWYM. /autorski;/ 500g mielonego mięsa z łopatki 1 jajko 2 namoczone w mleku bułki sól, pieprz, majeranek 3 łyżki masła 3 łyżki mąki 3 szklanki mleka 4 ząbki czosnku (ew. czosnek mielony, suszony) łyżka majeranku sól, pieprz, sok z 1/2 cytryny Mięso mieszam z podanymi składnikami, pamiętając, aby bułkę dokładnie odsączyć. Doprawiam do smaku. Formuję małe pulpeciki i układam(...)Zagotowuję, dodając sok z cytryny (uwaga na pestki!) oraz majeranek. Jeśli jest mało czosnkowy - można dodać suszony, sproszkowany czosnek. Kiedy zaczyna gęstnieć, a jest zbyt gęsty - dolewamy mleka. Do gotującego się sosu wrzucam pojedynczo pulpeciki. Doprowadzam do ponownego  zagotowania. Duszę całość jakieś 20-30 minut, mieszając co jakiś czas, aby sos bądź pulpety nie przywarły do garnka. Pamiętajmy! Podczas

W kuchni Karmel-itki
Szlakiem WGL II 124

regionalną potrawę lub danie” za medaliony z polędwiczek wieprzowych z kozim serem, wędzoną szynką i kaszą jęczmienną. Ale to nie jedyne popisowe danie Gospodyni.  Wiemy, bo sprawdziliśmy. Pani Ewa prowadzi warsztaty z plastyki obrzędowej.  Wypieka opłatki, z których robi wycinanki i wyklejanki. Wykonuje ozdoby na choinkę, pisanki, kwiaty z bibułki, palmy wielkanocne. Piecze sękacze. W stodole znajduje się(...)imprezowiczów i dla tych co wolą w ciszy posiedzieć.  Staw, piaskownica, huśtawki i boisko do siatkówki – każdy znajdzie coś dla siebie.  Wyżywienie na miejscu, pani Zofia dobrze gotuje, zdobywa nagrody między innymi za  bułki drożdżowe jagodzianki – wpisane na listę produktów tradycyjnych.  Nalewki pana Witolda zdobywają zasłużone wyróżnienia i nagrody. Nalewka na kwiatach czarnego

królestwo garów
Solona jarzynka do potraw 196

wszystkiego", wyrzuciłam słoiki i zamiast do piwnicy, szłam do sklepu. Szybko jednak mi to minęło i teraz staram się jak najwięcej rzeczy robić sama. Dlatego własnie, kiedy zobaczyłam wpis Ewy Duszkiewicz na temat domowej jarzynki >klik!<, to postanowiłam taką zrobić. Nie byłabym sobą, gdybym nie zrobiła tego po swojemu jednak ;) Składniki (proporcje i ilości orientacyjne(...)rosołu do przygotowania np. sosu, dobrze jest dodać łyżkę takiej jarzynki;jeśli dodamy do niej mniej soli, wtedy można ją wykorzystać zamiast świeżych warzyw podczas gotowania zupy;bigos zyska sporo na smaku doprawiony w taki sposób.Zachęcam Was do wypróbowania jarzynki we własnej kuchni. Ja zamierzam pobawić się z przyprawami i stworzyć inne jej wersje

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto „Cycki Murzynki” 216

Ciasto piekłam pierwszy raz na specjalna okazję. Przyznam, że wyszło bardzo smaczne,chociaż zdjęcia nie oddają jego uroku. Należy  nadmienić ,że ciasto jest mocno alkoholowe

W kuchennym oknie Ewy
Zapiekanka z wieprzowiną, śliwkami i pęczakiem 128

trochę za ciężka dla małych dzieci poniżej 2 roku życia. Starsze mogą jeść, a dla tych co boją się dodatku alkoholu – cały alkohol się ulatnia się podczas gotowania, zostaje tylko aromat. Zapiekanka z wieprzowiną, śliwkami i pęczakiem   Drukuj Prep time 25 min Cook time 60 min Total time 1 godzina 25 min   Zimowa, pożywna zapiekanka z wieprzowiną(...)odparuje, przelać do naczynia z mięsem. Dodać pęczak, śliwki, wodę i resztę soli i pieprzu. Całość dobrze wymieszać. Nagrzać piekarnik do 170 stopni, piec pod przykryciem przez 60 minut (ew trochę dłużej, żeby mięso i pęczak były miękkie). Podawać z surówkami ( u mnie coleslaw z białej kapusty i marchewki). 3.5.3226 The post Zapiekanka z wieprzowiną, śliwkami i pęczakiem appeared first

Cooking for Emily
Jarskie risotto i Weekend za pół ceny 193

ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Inspiracją do tego dania był przepis od Ewy:). Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow(...)fareast-language:EN-US;} Na szerokiej patelni rozgrzej olej. Podsmaż suchy ryż z ziołami aż będzie lekko brązowy - około 5 minut. Przełóż lekko przestudzony ryż do garnka z gotującą się wodą i gotuj do miękkości. Na patelni podsmaż drobno pokrojone cebulę, czosnek i pieczarki. Po chwili wrzuć paski papryki i odsączoną kukurydzę. Duś na małym ogniu do miękkości (kilka/kilkanaście

Qlinarnie i Qlinarnie
Pani Walewska -Pychotka 258

Ciasto, które od zawsze mam w swoich przepisach i często do niego wracam. Jest naprawdę smaczne. Połączenie winnego dżemu z masą nadaje ciastu ten niepowtarzalny smak

W kuchennym oknie Ewy
Bananowy sernik Nigelli 182

Jak część z Was wie z mojego profilu na FB - wybraliśmy się na parę dni nad polskie morze. Na naszych talerzach przez te parę dni królowała

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!

Proponowane wyszukiwania